ΣΙΝΕΜΑ

Ο Tom Cruise προετοιμάστηκε σαν κανονικός πιλότος για τις ανάγκες του Top Gun: Maverick

Ο 59χρονος ηθοποιός ήθελε οι συμπρωταγωνιστές του να μάθουν επακριβώς τι σημαίνει να είσαι πιλότος. Έτσι αποφάσισε να μπουν όλοι στα μαχητικά αεροσκάφη για έναν ολόκληρο μήνα.

Ο Tom Cruise έχει αποκαλύψει εδώ και χρόνια πως γυρίζει ο ίδιος όλες τις επικίνδυνες σκηνές των ταινιών που πρωταγωνιστεί, χωρίς την υποστήριξη κασκαντέρ. Όπως έχει δηλώσει χαρακτηριστικά στα αμερικανικά μέσα, δεν είναι λίγες οι φορές που έχει θέσει σε κίνδυνο ακόμη και τη ζωή του για τα βγει η σκηνή. Η αδρεναλίνη, όμως, που του προκαλεί η δράση είναι αυτή που τον κάνει να συνεχίζει.

 

Όπως έγινε γνωστό, λοιπόν, λίγες ημέρες μετά την επίσημη κυκλοφορία της ταινίας Top Gun: Maverick, o Tom Cruise εκπαιδεύτηκε για έναν ολόκληρο μήνα σαν κανονικός πιλότος, προκειμένου να εξοικειωθεί με τις ισχυρές δυνάμεις που χτυπούν στον αέρα τα αεροσκάφη. Δεν το έκανε μόνος του, καθώς όλο το καστ των πρωταγωνιστών τον ακολούθησε, σε μία από τις πιο πρωτοποριακές κινήσεις που έχουν συμβεί ποτέ στο Hollywood.

Τι περιλάμβανε η εκπαίδευση του Tom Cruise και των συμπρωταγωνιστών του

«Δεν θα έκανα το σίκουελ εάν δεν είχαμε να πούμε μια ωραία ιστορία ή εάν δεν είχε εξελιχθεί τόσο η τεχνολογία, ώστε να μπορέσουμε να εμβαθύνουμε στην εμπειρία ενός πιλότου μαχητικών» δήλωσε ο 59χρονος ηθοποιός σε ένα προωθητικό video της ταινίας.

Η διαδικασία, όμως, αυτή δεν είναι καθόλου εύκολη, καθώς για να νιώσει κανείς πώς είναι να βρίσκεται μέσα σε ένα μαχητικό αεροσκάφος, θα πρέπει να δεχθεί δυνάμεις g που μπορούν να προκαλέσουν ακόμη και μόνιμη απώλεια μνήμης στον άνθρωπο.

Γι’ αυτό το λόγο, ο Tom Cruise, μαζί με μια ειδική επιστημονική ομάδα, δημιούργησε ένα πρόγραμμα εκμάθησης διάρκειας ενός μήνα, κατά το οποίο όλοι οι συμπρωταγωνιστές του μπήκαν σε διάφορα πολεμικά τζετ, παρουσία εκπαιδευτή και σταδιακά απέκτησαν αντοχή στις δυνάμεις g.  Σύμφωνα με το Men’s Health, οι επίδοξοι αεροπόροι έπρεπε να αντέξουν δυνάμεις έως και 8 g, που αντιστοιχούν σε 750 κιλά πίεσης.

Η εκπαίδευση ήταν πολύ σκληρή για όλους, με τους ηθοποιούς της ταινίας να αναφέρονται στις δυσκολίες που βίωσαν κατά τα γυρίσματα του Top Gun: Maverick. Ένας από αυτούς ήταν και ο Miles Tener, ο οποίος αποκάλυψε πως μετά από κάθε πτήση ήθελε να κάνει εμετό από τη ζαλάδα και την αναταραχή.

«Μετά το τέλος κάθε ημέρας των γυρισμάτων, κάναμε ασκήσεις αναπνοής. Μέχρι και την τελευταία μέρα υπήρχαν άνθρωποι που λιποθυμούσαν και έτρεμαν. Εγώ, κάθε φορά που βρισκόμουν στον αέρα ήθελα να κάνω εμετό. Μπορεί να ακούγεται αστείο, αλλά για μένα δεν ήταν καθόλου» εξήγησε ο ίδιος στο London Live.

Οι εξομολογήσεις των πρωταγωνιστών για τα σκληρά γυρίσματα στον αέρα

Η Monica Barbaro, μιλώντας, στο The Wrap, επιβεβαίωσε τα λεγόμενα του συναδέλφου της. «Ήταν πολύ έντονο το πρόγραμμα εκπαίδευσης. Μπαίναμε σε ένα αεροσκάφος με πιλότο, και ενώ μας ασκούνταν οι ισχυρές δυνάμεις g, έπρεπε να μάθουμε να λέμε τα λόγια μας» δήλωσε, προσθέτοντας: «Ακόμη κι αν είχαμε μια μέρα άδειας από τα γυρίσματα, μας έστελναν στο αεροδρόμιο για να πετάξουμε. Θα είχαμε μεγάλη ζημιά στο σώμα μας εάν βγαίναμε εκτός φόρμας».

«Ένιωθες λες και είχε κάτσει ένας ολόκληρος ελέφαντας πάνω σου» είπε στην Daily News ο Lewis Pullman, που στην ταινία υποδύεται τον Robert “Bob” Floyd. «Προσπαθείς να κρατήσεις όλο το αίμα στον εγκέφαλό σου για να μη λιποθυμήσεις, να θυμηθείς τα λόγια σου και μέσα σε όλο αυτό να μείνεις ψύχραιμος». Σε όλη αυτή την παράνοια που επικρατούσε, ο Tum Cruise παρέμενε ψύχραιμος και προσπαθούσε να κάνει και τους γύρω του να αισθανθούν άνετα.

Ο Greg Tarzan Davis είπε ψέματα πως δεν έχει υψοφοβία για να συμπεριληφθεί στο καστ της ταινίας. Όταν, όμως, κατάλαβε τι έπρεπε να κάνει τον έπιασε πανικός. «Υπήρχε μια ολόκληρη ομάδα που μας ενημέρωναν σχετικά με το τι πρόκειται να κάνουμε. Ο Tom Cruise φρόντιζε να σε κάνει να νιώθεις άνετα με όλο αυτό και έπειτα άφηνε τους εκπαιδευτές να κάνουν ό,τι πρέπει να κάνουν» επεσήμανε στο Ringer.

Τελικά, τα γυρίσματα ολοκληρώθηκαν με επιτυχία, η ταινία κυκλοφόρησε κανονικά στις αίθουσες και σήμερα σπάει τα ταμία. Κανείς, όμως, από τους πρωταγωνιστές δεν μπορεί να πει με σιγουριά εάν θα το ξαναέκανε.