Lifestyle Pictures/Alamy/VISUALHELLAS.GR
REVIEWS

Ποια ταινία να δεις στο Netflix σήμερα (και κάθε μέρα): A Beautiful Day in the Neighborhood

Έχεις χάσει πια τελείως την πίστη σου στην ανθρωπότητα; Δες το A Beautiful Day in the Neighborhood στο Netflix.

Πόσο δύσκολο έχει γίνει να ξετρυπώνεις περιεχόμενο στο Netflix. Γι’ αυτό κάθε μήνα ανανεώνουμε τη λίστα μας με τις 50 καλύτερες ταινίες που είναι διαθέσιμες στην πλατφόρμα, όπως και αυτή με τις 30 χαμηλότερου προφίλ παραγωγές που δε θα σπρώξει ο αλγόριθμος.

Αυτή την εβδομάδα προτείνουμε ένα μη αναμενόμενο biopic της Marielle Heller με τον Tom Hanks που μόλις ανέβηκε στο Netflix.

Netflix Pick of the Week:

Φρέσκος από μία πολύ δίκαιη νίκη στα Emmys για τον ρόλο του στο The Americans, μία από τις τρεις-τέσσερις καλύτερες σειρές της δεκαετίας που μας πέρασε, ο Matthew Rhys υποδύθηκε τον δημοσιογράφο Lloyd Vogel στο A Beautiful Day in the Neighborhood της Marielle Heller.

Έναν χαρακτήρα βασισμένο στον αληθινό αρθρογράφο του Esquire, Tom Junod, που τον Νοέμβριο του 1998 είχε γράψει ένα διάσημο προφίλ για μία μυθική στις Ηνωμένες Πολιτείες προσωπικότητα – τον λατρεμένο παρουσιαστή παιδικών εκπομπών Fred Rogers, παντοτινό σύμβολο καλοσύνης και αποδοχής για τους Αμερικανούς και για τα παιδιά τους μέχρι και σήμερα. Οι δύο άνδρες θα διατηρούσαν μία ζεστή φιλία ως το τέλος της ζωής του παρουσιαστή, αν και ο πραγματικός Junod δε θα το είχε προβλέψει ποτέ.

Όταν το Esquire τού ζητά να γράψει το συγκεκριμένο προφίλ, ο Lloyd ξενερώνει. Πέρα από το γεγονός ότι θεωρεί το θέμα κατώτερό του, ο άνθρωπος είναι ενήλικος και ερευνητικός δημοσιογράφος. Με άλλα λόγια το άτομο με τις λιγότερες πιθανότητες να γοητευτεί από την απλή ειλικρίνεια κάποιου με την προσωπικότητα του Rogers.

Και σα να μην έφτανε αυτό, ο ούτως ή άλλως περήφανα μισάνθρωπος Lloyd είναι σε μία από τις πιο δύσκολες φάσεις της ζωής του. Μόλις έχει αποκτήσει το στρες ενός νέου μπαμπά, ενώ η σχέση με τον δικό του πατέρα είναι τόσο συγκρουσιακή που μία συνάντησή τους στον γάμο της αδερφής του καταλήγει σε μπουνιές. Τι υπομονή και τι πίστη μπορεί να έχει ένα τόσο κυνικό, θυμωμένο πλάσμα στην ανθρωπότητα και στην ανθρωπιά που αντιπροσωπεύει ο Fred Rogers;

Εάν υποπτεύεσαι συναισθηματισμούς και γλυκερότητες, θα σε παραπέμψω στη φιλμογραφία της Marielle Heller. Είναι σαφές πια, η Heller μπορεί να καταπιάνεται με αφηγήσεις τυποποιημένων χαρακτηριστικών όπως οι ιστορίες ενηλικίωσης σαν το Diary of a Teenage Girl ή τα βιογραφικά δράματα όπως το Can You Ever Forgive Me? και να μην παραδίδει ποτέ το αναμενόμενο. Ιδίως το δεύτερο, μία προσγειωμένη αλλά συμπονετική ιστορία για μία ακανθώδη γυναίκα που άλλαξε (έστω λίγο) μέσα από μία φιλία, είχε σηματοδοτήσει πολύ ξεκάθαρα τη στάση της απέναντι στην περίπτωση του Lloyd και του Rogers.

Η ταινία που μπορείς πλέον να δεις στο Netflix δεν είναι ένα κλασικό κινηματογραφικό biopic, αφού δεν αφορά καν τον Rogers στην πραγματικότητα. Το A Beautiful Day in the Neighborhood ανήκει στον Lloyd. Ακόμα και έτσι όμως, όσο υπέροχα κι αν κουβαλάει ο Rhys την ταινία, είναι ο ρόλος του Rogers που δε θα μπορούσε να παίξει άλλος από τον Tom Hanks. Ο ηθοποιός είχε απορρίψει τρεις φορές τον ρόλο του Rogers πριν μπει στο πρότζεκτ η Heller.

Είχε ήδη λατρέψει το Diary of a Teenage Girl και, αφότου επικοινώνησε μαζί της για τα συγχαρητήρια, είχαν αναπτύξει μία φιλία που εύχονταν να οδηγήσει κάποια στιγμή σε συνεργασία. Η σκηνοθέτρια τον καθησύχασε λέγοντάς του πως η συγκεκριμένη εκδοχή της ταινίας δε θα απαιτούσε τις αναμενόμενες μεταμορφώσεις. Δε θα ήταν καν ο βασικός πρωταγωνιστής. Ο Rogers ήταν πολύ εξελιγμένος, πολύ κατασταλαγμένος για να περάσει από το συναισθηματικό μεταμορφωτικό τόξο ενός κύριου ήρωα.

Το A Beautiful Day in the Neighborhood θα αφορούσε περισσότερο την ιδέα του Rogers ότι οι ενήλικες θα ήταν καλύτεροι άνθρωποι αν προσπαθούσαν να θυμηθούν πώς είναι να είσαι παιδί, παρακινώντας το κοινό μέσα από τον Lloyd να φιλτράρει τις δικές του πεποιθήσεις. Η χρήση του Hanks είναι κρίσιμη εδώ, ειδικά για ένα παγκόσμιο κοινό που δεν είναι τόσο γνώριμο με τον παρουσιαστή και την επιρροή του, επειδή ο ίδιος ως χαρακτήρας έχει πια κατοχυρωθεί στις συνειδήσεις μας ως ιερό εικόνισμα. Αυτό οφείλεται εν μέρει στους ρόλους του αξιόπιστου, τίμιου Everyman που έχει παίξει με αφοσίωση, αλλά μάλλον πιο πολύ στη στάση του στην αληθινή ζωή.

Είναι ο άνθρωπος που σταμάτησε τα γυρίσματα της ταινίας του για να συνοδεύσει μια νύφη στην εκκλησία. Που βοήθησε μία μικρή πρόσκοπο να πουλήσει περισσότερα μπισκότα τραβώντας selfies με περαστικούς. Που μπήκε σε μπεργκεράδικο για να φάει και πλήρωσε γεύματα για όλο το μαγαζί. Όλοι συμπαθούν τον Tom Hanks και όλοι αναρωτιούνται αν μπορεί να είναι όντως τόσο καλός άνθρωπος, όπως ακριβώς κάνει ο Lloyd για τον Rogers (μπορεί και να είναι).

Αν θες να εξετάσεις τη ματαιότητα του κυνισμού με τον τρόπο που το κάνει εδώ η Heller, δεν υπάρχει ιδανικότερος ηθοποιός. Σε τόσο παρατεταμένα δύσκολες εποχές, το A Beautiful Day in the Neighborhood μοιάζει με κάτι παραπάνω από ταινία. Με προσευχή που εισακούστηκε.