Photo 12/ALAMY/VISUALHELLAS.GR
REVIEWS

Ποια ταινία να δεις στο Netflix σήμερα (και κάθε μέρα): Hanna

Το Hanna του Joe Wright, πλέον στο Netflix, είχε πετύχει ό,τι είχε αποπειραθεί να κάνει το Sucker Punch.

Πόσο δύσκολο έχει γίνει να ξετρυπώνεις περιεχόμενο στο Netflix. Γι’ αυτό κάθε μήνα ανανεώνουμε τη λίστα μας με τις 50 καλύτερες ταινίες που είναι διαθέσιμες στην πλατφόρμα, όπως και αυτή με τις 30 χαμηλότερου προφίλ παραγωγές που δε θα σπρώξει ο αλγόριθμος.

Αυτή την εβδομάδα θυμόμαστε μία αδίκως ξεχασμένη ταινία του Joe Wright, τώρα στο Netflix.

Netflix Pick of the Week:

Το Hanna είχε ανακοινώσει από την αρχή τις ζοφερές, βγαλμένες από παραμύθι των Αδελφών Grimm προθέσεις του. Την πρώτη φορά που βλέπουμε την επιδέξια ηρωίδα του, μία καθηλωτική Saoirse Ronan με αχυρένια μαλλιά, στόχευει έναν τάρανδο σε ένα χιονισμένο δάσος της Φιλανδίας, όχι μακριά από εκεί που ζούσε με τον εξόριστο, χήρο πατέρα της (Eric Bana). Το βέλος της βρίσκει τον στόχο, αλλά η δουλειά ήταν ημιτελής.

«Μου ξέφυγε η καρδιά σου», ψιθυρίζει με γερμανική προφορά στο ετοιμοθάνατο ζώο, καθώς η κάμερα εναλλάσσεται ανάμεσα σε ένα κοντινό πλάνο των γαλάζιων ματιών της και του θηράματος. Τότε η Hanna τραβάει όπλο και τελειώνει τη δουλειά με ακρίβεια εκτελεστή.

Το Hanna ήταν η μεγαλύτερη επιτυχία του Joe Wright μετά τον πανικό του Atonement (μεσολάβησε το The Soloist με τον Jamie Foxx και τον Robert Downey Jr. αλλά ποιος το θυμάται;) και ο σκηνοθέτης τη βάσισε σε δύο επιβλητικές πρωταγωνίστριες. Τη Saoirse Ronan που είχε γίνει μία από τις μικρότερες σε ηλικία υποψήφιες για Όσκαρ μερικά χρόνια πριν στη δική του ταινία, και την Cate Blanchett που, well, είναι η Cate Blanchett.

Εκείνη η περίοδος ήταν η πιο αμήχανη στην καριέρα της Ronan που, όπως είναι το πιο φυσιολογικό πράγμα του κόσμου μετά από μία απότομη εκτόξευση σε μικρή ηλικία όπως ήταν η δική της, εμφανιζόταν σε δουλειές όπως το Hanna ή το Byzantium, μικρές, αξιόλογες και ελαφρώς υποτιμημένες, και αστειότητες όπως το The Host που υποσχόταν να την κάνει την επόμενη young adult σταρ στην εποχή του Twilight.

Εδώ η απομόνωση της Hanna στην παιδική της ηλικία εξαιτίας της εκπαίδευσης από τον μυστηριώδη, πρώην πράκτορα πατέρα της, σημαίνει πως βλέπει τα πάντα ως απειλή. Δραπετεύοντας από μία υπόγεια στρατιωτική βάση στη μέση του πουθενά, βρίσκεται να ταξιδεύει με μία οικογένεια όπου κάνει φίλη την κόρη τους, αλλά μόλις βγαίνουν διπλό ραντεβού με δύο αγόρια και ο ένας πάει να τη φιλήσει γίνεται αμέσως βίαιη.

Είναι μία διασκεδαστική στιγμή που συνδυάζεται με την έκφραση απορίας της Hanna όταν ανακαλύπτει για πρώτη φορά τον ηλεκτρισμό, Το σενάριο όμως του Seth Lochhead δε θα μπορούσε να είχε καταγράψει την απίστευτη περιέργεια που αποδίδει στο πρόσωπό της η Ronan. Η ταινία της ανήκει τελείως.

Από τις αψεγάδιαστες μάχες σώμα με σώμα μέχρι το φρενήρες σάουντρακ των Chemical Brothers, ο Wright είχε επιστρατεύσει όλα τα τρικ των ταινιών δράσης που είχε δοκιμάσει στο φουλ η δεκαετία των ‘00s, κατασκευάζοντας ένα φιλμ πολλαπλών κατευθύνσεων γεμάτο αδρεναλίνη. Καταλήγει με ένα αποπροσανατολιστικό αλλά πάντα ενδιαφέρον δημιούργημα από ποιητικά τοπία και κατασκοπευτικές ποιότητες υψηλών ταχυτήτων, που παίρνει σημειώσεις από στιλίστες όπως ο Michel Gondry (Eternal Sunshine of the Spotless Mind) και ο Tom Tykwer (Run Lola Run) για να παρουσιάσει μία ιστορία σαν εικονογραφημένο παραμύθι για περίπλοκους μπαμπάδες, κακές μητριές, και κορίτσια που μαθαίνουν να είναι γενναία στο σκοτεινό δάσος. Ό,τι πρέπει για Netflix & Chill.