ΒΙΒΛΙΟ

Βιβλιοφαγικό mashup v34: Ο σκηνοθέτης του οσκαρικού ‘Moonlight’ ετοιμάζει σειρά

Όλα τα λινκς, οι ειδήσεις, τα εξώφυλλα που χρειάζεται να ξέρεις αυτή τη βδομάδα από το χώρο του βιβλίου.

Να ‘μαστε πάλι με νέα από τον βιβλιοκόσμο που δεν πρέπει να χάσετε, όπως high profile τηλεοπτικές μεταφορές, τους 65 εκατομμύρια λόγους για τους οποίους πρέπει να μάθετε για τις βιογραφίες του ζεύγους Obama, την οπτική ταυτότητα της νέας Εθνικής Βιβλιοθήκης και ένα ιδιαίτερο βιβλίο για, και από, τους άστεγους.

ΜΕΤΑ ΤΟ ΟΣΚΑΡ, ΤΙ;

Μερικές μέρες μετά τον (επεισοδιακό) θρίαμβο του Barry Jenkins και του ‘Moonlight’ του στα φετινά Όσκαρ, είναι μια καλή στιγμή να μιλήσουμε για ένα από τα επόμενα του projects, για το οποίο είμαι ιδιαίτερα excited.

Μαζί με τους παραγωγούς του ‘Moonlight’, ο Jenkins ετοιμάζει μια μίνι σειρά εμπνευσμένη από το ‘The Undergound Railroad’ του Colson Whitehead. Λεπτομέρειες για το πότε την περιμένουμε και το που θα παιχτεί ή θα στριμάρει δεν υπάρχουν ακόμη, αλλά ο συνδυασμός του βιβλίου με τον σκηνοθέτη είναι τόσο υποσχόμενος που προς το παρόν δε με ενδιαφέρει τίποτε άλλο.

Για το βιβλίο μιλήσαμε πρώτη φορά τον περασμένο Αύγουστο όταν και βγήκε στα βιβλιοπωλεία εκτάκτως ένα μήνα *πριν* την επίσημη ημερομηνία κυκλοφορίας του (και φταίει η Oprah για αυτό), το συμπεριλάβαμε στην ανασκόπηση των καλύτερων βιβλίων για το 2016, είδαμε τον Ιανουάριο πως ήταν το βιβλίο που επιλέχτηκε στις περισσότερες best-of λίστες της χρονιάς και μάλιστα με διαφορά και τέλος, αναφερθήκαμε σε αυτό την περασμένη Δευτέρα μιας και το BBC Radio 4 δίνει για μερικές μέρες ακόμα τη δυνατότητα να το ακούσετε δωρεάν στο site του. Είναι μάλλον το βιβλίο που μας έχει απασχολήσει περισσότερο από την αρχή της στήλης μέχρι και σήμερα.

Αν μετά από όλα αυτά δε σας έχω πείσει να ασχοληθείτε με το βιβλίο, ρίξτε τουλάχιστον μια ματιά στο fan casting που έστησε το Literary Hub για τη σειρά, μακάρι να συνέβαινε αυτό, θα περνούσαμε εξαιρετικά.

ΝΕΕΣ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΕΣ

Πολύ λίγα πράγματα αυτή την εβδομάδα, με μόνο 1 νέα κυκλοφορία να ντεμπουτάρει σε χέρια αναγνωστών τις προηγούμενες ημέρες.

Από τις Εκδόσεις Πατάκη μας έρχεται το μυθιστόρημα ‘Ο αφηγητής του πρωινού τρένου’ (‘The Reader on the 6.27’, 2014) του Γάλλου Jean-Paul Didierlaurent, ένα βιβλίο με πρωταγωνιστή τον Γκυλαίν που δουλεύει σ’ ένα εργοστάσιο πολτοποίησης βιβλίων, ο οποίος διαβάζει στους συνεπιβάτες του τρένου του από τα βιβλία που σώζει, μέχρι που ανακαλύπτει ένα χειρόγραφο που θα αλλάξει και τη δική του ζωή. Ένα παραμύθι για τη δύναμη της ανάγνωσης και τα αναγνώσματα που αγγίζουν και αλλάζουν τους ανθρώπους.

ΕΚΤΟΣ ΕΛΛΑΔΑΣ

Πάντα το τέλος κάθε μήνα μας φέρνει έναν περιορισμένο αριθμό φρέσκων βιβλίων και από την Αμερική, αλλά μην ανησυχείτε, θα έχουμε αρκετά να πούμε τις επόμενες 2 Δευτέρες.

‘The Hate U Give’ της Angie Thomas, ένα μυθιστόρημα που έχει προκαλέσει ήδη από τις πρώτες του μέρες εξαιρετικά σχόλια και είναι το πρώτο έργο της συγγραφέα, που ακολουθεί τη δεκαεξάχρονη Starr Carter καθώς γίνεται μάρτυρας της δολοφονίας του παιδικού της φίλου Khalil από τα χέρια ενός αστυνομικού, με το θάνατο του να γίνεται άμεσα είδηση σε ολόκληρη τη χώρα, μια μερίδα της κοινής γνώμης να μιλά γι’ αυτόν με τα χειρότερα λόγια και πως ίσως του άξιζε και με διαδηλωτές να ξεχύνονται στους δρόμους και να μετατρέπουν τη γειτονιά της Starr σε πεδίο μάχης. (Σας θυμίζουν κάτι όλα αυτά;)

‘To Be a Machine’ του Mark O’Connell, ένα nonfiction βιβλίο που παρουσιάζει τις φιλοσοφικές και επιστημονικές ρίζες και το μέλλον του μετανθρωπισμού, δηλαδή του κινήματος που θέλει να χρησιμοποιήσει την τεχνολογία για να βελτιώσει την ανθρώπινη κατάσταση, καθώς και τους ανθρώπους που σχετίζονται με αυτό.

ΕΝΑ ΒΙΒΛΙΟ ΓΙΑ ΤΟ ΚΡΥΟ

Το ‘Αόρατοι’ είναι ένα βιβλίο που διαβάζεται μόνο υπό συνθήκες ψύχους.

Το βιβλίο, που εκδόθηκε στην Πολωνία, περιλαμβάνει κείμενα αστέγων που φιλοξενούνται συχνά σε ένα συσσίτιο της Βαρσοβίας. Ανάμεσα τους βρίσκονται από ποιήματα μέχρι απομνημονεύματα και από δοκίμια μέχρι ένα θεατρικό έργο. Το εξώφυλλο του μοιάζει με χαρτόκουτο και το εσωτερικό του, σε κανονικές θερμοκρασίες, είναι κενό, περιέχει μόνο λευκές σελίδες.

Θα πρέπει να βγείτε μέσα στο χειμώνα εκτός σπιτιού για να το διαβάσετε, αφού για να εμφανιστεί το αόρατο, ειδικό μελάνι του θα πρέπει η θερμοκρασία του περιβάλλοντος να είναι μικρότερη από 0°C.

 

Τα έσοδα του ‘Αόρατοι’ πηγαίνουν στην Kapucynska Foundation, τη ΜΚΟ που οργανώνει το συσσίτιο στο οποίο βρέθηκαν οι άστεγοι που βοήθησαν στη συγγραφή του βιβλίου και που βοηθά τους άπορους με όποιον τρόπο μπορεί.

Κάθε χρόνο εκατοντάδες άνθρωποι πεθαίνουν στην Ευρώπη από υποθερμία, χωρίς καταφύγιο και βοήθεια. Τον φετινό χειμώνα στην Πολωνία 75 άστεγοι έχασαν τις ζωές τους.

AND NOW, THIS

 

Πεθαίνω με το κόμικς ‘My Life As A Background Slytherin’, που κάθε Κυριακή έχει και ένα νέο stripάκι της Emily McGovern για τη ζωή της στον Χαριποτερικό κόσμο. Υπέροχο.

ΟΙ OBAMA ΣΠΑΣΑΝΕ ΤΑ ΡΕΚΟΡ

Οι 4 μεγαλύτεροι εκδότες της Αμερικής, οι Penguin Random House, HarperCollins, Macmillan και Simon & Schuster, επιδόθηκαν σε έναν πόλεμο προσφορών για τα δικαιώματα των 2 βιογραφιών που θα γράψουν οι Barack και Michelle Obama.

Νικητές αναδείχθηκαν οι πρώτοι, με τα ρεπορτάζ να μιλούν για ένα πραγματικά τρελό ποσό για τα 2 βιβλία: Περισσότερα από 65 εκατομμύρια δολάρια θα μοιραστούν ο πρώην Πρόεδρος και η πρώην Πρώτη Κυρία. Το ποσό δε είναι απλά το μεγαλύτερο που έχει δοθεί ποτέ για προεδρικά απομνημονεύματα (15 εκατομμύρια είχε πάρει ο Bill Clinton για το ‘My Life’ του το 2004) αλλά και η μεγαλύτερη προκαταβολή για 1 βιβλίο στην ιστορία της λογοτεχνίας.

Η λίστα του Guardian με τις 10 ακριβότερες (γνωστές) συμφωνίες βιβλίων δίνει νο1 μάλλον τα 16.5 εκατομμύρια του Ken Follett από το 2008, με τον καθένα από τους Obama να παίρνει τουλάχιστον τα διπλά από αυτά. Αρκετά από τα 65 εκατομμύρια θα διατεθούν στο Obama Foundation και σε άλλους κοινωφελείς σκοπούς και τα 2 βιβλία θα μπουν στην κορυφή των πολυαναμενόμενων βιβλίων. Ορίστε κι ένα κείμενο του Vox που αναλύει το τι σημαίνουν αυτά τα λεφτά για αυτή τη συμφωνία.

Η ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗΣ

Μια εξαιρετικά λιτή πρόταση, με έμφαση στο τυπογραφικό κομμάτι, επέλεξε η Εθνική Βιβλιοθήκη για τη νέα της οπτική ταυτότητα. Οι σχεδιαστές Γιώργος Δ. Ματθιόπουλος, Δημήτρης Παπάζογλους, Γιώργος Τριανταφυλλάκος και Axel Peemöller, που αποτέλεσαν το Σχήμα Παπάζογλου, δημιούργησαν ένα σύνολο που πατά σε 2 διαφορετικές γραμματοσειρές και βασίζεται αποκλειστικά στη γλώσσα και με αυτό κέρδισαν το διαγωνισμό που προκηρύχθηκε τον περασμένο Νοέμβριο.

Δεν είμαι μεγάλος φαν της τελικής επιλογής οπότε παρακάτω, εκτός των νικητών, θα δείτε και τα λογότυπα που πρότειναν οι υπόλοιποι 4 συμμετέχοντες, έτσι για να σκεφτείτε αυτό που θα διαλέγατε εσείς.

ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΒΙΒΛΙΩΝ ΣΤΟ MESSENGER

 

Τις προηγούμενες ημέρες ο εκδοτικός HarperCollins πρόσθεσε ένα bot στο Facebook Messenger, μέσα από το οποίο μπορείτε να παίρνετε recommendations για βιβλία, με βάση ένα βιβλίο που διαβάσατε και αγαπήσατε.

Το BookGenie είναι αρκετά απλό στο πως χρησιμοποιείται και στο πως απαντά. Θα σας ρωτήσει να του γράψετε τον τίτλο του πιο πρόσφατου αναγνώσματος που σας άρεσε και θα απαντήσει με ένα βιβλίο του  HarperCollins που ταιριάζει στο δικό σας. Εάν θέλετε, μπορεί να σας δώσει περισσότερα βιβλία, μέχρι να του πείτε να σταματήσει.

Το ίδιο περίπου συμβαίνει και στο Epic Reads, τη Facebook σελίδα του Young Adult site που διαχειρίζεται ο HarperCollins. Ελαφρώς πιο interactive, θα σας απαντήσει με gifάκια και μπορεί να σας δώσει προτάσεις μόνο δηλώνοντας το ύφος που θα θέλατε να έχουν τα βιβλία ή λέγοντας του το όνομα ενός αγαπημένου σας συγγραφέα.

Παρότι οι προτάσεις των bots δεν είναι τόσο ενδιαφέρουσες, πηγαίνετε μια βόλτα από τις Facebook pages των HarperCollins και Epic Reads και δοκιμάστε κι εσείς, που ξέρετε, μπορεί να σας πουν κάτι που δε θα περιμένετε.

RANDOM LINKS

Πως η βιβλιοθήκη Billy των IKEA κατέκτησε τον κόσμο, όλες οι θέσεις στις οποίες διαβάζουμε από την καλύτερη στη χειρότερη, ένα νέο διήγημα της Zadie Smith στο New Yorker, το ‘A Darker Shade of Magic’ της V.E. Schwab έρχεται στο σινεμά, 1 στους 5 ανθρώπους στη Βρετανία δε μπορεί να θυμηθεί το όνομα ενός συγγραφέα, ένα σύντομο κόμικς για το γραφείο του Stephen King, τα φετινά βραβεία της Ακαδημίας Βρετανικού Σχεδιασμού Εξωφύλλων, 18 Airbnbs που σίγουρα θα σας αρέσουν αν σας αρέσουν και τα βιβλία, ρίχνοντας μια ματιά στο πρώτο εξώφυλλο του ‘Χόμπιτ’, όλα τα εξώφυλλα του ‘1984’ χωρισμένα σε κατηγορίες, υπάρχει ένα απίθανο video game εμπνευσμένο από το ‘Walden’ του Henry David Thoreau, οι ιδιοκτήτες βιβλίων στο Μεσαίωνα προστάτευαν τις βιβλιοθήκες τους γράφοντας κατάρες στα βιβλία για τους κλέφτες, 23 παράξενα βιβλία που δε θα πιστέψετε πως υπάρχουν, 11 Μεξικανοί συγγραφείς που μπορείτε να διαβάσετε τώρα, για τα λογοτεχνικά bots του Twitter, ο Benedict Cumberbatch θα πρωταγωνιστήσει σε μια μίνι σειρά εμπνευσμένη από τα βιβλία του ‘Patrick Melrose’ του Edward St. Aubyn.

ΟΛΑ ΤΑ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΒΙΒΛΙΟΦΑΓΙΚΑ MASHUP