NETFLIX

Ποια ταινία να δεις στο Netflix σήμερα (και κάθε μέρα): Waves

Μία παραβολή εξιλέωσης, τέλεια ισορροπημένη μεταξύ ρεαλισμού και μελοδράματος, μόλις ανέβηκε στο Netflix.

Πόσο δύσκολο έχει γίνει να ξετρυπώνεις περιεχόμενο στο Netflix. Γι’ αυτό κάθε μήνα ανανεώνουμε τη λίστα μας με τις 50 καλύτερες ταινίες που είναι διαθέσιμες στην πλατφόρμα, όπως και αυτή με τις 30 χαμηλότερου προφίλ παραγωγές που δε θα σπρώξει ο αλγόριθμος.

Σήμερα προτείνουμε ένα παραγνωρισμένο φιλμ του 2019 που άργησε να βγει εκτός Ηνωμένων Πολιτειών:

Netflix Pick of the Week: Waves

Τρίτη ταινία από τον Trey Edward Shults, μετά το Krisha του 2016 και το θρίλερ It Comes at Night του 2017. Και οι δύο ταινίες αφορούσαν οικογένειες που ανακάλυπταν ότι οι σπόροι της καταστροφής τους προέρχονταν από μέσα τους, και οι δύο είχαν αποσπάσει ευρεία αναγνώριση από τους κριτικούς.

Το Waves επικεντρώνεται αρχικά στον Tyler (παιγμένο από τον Kelvin Harrison Jr., έναν από τους εξαιρετικούς νέους Αμερικανούς ηθοποιούς που έχουν προκύψει τελευταία – τον είδαμε στο It Comes at Night και στο Luce που στριμάρει επίσης στο Netflix). O Tyler είναι αθλητής στίβου, με ένα κορίτσι που αγαπάει πολύ (Alexa Demie) και την υπόσχεση ενός λαμπρού μέλλοντος, πιεσμένος ανελέητα για την επιτυχία από έναν αυστηρό πατέρα (Sterling K. Brown). Η μικρότερη αδερφή του, η Emily (Taylor Russell) ζει στη σκιά του.

Η μητέρα του Tyler και της Emily έφυγε από τη ζωή όταν τα παιδιά ήταν μικρά, οπότε μεγάλωσαν με τον πατέρα και τη θετή μητέρα τους (Renée Elise Goldsberry). Μοιάζουν με μία ευτυχισμένη, υγιή οικογένεια, ακόμα και στους ίδιους. Όταν όμως ο Tyler βιώνει έναν αποδυναμωτικό τραυματισμό και μία συγκλονιστική αποκάλυψη, ο θυμός του αρχίζει να εκδηλώνεται με αυτοκαταστροφικούς τρόπους. Μετά από ένα φρικιαστικό περιστατικό σε ένα πάρτι, όλα ξεφεύγουν από τον έλεγχο και η ιστορία ανατρέπεται με απροσδόκητο τρόπο.

Αυτό που ακολουθεί είναι μερικές φορές σχεδόν αφόρητα, αυθεντικά συγκινητικό. Ο Shults είναι εξπρεσιονιστής, εκμαιεύοντας από το κοινό τα πιο οξυμένα συναισθήματα των χαρακτήρων, από τη εγγενή ενέργεια της νεότητας μέχρι το σοκ ενός σεισμικού ατυχήματος.

Είναι πολλές οι ταινίες για δυσλειτουργικές οικογένειες στο αμερικανικό σινεμά, ιδίως το ανεξάρτητο, όμως συχνά μοιάζουν ανειλικρινείς ή καλογυαλισμένες στην προσπάθειά τους να χωρέσουν όσο το δυνατόν περισσότερη πλοκή. Το Waves όμως είναι ένα συναισθηματικό ταξίδι μίας οικογένειας Αφροαμερικανών καθώς περιηγούνται στον έρωτα, τη συγχώρεση και τη συνεύρεση στον απόηχο μίας τραγικής απώλειας, που γίνεται μία παραβολή εξιλέωσης για το κοινό εξαγνίζοντας την ψυχή του. Ακούγεται υπερβολικό αλλά ισχύει. Θα φύγεις από το Waves εξαντλημένος αλλά πιο καθαρός.

Το Waves φέρνει κοντά βραβευμένους ηθοποιούς και φρέσκα πρόσωπα (η Russell ήταν η breakout ηθοποιός με τρία βραβεία Πρωτοεμφανιζόμενης σε μία ταινία που σφίζει ταλέντο – μπορείς να την απολαύσεις και στο Lost in Space του Netflix) – με τη φωτογραφία του Drew Daniels να αναδεικνύει την τέλεια ισορροπία της ταινίας μεταξύ ρεαλισμού και μελοδράματος.

Πριν καταλήξει στο ελληνικό Netflix, το Waves είχε παρουσιαστεί στο Φεστιβάλ του Τορόντο και είχε αποσπάσει 14 νίκες συνολικά σε φεστιβαλικές διοργανώσεις των Ηνωμένων Πολιτειών.