Lacey Terrell/NETFLIX © 2020
OSCARS

Όσκαρ 2021: Η ερμηνεία που βρέθηκε ταυτόχρονα στα Χρυσά Βατόμουρα

Για πρώτη φορά στα χρονικά έχουμε τους δύο θεσμούς να μοιράζονται την ίδια ερμηνεία και όχι απλά τον ίδιο ηθοποιό.

Το Hillbilly Elegy ήταν μία από τις χειρότερες ταινίες του 2020 και δεν άξιζε στη Glenn Close. Από την άλλη χάρη στην ταινία μόλις κέρδισε την όγδοη υποψηφιότητά της για Όσκαρ άρα ίσως να μην τη μετανιώνει.

Η ηθοποιός ενσάρκωσε τη γιαγιά του J.D. Vance, μία μητρική φιγούρα που είχε τιμήσει ο συγγραφέας στο βιβλίο του όπου βασίστηκε η ταινία του Ron Howard, και είχε κληθεί να εξαπολύει ατάκες για «κακούς Terminators» και «δεν θα της έφτυνα τον κώλο ακόμα κι αν είχαν πιάσει φωτιά τα σωθικά της» (;;;). Το buzz για μία ενδεχόμενη υποψηφιότητα Όσκαρ είχε αρχίσει πριν καν η ταινία δοθεί στους κριτικούς, όμως το καθολικό κράξιμο που ακολούθησε για το φιλμ είχε δώσει την αίσθηση ότι είχε μειώσει κατά πολύ τις πιθανότητές της.

Τελικά η Close είναι υποψήφια για Β΄Γυναικείο, απέναντι ξανά από την Olivia Colman στο The Father που της είχε πάρει προς έκπληξη όλων μας το βραβείο για το The Favourite όταν η Close ήταν το φαβορί, και για πρώτη φορά στα χρονικά θα πάει και στα Χρυσά Βατόμουρα με την ίδια ερμηνεία.

Σε μία από τις πολλές, πάρα πολλές, εξωφρενικές σκηνές του φιλμ όπου κάποιος θα ούρλιαζε υστερικά, θα καλούσε την αστυνομία, ή θα προσπαθούσε να αυτοκτονήσει – ή και όλα τα παραπάνω ενίοτε – ο χαρακτήρας της Close θα προσπαθούσε να κάψει κυριολεκτικά έναν άνθρωπο ζωντανό αλλά hey, κανένα περιστατικό της ταινίας δεν ήταν τόσο δραματικό όσο θα ήταν κάποιο επόμενο. Είναι μία ερμηνεία που η ηθοποιός δήλωσε πως προσέγγισε όπως οι υπόλοιποι που είχε κάνει «σε drag» – η Cruella De Vil ας πούμε – και εκεί μάλλον κρύβεται ο λόγος που τελικά χωράει και στα δύο αυτά βραβεία. Είναι μία μεταμορφωτική ερμηνεία από ένα πρώτης γραμμής ταλέντο που η Ακαδημία έχει παραλείψει εδώ και σαράντα χρόνια να βραβεύσει και άρα νιώθει ότι αξίζει να του βρίσκει χώρο, ενώ ταυτοχρόνως μοιάζει και με συμμετοχή σε διαγωνισμό cosplay όπου οι περισσότερες στιγμές είναι κατασκευασμένες για να γίνουν memes.

Η υποψήφια για Όσκαρ Glenn Close στο Hillbilly Elegy

Όσκαρ + Χρυσά Βατόμουρα

Βέβαια έχουν υπάρξει κι άλλοι ηθοποιοί που βρέθηκαν στα Όσκαρ και τα Χρυσά Βατόμουρα την ίδια χρονιά.

Η Melissa McCarthy για το Can You Ever Forgive Me? και το Happytime Murders το 2019. Ο Eddie Redmayne για το The Danish Girl και το Jupiter Ascending αντίστοιχα το 2016. Η Rooney Mara για το Carol και το Pan. Ο Alec Baldwin για το The Cooler και το The Cat in the Hat. Ο Christopher Walker για το Catch Me If You Can και το The Country Bears. Η Uma Thurman το 1995 για το Pulp Fiction και το Even Cowgirls Get the Blues. Ο Jack Nicholson για το A Few Good Men το 1993 και το Hoffa and Man Trouble. Η Sandra Bullock που κέρδισε για το The Blind Side στα Όσκαρ, αλλά πήγε να πάρει αυτοπροσώπως το Χρυσό της Βατόμουρο για το All About Steve.

Η Glenn Close ως Mamaw όμως είναι μόλις η τρίτη φορά που οι δύο θεσμοί μοιράζονται την ίδια ακριβώς ερμηνεία και όχι απλά τους ίδιους ηθοποιούς σε διαφορετικούς ρόλους. Είχαν προηγηθεί η Amy Irving για το Yentl στον ρόλο της Hadass Vishkower και ο James Coco στο Only When I Laugh του Glenn Jordan. Εμείς θα ευχηθούμε να πάει το βραβείο στη Maria Bakalova του Borat Subsequent Moviefilm, ή την Amanda Seyfried, το πιο φωτεινό σημείο του Mank, ή ακόμα καλύτερα στον θρύλο της κορεάτικης βιομηχανίας Yuh-jung Youn του Minari, και η Close επιτέλους να δικαιωθεί σε κάποια επόμενη χρονιά των Όσκαρ.