OSCARS

Όσκαρ και Χρυσά Βατόμουρα: Αυτές οι 15 ταινίες ήταν υποψήφιες και στα δύο

Ένα νόμισμα, δυο όψεις, και λοιπά και λοιπά.

Στα φετινά Χρυσά Βατόμουρα, την πρωτοκαθεδρία στη σαπίλα είχαν τα ‘Transformers’, οι περσινοί ‘Πειρατές της Καραϊβικής’, το ‘Fifty Shades Darker’, το ‘Μummy’ και το ‘mother!’.

Αντίθετα όμως με τη λίστα που θα βρεις παρακάτω, κανένα από αυτά δεν τιμήθηκε από την Ακαδημία για τα τεχνικά ή μουσικά τους χαρακτηριστικά, όπως έχει συμβεί για 15 άλλες ταινίες που δεν χαρακτηρίζονται από οσκαρίλα.

Από την πιο πρόσφατη έως την παλαιότερη ταινία:

‘Lady Bird’ και ‘Get Out’ γράφουν οσκαρική ιστορία. Πού θα φτάσουν όμως τη βραδιά των Όσκαρ; Η απάντηση ζωντανά και αποκλειστικά στην COSMOTE TV στο μεγαλύτερο κινηματογραφικό γεγονός της βραδιάς.

Suicide Squad (2016)

Λίγες ταινίες πήραν χειρότερες κριτικές το 2016 από το ‘Suicide Squad’. Ούτε το ‘Batman v. Superman’ που κυκλοφόρησε την ίδια χρονιά τόσο κράξιμο. Η ταινία, ωστόσο, ήταν η πρώτη ταινία του DCEU (rip) που έβγαλε κέρδος, και κέρδισε και ένα Όσκαρ Καλύτερου Μακιγιάζ απέναντι από τα 50 διαφορετικά είδη εξωγήινων που φτιάχτηκαν για το ‘Star Trek: Beyond’. Οι δύο υποψηφιότητές του για Χρυσό Βατόμουρο πήγαν στον Jared Leto για τον ρόλο του Joker και στον David Ayer για Χειρότερο Σενάριο.

ΔΙΑΒΑΣΕ ΑΚΟΜΗ:

Squad Files: Μιλήσαμε από κοντά με όλα τα μέλη της ‘Suicide Squad’

Fifty Shades of Grey (2015)

Κέρδισε Χρυσό Βατόμουρο για: Χειρότερη ταινία, Χειρότερο Ηθοποιό, Χειρότερη Ηθοποιό, Χειρότερο Συνδυασμό για το κεντρικό ζευγάρι και Χειρότερο Σενάριο, ενώ ήταν υποψήφιο και για Χειρότερη Σκηνοθεσία. Εμείς θα λέγαμε ότι, τουλάχιστον όσον αφορά τη Dakota Johnson και τον Jamie Dornan, η ερμηνεία τους είναι το μικρότερο πρόβλημα της πρώτης ταινίας στην τριλογία. Ακόμα μικρότερη είναι και η σκηνοθεσία της Sam Taylor-Johnson, ίσα ίσα που τα production values της ταινίας ήταν πολύ καλύτερα απ’ οτιδήποτε μπορεί να άξιζε η συγκεκριμένη ιστορία.

Το ‘Earned It’ του The Weeknd ωστόσο ήταν υποψήφιο για Καλύτερο Τραγούδι εκείνη τη χρονιά (και το ‘Love Me Like You Do’ της Ellie Goulding για Χρυσή Σφαίρα).

ΔΙΑΒΑΣΕ ΑΚΟΜΗ:

19 ερωτικά θρίλερ απείρως καλύτερα από τις ‘50 Αποχρώσεις του Γκρι’

War of the Worlds (2005)

Προφανώς και δεν θα έμπαινε στο shortlist Καλύτερης Ταινίας για την Ακαδημία όπως συμβαίνει συνήθως με τις ταινίες του Steven Spielberg. Είχε όμως τρεις πολύ τίμιες υποψηφιότητες στις κατηγορίες του ήχου και των εφέ, για να κάνουν παρέα στις καλές έως πολύ καλές κριτικές του. Είχε όμως και μία υποψηφιότητα Χειρότερου Ηθοποιού για τον Tom Cruise.

ΔΙΑΒΑΣΕ ΑΚΟΜΗ:

Οι πονηρές μπίζνες ενός θρύλου: O Tom Cruise στα ’80s

Batman Begins (2005)

Το ‘Batman Begins’ δεν είναι απλά η υποτιμημένη ταινία στην τριλογία του Nolan (με έναν μαγικό τρόπο συμβαίνει αυτό, ακόμα κι αν το ‘Dark Knight Rises’ μάζεψε χειρότερες συνολικά κριτικές), είναι υποτιμημένη ταινία γενικότερα. Μάλλον επειδή ήταν υποτονική και επέλεξε να εστιάσει στον φόβο ως ουσία του Batman χωρίς πολλά-πολλά. Η γέννηση του προστάτη της Gotham απεικονίστηκε σε μια υπέροχη παλέτα που τιμήθηκε με μια υποψηφιότητα Καλύτερης Φωτογραφίας για τον Wally Pfister, τσάκωσε όμως και μια υποψηφιότητα Χειρότερης Ηθοποιού για την Katie Holmes. Η Holmes αντικαταστάθηκε από τη Maggie Gyllenhaal στο ‘Dark Knight’.

ΔΙΑΒΑΣΕ ΑΚΟΜΗ:

Οι 5 ταινίες του Christopher Nolan που πρέπει να έχεις στην ταινιοθήκη σου

Revenge of the Sith (2005)

Όλα τα prequel των ‘Star Wars’ ήταν υποψήφια για τεχνικά Όσκαρ, όλα τα prequel των ‘Star Wars’ ήταν υποψήφια και για Χρυσά Βατόμουρα. Το ‘Revenge of the Sith’ ξεχώρισε γιατί ήταν υποψήφιο για το μακιγιάζ – η δουλειά στον καμμένο Anakin είναι φανταστική – και για την διχαστική ερμηνεία του Hayden Christensen ως εκπεσών άγγελος των Jedi.

Το ‘Revenge of the Sith’ θα βρίσκει πάντα καταφύγιο στο PopCode ως καλή ταινία (όχι μόνο ως η καλύτερη απ’ τα prequel δηλαδή) και ο Christensen ως ηθοποιός που δεν του άξιζε τέτοιος κακός διάλογος.

ΔΙΑΒΑΣΕ ΑΚΟΜΗ:

Στη σειρά: Και οι ταινίες 9 ‘Star Wars’, από τη χειρότερη στην καλύτερη

Vanilla Sky (2001)

Υποψηφιότητα Καλύτερου Τραγουδιού για το ‘Vanilla Sky’ του Paul McCartney, υποψηφιότητα Χειρότερου Α΄ Γυναικείου για την Penelope Cruz. Η ταινία ήταν το follow-up του Cameron Crowe στο υπέροχο, οσκαρικό του ‘Almost Famous’. Πρακτικά ήταν και ο προάγγελος των μετριοτήτων που θα ακολουθούσαν με την υπογραφή του.

ΔΙΑΒΑΣΕ ΑΚΟΜΗ:

Είναι κουλ να θεωρείς κουλ τον Tom Cruise

Independence Day (1996)

Το ‘Independence Day’ άλλαξε για πάντα το σινεμά. Ή έστω το καλοκαιρινό σινεμά. Τα εφέ του έχουν γεράσει υπέροχα, οπτικά και ηχητικά εξίσου, με τις υποψηφιότητές του στις αντίστοιχες κατηγορίες να είναι απολύτως δίκαιες και το Όσκαρ που πήρε για τα πρώτα επίσης (τα Καλύτερα Ηχητικά Εφέ τα πήρε το ‘English Patient’). Τη μούτζα την έφαγε το σενάριο με μια υποψηφιότητα για Χρυσό Βατόμουρο, αλλά τι να μας πουν οι κύριοι για το “Welcome to Earth”;

ΔΙΑΒΑΣΕ ΑΚΟΜΗ:

Πώς το ‘Independence Day’ άλλαξε για πάντα το κινηματογραφικό σου καλοκαίρι

Waterworld (1995)

Το ‘Waterworld’ είναι σαπίλα, αλλά έξοχη σαπίλα. Εκτός από τις τέσσερις υποψηφιότητες για Χρυσό Βατόμουρο όμως (Χειρότερος Α΄Ανδρικός, Χειρότερη Σκηνοθεσία, Χειρότερη Ταινία και νίκη για τον Dennis Hopper στην κατηγορία Χειρότερου Β΄Ανδρικού), η Ακαδημία το τίμησε στην κατηγορία Καλύτερου Ήχου με μία υποψηφιότητα.

ΔΙΑΒΑΣΕ ΑΚΟΜΗ:

29 πολύ υποτιμημένες ταινίες των ‘90s

Batman Returns (1992)

Εάν χρειάζεται κανείς επιχειρήματα για την ανούσια ύπαρξη των Χρυσών Βατόμουρων, μπορεί να χρησιμοποιήσει την υποψηφιότητα του Danny DeVito για Χειρότερο Β΄ Ανδρικό. Τα Όσκαρ πάλι έδωσαν στο ‘Batman Returns’ δύο υποψηφιότητες, μία για Καλύτερο Μακιγιάζ και μία για Καλύτερα Οπτικά Εφέ.

ΠΑΙΞΕ:

Κουίζ: Πόσο καλά ξέρεις τις ταινίες του Batman και του Superman;

Basic Instinct (1992)

Υποψηφιότητες για χειρότερες ερμηνείες για Michael Douglas, Sharon Stone και Jeanne Tripplehorn. Υποψηφιότητες Όσκαρ για το σάουντρακ του Jerry Goldsmith και το μοντάζ του Frank J. Urioste.

ΔΙΑΒΑΣΕ ΑΚΟΜΗ:

Η Sharon Stone ανάμεσα στους 9 πρώτους νικητές της φετινής τηλεοπτικής σεζόν

Hook (1991)

Φήμες λένε ότι κάθε φορά που βλέπει κανείς το ‘Hook’, γίνεται χειρότερο. Εμείς έχουμε αποφύγει επιμελώς το rewatch γιατί θέλουμε να διατηρήσουμε τη Σπιλμπεργκίλα αναλλοίωτη στην καρδιά μας. Ναι, ακόμα και για την Julia Roberts ως Tinkerbell που κέρδισε υποψηφιότητα Χειρότερου Β΄Γυναικείου. Η ταινία έχει πέντε συνολικά υποψηφιότητες για Όσκαρ.

ΔΙΑΒΑΣΕ ΑΚΟΜΗ:

Captain Hook και Σταύρος Παράβας: 25 εμβληματικά μουστάκια του σινεμά

The Godfather Part III (1990)

Η Sophia Coppola δεν έχει μετατραπεί σε meme στον καιρό των social media, ποιος θα γράψει ένα thinkpiece για να αναλύσει το φαινόμενο; Όχι ότι το τέλος της τριλογίας ξεχάστηκε από την Ακαδημία, οκτώ υποψηφιότητες είχε. Απλά η Coppola κέρδισε με το σπαθί δύο υποψηφιότητες για Χειρότερο Β΄Γυναικείο και Χειρότερη Νέα Σταρ.

ΠΑΙΞΕ:

Ποιος είπε αυτές τις ατάκες από την τριλογία του ‘Νονού’;

The Last Temptation of Christ (1988)

Ο ‘Τελευταίος Πειρασμός’ κλείνει φέτος τα 30, μαζί με την υποψηφιότητα του Martin Scorsese για Καλύτερη Σκηνοθεσία και την υποψηφιότητα του Harvey Keitel για Χειρότερο Β΄ Ανδρικό.

ΔΙΑΒΑΣΕ ΑΚΟΜΗ:

Από τον Will Ferrell στον Jesus Christ Superstar: Κάθε Ιησούς της οθόνης σε σειρά

Wall Street (1987)

Το ‘Wall Street’ είναι ο βασιλιάς της λίστας, ως το μοναδικό φιλμ που δεν ήταν απλά υποψήφιο και στις δύο τελετές, αλλά κέρδισε και από ένα αγαλματίδιο. Όσκαρ για τον Michael Douglas, Χρυσό Βατόμουρο για τη Daryl Hannah.

Rocky III (1982)

Το ‘Eye of the Tiger’ είναι τόσο κλασικό, που πολλοί νομίζουν ότι ήταν το σάουντρακ του πρώτου και πιο αγαπητού ‘Rocky’. Είναι όμως ο ύμνος του ‘Rocky III’ και έφερε και μια υποψηφιότητα Καλύτερου Τραγουδιού στην ταινία του. Την ίδια χρονιά ο ηθοποιός και επαγγελματίας πυγμάχος Mr. T κέρδισε μια υποψηφιότητα Χρυσού Βατόμουρου στην κατηγορία Νέος Σταρ.

ΔΙΑΒΑΣΕ ΑΚΟΜΗ:

15 ταινίες που δεν είχες ιδέα ότι κέρδισαν Όσκαρ
9 άβολες στιγμές που τα Όσκαρ θέλουν να ξεχάσουν
Οι 9 μαύρες σελίδες των Όσκαρ
18 ηθοποιοί που ακόμα δεν έχουν Όσκαρ
Χρυσά Βατόμουρα 2018: Ό,τι πιο σάπιο είδαμε φέτος