BBC
PREVIEWS

Σε λίγες ημέρες, όλοι θα μιλούν για το τηλεοπτικό ‘Normal People’

Η τηλεοπτική μεταφορά του best-seller της Sally Rooney είχε καταλάβει την τηλεοπτική συζήτηση από το πρώτο της τρέιλερ.

Η Sally Rooney έχει ανακηρυχθεί ανεπισήμως ως η ‘Συγγραφέας των Millennials’. Ο χαρακτηρισμός πρέπει να προηγήθηκε από το άρθρο των New York Times που την αποκαλούσε την ‘Πρώτη Σπουδαία Millennial Συγγραφέα’ και στην πορεία θα τον αποδομούσε η αντίστοιχη αρθρογραφία που δεν αποδέχεται τέτοιους όρους. Όπου και αν στέκεσαι στη συζήτηση για την Rooney, η κατακλείδα είναι ότι με το ντεμπούτο της ‘Conversations With Friends’ το 2017 και το υποψήφιο για βραβείο Booker ‘Normal People’ έγινε πάρα πολύ σύντομα, πάρα πολύ επιτυχημένη. Ένα σύμβολο, σχεδόν, για τους φανατικούς αναγνώστες της που σηματοδοτεί ότι μπορούν να είναι διανοούμενοι, αλλά και fun ταυτόχρονα.

Το ‘Normal People’ που κέρδισε το βρετανικό Costa Book Award – ένα βραβείο που αναγνωρίζει την υψηλή λογοτεχνική αξία σε βιβλία που μπορούν να είναι διασκεδαστικά – είχε πουλήσει 64.000 αντίτυπα στην Αμερική τους πρώτους τέσσερις μήνες κυκλοφορίας του και αυτό χωρίς να συμπεριληφθούν τα ebooks. Για τη σύγκριση, σκέψου ότι οι ‘εντυπωσιακές πωλήσεις’ για τη λογοτεχνική μυθοπλασία στις Ηνωμένες Πολιτείες μπορεί να είναι τα 25.000 αντίτυπα. Ήταν θέμα χρόνου, λοιπόν, να δούμε κάποια από τις δύο δημιουργίες της Rooney στη μικρή ή τη μεγάλη οθόνη.

normal people BBC

Είχαμε ήδη αναφέρει τη μεταφορά του ‘Normal People’ από το BBC και το Hulu στις σειρές που θα ακουστούν το 2020, αλλά δεν είχαμε προετοιμαστεί για τις αντιδράσεις που προκάλεσε το τρέιλερ της σειράς πριν λίγους μήνες. Η ιστορία που έχει σκηνοθετήσει ο Lenny Abrahamson του οσκαρικού ‘Room’ και ακολουθεί την περίπλοκη σχέση του Connell (Paul Mescal) και της Marianne (Daisy Edgar-Jones) από την εφηβεία τους μέχρι τα ενήλικά τους χρόνια, έχει το βασικό DNA της Rooney. Νεαροί άνθρωποι στην Ιρλανδία, μπλέκουν σε σχέσεις που ξέρουν πολύ καλά ότι ήταν εξαρχής κακές ιδέες αλλά προχωρούν σ’ αυτές όπως και να ‘χει.

Στη δική τους περίπτωση, εκείνος ήταν δημοφιλής στο σχολείο και δεν ήθελε να διαδώσει τη σχέση του με μια κατώτερης κοινωνικής αποδοχής κοπέλα. Η ισορροπία μεταξύ τους όμως θα αλλάξει στο κολέγιο, όπου η Marianne θριαμβεύει και ο Connell βρίσκεται έξω από τα νερά του. Το σεξ είναι, φυσικά, αναπόσπαστο μέρος της όλης τους διαδικασίας και αυτό αναγνωρίστηκε προφανώς από τη σειρά που γέμισε το τρέιλερ της με ερωτικές σκηνές. Όταν κυκλοφόρησε το κλιπ, οι αντιδράσεις αφορούσαν κυρίως το πόσο NSFW ήταν.

Τόσο NSFW που η Αμερική επέλεξε μια πιο τιθασευμένη εκδοχή του:

Αν κρίνουμε από τις πρώτες κριτικές που δημοσιεύονται αυτές τις ημέρες για τη σειρά που θα κυκλοφορήσει στις 26 Απριλίου στο Ηνωμένο Βασίλειο και στις 29 Απριλίου στην Αμερική, τα τρέιλερ του ‘Normal People’ δίνουν μία μικρή μόνο γεύση από τη σεξουαλική διάσταση της σειράς. Μία απ’ όλες, μάλιστα, προειδοποιεί να δούμε το show με δονητές εύκαιρους. Είναι, λοιπόν, πολύ ευτυχές το γεγονός ότι η σειρά έγινε μία από τις πρώτες βρετανικές σειρές που γυρίστηκε με τη βοήθεια intimacy coordinator – το νέο επάγγελμα του Hollywood που φέρνει την επανάσταση στις σκηνές σεξ διασφαλίζοντας την προστασία των ηθοποιών (διάβασε περισσότερα στη συνέντευξή μας με τους πρωτεργάτες του κλάδου).

Οι πρώτες κριτικές του ‘Normal People’:

Οι αρχικές αυτές περιγραφές κάνουν εύκολη την κατηγοριοποίηση της σειράς ως ‘show για ερωτικές σκηνές’, αλλά υπάρχουν και χειρότερα. Ρώτα το ‘Game of Thrones’ αν το χάλασε τελικά που ο πρώτος του σχολιασμός ήταν ‘σεξ, αιμομιξία και παιδιά που πέφτουν από παράθυρα’. Το ‘Normal People’ κιόλας είναι ήδη πιο τυχερό, γιατί το υπόλοιπο μέρος των κριτικών μιλά για μια εξαιρετική συνολικά δουλειά:

Είναι ένα εύθραυστο, τρομερά εσωτερικό υλικό, ειπωμένο ενίοτε με ξέγνοιαστες σεκάνς όπου απλώς βλέπουμε τον έναν ή και τους δυο τους χαμένους στις σκέψεις τους, και άλλοτε με γρήγορες, ιμπρεσιονιστικές εκρήξεις που απεικονίζουν το κύμα συναισθήματος που φέρνει η πιο πρόσφατη επιπλοκή μεταξύ τους. Από τους δύο νεαρούς πρωταγωνιστές της σειράς, πολλά ζητούνται αλλά πολλά περισσότερα παρέχονται από αυτούς. Είναι θεαματικοί – χώρια αλλά κυρίως μαζί – στο να εκφράζουν την ευαισθησία και την επιθυμία που είναι απαραίτητα για να λειτουργήσει μία ιστορία αγάπης σαν και αυτή. – Rolling Stone

Στο ντεμπούτο του, ο Paul Mescal είναι αποκάλυψη στον ρόλο του Connell, αποδίδοντας τη συναισθηματική πάλη του χαρακτήρα του με μεγάλη ευαισθησία. Κάποιες φορές το πρόσωπό του μοιάζει έτοιμο να καταρρεύσει κάτω από την πίεση του άγχους του. Όσο καλό και αν είναι το σενάριο (και είναι πολύ καλό), μια σειρά σαν κι αυτή βασίζεται πάντα στο καστ της, και στον Mescal και την Edgar-Jones οι παραγωγοί ξετρύπωσαν ένα ζευγάρι που ενσωματώνει τέλεια το πνεύμα της πηγής του έργου. Όπως και με το μυθιστόρημα της Rooney που σε καθήλωνε, αυτό το τηλεοπτικό ρομάντσο 12 επεισοδίων είναι οτιδήποτε άλλο παρά ‘κανονικό’.Little White Lies

normal people mescal edgar-jones BBC

Με την ιδανική τριάδα του εκλεπτυσμένου σεναρίου, σκηνοθεσίας και ερμηνειών, το ‘Normal People’ είναι τόσο σκληρό και ασυμβίβαστο όσο το μυθιστόρημα της Rooney – ένα επίτευγμα που χρειάζεται να δει αρκετά επεισόδια κανείς για να το συλλάβει […] Όσο η σχέση της Marianne και του Connell γίνεται πιο βαθιά, το ‘Normal People’ γίνεται τόσο εμβυθιστικό όσο το βιβλίο που το ενέπνευσε, κάνοντάς σε να λαχταράς και να φοβάσαι εξίσου όσα θα μάθεις – ή ακριβέστερα ίσως, όσα θα βιώσεις – για όσα ακολουθούν.Variety

Οι ταξικοί διαχωρισμοί, οι κοινωνικές δομές, οι προκαταλήψεις των φύλων, και οι διαρκώς μεταβαλλόμενες δυναμικές εξουσίας είναι όλες εγγενείς θεματικές του μυθιστορήματος της Sally Rooney και, ως μία από τους σεναριογράφους και τους executive producers, έχει σιγουρευτεί ότι όλες τροφοδοτούν και τη σειρά. Το ‘Normal People’ δεν είναι μονάχα μία άξια μεταφορά ενός σπουδαίου βιβλίου. Είναι μία σπουδαία ιστορία αγάπης, τόσο επική όσο και ενδόμυχη.Indiewire

Το ‘Normal People’ θα κυκλοφορήσει στις 26 Απριλίου στο Ηνωμένο Βασίλειο από το BBC και στις 29 Απριλίου στην Αμερική από το Hulu.