Mixed by erry
NETFLIX

Mixed By Erry: Πώς τρία αδέρφια στη Νάπολη των 80s έχτισαν μία πειρατική μουσική αυτοκρατορία

Η βιογραφική κωμωδία που στριμάρει στo Netflix φέρνει στο φως την αληθινή ιστορία των αδερφών Frattasio που δημιούργησαν την πειρατική δισκογραφική εταιρεία, Mixed By Erry και ήρθαν αντιμέτωποι με τον νόμο.

Αν σου αρέσουν οι ταινίες που βασίζονται σε αληθινές ιστορίες, τότε το Mixed By Erry που στριμάρει στο Netflix είναι μία πάρα πολύ καλή επιλογή. Θα σε ταξιδέψει στη Νότια Ιταλία και συγκεκριμένα, στη σκληροτράχηλη γειτονιά της Φορτσέλα στη Νάπολη, πίσω στα 80s για να διηγηθεί την απίθανη ιστορία των τριών αδερφών Frattasio, την άνοδο και την πτώση τους, το πώς κατάφεραν να χτίσουν από το μηδέν μία πειρατική μουσική αυτοκρατορία, την τρίτη μεγαλύτερη δισκογραφική εταιρεία της χώρας, μέχρι που οι αστυνομικές αρχές τους συνέλαβαν. 

Ουσιαστικά, με το κατόρθωμά τους έφεραν τη μουσική πειρατεία στην Ιταλία και ταυτόχρονα, τη μουσική στις ζωές όλων – υπήρχε κόσμος εκείνη την εποχή που έμαθε τον George Michael και τον Prince από τα mixtapes των αδερφών. 

Παίρνοντας τα πράγματα από την αρχή, το Mixed By Erry είναι μία βιογραφική ιταλική κωμωδία σε σκηνοθεσία του Sydney Sibilia, βασισμένη στο βιβλίο Mixed by Erry. La Storia Dei Fratelli Frattasio της συγγραφέως Simona Frasca. «Ενώ εμπορεύονται λαθραία αυτοσχέδιες κασέτες στη Νάπολη της δεκαετίας του 1980, ένας επίδοξος DJ και τα δύο αδέρφια του γίνονται μεγάλοι παραγωγοί που καταδιώκει ο νόμος», είναι η επίσημη σύνοψη του Netflix. 

Η υπόθεση ξετυλίγεται σε διάστημα δύο δεκαετιών, ξεκινώντας από τα τέλη των 70s και φτάνοντας έως και τα μέσα των 90s. Πρωταγωνιστούν οι Luigi D’Oriano, Giuseppe Arena και Emanuele Palumbo ως οι Frattasio Brothers, Enrico ή Erry, Peppe και Angelo, αντίστοιχα.

«Πρόκειται για μία συναρπαστική, απίστευτη αλλά αληθινή ιστορία που ξεχειλίζει από μουσική, φιλοδοξίες και όνειρα», έχει αναφέρει ο Sibilia, τονίζοντας: «Είμαι χαρούμενος που επιτέλους μπορώ να πω την ιστορία του Erry και των αδερφών του, που την έζησα από πρώτο χέρι ως έφηβος και η οποία πάντα με έκανε να πιστεύω ότι το ταλέντο και το πάθος δεν γνωρίζουν σύνορα». 

Mixed By Erry: Πώς τρία αδέρφια στη Νάπολη των 80s έχτισαν μία πειρατική μουσική αυτοκρατορία Mixed by erry

«Ήμουν το YouTube ή αν θες, το Spotify της δεκαετίας του 1980», δήλωσε ο Enrico Frattasio σε συνέντευξη που παραχώρησε στην Guardian τον περασμένο Μάρτιο. «Στο απόγειο της δόξας μας, είχαμε 100 εργαζόμενους στην εταιρεία και πουλούσαμε 200 χιλιάδες πειρατικές κασέτες κατά μέσο όρο την εβδομάδα », ανέφερε στην κάμερα του Euronews, όπου μίλησε τον περασμένο Οκτώβριο μαζί με τα αδέρφια του, Peppe και Angelo. 

H Mixed by Erry ξεκίνησε από την αγάπη του Enrico για τη μουσική. Ήταν μόλις 12 ετών όταν ο πατέρας του, Pasquale προκειμένου να τον γλιτώσει από τον υπόκοσμο της Φορτσέλα, τον έστειλε να βγάλει το χαρτζιλίκι του σε ένα στούντιο ηχογράφησης/δισκοπωλείο. Άρχισε να φτιάχνει εκεί αλλά και στο σπίτι του mixtapes για φίλους και πελάτες και λίγα χρόνια μετά, να τα πουλάει σε πάγκους στον δρόμο, αφού είχε ήδη ξεκινήσει να παίζει ως DJ σε μαγαζιά. 

Mixed By Erry: Πώς τρία αδέρφια στη Νάπολη των 80s έχτισαν μία πειρατική μουσική αυτοκρατορία Mixed by erry

Με τη βοήθεια των δύο αδερφών του, ίδρυσε στις αρχές των 80s τη δισκογραφική εταιρεία Mixed by Erry. Δεδομένου ότι εκείνη την εποχή, οι κανονισμοί γύρω από την πειρατεία ήταν χαλαροί και ανεξέλεγκτοι στη Νότια Ιταλία, η επιχείρησή τους γιγαντώθηκε και εισήγαγε τη μουσική στις μάζες. Παράλληλα, συνέβαλε καθοριστικά στο να καταγράψει τότε η Ιταλία τα υψηλότερα ποσοστά πειρατείας σε όλη την Ευρώπη. Ως εκ τούτου, κολοσσοί όπως η BMG και η Warner φέρεται να έκαναν εκστρατεία υπέρ της αυστηροποίησης της νομοθεσίας σχετικά με την πειρατεία στη χώρα, η οποία οδήγησε στο να ξεκινήσει έρευνα για τα αδέρφια Frattasio και τελικά, να συλληφθούν από τις αστυνομικές αρχές -μαζί και ο πατέρας τους- το 1997 για απάτη και πειρατεία και να καταδικαστούν σε τέσσερα χρόνια φυλάκισης.

Για την ιστορία να αναφέρουμε ότι τα αδέρφια Frattasio, αν και παρουσιάζονται ως τρία στην ταινία, είναι τέσσερα. Στην πραγματική ζωή, υπάρχει ένας τέταρτος αδερφός, ο Claudio Frattasio. Ωστόσο, λόγω οικογενειακών διαφορών, ο Claudio θέλησε να διαχωρίσει τη θέση του και να ζητήσει τόσο από τον σκηνοθέτη, όσο και από τη συγγραφέα του βιβλίου να τον αποκλείσουν από την αφήγηση.

Το Mixed by Erry στο Netflix παρουσιάζει τους Frattasios, ούτε ως εγκληματίες, ούτε ως ήρωες, αλλά ως παιδιά που αγαπούσαν τη μουσική -και ακόμα την αγαπούν, είναι και οι τρεις εν ζωή- αλλά έφαγαν το κεφάλι τους. 

Όπως διαβάζουμε στην Guardian, το κατόρθωμά τους εξακολουθεί να έχει ένα τεράστιο fanbase. Υπάρχει μια ομάδα fans στο Facebook. Στο eBay, πωλείται μια πρωτότυπη συλλογή Mixed by Erry για 150 ευρώ, ενώ στο Mixcloud, ο Ιταλός DJ Renato de Vita έχει μια σελίδα όπου μπορεί ο καθένας να ακούσει παλιές κασέτες του Erry και μια δεύτερη, με remix από νεότερους DJs που ισχυρίζονται ότι έχουν εμπνευστεί από εκείνον. «Ο Erry δεν ήταν DJ, δεν ήταν παραγωγός, δεν ήταν μουσικός», αναφέρει ο Renato de Vita. «Ο Erry ήταν σούπερ ήρωας: όπως ο Zoro».

O Erry Frattasio συνεχίζει να ανεβαίνει στα decks και να παίζει μουσική ως DJ.