NETFLIX

3 μεγάλα ερωτήματα που μας άφησε η δεύτερη σεζόν του Mindhunter

Και ποιος ξέρει πότε θα έρθει η τρίτη σεζόν και αν θα μας τα απαντήσει.

Τα εννιά επεισόδια της δεύτερης σεζόν του ‘Mindhunter’ στοίχειωσαν το μυαλό μας, όχι μόνο με τις υποδειγματικά ακριβείς ενσαρκώσεις γνωστών serial killers, αλλά και με τα ερωτήματα και τις μισές απαντήσεις που άφησαν πίσω τους.

Τρία απ’ αυτά τα ερωτήματα προσπαθούμε να εξετάσουμε στη συνέχεια και πριν προχωρήσουμε να κάνουμε ξεκάθαρο ότι ακολουθούν αμέτρητα, μα αμέτρητα spoilers.

Οπότε ξέρεις τι να κάνεις αν δεν έχεις δει ακόμα τη σειρά.

1. Ποιος τελικά σκότωσε τους ανήλικους στην Atlanta;

 

Ο Wayne Williams, στα 60 του πια και πίσω απ’ τα σίδερα, αρνείται ακόμα ότι είχε ανάμειξη σε οποιονδήποτε φόνο, ακόμα και για τους δύο που πράγματι καταδικάστηκε, εκείνους του 27χρονου Nathaniel Cater και του 21χρονου Jimmy Ray Payne. Ο 21χρονος ήταν και φίλος του Patrick Rogers, του ανήλικου πιο γνωστού ως ‘Patman’ -αν θυμάσαι- και επίσης θύματος της περιόδου ’79-’81.

Ωστόσο, παρότι δεν κατηγορήθηκε καν για κάποιον από τους υπόλοιπους φόνους, η αστυνομία της Atlanta και το FBI τον θεώρησε υπεύθυνο για 22 απ’ αυτούς, κλείνοντας αυτές τις υποθέσεις με τη βαθιά πεποίθηση ότι έχουν βρει τον δράστη. Ακόμα και σήμερα όμως, κάποιες απ’ τις οικογένειες των θυμάτων δεν έχουν πειστεί ότι κανείς άλλος δεν συμμετείχε σε έστω έναν απ’ τους 30 φόνους.

Και όχι μόνο δεν έχει προσαχθεί κανένας ύποπτος μέχρι σήμερα -πέρα απ’ αυτόν τον προκλητικό αλαζόνα που έψαχνε τους επόμενους Jackson 5-, αλλά ένα απ’ τα παιδιά, ο Darron Glass, συνεχίζει να αγνοείται.

Τελικά ήταν όντως μόνο ένας ο δολοφόνος ή η εμμονή του πράκτορα Holden Ford να επαληθεύσει το προφίλ του serial killer που είχε σχηματίσει απ’ την αρχή, περιόρισε τις έρευνες και βοήθησε -άθελά του- κάποιους απ’ τους αληθινούς ενόχους να γλιτώσουν; Βοήθησε την αστυνομία να συλλάβει τον ένοχο ή τη βοήθησε να κλείσει την υπόθεση, πράγμα που πάλευε παρέα με τον δήμαρχο απ’ την πρώτη στιγμή; Το βλέμμα που έχει στο τέλος της σεζόν ο Holden, λίγο πριν την πτήση του ιδιωτικού αεροπλάνου-δωράκι από το FBI, όταν και μαθαίνει ότι η υπόθεση έκλεισε, λέει πολλά. Σύγχυση, απογοήτευση και συγκρατημένες ενοχές ζωγραφίζονται στο πρόσωπο που μερικά επεισόδια πριν βασανιζόταν από τις κρίσεις πανικού.

Δημιουργούνται όμως κι άλλα ερωτήματα που μένουν αναπάντητα.

Ο Williams συλλαμβάνεται, το πρόσωπό του παίζει παντού -τηλεόραση, εφημερίδες- και δεν υπάρχει ένας άνθρωπος να εμφανιστεί και να πει ότι τον είδε με ένα απ’ τα θύματα; Ούτε ένας μάρτυρας; Για παράδειγμα, μαθαίνουμε ότι πήγαινε τα παιδιά σε συγκεκριμένο studio για δήθεν δοκιμαστικά στο τραγούδι. Ο άνθρωπος που το είχε, οι καθαρίστριες, τόσοι άνθρωποι που μπαινόβγαιναν όσο ο Wayne ήταν εκεί, δεν τον είδαν ποτέ μαζί με ούτε ένα απ’ τα θύματα; Δεν αναγνώρισαν κανένα απ’ αυτά τα παιδιά που έδειχναν και ξανάδειχναν οι παρουσιαστές των ειδήσεων, προειδοποιώντας πάντα πριν κλείσουν το δελτίο τους “εσείς ξέρετε πού είναι το παιδί σας σήμερα”;

Και τι ακριβώς συνέβη με τον πατέρα του Williams; Γιατί πήγε να ρωτήσει για πτήσεις στην Νότια Αμερική με ιδιωτικό αεροπλάνο; Ήθελε να προστατέψει τον γιο του; Τον θεωρούσε αθώο; Μήπως τα ήξερε όλα ήδη; Μήπως είχε και ο ίδιος κάποια εμπλοκή και προετοιμαζόταν να το σκάσει μαζί του;

Δεν θα μάθουμε ποτέ.

Εντελώς συμπτωματικά πάντως, μερικούς μήνες πριν βγει στον αέρα η δεύτερη σεζόν του ‘Mindhunter’, ο τωρινός διοικητής της αστυνομίας της Atlanta δήλωσε ότι θα επανεξεταστούν κάποιες απ’ τις δολοφονίες με προηγμένη τεχνολογία DNA, που φυσικά το 1979 δεν είχαν στα χέρια τους.

 

2. Μεταμορφώνεται ο γιος του Bill Tench σε serial killer;

 

Δεν το ξέρουμε, αλλά ο μικρός που είναι σαν να έχει βγει από κάποιο remake της ‘Προφητείας’, σου αφήνει πολλά περιθώρια για να κάνεις όσες άσχημες υποθέσεις θέλεις. Πήρε μέρος στη δολοφονία του νηπίου ενεργά ή όντως απλώς κοίταζε αμέτοχος και μάλιστα προσπάθησε να το σώσει, πιστεύοντας, επηρεασμένος απ’ τις κυριακάτικες Λειτουργίες, πώς αν το έδενε σε έναν σταυρό θα το έβλεπε να ανασταίνεται;

Όταν ο Tench γύρισε απ’ την Atlanta στο σπίτι του, το βρήκε άδειο από έπιπλα, συσκευές και ανθρώπους. Η γυναίκα του πήρε το παιδί και έφυγε, αλλά μέχρι στιγμής δεν έχουμε ιδέα πού πήγαν. Θα μιλήσει ποτέ πάλι μαζί με την Nancy και τον μικρό Brian ή θα είναι άλλη μία περίπτωση σαν εκείνη του Holden, που από όταν τον παράτησε η δικιά του στην πρώτη σεζόν, δεν την είδαμε ξανά; Και θα ‘ναι κρίμα, γιατί όπως φάνηκε και στη σκηνή του παγωτού, ο Tench ίσως να ήταν ο μόνος που θα μπορούσε να κάνει τον μικρό να σπάσει, να δείξει τι τρέχει μέσα στο μυαλό του. Έφτασε τόσο κοντά σ’ αυτήν τη σκηνή.

“Έξυπνο εφεύρημα” για κάποιους, “αφελές” για κάποιους άλλους, “λίγο παρατραβηγμένο” ίσως, πάντως το γεγονός ότι έβαλαν τον γιο ενός ανθρώπου που εισβάλει στο μυαλό των serial killers να σε γεμίζει ενδείξεις ότι θα γίνει ένας απ’ αυτούς, ήταν αρκετά ενδιαφέρον. Μία παράλληλη αφήγηση που σε κράτησε και θα συνεχίζει να σε κρατάει μέχρι και την επόμενη σεζόν (όποτε αυτή και αν βγει).

Μη ξεχνάς όμως ότι βλέπουμε κατά βάση μία αληθινή ιστορία, οπότε γεννιέται ένα ακόμη εύλογο ερώτημα: είναι αυτό το περιστατικό αληθινό;

Όχι.

O γιος του Robert Ressler (τον οποίο στη σειρά έχουν μετονομάσει σε Bill Tench), από όσο ξέρουμε ούτε σε δολοφόνο εξελίχθηκε, ούτε είχε πάρει μέρος σε κάποια δολοφονία νηπίου.

Στην πραγματικότητα, ο πράκτορας του FBI έχει τρία παιδιά -έναν γιο και δύο κόρες-, σε αντίθεση με τον fictional εαυτό του που έχει μόνο ένα.

Οπότε, όχι, αυτό το περιστατικό είναι αποκλειστικά φτιαγμένο για τη σειρά. Φαίνεται όμως πώς αναφέρεται σε ένα έγκλημα που όντως έγινε.

Όπως αποκάλυψε το ‘Oxygen’, το 1971 στις ΗΠΑ είχαμε μία δολοφονία υπερβολικά όμοια με αυτή. Δύο αδέρφια, 7 και 10 χρονών αντίστοιχα, έπαιζαν στο πάρκο όταν συνάντησαν ένα αγοράκι όχι μεγαλύτερο από τριών ετών, ονόματι Noah Alba. Τα δύο αδέρφια παρέσυραν τον μικρό σε ένα υπόγειο εκεί κοντά και το χτύπησαν βάναυσα. Πέντε ημέρες αργότερα, η αστυνομία ανακάλυψε το μωρό σε εκείνο το υπόγειο, δεμένο σε έναν αυτοσχέδιο ξύλινο σταυρό.

Τα δύο αδέρφια μοιράστηκαν το ίδιο επιχείρημα με τον μικρό Brian της σειράς: πίστεψαν ότι με αυτόν τον τρόπο το νήπιο θα επανερχόταν στη ζωή, καθώς “έτσι δίδασκε η Βίβλος”.

 

3. Πότε θα ασχοληθούν επιτέλους με τον BTK Strangler;

 

Στην τρίτη σεζόν θα μου πεις, αλλά έτσι θα μου απαντούσες και πρόπερσι αν σε ρωτούσα, γιατί μικρές εμφανίσεις του συγκεκριμένου serial killer είχαμε και στην πρώτη σεζόν. Και όλες αυτές οι σκηνές φαίνονταν περίεργες και ανεξήγητες, εφόσον το FBI ακόμα δεν ασχολούταν μαζί του, σε αντίθεση με τη δεύτερη σεζόν που οι τρεις αγαπημένοι agents (συν ο αποξενωμένος ρουφιάνος Gregg Smith) άρχισαν να ασχολούνται με τις σαδιστικές δολοφονίες του.

Αυτήν τη φορά και για ένα ολόκληρο επεισόδιο, ο Tench βρίσκεται στο Kansas, ψάχνοντας την υπόθεση παρέα με έναν άντρα των τοπικών αρχών. Αποκορύφωμα της εκεί παρουσίας του, η συνάντησή του με τον παραμορφωμένο αδερφό ενός θύματος, που επέζησε της επίθεσης του μανιακού και η ανατριχιαστική συζήτησή των δυο τους -χωρίς να κοιτάζονται- μέσα σε ένα αυτοκίνητο.

Είναι τόσο μεγάλος όμως ο θόρυβος της υπόθεσης των εξαφανισμένων παιδιών στην Atlanta, που αναγκάζονται να αφήσουν πίσω τα ανεξήγητα εγκλήματα του Kansas, χωρίς ουσιαστικά να σημειώσουν καμία σημαντική πρόοδο. Μιλάνε γι’ αυτόν, ψάχνουν τα θύματα του ασφυξιολάτρη με τη γυναικεία μάσκα, εξετάζουν τις επιστολές του στον Τύπο, αλλά όλα αυτά τα κάνουν φευγαλέα και κατά διαστήματα. Δεν αφοσιώνονται στο κυνήγι του.

Οπότε η λογική λέει ότι η τρίτη σεζόν θα έχει να κάνει με εκείνον, μόνο που εδώ παρουσιάζεται ένα μεγάλο κενό, ένα -ακόμη- μεγάλο ερώτημα.

 

ΠΡΟΣΟΧΗ! Αν δεν καταλάβατε τι σημαίνει το παραπάνω σηματάκι, σημαίνει S P O I L E R και αφορά την αληθινή ιστορία του BTK Strangler.

Και ακολουθεί αμέσως τώρα:

Ο Dennis Rader, όπως είναι το αληθινό όνομα αυτού του serial killer, συνελήφθη το 2005, δηλαδή 24 χρόνια αφότου μας αφήνει το τελευταίο επεισόδιο της σειράς, αν δεχτούμε ότι ήταν το 1981. Οπότε τι θα έχουμε στην τρίτη σεζόν; Μία απευθείας παράκαμψη 24ων ετών, με τους πρωταγωνιστές γερασμένους, όπου ακόμα θα τον κυνηγούν και τελικά θα τον συλλαμβάνουν; Ή θα προηγηθούν 3-4 σεζόν ώστε να μεγαλώσουν “φυσιολογικά”, να ωριμάσουν, να τελειοποιήσουν και τις μεθόδους τους, μέχρι να τον πιάσουν.

Το μόνο που μπορούμε να κάνουμε είναι να περιμένουμε.

* H 2η σεζόν του Mindhunter στριμάρει στο Netflix.

 

ΚΙ ΑΛΛΟ MINDHUNTER:

Μιλήσαμε με τη γυναίκα που έφτιαξε το λεξικό της ανθρώπινης αγριότητας

Mindhunter: Τόσοι πολλοί serial killers, τόσος λίγος χρόνος