Γιώργος Λάνθιμος/W magazine
ΣΙΝΕΜΑ

Ο Γιώργος Λάνθιμος φωτογραφίζει την Emma Stone στις γειτονιές της Αθήνας και του Πειραιά

Ο Έλληνας σκηνοθέτης και η χολιγουντιανή μούσα του ταξίδεψαν στην Ελλάδα για να δημιουργήσουν ένα σουρεαλιστικό οπτικό δοκίμιο για λογαριασμό του περιοδικού W. 

Η πρώτη συνεργασία του Γιώργου Λάνθιμου με την Emma Stone ήταν το 2018 στην οσκαρική Ευνοούμενη

Ακολούθησε πέρυσι η ασπρόμαυρη Βληχή, η βωβή μικρή μήκους που έφτιαξε ο Έλληνας σκηνοθέτης αποκλειστικά για την Εθνική Λυρική Σκηνή και τον οργανισμό ΝΕΟΝ με τη χολιγουντιανή ηθοποιό να πρωταγωνιστεί και προσεχώς, στις 4 Ιανουαρίου θα κυκλοφορήσει στις ελληνικές αίθουσες το Poor Things. Η τρίτη τους, πολυαναμενόμενη σύμπραξη, που βραβεύτηκε με τον Χρυσό Λέοντα στο φετινό Φεστιβάλ Βενετίας και η οποία θα συνεχιστεί με μία τέταρτη ταινία, το And, μία κωμωδία που θα γράψει ο Ευθύμης Φιλίππου (Κυνόδοντας, Άλπεις, Αστακός, Θάνατος του Ιερού Ελαφιού) και αναμένεται στα τέλη του 2024, αρχές του 2025.

Με αφορμή τον ερχομό του Poor Things στα σινεμά, ο Γιώργος Λάνθιμος και η Emma Stone πραγματοποίησαν μία σουρεαλιστική φωτογράφιση για το περιοδικό W. Βασικά, εκείνος ανέλαβε ρόλο φωτογράφου και εκείνη μοντέλου και μαζί ταξίδεψαν στην Ελλάδα για να δημιουργήσουν «ένα ασπρόμαυρο οπτικό δοκίμιο που παίζει με τις έννοιες του φανταστικού, της νοσταλγίας και του ρεαλισμού» και είναι εμπνευσμένο από τη Βληχή

Ο σκηνοθέτης φωτογράφισε τη μούσα του -ντυμένη με δημιουργίες του οίκου Louis Vuitton- σε γειτονιές της Αθήνας, του Πειραιά και της Δραπετσώνας να ποζάρει μπροστά σε παλιά κτίρια, ξενοδοχεία, πολυκατοικίες και στο παραλιακό μέτωπο. Παράλληλα, φωτογράφισε σημεία του προσώπου και του σώματός της.

«Βασική επιρροή μου για τη φωτογράφιση ήταν η δουλειά του θρυλικού Αμερικανού φωτογράφου Harry Callahan. Εντυπωσιάστηκα από τις φωτογραφίες της γυναίκας και της κόρης του, τις οποίες είχε τραβήξει σε φυσικά περιβάλλοντα. Σε κάποιες λήψεις οι φιγούρες τους μοιάζουν μικροσκοπικές, ενώ σε άλλες βλέπουμε εξαιρετικά κοντινά πορτρέτα», αναφέρει στο περιοδικό ο Γιώργος Λάνθιμος.

«Μου αρέσουν οι αντιθέσεις που βρίσκεις στην πόλη: ο συνδυασμός του πολύ μοντέρνου και μάλλον άσχημου δίπλα στο πολύ όμορφο», τονίζει με την Emma Stone να εξηγεί ότι πριν μερικά χρόνια, ο σκηνοθέτης ξεκίνησε να ενδιαφέρεται για την κινηματογραφική φωτογραφία. 

«Άρχισε να αναπτύσσει τις δικές του εκτυπώσεις και με δίδαξε. Ξεκινήσαμε σε έναν αυτοσχέδιο σκοτεινό θάλαμο στο μπάνιο του, για να καταλήξουμε σήμερα, χρόνια μετά, σε έναν επαγγελματικό σκοτεινό θάλαμο στο στούντιό του στην Αθήνα. Έμαθε λίγο πολύ πώς να αναπτύσσει φιλμάκια παρακολουθώντας βίντεο στο YouTube». 

«Ζήτησα από έναν πολύ καλό printer να με διδάξει. Και με δίδαξε για 20 λεπτά και ναι, ήταν στο YouTube», συμπληρώνει ο σκηνοθέτης.

«Η Emma Stone θα πάει όπου ο Γιώργος Λάνθιμος θα την οδηγήσει» είναι ο τίτλος του άρθρου του W και η εν λόγω φωτογράφιση-συνεργασία είναι η απόδειξη.