ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ

Όσα μου στερούν οι τηλεοπτικές σειρές

Εντάξει το πάθος όλων για τις τηλεοπτικές σειρές. Για σκέψου όμως τι έχεις στερηθεί τόσο καιρό για χάρη τους.

Δηλώνω σειρόπληκτος. Όχι προφανέστατα όσο κάποιοι Δημητρόπουλοι σε αυτή τη ζωή αλλά μπορώ να πω ότι οι δικές μου “ώρες πτήσης” τα τελευταία 4-5 χρόνια είναι πολλές. Έως ανησυχητικά πολλές.

Δηλαδή με έναν πρόχειρο υπολογισμό και θα υπολογίσω μόνο Game of Thrones, Breaking Bad, Lie to Me, Boss, Modern Family, Big Bang Theory, Scandal, The League, Friends, Sopranos, έχω χάσει για τις παραπάνω σειρές 418 ώρες από τη ζωή μου. Το “χάσει” το λέω καθαρά για το επιχείρημα, σε καμία περίπτωση δεν θα μειώσω καμία από τις σειρές που προανέφερα και τις θεωρώ τις αγαπημένες μου σε αυτή τη ζωή.

Αλλά 418 ώρες διάολε είναι πολλές. Πάρα πολλές.

Τι λες κι εσύ Don;

Don;

 

(Και τώρα που σταμάτησα το μέτρημα θυμήθηκα Mad Men, Suits, Homeland, Newsroom, New Girl, Girls και και και)

Τα τελευταία χρόνια έχω σκεφτεί άπειρες φορές “πω πω να γυρίσω σπίτι να δω το τάδε επεισόδιο”. Έχω κανονίσει βραδιές με φίλους για μία πρεμιέρα. Έχω ακυρώσει γήπεδο, φαγητά με φίλους, δουλειές και άλλα πολλά γιατί ξέρω γω είναι Δευτέρα βράδυ και έχει Homeland. Δεν έχω δει Champions League Τρίτη βράδυ για να δω Game of Thrones. Έχω πανηγυρίσει που έχω πυρετό και θα κάτσω σπίτι να κάνω μαραθώνιο μία σειράς.

Δεν είναι όλες οι σειρές εθιστικές. Ούτε είναι όλες τόσο σημαντικές για τον κοινωνικό σου περίγυρο ώστε να μην θες να μείνεις πίσω την ώρα που οι άλλοι έχουν δει τα νέα επεισόδια και μπορεί να σε σποϊλεριάσουν. Αλλά είναι σίγουρο ότι πολλοί άνθρωποι έχουν μπει σε ένα κύκλο ζωής βάσει των σειρών.

 

Κι όσο κι αν το θεωρούσα άρρωστο το να περιμένω με ανυπομονησία την πρεμιέρα μίας νέας σεζόν, το να μετράω αντίστροφα για μια σειρά, δεν ένιωθα σε καμία περίπτωση άσχημα για την πάρτη μου. Στην τελική έλεγα ότι αυτές τις ώρες θα τις πέρναγα βλέποντας ελληνική τηλεόραση. Πλέον, το σκέφτομαι λίγο πιο καθαρά.

Έχω χάσει πολλά πράγματα εξαιτίας των σειρών. Χωρίς να μετανιώνω. Ούτε για ένα επεισόδιο από όλα αυτά. Καλά, για κάτι επεισόδιο Big Bang το έχω μετανιώσει οικτρά. Αλλά δεν έχει σημασία αυτό. Σημασία έχει ότι έχω χάσει κάποια πράγματα που έκανα παλιότερα στη ζωή μου.

 

Οι τηλεοπτικές σειρές μου έχουν στερήσει πράγματα από την σπιτική μου διασκέδαση. Δεν θα σου μιλήσω καθόλου για γενικότερη διασκέδαση γιατί θα είναι άδικο. Θα σου πω για πράγματα που μου έχουν στερήσει οι σειρές όσον αφορά το home entertainment. Ακόμα κι αν οφείλω να παραδεχτώ ότι οι σειρές μου έχουν στερήσει και εξόδους και θέατρα και άλλα πολλά.

Οι τηλεοπτικές σειρές μου έχουν στερήσει…

(για κάθε ένα από τα παρακάτω, μία φυσιολογική αντίδραση είναι “και γιατί δεν τα κάνεις ρε φιλαράκι;”. Αν σκέφτεσαι αυτό, μάλλον δεν έχεις νιώσει την πόρωση)

Τον ύπνο μου

Καλά. Αν κάποτε έχανα τον ύπνο μου χτίζοντας αυτοκρατορίες στο Age of Empires, πλέον χάνω τον ύπνο μου να δω σειρές που δεν είχα δει, να προλάβω να φτάσω σειρές που ξέρω ότι ξαναξεκινάνε σε μερικούς μήνες, να δω επεισόδια που τα συζητάνε όλοι και προφανέστατα δεν μπορώ να μένω έξω από τον χορό. Και δεν είμαι από εκείνους που τους παίρνει ο ύπνος εύκολα στον καναπέ. Είμαι από εκείνους που θα βάλουν ένα όριο εκεί κοντά στην ανατολή για να κοιμηθούν 2-3 ώρες πριν το γραφείο.

Τις ταινίες

Ξεκάθαρα έχω χάσει την επαφή μου με τον κινηματογράφο. Οι τελευταίες δύο χρονιές είναι ξεκάθαρα οι χρονιές που έχω δει τις λιγότερες ταινίες στη ζωή μου. Προφανώς και δεν θα ταυτιστούμε σε αυτό με πολλούς γιατί οι περισσότεροι μοιράζουν τον χρόνο σε ταινίες και σειρές αλλά εγώ όχι. Σειρές uber alles αυτή την περίοδο. Εκτός κι αν πιάσει το αυτί μου για κάτι καταπληκτικό το οποίο θα θέλω να πάω να το δω στο σινεμά. Και μετά να γυρίσω σπίτι να δω κάνα επεισόδιο πριν κοιμηθώ.

Να μαζευόμαστε λίγο παραπάνω στο σπίτι

Το σκέφτεσαι να καλέσεις κόσμο σπίτι. Λες, ωραία θα ‘ναι, καιρό έχετε να μαζευτείτε. Αλλά έχει Sherlock εκείνο το βράδυ. Και ξέρεις ότι οι μισοί δεν το βλέπουν. Κι εσύ θα θες να το δεις. Είναι αντίστοιχο με το να παίζει Champions League και να καλείς ανθρώπους που δεν βλέπουν μπάλα. Δεν θα μπορέσεις να δει τη σειρά σου. Δεν θα το ευχαριστηθείς. Και τότε είναι που το ακυρώνεις. Που λες “δεν βαριέσαι, θα τους δω άλλη φορά”.

 

Τα βιβλία μου

Ειλικρινά δεν θυμάμαι την τελευταία φορά που έπεσα στο κρεβάτι μου και άνοιξα εκείνο το βιβλίο που έχω δίπλα στο κρεβάτι μου. Και πώς να το ανοίξω; Αφού φτάνω στο κρεβάτι ήδη κοιμισμένος βλέποντας “άλλο ένα επεισόδιο”. Την εποχή που απλά χάζευες ό,τι έπαιζε η τηλεόραση, μπορεί και να αποφάσιζες να πέσεις στο κρεβάτι χωρίς να νυστάζεις. Να ξεφυλλίσεις ένα βιβλίο μέχρι να νυστάξεις. Πόσο κλασική έκφραση. Τώρα όμως δεν το χρειάζεσαι αυτό το ιδιότυπο υπνωτικό χάπι. Αφού έχει τόσα επεισόδια και εσύ τόσο λίγο χρόνο για να τα δεις.

Την ελληνική τηλεόραση

Μην το γελάς. Φέτος ας πούμε βλέπω τηλεόραση μόνο για το The Voice και το Dancing. Τραγικά πράγματα για ανθρώπους που κάποτε εξυμνούσαν την ελληνική τηλεόραση και τις παραγωγές της. Και δεν είναι η γνωστή καραμέλα του “δεν έχει τίποτα να δεις”. Έχει και παραέχει. Είναι τόσοι και τόσοι οι άνθρωποι που ζουν με την ελληνική τηλεόραση και τις εκπομπές της. Απλά είναι αυτό το άτιμο το “μα έχω κάτι πολύ καλύτερο να δω” που σε κερδίζει.

Την μπάλα

Εντάξει, αυτό ίσως είναι λίγο προσωπικό πρόβλημα. Ίσως κάποιοι κακεντρεχείς το ρίξουν στο ότι είμαι Παναθηναϊκός. Αλλά δεν βλέπω μπάλα και μπάσκετ όπως παλιά. Και ειλικρινά αν παίζει ένα αδιάφορο παιχνίδι Champions League στο Novasports 1, είναι πολύ πιθανότερο να ρίξω μια ματιά στα Novacinema, το FOX και το FOXlife για καμιά σειρά από το να κολλήσω με τον αγώνα ή να παίξω στοίχημα για να κρατήσω το ενδιαφέρον μου εκεί.

Η εξαίρεση στον κανόνα αφορά τις σχέσεις

Ο Μάνος Μίχαλος έγραψε πριν λίγες ημέρες ότι είναι πάρα πολύ σημαντικό να ταιριάζεις με τη γυναίκα σου στο θέμα των σειρών. Να έχετε τα ίδια γούστα στις σειρές. Και έχει απόλυτα δίκιο. Γιατί για να λέμε και την αλήθεια, αν οι σειρές καταφέρουν να σου στερήσουν και τον έρωτα, τότε μάλλον κάτι κάνεις λάθος. Γιατί οι σειρές είναι κάτι που μπορούν τα ζευγάρια να κάνουν μαζί, ένας ποιοτικός χρόνος στον καναπέ παρέα με το βραδινό, μία συζήτηση, ένα κοινό γέλιο, μια διαφωνία ακόμα και μια κοινή λατρεία για τον Tyrion Lannister ή κάποιον άλλον Serious Man.

 

Δεν γράφω αυτό το κείμενο για να σου πω ότι οι σειρές είναι κάτι κακό. Προφανώς και όχι. Απλά με τρομάζει λίγο το πόσα πράγματα που συνήθιζα να κάνω έχουν αλλάξει, χωρίς να με πειράζει καθόλου. Κι ότι με άνεση υποκαθιστώ διάφορα χόμπι και ασχολίες με μία και μοναδική υπέροχη συνήθεια.

Σας αφήνω τώρα. Έχει βγει καινούριο Girls