NOLANVERSE

O Christopher Nolan είναι έξαλλος με τη Warner Bros. και δεν το κρύβει

Ο σκηνοθέτης-σημαία του στούντιο δεν μάσησε τα λόγια του μετά την απόφαση-σοκ για τη χρήση των μπλοκμπάστερ της Warner ως πρόμο του HBO Max.

Η Warner Bros. είναι κάτι παραπάνω από ένα εμβληματικό χολιγουντιανό στούντιο, είναι κι εκείνο, ειδικά στη σημερινή εποχή της απόλυτης κυριαρχίας των franchise, που μεγάλοι auteurs συνεχίζουν να βρίσκουν μια στέγη.

Είναι το στούντιο που ανάμεσα στις υπόλοιπες ισορροπίες, συνέχιζε να υπάρχει προσπάθεια και έγνοια για την ανάπτυξη της σχέσης με μερικά από τα μεγαλύτερα και πιο εμπορικά ταλέντα της βιομηχανίας, από τον Christopher Nolan μέχρι τον Clint Eastwood κι από τον Bradley Cooper μέχρι την Lana Wachowski.

Η απόφαση-σοκ όμως που πάρθηκε πριν λίγες μέρες δεν έχει αφήσει απλά τον κόσμο της βιομηχανίας να προσπαθεί να εκτιμήσει τι σημαίνει αυτό για το μέλλον, αλλά σύμφωνα με όλα τα ρεπορτάζ, φαίνεται να έχει αποξενώσει, αν όχι εξαγριώσει, πολλούς κοντινούς συνεργάτες του στούντιο λόγω του εντελώς άκομψου τρόπου με τον οποίο πραγματοποιήθηκε. Πολύ απλά, όταν η Warner αποφάσισε όλα τα μπλοκμπάστερ του 2021 να κάνουν ταυτόχρονη streaming πρεμιέρα στο ΗΒΟ Max αφήνοντας τις αίθουσες εκτεθειμένες, τα τοπ ταλέντα και όλοι οι εμπλεκόμενοι δεν το έμαθαν παρά λίγα λεπτά πριν η είδηση διαρρεύσει ονλάιν.

dune warner ταινια σινεμα OutNow

Καθώς στούντιο που έχουν χρηματοδοτήσει αρκετές από αυτές τις παραγωγές ετοιμάζονται να κινηθούν δικαστικά εναντίον της WarnerMedia (όπως η Legendary Pictures, που έχοντας χρηματοδοτήσει το Godzilla vs. Kong έχει μια καλή υπόθεση για διαφυγόντα κέρδη στα χέρια της), οι ίδιοι οι δημιουργοί έχουν αρχίσει να εκφράζουν επίσης τη δυσαρέσκειά τους.

Και μπροστάρης είναι ο Christopher Nolan, ένας από τους τελευταίους σκηνοθέτες στο Χόλιγουντ που διαχειρίζονται τεράστια μπάτζετ για αποκλειστικά ορίτζιναλ παραγωγές, αλλά και υπέρμαχος του σελιλόιντ και της αίθουσας.

«Μερικοί από τους μεγαλύτερους σκηνοθέτες της βιομηχανίας μας και μερικοί από τους πιο σημαντικούς σταρς πήγαν για ύπνο την προηγούμενη νύχτα πιστεύοντας πως δουλεύουν για το σπουδαιότερο στούντιο και ξύπνησαν για να μάθουν πως δουλεύουν για την χειρότερη streaming υπηρεσία», δήλωσε ο σκηνοθέτης στο Hollywood Reporter προσθέτοντας πως το στούντιο αποσυντίθεται σε μια κίνηση που «δεν βγάζει κανένα οικονομικό νόημα».

Στην πραγματικότητα, όπως υπονοεί κι ο Nolan αλλά και έχει αναλυθεί διεξοδικά, η κίνηση της Warner είναι περισσότερο κίνηση της AT&T που χρησιμοποιεί μια έτσι κι αλλιώς προβληματική περίοδο, καίγοντας μια σειρά από υψηλού προφίλ κινηματογραφικά πρότζεκτ για να υποστηρίξει την νέα της streaming πλατφόρμα, από την επιτυχία της οποίας κρίνονται πολλά – και το λανσάρισμα της οποίας έχει υπάρξει καταστροφικό.

Νωρίτερα, ο Nolan μιλώντας στο Entertainment Online δηλώνει πως η Warner Bros. δεν ενημέρωσε κανέναν. «Έχουν μερικούς από τους μεγαλύτερους σκηνοθέτες και μερικούς από τους μεγαλύτερους σταρ του κόσμου που δούλεψαν για χρόνια σε αυτά τα πρότζεκτ […] και τώρα χρησιμοποιούνται για μια καινούρια streaming υπηρεσία χωρίς καμία διαβούλευση». Συνέχισε, «Δεν είναι αυτός τρόπος να φέρεσαι σε δημιουργούς και σταρς».

Η φετινή παραγωγή του Nolan, το Tenet, είχε μάλλον αδίκως επωμιστεί την ευθύνη του να σώσει μια ολόκληρη βιομηχανία τη στιγμή της ύψιστης κρίσης. Η κυκλοφορία στις αίθουσες του πλανήτη το καλοκαίρι υπήρξε μάλλον πετυχημένη δεδομένων των συνθηκών, αλλά στην Αμερική ειδικά τα έσοδα υπήρξαν αναλογικά ελάχιστα, κάτι που αναμφίβολα έπαιξε ρόλο στην απόφαση της Warner: Αν τα ταμεία των Η.Π.Α. είναι έτσι κι αλλιώς χαμένη υπόθεση, αφήνουν τον υπόλοιπο κόσμο να παίξει τις ταινίες κανονικά, χρησιμοποιώντας τις εντός συνόρων υπέρ της νέας πλατφόρμας. Είναι ένα πολύ δύσκολο στοίχημα το οποίο ήδη, με τον άκομψο τρόπο που αποφασίστηκε και ανακοινώθηκε, φαίνεται να έχει διαταράξει τις ισορροπίες ανάμεσα στις διάφορες πλευρές της βιομηχανίας.

«Αυτό που συμβαίνει τώρα στη βιομηχανία είναι η χρήση της πανδημίας ως δικαιολογία για την αρπαγή ενός κοντόφθαλμου πλεονεκτήματος. Και είναι πραγματικά ατυχές. Δεν είναι ο σωστός τρόπος να γίνονται μπίζνες και είναι το καλύτερο πράγμα για την υγεία της βιομηχανίας μας», καταλήγει ο Nolan.

Ανάμεσα στις ταινίες που θα επηρεαστούν από την απόφαση, είναι τα Matrix 4, Godzilla vs. Kong, The Suicide Squad, Dune, In the Heights και πολλά άλλα. Κι η αντίδραση του Nolan σίγουρα δε θα είναι η τελευταία μεγάλη αντίδραση που θα υπάρξει πάνω στο ζήτημα.

Τι παρασκήνιο οδήγησε στο Home Alone; Ποια stunts κοψοχόλιασαν τους συντελεστές και τι διάγνωση έκανε πραγματικός γιατρός στα τραύματα των ληστών; Ποια θεωρία για τους γονείς του Kevin θα σου αλλάξει για πάντα την ταινία; Το POP για τις Δύσκολες Ώρες γιορτάζει την επέτειο της ταινίας!