MASTERCHEF 5

MasterChef 5: Τι συμβαίνει τελικά στο μυαλό του Ιωάννη;

Ο πιο αντιπαθητικός παίκτης του φετινού MasterChef απέχει αρκετά από τα όσα έχουμε δει μέχρι σήμερα.

Το φετινό MasterChef είναι διαφορετικό από τα προηγούμενα κι αυτό είναι κάτι που καταλάβαμε από το πρώτο κιόλας επεισόδιο. Δεν ήταν μόνο η διαδικασία των auditions που άλλαξε, αλλά και οι χαρακτήρες των παικτών που επιλέχθηκαν. Καλοί μάγειρες στην πλειοψηφία τους, αλλά και με κάποια ιδιαίτερα χαρακτηριστικά στην προσωπικότητά τους, τα οποία θα μπορούσαν να ανεβάσουν τα νούμερα τηλεθέασης.

Μπορεί η μαγειρική να είναι το ζητούμενο, αλλά μην ξεχνάμε ότι έχουμε να κάνουμε και με ένα τηλεοπτικό πρόγραμμα, το οποίο ρίχτηκε σε μια δύσκολη «μάχη» φέτος απέναντι από τις Άγριες Μέλισσες και το Survivor.

Συνήθως, το MasterChef ανεβάζει στροφές και κερδίζει ένα μεγάλο μέρος του κοινού γύρω στα μισά του. Όταν δηλαδή έχουν ήδη αποχωρήσει οι πρώτοι παίκτες και ο διαγωνισμός μπαίνει για τα καλά σε «μαγειρική τροχιά». Φέτος, όμως, έχει ξεκινήσει δυναμικά από την πρώτη ημέρα, που μπήκαν οι 24 παίκτες στο σπίτι του παιχνιδιού. Και γι’ αυτό ευθύνεται ένας και μόνο διαγωνιζόμενος. Ο Ιωάννης. Ένας παίκτης, ο οποίος έχει καταφέρει κάτι, που άλλοι άργησαν πάρα πολύ να το πετύχουν. Να γίνει μισητός από συμπαίκτες, αλλά και τηλεοπτικό κοινό μέσα σε ελάχιστα 24ωρα από την έναρξη του MasterChef.

Η αλήθεια είναι πως κάθε ριάλιτι μαγειρικής, που σέβεται τον εαυτό του, έχει και έναν «κακό», έναν villain, έναν παίκτη, τον οποίο όλοι λατρεύουν να μισούν. Αυτή τη θέση κατείχαν στο παρελθόν επάξια η Σπυριδούλα, ο Τζώρτζης και ο Ηλίας. Βέβαια, κέρδισαν τη συγκεκριμένη «θέση» με κόπο και ιδρώτα, μετά από κάμποσα επεισόδια. Και δεν είναι μόνο τα MasterChefs. Σε όλα τα ριάλιτι τους συναντάμε αυτούς τους τύπους παικτών.

Στην περίπτωση του Ιωάννη, όμως, έχουμε να κάνουμε με ένα άτομο, το οποίο μπήκε κατευθείαν στο παιχνίδι, θέλοντας από μόνος του να γίνει ο κακός. Ο «βασιλιάς», όπως είπε μάλιστα, ο ίδιος.

Ήξερε από την πρώτη στιγμή πώς να κινηθεί

Η audition του, για όσους τη θυμούνται, ήταν εντελώς διαφορετική. Μαγείρεψε ένα εξαιρετικό πιάτο, ενώ όπως σχολίασαν και οι κριτές στη συνέχεια, ο παίκτης έδειξε καλό χαρακτήρα στην κουζίνα, δίνοντας και χαρτί σε έναν συμπαίκτη του, καθώς του είχε τελειώσει. «Τέτοιας ποιότητας ανθρώπους θέλουμε μέσα στο παιχνίδι. Μαγειρικά η παρουσία σου αναβαθμίζει τον ίδιο τον διαγωνισμό», ήταν το σχόλιο του Λεωνίδα Κουτσόπουλου πριν του δώσει το δικό του «ναι» για να μπει απευθείας στο σπίτι. Πού να ‘ξερε;

Ο Ιωάννης από την πρώτη στιγμή γνώριζε πως έχει φτιάξει ένα πολύ καλό πιάτο. Ωστόσο, όπως είπε μπροστά στους κριτές, «αυτό είναι μόνο το 6/10 από αυτό που μπορώ να φτιάξω». Η αλαζονεία του είχε ήδη αρχίσει να φαίνεται στον ορίζοντα. Απλά κάποιοι δεν την πρόσεξαν.

Όλα ξεκαθάρισαν από το βράδυ, που μαζί με τους υπόλοιπους μπήκε στο σπίτι του MasterChef. Έκανε αμέσως «κλίκα» με τον Διονύση και τον Πάνο, δύο παίκτες που μπορούσε εύκολα να τους «χειριστεί» και να τους έχει με το μέρος του. Ό,τι κι αν γίνει. Ό,τι κι αν κάνει. Είχε σχέδιο.

Κι αυτό φάνηκε στην ομαδική δοκιμασία. Όταν χωρίστηκαν οι ομάδες σε μπλε και κόκκινους και έφτασε η στιγμή να επιλέξουν οι συμπαίκτες του αρχηγό, οι περισσότεροι τον «έδειξαν» μέσα σε τρία δευτερόλεπτα. Οι υψωμένοι δείκτες ξεκίνησαν από τον Πάνο και τον Διονύση και τους μιμήθηκαν μερικοί ακόμη παίκτες, οι οποίοι ίσως δεν θέλησαν να πάνε κόντρα στους «δυνατούς». Ευτυχώς, υπήρχαν και κάποιοι (όπως πχ. ο Παύλος), οι οποίοι δεν ακολούθησαν την πεπατημένη.

Προσωπικά, η φάση της επιλογής του Ιωάννη ως αρχηγού μου θύμισε λίγο τακτικές λυκείου. Εκεί όπου η «γαλαρία» είναι αυτή που με το «έτσι θέλω» παίρνει κάποιες φορές αποφάσεις για όλο το σχολείο. Χωρίς να λογαριάζει το σωστό του συνόλου, αλλά το σωστό της «γαλαρίας». Επόμενο ήταν, λοιπόν, η λάθος επιλογή αρχηγού να κοστίσει στην ομάδα, με τους μπλε να παίρνουν τη νίκη.

Η αλαζονεία και το ύφος

Αυτό που είδαμε, όμως, όταν χάθηκε η νίκη από τους κόκκινους, δεν θυμάμαι να το έχω δει σε άλλο MasterChef. Συνήθως, ο αρχηγός που χάνει μια ομαδική δοκιμασία, είναι ο πρώτος που παίρνει την ευθύνη ζητάει από μόνος του να τον ψηφίσουν για αποχώρηση. Το έκανε και ο Ιωάννης, όπως μάθαμε. Μόνο που τη στιγμή, που κλήθηκε να δώσει σε κάποιον ασυλία, άλλαξε γνώμη και την κράτησε για πάρτη του.

Η κίνησή του αυτή έκανε «μπουρλότο» συμπαίκτες, αντιπάλους και όλους εμάς που παρακολουθούσαμε μια κωμικοτραγική κατάσταση να εξελίσσεται μπροστά στα μάτια μας.

Σαν να μην έφτανε αυτό, εξέθεσε τους συμπαίκτες του και επέλεξε να στείλει σε δοκιμασία αποχώρησης τη Χριστίνα, μια αρκετά καλή παίκτρια, με τη δικαιολογία ότι «μιλάει πολύ».

Ο κακός χαρακτήρας του Ιωάννη, φάνηκε και όταν όλη η ομάδα του τα έβαλε μαζί του, αλλά εκείνος έκανε σαν να μη καταλαβαίνει ότι έκανε κάτι άσχημο. Αντίθετα, με υφάκι και αλαζονεία δήλωνε πως «δεν δέχομαι να μου υψώνουν τη φωνή», με τη στάση του σώματός του να φανερώνει και μια αδιαφορία για τα όσα του καταλόγιζαν οι συμπαίκτες του.

Η σχολική γαλαρία

Το ριάλιτι στοιχείο του παιχνιδιού «μεγάλωσε» κι άλλο από τη στιγμή, που μπήκε στην εξίσωση κι ένα ερωτικό ειδύλλιο. Και φυσικά ανάμεσα στους πρωταγωνιστές δεν θα μπορούσε να είναι άλλος από τον Ιωάννη. Ο «κακός» του MasterChef φαίνεται πως έχει έρθει κοντά με τη Μαρία, ωστόσο την ίδια στιγμή ο Στέφανος δείχνει κι αυτός μια συμπάθια για τη συμπαίκτριά του.

Κάπως έτσι, το μαγείρεμα, στο τελευταίο επεισόδιο που παρακολουθήσαμε, πέρασε σε δεύτερη ημέρα. Μπήκε μπροστά η κόντρα των δύο παικτών για τα μάτια μιας συμπαίτριάς τους με αποτέλεσμα να ακούμε ατάκες όπως «δε σε χάλασε», «ξύδι» και άλλα τέτοια όμορφα.

Μέσα σε αυτό το κακό πανηγυράκι, ο Ιωάννης ως «βασιλιάς» έχει βρει και τους δύο καλύτερους ακόλουθους. Τον Πάνο και τον Διονύση, οι οποίοι αν και ήρθαν σε σύγκρουση μαζί του μετά την ομαδική δοκιμασία, τελικά έκαναν στροφή 180 μοιρών και πλέον είναι στο πλευρό του. Είπαμε, τους επέλεξε, γνωρίζοντας σε τι μπορούν να του φανούν χρήσιμοι.

Οι τρεις τους επιλέγουν συνεχώς τους πίσω πάγκους, φτιάχνοντας ένα κακό «πηγαδάκι» σχολικού επιπέδου και δεν αφήνουν τίποτα ασχολίαστο. Και μάλιστα χρησιμοποιώντας λέξεις, τις οποίες η παραγωγή είναι αναγκασμένη να ντύσει με πολλά «μπιπ».

Όπως συμβαίνει και σε οποιοδήποτε επάγγελμα εκεί έξω, πρέπει πρώτα να είσαι καλός ως άνθρωπος και μετά ως επαγγελματίας. Κάτι που φαίνεται πως ο Ιωάννης το ξεχνάει. Το γεγονός πως το πιάτο που ετοίμασε ήταν ανάμεσα στα χειρότερα ήταν ένα καλό μάθημα για εκείνον και έκανε το Twitter να ξεσπάσει σε πανηγυρισμούς.

Πραγματικά, δεν θυμάμαι σε άλλο αντίστοιχο παιχνίδι κάποιον να έχει δημιουργήσει τόση αντιπάθεια γύρω από το πρόσωπό του από την πρώτη στιγμή. Μάλλον, όμως, το φετινό MasterChef τον είχε ανάγκη. Μένει να δούμε μέχρι πόσο.