ΝΥΧΤΕΣ ΠΡΕΜΙΕΡΑΣ

Celine Sciamma και Nicolas Cage στις Νύχτες Πρεμιέρας

Δύο από τις πιο πολυαναμενόμενες και καλύτερες ταινίες της χρονιάς θα παιχτούν για πρώτη φορά στην Ελλάδα στις Νύχτες Πρεμιέρας, στα τέλη Σεπτέμβρη.

Οι Νύχτες Πρεμιέρας επιστρέφουν με πάταγο και φέτος με ένα πρόγραμμα που θα περιλαμβάνει μερικές από τις σημαντικότερες ταινίες της ερχόμενης σεζόν, όπως θα ανακοινωθεί τις επόμενες ώρες και μέρες.

Αρχής γενομένης από αυτό το δίπτυχο, δύο ταινίες που δε θα μπορούσαν να είναι πιο διαφορετικές μεταξύ τους αλλά που όμως φέρουν αμφότερες τη στάμπα των δημιουργών της, δύο εκ των πιο αγαπημένων σκηνοθετών του παγκόσμιου κινηματογραφικού στερεώματος αυτή τη στιγμή. Το πρόγραμμα, λοιπόν, στις Νύχτες Πρεμιέρας θα είναι πραγματικά δυνατό.

Από τη μία, έχουμε το Petite Maman, τη Μικρή Μαμά δηλαδή της Celine Sciamma, η οποία μας έφερε πριν δύο χρόνια το σύγχρονο κλασικό φιλμ Portrait of a Lady on Fire. Η Μικρή Μαμά, που προβλήθηκε στο πιο πρόσφατο Φεστιβάλ Βερολίνου (και θα έρθει στην Ελλάδα σε διανομή Weirdwave), είναι μια πολύ πιο μικρού βεληνεκούς, αλλά όχι λιγότερο υπέροχη ιστορία, για την απώλεια αλλά και για το να έρχεσαι κοντά με ανθρώπους πέρα από τα όποια όρια και αποστάσεις.

Στην ταινία, η μικρή Nelly έχει μόλις χάσει τη γιαγιά της και βοηθά τους γονείς της να καθαρίσουν το σπίτι στο οποίο μεγάλωσε η μητέρα της. Καθώς εξερευνά το σπίτι και το τριγύρω δάσος, μια μέρα συναντά ένα κορίτσι στην ηλικία της, να χτίζει ένα σπιτάκι σε ένα δέντρο. Αν θέλατε να δείτε πώς θα έμοιαζε μια πραγματικά συναισθηματική ιστορία δια χειρός Celine Sciamma που να εμπνέεται από το σινεμά του Miyazaki, αυτή είναι η ταινία σας.

Από την άλλη, στο Prisoners of the Ghostland τα πράγματα είναι τελείως διαφορετικά σε ύφος και σε ένταση, όμως και πάλι, η δημιουργική φωνή πίσω από το φιλμ δεν κρύβεται. Για την ταινία έχουμε γράψει τόσο προσφάτως με την κυκλοφορία του τρέιλερ, όσο και πέρσι μετά την πρεμιέρα της στο Σάντανς. Σκηνοθετημένη από τον Ιάπωνα auteur Sion Sono (Love Exposure) και με πρωταγωνιστή έναν Nicolas Cage που ταιριάζει σαν γάντι στο όραμα του σπουδαίου σκηνοθέτη, το φιλμ είναι ένα εκπληκτικό όραμα εκδίκησης, επιβίωσης, και άκρων που εκρήγνυνται κάπου στην μετα-αποκαλυπτική έρημο της απόγνωσης.

Όλα ξεκινούν όταν ο χαρακτήρας του Cage αποφυλακίζεται από τον ισχυρό άντρα της περιοχής υπό έναν όρο-απειλή: Να περάσει τα όρια στην έρημο-ghostland και να φέρει πίσω μια κοπέλα που βρίσκεται χαμένη εκεί.

Φυσικά απολύτως τίποτα αναμενόμενο δεν συμβαίνει για τις επόμενες δύο ώρες.

Είναι κι δύο ανάμεσα στις καλύτερες ταινίες που θα δούμε τη νέα σεζόν, και θα έρθουν σε πρώτη προβολή στις Νύχτες Πρεμιέρας που θα διεξαχθούν φέτος από 22 Σεπτεμβρίου ως 3 Οκτωβρίου. Τις επόμενες μέρες θα έχουμε ακόμα περισσότερες ανακοινώσεις σπουδαίων τίτλων.

Υπενθυμίζουμε ότι στο πλαίσιο των έκτακτων υγειονομικών συνθηκών που αντιμετωπίζουμε στην Ελλάδα και το εξωτερικό, μετά και την απόλυτα ασφαλή και επιτυχημένη υβριδική διεξαγωγή του 26ου Φεστιβάλ, αισιοδοξούμε ώστε και η 27η έκδοση του Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας Νύχτες Πρεμιέρας να φιλοξενηθεί στις θερινές αλλά και κλειστές κινηματογραφικές μας αίθουσες, σεβόμενοι πάντα τους κανονισμούς και τις προδιαγραφές διεξαγωγής, όπως αυτές θα έχουν οριστεί από τα αρμόδια όργανα της Πολιτείας και με απαράβατο γνώμονα την ασφάλεια του κοινού και των θεατών μας. 

Για τους θεατές (ευπαθείς ομάδες, άτομα που φροντίζουν ασθενείς ή λόγω επαγγέλματος έρχονται σε επαφή με ασθενείς κ.ά.) οι οποίοι δεν θα μπορούν εκ των πραγμάτων να παραστούν στις προβολές, το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας Νύχτες Πρεμιέρας θα προβάλει και φέτος ένα μέρος του προγράμματός του και ψηφιακά, στην ειδικά διαμορφωμένη και δημοφιλή πλατφόρμα online.aiff.gr, η οποία έχει ήδη εξασφαλίσει σημαντικό αριθμό προβολών, με εγγύηση συγκεκριμένου αριθμού geo-blocked προβολών, τηρώντας όλες τις προδιαγραφές ασφαλείας και υψηλού επιπέδου ψηφιακής διάδρασης κατά τα πρότυπα της επιτυχημένου περσινού παραδείγματος των Νυχτών Πρεμιέρας και άλλων μεγάλων διεθνών Φεστιβάλ.   

Στην περίπτωση που οι συνθήκες της πανδημίας το επιβάλουν, η συγκεκριμένη πλατφόρμα παρέχει στο Φεστιβάλ την ασφάλεια να διεξαχθεί εξ’ολοκλήρου ψηφιακά, διατηρώντας τον πλούτο των παράλληλων δράσεων της διοργάνωσης, όπως masterclass, συζητήσεις, εισαγωγή από σκηνοθέτες και Q&A αλλά και ευρεία διάδραση με το κοινό, προσαρμοσμένες στο διαδικτυακό περιβάλλον. 

 

Το 27ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας Νύχτες Πρεμιέρας θα πραγματοποιηθεί από τις 22 Σεπτεμβρίου έως τις 3 Οκτωβρίου 2021.

Για διαρκή ενημέρωση και περισσότερες πληροφορίες, συντονιστείτε στα site του aiff.gr και του cinemagazine.gr και στις σχετικές σελίδες στα social media: Facebook AIFF, Instagram, Twitter.  

Το 27o Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας Νύχτες Πρεμιέρας έχει ενταχθεί στο ΠΕΠ Αττικής 2014-2020 και συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης.