Courtesy of Netflix
REVIEWS

Ποια ταινία να δεις στο Netflix σήμερα (και κάθε μέρα): Divines

Το Girlhood της Céline Sciamma συναντά το Goodfellas σε ένα βραβευμένο στις Κάννες διαμάντι του Netflix.

Πόσο δύσκολο έχει γίνει να ξετρυπώνεις περιεχόμενο στο Netflix. Γι’ αυτό κάθε μήνα ανανεώνουμε τη λίστα μας με τις 50 καλύτερες ταινίες που είναι διαθέσιμες στην πλατφόρμα, όπως και αυτή με τις 30 χαμηλότερου προφίλ παραγωγές που δε θα σπρώξει ο αλγόριθμος.

Αυτή την εβδομάδα προτείνουμε μία βραβευμένη στις Κάννες διανομή του Netflix, ιδανική για double feature με το Girlhood της Céline Sciamma.

Netflix Pick of the Week:

Την πρώτη φορά που βλέπουμε τη Dounia (Oulaya Amamra) δίπλα στην κολλητή της τη Maimouna (Déborah Lukumuena), τα δύο κορίτσια φορούν burqas. Δε λαχταρούν την αποδοχή από τον θεό τους, απλώς φορούν τη συγκεκριμένη ενδυμασία γιατί τις διευκολύνει στις μικροκλοπές που κάνουν όταν ισορροπούν συχνά στη λεπτή γραμμή μεταξύ της παραβατικότητας ανηλίκων και πιο σοβαρών προβλημάτων.

Κουρασμένη από την ασφυκτική προσπάθεια των δασκάλων της να την προετοιμάσουν για τη συμβατική αστική επιτυχία, η Dounia που ζει κάτω από το όριο της φτώχειας πρήζει την ντόπια απειλητική έμπορο ναρκωτικών, τη Rebecca (Jisca Kalvanda), να την προσλάβει για να σπρώχνει ναρκωτικά σε κάποια γωνία. Εκείνη θα είναι ο εγκέφαλος, η πληθωρική Maimouna τα μπράτσα.

Όταν η χαρισματικότητά της γίνεται τόσο εμφανής στη Rebecca όσο είναι ήδη στους θεατές (η Γαλλίδα-Μαροκινή σκηνοθέτρια Houda Benyamina έψαξε ανάμεσα σε 3.000 κορίτσια πριν καταλήξει στην αδερφή της για την Dounia, αλλά η ερμηνεία της διαλύει κάθε υποψία νεποτισμού), η μικρή επιφορτίζεται να αποπλανήσει και να ληστέψει έναν χυδαίο τύπο, χρησιμοποιώντας μία πλευρά της γυναικείας της φύσης που ως τότε δεν είχε εξερευνήσει.

Η Rebecca εκπαιδεύει την Dounia να υπάρχει ως γυναίκα σε έναν κόσμο φτιαγμένο για τους άντρες. Την αναγκάζει να φορέσει τακούνια στιλέτο ως ενός είδους μεταμφίεση και χώνει ένα όπλο στη μούρη της μέχρι να σταματήσει να μοιάζει φοβισμένη. «Οι άντρες είναι σαν τα σκυλιά», της φωνάζει. «Μυρίζουν τον φόβο και σε τρώνε». Η Dounia και η Maimouna πρέπει και θέλουν να επιβιώσουν στον κόσμο αυτό, αλλά η Benyamina δε σταματά να μας θυμίζει την ηλικία τους. Και τον πιο ποθητό άντρακλα να αποκτούσαν δε θα ήξεραν τι να τον κάνουν.

Η Dounia όμως αρνείται να γίνει θύμα των περιστάσεών της. Όπως είχε δείξει νωρίτερα η Céline Sciamma στο Girlhood, το διαδίκτυο μπορεί να διεγείρει τις φιλοδοξίες των απαξιωμένων νεαρών ανθρώπων όσο λίγα πράγματα. Το YouTube έχει δείξει στην Dounia τι υπάρχει στην αντίπερα όχθη και θα κάνει τα πάντα για να περάσει εκεί.

Το Divines είναι ένα φιλμ που ανατρέπει τις συμβάσεις των φύλων, όπου τα κορίτσια είναι σκληρά και οι άντρες επιδόρπιο, αλλά δεν είναι φεμινιστική ταινία. Το μεγάλο όνειρο της Dounia και της Rebecca είναι να ανοίξουν ένα μπαρ για σεξοτουρίστες στην Ταϋλάνδη, με στόχο να γίνουν πλούσιες μαστροπεύοντας άλλες γυναίκες. Είναι όμως μία ταινία για την οικονομική πραγματικότητα που εμποδίζει τον φεμινισμό από το να ριζώσει, εύφλεκτης θηλυκότητας και ακατέργαστης ενέργειας.

Πριν το Netflix αναλάβει τη διανομή του Divines παγκοσμίως εκτός Γαλλίας, η ταινία είχε κάνει πρεμιέρα στις Κάννες το 2016, μία χρονιά όπου οι βραβεύσεις των επιτροπών είχαν απογοητεύσει πολλούς γιατί είχαν αφήσει έξω δουλειές όπως το Toni Erdmann, το Paterson, ή την ερμηνεία της Sonia Braga στο Aquarius. Είχε επιλεγεί όμως μία ξεχωριστή επιτροπή για να απονείμει το Camera D’Or και εκείνο είχε πάει στο Divines ως το καλύτερο ντεμπούτο από όλα τα τμήματα του φεστιβάλ.