OUTNOW.CH
ΒΙΒΛΙΟ

Βιβλιοφαγικό mashup v158: Βραβεύουμε τους καλύτερους της χρονιάς

Μια σπέσιαλ έκδοση της στήλης με τα καλύτερα βιβλία, εξώφυλλα και κινηματογραφικές μεταφορές του 2019.

Καλωσήρθατε στην 158η έκδοση του Βιβλιοφαγικού mashup που αυτή την εβδομάδα δε μοιάζει με καμία από τις προηγούμενες! Σήμερα, στη θέση της κανονικής μας ύλης, θα δούμε τα καλύτερα βιβλία και εξώφυλλα που μας άφησε το 2019, εντός Ελλάδας και εκτός, αλλά και τις κινηματογραφικές μεταφορές βιβλίων που αγαπήσαμε μέσα στη χρονιά.

ΤΑ 8 ΒΙΒΛΙΑ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

‘Κίρκη’, Madeline Miller

Ένα από τα βιβλία που κάνανε τον περισσότερο θόρυβο μέσα στο 2018, η ιστορία μιας μαγικής ηρωίδας της ελληνικής μυθολογίας, ήρθε τη φετινή χρονιά και στην Ελλάδα. Η ‘Κίρκη’ της Madeline Miller ανακαλύπτει από την αρχή την Κίρκη της Οδύσσειας, της γυναίκας που μετέτρεψε τους ανθρώπους σε ζώα και τέρατα. Μέσα από τα μάτια της παρακολουθούμε ένα τεράστιο καστ θεών, νυμφών και θνητών. Η μητρότητα, η μοναξιά, η αγάπη, η ανακάλυψη του εαυτού είναι μερικά μόνο από τα θέματα που αγγίζει το βιβλίο. Η ‘Κίρκη’ είναι η εξερεύνηση αυτής της ιδιαίτερης γυναικείας φωνής της ελληνικής μυθολογίας κι ένας ύμνος στη γυναικεία φύση. Σίγουρα ένα από τα καλύτερα βιβλία που διαβάσαμε στη χώρα μας μέσα στο ‘19.

‘Ο γαλατάς’, Anna Burns

To μυθιστόρημα ‘Ο γαλατάς’, που κέρδισε το Booker Prize του 2018, είναι ένα πειραματικό βιβλίο που μιλά για τις Ταραχές της Βόρειας Ιρλανδίας μέσα από την οπτική γωνία μιας νεαρής γυναίκας, ένα μυθιστόρημα που ασχολείται με τη δύναμη της κοινωνικής πίεσης και του κουτσομπολιού. Όταν ο αρχηγός μιας παραστρατιωτικής ομάδας θα πλησιάσει επίμονα τη 18χρονη κοπέλα, εκείνη θα πρέπει να αντιμετωπίσει τη σιγουριά της κοινότητας πως βρίσκεται σε σχέση μαζί του. Το βιβλίο της Anna Burns κέρδισε χιλιάδες αναγνώστες και γνώρισε στο αναγνωστικό κοινό μια ακόμα πλευρά των περίφημων Ταραχών.

‘Οι μητέρες’, Brit Bennett

Το ντεμπούτο της συγγραφέα Brit Bennett έχει μια θέση μέσα στα καλύτερα Αμερικανικά ντεμπούτα της δεκαετίας και αναδείχθηκε ως ένα από τα καλύτερα μυθιστορήματα του 2016, φτάνοντας επιτέλους φέτος και στην Ελλάδα. Στο ‘Οι μητέρες’ η μητέρα ενός έφηβου κοριτσιού αυτοκτονεί και εκείνη πνίγει τη θλίψη της στη σχέση της με τον γιο του ιεροκήρυκα της εκκλησίας της. Πολλά μυστικά, μια εγκυμοσύνη, οι νεαροί άνθρωποι που συνδέονται και απομακρύνονται με τα χρόνια, αλλά και ένα μυθιστόρημα για την κοινότητα, με τις μητέρες της εκκλησίας να αποτελούν μια φωνή του βιβλίου αντίστοιχη με τον χορό των ελληνικών τραγωδιών.

‘Οι κορυφές της ζωής’, Richard Powers

Ένα βιβλίο που περιμέναμε πώς και πώς στα ελληνικά, το έργο της οικολογικής λογοτεχνίας του Richard Powers μιλά για εννιά διαφορετικούς ανθρώπους που καλούνται από τα δέντρα να σώσουν την τελευταία έκταση παρθένου δάσους της Αμερικής, μέσα από τις εννιά ιστορίες του ‘Οι κορυφές της ζωής’ που ενώνονται μεταξύ τους. Βρέθηκε ανάμεσα στα υποψήφια έργα για το Booker Prize και το PEN/Faulkner Award, ενώ κέρδισε το Pulitzer Prize. Ένα μεγάλο βιβλίο, σε μέγεθος και αξία, που μεταφράστηκε και κυκλοφορεί από ένα μικρότερο εκδοτικό, κάτι που δε βλέπουμε συχνά στη χώρα μας.

‘Ιστορία της βίας’, Édouard Louis

Από τη Γαλλία μας έρχεται το επόμενο βιβλίο της λίστας μας, εκεί που η ‘Ιστορία της βίας’ του Édouard Louis έγινε best seller και ξεσήκωσε μεγάλες συζητήσεις. Ένα έργο βασισμένο στην πραγματική ιστορία του συγγραφέα, ο οποίος τα Χριστούγεννα του 2012 βιάστηκε και παραλίγο να δολοφονηθεί από έναν άντρα, πράξη που τον έκανε να επιστρέψει πίσω στο χωριό του, να καταγράψει τις συνέπειες της σεξουαλικής βίας και να ρίξει μια ματιά στη Γαλλική κοινωνία γενικότερα.

‘Μορφωμένη’, Tara Westover

Η ‘Μορφωμένη’ δεν είναι απλά ένα mega best seller που έχει πουλήσει εκατοντάδες χιλιάδες αντίτυπα στην Αμερική και τον υπόλοιπο κόσμο, αλλά και ένα συγκλονιστικό nonfiction βιβλίο που έχει αναδειχθεί ως ένα από τα καλύτερα της περσινής χρονιάς. Η Tara Westover περιγράφει το πώς μεγάλωσε σε μια οικογένεια που πίστευε πως ο κόσμος τελειώνει, ζούσε στα βουνά, ο πατέρας της απαγόρευε τους γιατρούς και τα νοσοκομεία και η ίδια ποτέ μέχρι τα 17 της δεν είχε πατήσει το πόδι της στην τάξη ενός σχολείου. Αφηγείται την προσπάθειά της να σπουδάσει, ξεκινώντας από το μηδέν και φτάνοντας μέχρι το Πανεπιστήμιο του Cambridge.

‘Εκεί που τραγουδάνε οι καραβίδες’, Delia Owens

Ίσως κανένα από τα βιβλία για τα οποία μιλάμε σήμερα να μην έχει αγαπηθεί από το αναγνωστικό κοινό όσο το ‘Εκεί που τραγουδάνε οι καραβίδες’ της Delia Owens, μυθιστόρημα που διαδραματίζεται σε 2 ξεχωριστά χρονικά πλαίσια που μπλέκονται σιγά σιγά στην πορεία της ιστορίας. Το πρώτο από αυτά περιγράφει τη ζωή και τις περιπέτειες της νεαρής Κάια, που απομονώνεται όλο και περισσότερο σε έναν βάλτο της Βόρειας Καρολίνα από το 1952 και έπειτα. Το δεύτερο ακολουθεί την έρευνα της δολοφονίας του Τσέις Άντριους, ενός ντόπιου σελέμπριτι του Μπάρκλι Κόουβ, μιας παραλιακής πόλης της περιοχής. Δολοφονία για την οποία πολλοί υποψιάζονται την Πιτσιρίκα του Βάλτου.

‘Συζητήσεις με φίλους’, Sally Rooney

Η Sally Rooney, “η συγγραφέας των Millennials” όπως την αποκαλούν πολλοί, γράφει για δύο φοιτήτριες, τη Φράνσις που θέλει να γίνει συγγραφέας και την κολλητή της φίλη Μπόμπι, και τον παράξενο δεσμό που αναπτύσσουν με ένα παντρεμένο ζευγάρι, τη γνωστή δημοσιογράφο Μελίσσα και τον ηθοποιό Νικ. Το ‘Συζητήσεις με φίλους’ μιλά με χιούμορ για τους νέους ανθρώπους του 21ου αιώνα και έχει κάνει την Ιρλανδή συγγραφέα του μια σύγχρονη ροκ σταρ της λογοτεχνίας.

ΤΑ 8 ΒΙΒΛΙΑ ΣΤΗΝ ΑΜΕΡΙΚΗ

‘Normal People’, Sally Rooney

Με Rooney τελειώσαμε τη λίστα των καλύτερων βιβλίων στα ελληνικά, με Rooney ξεκινάμε και τη λίστα των καλύτερων βιβλίων στα αγγλικά. Το ‘Normal People’ είναι ένα μυθιστόρημα για τις ζωές των νέων στη σύγχρονη Ιρλανδία, με τους εφήβους Connell και Marianne να αναπτύσουν μια παράξενη φιλία που και οι δύο είναι αποφασισμένοι να κρύψουν και καθώς τα χρόνια περνούν και οι δυο τους μεγαλώνουν, η σχέση τους γίνεται όλο και πιο περίπλοκη.

‘In the Dream House’, Carmen Maria Machado

Η Carmen Maria Machado, συγγραφέας του ‘Her Body and Other Parties’, γράφει στο ‘In the Dream House’ για τις εμπειρίες της από τη βίαιη, ψυχικά και σωματικά, σχέση της με την κοπέλα της, εξερευνώντας ταυτόχρονα την ιστορία και την πραγματικότητα τη βίας στις ομοφυλοφιλικές σχέσεις. Βιβλίο που βρέθηκε σε δεκάδες λίστες με τα καλύτερα της χρονιάς, δε θα μπορούσε να λείπει και από τη δική μας.

‘Black Leopard, Red Wolf’, Marlon James

Ένα επικό έργο φανταστικού από τον Marlon James, το Black Leopard, Red Wolf’ αφηγείται την αναζήτηση ενός νεαρού αγοριού από έναν ιχνηλάτη, με τη βοήθεια ενός ανθρώπου που μπορεί να αλλάζει τη μορφή του, μιας θεραπεύτριας που προστατεύει παιδιά που κανείς δε θέλει, ενός μισθοφόρου που μπορεί να αποβάλλει το δέρμα του, μιας μάγισσας που ζει εδώ και αιώνες και άλλων φανταστικών όντων. Αποτελεί το πρώτο κομμάτι μιας τριλογίας που αντλεί έμπνευση από την Αφρικανική ιστορία και μυθολογία.

‘Lost Children Archive’, Valeria Luiselli

Ένα μυθιστόρημα από τη Μεξικανίδα συγγραφέα Valeria Luiselli, που παρακολουθεί τα 4 μέλη μιας οικογένειας καθώς ξεκινούν από το σπίτι τους στη Νέα Υόρκη για να επισκεφθούν την περιοχή στην οποία κατοικούσε η φυλή των Απάτσι στην Αριζόνα, με την οικογένεια να αποκαλύπτει στην πορεία του ταξιδιού τις δικές της συγκρούσεις και το ραδιόφωνο να ενημερώνει για μια “μεταναστευτική κρίση” στα σύνορα. Το ‘Lost Children Archive’ θα μπορούσε να βρίσκεται και στη λίστα των ελληνικών βιβλίων, αφού κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Μεταίχμιο με τον τίτλο ‘Το αρχείο των χαμένων παιδιών’.

‘On Earth We’re Briefly Gorgeous’, Ocean Vuong

Ο ποιητής Ocean Vuong, με καταγωγή από το Βιετνάμ, αποτελεί το νέο δυνατό όνομα της Αμερικανικής λογοτεχνίας. Το πρώτο του μυθιστόρημα με τίτλο ‘On Earth We’re Briefly Gorgeous’, στο οποίο ο Little Dog γράφει ένα γράμμα στη μητέρα του που δεν μπορεί να διαβάσει, αποκαλύπτοντας σε αυτό το παρελθόν της οικογένειας, αλλά και κομμάτια της ζωής του που κρατούσε κρυφά από εκείνη, βρέθηκε υποψήφιο για μεγάλα λογοτεχνικά βραβεία και συγκαταλέγεται στα σπουδαιότερα ντεμπούτα του ‘19.

‘Girl, Woman, Other’, Bernardine Evaristo

Το βιβλίο που κέρδισε εξ ημισείας με την Atwood το φετινό Booker Prize ήταν το ‘Girl, Woman, Other’ της Bernardine Evaristo. Μια ιστορία που αφηγούνται οι φωνές δώδεκα διαφορετικών χαρακτήρων, στην πλειοψηφία τους μαύρες γυναίκες, ένα μυθιστόρημα που εξερευνά τους χαρακτήρες μέσα στη σύγχρονη Βρετανία, ένα πολυφωνικό έργο για το ρατσισμό, τον σεξισμό, τα στερεότυπα, τον φεμινισμό και την εποχή μας.

‘The Topeka School’, Ben Lerner

Πρωταγωνιστές στο μυθιστόρημα του Ben Lerner είναι ο έφηβος Adam, μέλος του debate club του σχολείου του, οι γονείς του Jonathan και Jane, ψυχοθεραπευτές που δουλεύουν στο Foundation, μια πειραματική ψυχιατρική κλινική, αλλά και ο μοναχικός Darren, ένας έφηβος που η συμπερίληψή του στην παρέα του Adam θα καταλήξει σε μια καταστροφική πράξη βίας. Το ‘The Topeka School’ είναι ένα βιβλίο που θεωρείται από πολλούς από εκείνα τα έργα που συνήθως περνάνε κάτω από το ραντάρ αλλά αξίζει να ψάξουμε.

‘Fleishman Is in Trouble’, Taffy Brodesser-Akner

Το ‘Fleishman Is in Trouble’ ακολουθεί τον Toby Fleishman, έναν μεσήλικα ηπατολόγο του οποίου ο πρόσφατος χωρισμός από τη σύζυγό του Rachel, μια γυναίκα με μοναδικό κίνητρο την καριέρα, έχει ως αποτέλεσμα να εξαφανιστεί αφού αφήσει τα παιδιά τους στον Toby. Η Taffy Brodesser-Akner μας δίνει ένα εξαιρετικό μυθιστόρημα για τα ψέματα που λέμε στον εαυτό μας μέσα από μια ιστορία που θα μας κάνει πρώτα από όλα να γελάσουμε.

ΤΑ 12 ΕΞΩΦΥΛΛΑ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

Πολλά ωραία εξώφυλλα από πολλούς διαφορετικούς καλλιτέχνες και εκδοτικούς και φέτος, που πλέον συναγωνίζονται σε αριθμό εκείνα τα εξώφυλλα για τα οποία θέλουμε να βγάλουμε τα μάτια μας. Η επιλογή μας για τα δώδεκα καλύτερα ήταν εξαιρετικά δύσκολη και το γεγονός πως αυτά σώθηκαν στο κόψιμο δε σημαίνει πως δεν υπάρχουν τουλάχιστον άλλα τόσα που θα μπορούσαν να βρίσκονται στη θέση τους.

Στη λίστα περιλαμβάνονται εξώφυλλα βιβλίων των εκδοτικών: Μεταίχμιο, Πατάκη, Ενύπνιο, Nightread, Καστανιώτη, Ψυχογιός, Ίκαρος, iWrite, Διάπλαση, Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, Floral Books, Πηγή.

ΤΑ 12 ΕΞΩΦΥΛΛΑ ΣΤΗΝ ΑΜΕΡΙΚΗ

Σπουδαίοι σχεδιαστές εξωφύλλων όπως οι Na Kim, Grace Han και Tyler Comrie συμπεριλαμβάνονται στη λίστα μας με τα καλύτερα εξώφυλλα που κυκλοφόρησαν μέσα στο 2019 στην Αμερική. Τα θέλω όλα για τη βιβλιοθήκη μου, ειδικά μιας και πολλά από αυτά είναι ταυτόχρονα εξαιρετικά αναγνώσματα.

ΟΙ 5 ΤΑΙΝΙΕΣ ΒΑΣΙΣΜΕΝΕΣ ΒΙΒΛΙΑ

If Beale Street Could Talk

Από το ‘If Beale Street Could Talk’ του James Baldwin.

The Irishman

Από το βιβλίο ‘I Heard You Paint Houses’ του Charles Brandt. Η ταινία προβάλλεται στο Netflix.

‘Little Women’

Από το βιβλίο ‘Little Women’ της Louisa May Alcott. Η ταινία θα προβληθεί στις 6 Φεβρουαρίου στους κινηματογράφους από τη Feelgood Entertainment.

Jojo Rabbit

Από το βιβλίο ‘Caging Skies’ της Christine Leunens. Η ταινία θα προβληθεί στις 23 Ιανουαρίου στους κινηματογράφους από την Odeon.

‘Motherless Brooklyn’

Από το βιβλίο ‘Motherless Brooklyn’ του Jonathan Lethem.

Το βιβλιοφαγικό mashup κάνει τις εορταστικές του διακοπές τις επόμενες δύο Τετάρτες και επιστρέφει με την επόμενη έκδοσή του την Τετάρτη 8 Ιανουαρίου. Καλές σας γιορτές!

***

Αν και εσύ αγαπάς τα Star Wars και την ιστορία τους, το αφιέρωμά μας ‘May the Pod Be With You’ είναι εδώ!

Στο 2ο επεισόδιο, αναλύουμε τις standalone ταινίες του franchise, Rogue One και Solo: A Star Wars Story: