REVIEWS

Ποια ταινία να δεις στο Netflix σήμερα (και κάθε μέρα): Clemency

Το κορυφαίο δράμα φυλακών των ημερών μας μόλις ανέβηκε στο Netflix, με μία ερμηνεία από την Alfre Woodard που τα Όσκαρ έπρεπε να αναγνωρίσουν.

Πόσο δύσκολο έχει γίνει να ξετρυπώνεις περιεχόμενο στο Netflix. Γι’ αυτό κάθε μήνα ανανεώνουμε τη λίστα μας με τις 50 καλύτερες ταινίες που είναι διαθέσιμες στην πλατφόρμα, όπως και αυτή με τις 30 χαμηλότερου προφίλ παραγωγές που δε θα σπρώξει ο αλγόριθμος.

Σήμερα προτείνουμε το κορυφαίο δράμα φυλακών των ημερών μας, τώρα πλέον και στο Netflix:

Netflix Pick of the Week:

Ο μεγάλος νικητής του U.S. Grand Jury Prize στο Φεστιβάλ Sundance το 2019. Ήταν η δεύτερη ταινία της Chinonye Chukwu μετά το Alaskaland του 2012, το ντεμπούτο της, και την έκανε την πρώτη μαύρη γυναίκα που κερδίζει το συγκεκριμένο βραβείο. Πριν καταλήξει στο ελληνικό Netflix η ταινία είχε μία σχετικά περιορισμένη κυκλοφορία στις Ηνωμένες Πολιτείες από τη NEON, το στούντιο που είχε αγοράσει τα δικαιώματα διανομής του από το φεστιβάλ με την προοπτική να σπρώξει την ταινία κατά το award season, αλλά δυστυχώς έριξε τελικά όλη της τη δύναμη πίσω από το Parasite.

Λέω δυστυχώς όχι γιατί η νίκη του Parasite δεν ήταν ένας θρίαμβος που τα Όσκαρ είχαν απόλυτη ανάγκη, αλλά γιατί η ερμηνεία της Alfre Woodard εδώ ως φύλακας που συνδέεται συναισθηματικά με έναν από τους κρατούμενους στην πτέρυγα μελλοθανάτων, θα γίνει μία από τις πιο εκκωφαντικές παραλείψεις της Ακαδημίας.

Η Woodard παρουσιάζεται σε πρώτο επίπεδο ως απαθής ηγεμόνας της φυλακής, με κάθε κίνηση της Bernadine που υποδύεται καλιμπραρισμένη σύμφωνα με τις ιδιότυπες απαιτήσεις του επαγγέλματός της: από τη διοίκηση των υπαλλήλων της φυλακής, μέχρι την επιλογή κάποιου μελλοθάνατου για το τελευταίο του γεύμα. Οι ρωγμές της δεν είναι εξαρχής ορατές, όμως όταν η θανατηφόρα ένεση ενός φυλακισμένου αποτυγχάνει με σοκαριστικά αποτελέσματα, πυροδοτείται η εσωτερική της έκρηξη – αρχικά ελεγχόμενη, ανεπαίσθητη σχεδόν, με κάθε επόμενο κυματισμό να ροκανίζει το προσωπείο της.

Η Woodard δεν παίζει κάποια εδώ. Είναι κυριευμένη από τον χαρακτήρα της και οι διακριτικές στροφές που κάνει δε μοιάζουν καν με δημιουργικές επιλογές. Βρίσκει τον κατάλληλο παρτενέρ στην παραίτηση και την αποστασιοποιημένη σωματικότητα του Aldis Hodge στον ρόλο του μελλοθάνατου, και μαζί είναι δέσμιοι των κόσμων τους, νομικά, πνευματικά και ηθικά. Παρότι η Chukwu παρουσιάζει την τάση να εξηγεί με λόγια το προφανές, αυτοί οι παραλληλισμοί δε συμβαίνουν τόσο απλοϊκά όσο ακούγεται, κυρίως γιατί οι ψυχωμένες κεντρικές ερμηνείες ισιώνουν τα μικροτσακίσματα του σεναρίου.

Το Clemency και η Woodard ξηλώνουν τη Bernadine με ακαταμάχητη αγριότητα και, αυτόματα, τον θεσμό που έχει τόσο στηρίξει. Μπορεί να μην έφτασε μέχρι τα Όσκαρ αλλά η ταινία ήταν υποψήφια στα Independent Spirit Awards για Καλύτερη Ταινία, Καλύτερο Σενάριο και Α΄Γυναικείο, ενώ η Woodard ήταν υποψήφια για Α΄Γυναικείο και στα BAFTA. Η ηθοποιός προετοιμάστηκε για τον ρόλο της σε συνεργασία με έναν πρώην φύλακα-επόπτη δεκάδων θανατικών ποινών, που πλέον αγωνίζεται ακτιβιστικά εναντίον του θεσμού.

Το 80% των σειρών και ταινιών που βλέπουμε στο Netflix είναι αποτέλεσμα του συστήματος προτάσεών του. Του recommender system. Δες στο explainer video του 24Media Lab πώς λειτουργούν οι αλγόριθμοι που δημιουργούν την αρχική σελίδα του Netflix αποκλειστικά για εμάς.