© Screenshot
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ

MasterChef 7: Αργήσαμε λίγο, αλλά βρήκαμε τον φετινό villain

Μετά τα γεγονότα των τελευταίων εβδομάδων, ο Παύλος με το τσιγκελωτό μουστάκι έχει εξελιχθεί σε μαύρο πρόβατο. Ένα τσαφ μένει για να γίνει viral με την αρνητική έννοια του όρου.

Φαίνεται ότι ακόμη και το κόλπο με τους εισβολείς δεν αρκεί για να ζεστάνει το πιάτο που ακούει στο όνομα MasterChef και σερβίρεται στον τηλεοπτικό μπουφέ τα τελευταία επτά χρόνια, και ίσως ένας πολύ βασικός λόγος είναι ότι μετά τα ένδοξα νούμερα του 2020-2021, όταν τα μηχανάκια είχαν ξεπεράσει και το φράγμα του 50%, καλλιεργήθηκε μια κουλτούρα γύρω από τα do and don’ts του μαγειρικού διαγωνισμού, έτσι που οι υποψήφιοι διεκδικητές του τίτλου μπαίνουν πλέον στο πλατό πολύ καλά διαβασμένοι.

Από την άποψη αυτή, έχει χαθεί η αθωότητα. Έχοντας παρακολουθήσει τόσο υλικό, οι παίκτες γνωρίζουν από πριν πχ ότι μπροστά στους κριτές πρέπει να είναι σεμνοί και ειλικρινείς (γιατί οι εξυπνάδες γυρνάνε μπούμερανγκ), ότι το δράμα πουλάει περισσότερο από την υψηλή γαστρονομία και ότι τελικά ένας πραγματικά μισητός παίκτης, ναι μεν κερδίζει χρόνο μπροστά στις κάμερες, αλλά χάνει πολλά περισσότερα. Στον έξω κόσμο, λοιδορείται, γίνεται meme, ακούει βρισιές, κατάρες, γίνεται ο αποδέκτης όλου του αρνητισμού που παράγεται αφειδώς πίσω από τις οθόνες. Δεν είναι εύκολο να είσαι villain σε ριάλιτι, στην εποχή των social media.

Γι’ αυτό, παρατηρούμε ότι όλο και μειώνονται τα παραδείγματα χαρακτήρων που εσκεμμένα προβάλλουν τοξικότητα και αρνητισμό (ενδεικτικό παράδειγμα κατηγορίας, ο Μπόμπαινας), σε αντίθεση με το ποσοστό εκείνων των ατόμων που στην αρχή φαίνονται ήρεμα, ισορροπημένα ή και συμπαθητικά, αλλά τελικά κρύβουν γερά κουσούρια, τα οποία θέλοντας και μη κάποια στιγμή θα αποκαλύψουν. Μέσα στην πιεστική ροή ενός ριάλιτι με συγκατοίκηση όπως το MasterChef, είναι θέμα χρόνου να φανεί ο καπνός.

Για τη φετινή σεζόν, νομίζω έφτασε αυτή η στιγμή. Την τελευταία εβδομάδα έχουν σημάνει πολλά καμπανάκια και όλα αφορούν τον Παύλο Λούλη, έναν παίκτη που ίσως θυμάστε από το τσιγκελωτό, σε στυλ Νταλί μουστάκι.

Πρώτο σημάδι ήταν όταν άρχισαν να απομακρύνονται από γύρω του συμπαθή άτομα, όπως ο Αλέξανδρος – η ήρεμη δύναμη του διαγωνισμού που προβλέπεται να φτάσει πεντάδα. Έπειτα, στο πρόσφατο τεστ δημιουργικότητας, ο ίδιος στέρησε (δήθεν κατά λάθος) την επιλογή του υλικού που ήθελε ένας παίκτης από την παρέα του, που διάλεγε αμέσως μετά. Και ενώ μπροστά στην κάμερα, ο Παύλος παραμένει προσεκτικός, οι δηλώσεις της Στέλλας για τη συμπεριφορά του στο σπίτι περιγράφουν ένα άτομο που εκφράζεται υποτιμητικά για τις γυναίκες και βγάζει επιθετικότητα.

Η μεταστροφή συνέβη πάντως από τη στιγμή που εισέβαλε ο παλαίμαχος Ηλίας στον διαγωνισμό. Ίσως, ο Παύλος άρχισε να δρα στρατηγικά, θέλοντας με το μέρος του έναν έμπειρο μάγειρα, αλλά αυτό σύντομα τον αποκόλλησε από το υπόλοιπο σύνολο. «Άρχισε να βγάζει έναν διαφορετικό χαρακτήρα», μετέφερε η Στέλλα backstage. Ενδεικτικό είναι ότι στην ομαδική δοκιμασία αυτής της εβδομάδας ήταν ο τελευταίος παίκτης που επιλέχθηκε. Φαίνεται ότι μέσα στο σπίτι έχει εξελιχθεί στο μαύρο πρόβατο, ενώ και η διάθεση από τους τηλεθεατές δε φαίνεται περισσότερο ευνοϊκή προς το μέρος του.

Ένα τσαφ μένει για να γίνει viral με την αρνητική έννοια του όρου. Και δεν βλέπουμε να αργεί αυτό στο MasterChef 7.