AP Photo/Matt Sayles, File
ΧΡΥΣΕΣ ΣΦΑΙΡΕΣ

Οι Χρυσές Σφαίρες επιστρέφουν. Τις χρειαζόμαστε;

Οι Χρυσές Σφαίρες δε θα μεταδοθούν το 2022. Λείπουν πραγματικά από το φετινό award season;

Από το 1944, οι Χρυσές Σφαίρες υπήρξαν το πιο χαλαρό, μεθυσμένο (κάπως κυριολεκτικά) εορταστικό event στο award season του Χόλιγουντ. Δεν ήταν ακριβώς καλός δείκτης πρόβλεψης για το Όσκαρ Καλύτερης Ταινίας αλλά, όπως έγραφα κάποτε εδώ, δεν τα πήγαιναν καθόλου άσχημα στις ερμηνευτικές κατηγορίες.

Περισσότερο ακόμα, οι Χρυσές Σφαίρες ενίσχυαν τον θόρυβο γύρω από μία ταινία. Το buzz ταινιών και ερμηνειών διαμορφώνεται από κριτικούς και δημοσιογράφους. Εάν γίνει αρκετός ντόρος γύρω από ένα όνομα ή κάποιο φιλμ – και οι Σφαίρες ήταν συνώνυμες με τον ντόρο – οι πιθανότητες να τους δώσουν προσοχή τα μέλη της Ακαδημίας αυξάνονταν.

Ας μην ξεχνάμε ότι μιλάμε για ανθρώπους που, παρότι έχουν το δικαίωμα να ψηφίζουν για τα Όσκαρ, μπορεί πολύ απλά να μην προλάβουν να δουν όλες τις ταινίες που τους στέλνει η Ακαδημία, ή να μη θυμούνται πια καθαρά μία ερμηνεία που τους εντυπωσίασε νωρίτερα μες στη χρονιά αλλά στη συνέχεια έχασε έδαφος. Οι Χρυσές Σφαίρες ήταν καλές σε τέτοιες υπενθυμίσεις.

Το ανοιχτό μυστικό ήταν πως δεν υπήρξαν καλές στη διαφάνεια των διαδικασιών τους. Ούτε στο diversity μεταξύ των 87, μέχρι πρότινος, μελών της Ένωσης Ξένων Ανταποκριτών Χόλιγουντ (HFPA), ή στη συμπεριληπτικότητα στις κατηγορίες τους. Κάποια στιγμή θα ερχόταν η τέλεια καταιγίδα.

Οι αποκαλύψεις των Los Angeles Times

Χρυσές Σφαίρες Photo by Jordan Strauss/Invision/AP, File

Το ντόμινο ξεκίνησε να πέφτει μετά τον αποκλεισμό του I May Destroy You σε αντιπαράθεση με τις υποψηφιότητες του Emily in Paris. Οι Χρυσές Σφαίρες αγνόησαν όχι μόνο ένα από τα καλύτερα αφηγήματα της χρονιάς που μας πέρασε, αλλά μία από τις σπουδαιότερες δουλειές μίας τηλεοπτικής δεκαετίας που με αργά αλλά σταθερά βήματα έδωσε χώρο στις διαφορετικές εμπειρίες και φωνές.

Για το Emily in Paris από την άλλη, το χιτ του Netflix με τη Lily Collins που ανήκε κάποτε στην Paramount, οι δύο υποψηφιότητές του φέτος συνδέθηκαν με το ταξίδι πολυτελείας που είχε οργανώσει ο παλιός του διανομέας για μέλη της Ένωσης Ξένων Ανταποκριτών όσο η σειρά γυριζόταν στο Παρίσι. Τέτοιες πρακτικές προώθησης δεν είναι ξένες για τους δημοσιογράφους, η Ένωση όμως έχει δείξει ότι είναι επιρρεπής στο να ανταποδίδει την περιποίηση με υποψηφιότητες.

Ένα χρόνο μετά το #GlobesSoWhite, οι Χρυσές Σφαίρες προκάλεσαν ξανά με τις υποψηφιότητές τους και πυροδότησαν ένα ρεπορτάζ των Los Angeles Times που επιβεβαίωσε σοβαρές παθολογίες.

Το ρεπορτάζ αποκάλυψε αποκαλύπτει ανάμεσα σε άλλα ότι η HFPA δεν είχε κανένα μαύρο μέλος. Για την ακρίβεια, στα 87 μέλη που ήταν τότε, δεν είχε υπάρξει κανένα μαύρο μέλος από – τουλάχιστον – το 2002.

Ως απάντηση στο ρεπορτάζ το Time’s Up ξεκίνησε καμπάνια διαμαρτυρίας με ηθοποιούς όπως οι Kerry Washington, Sterling K. Brown, Amber Tamblyn, Ellen Pompeo, Jurnee Smollett, Amy Schumer, Sean Hayes, Simon Pegg, DeVon Franklin, America Ferrera, Mark Duplass, Busy Phillips, Dakota Johnson, Patton Oswalt, και Laura Dern ανάμεσα στα πρόσωπα που απαίτησαν την άμεση αλλαγή του θεσμού.

Η Ένωση δεσμεύτηκε να κάνει σύντομα εσωτερικές αλλαγές και μάλιστα αναφέρθηκε στις ανεπάρκειές της κατά τη διάρκεια της περσινής τελετής. Μέσα σε 40 δευτερόλεπτα, η αντιπρόεδρος Helen Hoehne είπε «τιμούμε τη δουλειά καλλιτεχνών από όλο τον κόσμο. Αναγνωρίζουμε ότι έχουμε κι εμείς τη δική μας δουλειά να κάνουμε. Η μαύρη εκπροσώπηση είναι ζωτικής σημασίας. Πρέπει να έχουμε μαύρους δημοσιογράφους στην οργάνωσή μας».

Οι Χρυσές Σφαίρες καταρρέουν

Χρυσές Σφαίρες Photo by Jordan Strauss/Invision/AP, File

Μετά την πρωτοβουλία του Time’s Up, εκπρόσωποι της οργάνωσης κάνουν ραντεβού με στελέχη του NBC που μεταδίδει τις Χρυσές Σφαίρες και, μαζί με εκπροσώπους της Ένωσης Ξένων Ανταποκριτών, δεσμεύονται ότι έχουν το πλάνο για τις κατάλληλες μεταρρυθμίσεις. Το Time’s Up δεν πείθεται και φέρνει αντιρρήσεις στην ιδέα της αυτορύθμισης του οργανισμού μέσα από την πρόσληψη ειδικών συμβούλων για το diversity. Οι ενέργειες θα γίνονταν μέσα σε 60 μέρες σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση της Ένωσης.

«Άρα, το διοικητικό συμβούλιο θα επιβλέπει τη δική του μεταρρύθμιση; Το ίδιο συμβούλιο που επιβλέπει και επωφελείται από τις τωρινές πρακτικές και έχει συνειδητά διαιωνίσει τα διεφθαρμένα αλισβερίσια και τη φυλετική ανισότητα επί δεκαετίες; Το έπιασα», έγραψε η σκηνοθέτης και ενεργό μέλος του Time’s Up, Ava DuVernay στο Twitter της.

Λίγες μέρες μετά το ποστ της, η Ένωση ανακοίνωσε πενταετή συμφωνία με τον Δρ. Shaun Harper στον ρόλο του στρατηγικού συμβούλου diversity, έναν καθηγητή του Πανεπιστημίου της Νότιας Καλιφόρνια (USC) που έχει ιδρύσει το Κέντρο Φυλής και Ισότητας. Παράλληλα με τον Harper, η Ένωση ανακοίνωσε επίσης την πρόσληψη της Ropes & Gray ως εξωτερικούς συνεργάτες με αρμοδιότητα την αξιολόγηση των πολιτικών της, τη διαδικασία συμπερίληψης μελών, τη διοίκησή της και την ανάπτυξη ενός συστήματος αναφοράς σχετικά με παραβιάσεις των ηθικών στάνταρ και του κώδικα δεοντολογίας που θα ορίσει ο οργανισμός.

Οι κινήσεις αυτές φαίνεται δε φάνηκαν αρκετά για τη βιομηχανία, αφού πάνω από 100 πρακτορεία publicity έκαναν κοινή δήλωση ότι θα συμβούλευαν τους ηθοποιούς και πελάτες τους να μη συμμετάσχουν στις Χρυσές Σφαίρες μέχρι να εξυγιανθεί πραγματικά η ενδημική διαφθορά της Ένωσης.

Μετά από ένα μήνα σχετικής ηρεμίας, η κατάρρευση συνέχισε ραγδαία.

Ο 88χρονος Philip Beck, μέλος της Ένωσης και πρώην Πρόεδρός της, έστειλε ένα e-mail σε άλλα μέλη όπου αποκαλούσε το κίνημα Black Lives Matter ένα «ρατσιστικό κίνημα μίσους», ασκώντας ταυτόχρονα κριτική στη συν-ιδρύτρια Patrisse Cullors για την τελευταία αγορά ακίνητης περιουσίας που είχε κάνει και αποκαλώντας τη «εκπαιδευμένη Μαρξίστρια».

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ ο πρώην Πρόεδρος – το ίδιο πρόσωπο που είχε κατηγορήσει ο Brendan Fraser για σεξουαλική παρενόχληση – έγραφε επίσης στο e-mail: «Το σπίτι είναι λίγο πιο κάτω από ένα απ’ τα σπίτια που είχαν εμπλακεί στους φόνους του Manson, πράγμα που φαίνεται να αρμόζει μιας που ο Manson ήθελε να ξεκινήσει ένα φυλετικό πόλεμο».

Το NBC καταδίκασε τα λεγόμενα του Beck, η εταιρεία παραγωγής που αναλαμβάνει κάθε χρόνο τις Χρυσές Σφαίρες, Dick Clark Prods, έκανε το ίδιο, και στις 20 Απριλίου ο Beck αποβλήθηκε από την οργάνωση. Την ίδια μέρα παραιτήθηκαν η εταιρεία Διαχείρισης Κρίσεων της Ένωσης, Smith & Company, και ο καθηγητής Harper που αναφέραμε παραπάνω.

Στις αρχές του Μάη, σύμφωνα με ρεπορτάζ του Variety, η Ένωση είπε πως σκοπεύει να αυξήσει τα μέλη της κατά 50% μέσα στους επόμενους 18 μήνες, με έμφαση άτομα που ανήκουν σε υποεκπροσωπούμενες ομάδες. 72 μέλη ψήφισαν υπέρ του πλάνο αναδιαμόρφωσης της διοίκησης και 3 κατά.

Στις 7 Μαΐου, το Netflix ανακοίνωσε την απόφασή του να μποϊκοτάρει τις Χρυσές Σφαίρες, με τον Ted Sarandos να γράφει ότι, «δεν πιστεύουμε ότι οι προτεινόμενες τακτικές – ιδίως γύρω από το μέγεθος και την ταχύτητα της αύξησης των μελών – θα αντιμετωπίσουν τις συστημικές προκλήσεις της Ένωσης σχετικά με το diversity και τη συμπεριληπτικότητα, ή την απουσία ξεκάθαρων προδιαγραφών υπό τις οποίες θα πρέπει να λειτουργούν τα μέλη της. Οπότε παύουμε όλες τις δραστηριότητες με την οργάνωσή σας μέχρι να λάβουν χώρα αλλαγές με πιο ουσιαστικό νόημα. Το Netflix και πολλοί από το ταλέντο και τους δημιουργούς με τους οποίους συνεργαζόμαστε δε μπορούν να αγνοήσουν τη συλλογική αποτυχία της Ένωσης να θέσει επί τάπητος αυτά τα κρίσιμα ζητήματα με την αίσθηση του κατεπείγοντος και την επιμέλεια που χρειάζονται».

Ο Mark Ruffalo, η Scarlett Johansson και ο Tom Cruise ένωσαν επίσης τη φωνή τους σε διαμαρτυρία, και μετά το Netflix ακολούθησε το Amazon και η Warner Bros με μία ανοιχτή επιστολή όπου έγραφε ότι μετανιώνει που η βιομηχανία ανεχόταν για τόσο καιρό τη συμπεριφορά των μελών της Ένωσης.

Την ίδια μέρα το NBC, το ελεύθερο κανάλι που μεταδίδει τις Χρυσές Σφαίρες με πάρα πολύ σημαντικές απολαβές από τη διαφήμιση του event ετησίως, ανακοίνωσε ότι δε σκοπεύει να μεταδώσει τις Χρυσές Σφαίρες 2022.

«Συνεχίζουμε να πιστεύουμε ότι τη δέσμευση της Ένωσης για ουσιαστική μεταρρύθμιση», έγραφαν. «Παρ’ όλα αυτά μία αλλαγή τέτοιου μεγέθους παίρνει χρόνο και δουλειά, και πιστεύουμε θερμά ότι η Ένωση χρειάζεται χρόνο για να την κάνει σωστά. Έτσι, το NBC δε θα μεταδώσει τις Χρυσές Σφαίρες 2022. Αν υποθέσουμε ότι η οργάνωση εκτελέσει το πλάνο της, ελπίζουμε ότι θα είμαστε σε θέση να μεταδώσουμε το show τον Ιανουάριο του 2023».

Τι άλλαξε μέχρι σήμερα

Ο Snoop Dogg ανακοινώνει τις υποψηφιότητες στις Χρυσές Σφαίρες Ο Snoop Dogg ανακοίνωσε τις υποψηφιότητες μετά την άρνηση της Gabrielle Union / AP Photo/Chris Pizzello
Ο Snoop Dogg ανακοίνωσε τις υποψηφιότητες μετά την άρνηση της Gabrielle Union

Μέχρι στιγμής, η Ένωση έχει προσθέσει 21 νέα μέλη, έξι από αυτά μαύρα. Συνολικά, σύμφωνα με τη Hoehne, η HFPA έχει πλέον 103 μέλη, μεταξύ των οποίων 12 Λατίνοι, 18 Ασιάτες και 9 από τη Μέση Ανατολή. Η οργάνωση επιμένει ότι υπήρξε πάντοτε ποικιλόμορφη καθώς εκπροσωπούσε πολλές χώρες, όμως οι επικριτές της υποστηρίζουν ακόμα πως η Ένωση δεν έχει καταλάβει καν τι σημαίνει ποικιλομορφία για τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Όπως και να ‘χει η HFPA προχώρησε κανονικά με τις υποψηφιότητες την περασμένη Δευτέρα, παρότι το σκηνικό παραμένει θολό για τον τρόπο που θα απονεμηθούν τα βραβεία. Με το NBC εκτός εικόνας, θα υπάρξει τελετή με live streaming; Θα ενημερωθούν απλώς τα media για τα αποτελέσματα της ψηφοφορίας;

Οι φετινές υποψηφιότητες πάντως είναι σίγουρα διαφορετικές. Προτάθηκαν σειρές με μαύρους πρωταγωνιστές όπως το The Underground Railroad, το Lupin και το Pose, αλλά και μαύρες ηθοποιοί όπως η Uzo Aduba, η Michaela Jae Rodriguez, η Issa Rae και η Tracee Ellis Ross.

Εκτός από το Lupin και το Reservation Dogs ωστόσο, δεν υπάρχει η αίσθηση ότι οι Χρυσές Σφαίρες αναδεικνύουν νέες φωνές ή σειρές. Αυτές με τις περισσότερες υποψηφιότητες – Succession, Ted Lasso, The Morning Show, Dopesick, The Great – έχουν ούτως ή άλλως τους μεγάλους σταρ και το buzz στη βιομηχανία. Αν μη τι άλλο, ίσως όλη αυτή η διένεξη οδήγησε στην έμφαση σειρών που θα έπρεπε να είχε προσέξει όπως και να ‘χει ως θεσμός. Είναι οι ξένοι ανταποκριτές μην ξεχνάμε, άρα γιατί να μην τιμήσουν το Squid Game ή το Lupin με υποψηφιότητες;

Οι ταινίες από την άλλη με τις περισσότερες υποψηφιότητες – Belfast, Power of the Dog, Don’t Look Up – είναι ήδη φαβορί για τα Όσκαρ, ενώ θεωρητικές “παραλείψεις” όπως του Adam Driver και του Al Pacino για το House of Gucci, ή της Meryl Streep για το Don’t Look Up έχουν λογική. Δεν έπεσε κανείς από τα σύννεφα.

Άρα τι ρόλο παίζουν οι Χρυσές Σφαίρες αυτή τη στιγμή;

Κάποτε ήταν η αφορμή για να δεις τους αγαπημένους σου σταρ να το ρίχνουν έξω. Άλλοτε τα καλά τους αντανακλαστικά στην τηλεόραση τούς επέτρεπαν να βραβεύσουν ταλέντα που το άξιζαν πριν τα Emmy – τον Jon Hamm για το Mad Men, ή το Transparent. Με την τελετή έξω από την εικόνα και τις υποψηφιότητες να είναι καλές αλλά προβλέψιμες, ο θεσμός δε σηκώνει κεφάλι μετά την απαξίωσή του.

Μένει να δούμε τη συνέχεια.

Οι Χρυσές Σφαίρες θα απονεμηθούν στις 9 Ιανουαρίου, ανήμερα των Critics’ Choice Awards.