© ALAMY/VISUALHELLAS.GR
REVIEWS

Ποια ταινία να δεις στο Netflix σήμερα (και κάθε μέρα): There Will Be Blood

Όταν ο Paul Thomas Anderson φαντάστηκε τη γέννηση ενός έθνους να καταβροχθίζει τον Παλιό Κόσμο.

Πόσο δύσκολο έχει γίνει να ξετρυπώνεις περιεχόμενο στο Netflix. Γι’ αυτό κάθε μήνα ανανεώνουμε τη λίστα μας με τις 50 καλύτερες ταινίες που είναι διαθέσιμες στην πλατφόρμα, όπως και αυτή με τις 30 χαμηλότερου προφίλ παραγωγές που δε θα σπρώξει ο αλγόριθμος.

Αυτή την εβδομάδα προτείνουμε το There Will Be Blood, ένα αδιαμφισβήτητο φιλμ του Paul Thomas Anderson, που προσφάτως βρέθηκε κιόλας στο Top 10 ταινιών του Netflix.

Netflix Pick of the Week:

Όταν μιλάμε για την πιο πέρα για πέρα αμερικανικής ιδιοσυγκρασίας φιλμογραφία, τους πιο επικεντρωμένους στην κατάρρευση του Αμερικανικού Ονείρου auteurs που μας έχει δώσει το σινεμά μετά τα 1970s και την εικονοκλαστική τους διάθεση, τα ονόματα που μου έρχονται πάντα στο νου είναι δύο: ο Paul Thomas Anderson και οι αδελφοί Coen.

Έχει γούστο λοιπόν που οι ταινίες που για πολλούς είναι η κορύφωση της τέχνης τους, το There Will Be Blood και το No Country for Old Men αντίστοιχα, είχαν συναντηθεί μοιραία.

Όχι μόνο στην ίδια χρονιά κυκλοφορίας τους (ο συγχρονισμός τους έκανε τα φιλμ να μοιάζουν με ένα, πολύ μεγάλης διάρκειας ρεβιζιονιστικό γουέστερν, άμεσα για τον PTA και έμμεσα για τους Coen επηρεασμένο από το The Treasure Of The Sierra Madre, που σχηματίζει μία πένθιμη, σκοτεινά κωμική ελεγεία για το Αμερικανικό Όνειρο και μία προειδοποίηση για τις αναπόφευκτες εκπτώσεις που θα βίωνε η ανθρωπότητα στον ύστερο καπιταλισμό), ούτε στην κατηγορία Καλύτερης Ταινίας στα Όσκαρ της επόμενης χρονιάς όπου είχαν τελικά επικρατήσει οι Coen.

Οι ταινίες είχαν συναντηθεί όσο πιο κυριολεκτικά γίνεται, όταν γυρίζονταν την ίδια περίοδο στο Marfa του Texas. Πιο συγκεκριμένα, μία μέρα που δοκίμαζαν να περάσουν γρήγορα τη σκηνή όπου ένα πετρελαιοφόρο πιάνει φωτιά στο σετ του There Will Be Blood, ο ουρανός είχε γεμίσει καπνό αναγκάζοντας τα γυρίσματα του No Country for Old Men που γίνονταν στην ίδια περιοχή να σταματήσουν για μία ολόκληρη μέρα.

Το There Will Be Blood δεν εκτυλίσσεται στο Τέξας βέβαια στην πραγματικότητα, αλλά στην Καλιφόρνια. Είναι καθοριστικά καλιφορνέζικο, παρότι σε πρώτη ματιά μοιάζει να ξεχωρίζει από το σύνολο του έργου του Anderson. Εκεί που παλαιότερα οι ταινίες του σκηνοθέτη εξερευνούσαν την Καλιφόρνια της σημερινής Αμερικής και τα σαθρά θεμέλια των βιομηχανιών που την ξεχωρίζουν από άλλες αμερικανικές πολιτείες, το There Will Be Blood απεικονίζει την πολιτεία στις αρχές του εικοστού αιώνα και τις αιματηρές απαρχές της πετρελαϊκής βιομηχανίας.

Η ψυχρή παρουσία του Daniel Plainview του Daniel Day-Lewis -η ερμηνεία είχε χαρίσει στον ηθοποιό το δεύτερο από τα τρία Όσκαρ του- πλημμυρίζει από απειλή και επικινδυνότητα.

Είναι ένας κυνηγός πετρελαίου πάνω στην αλλαγή του αιώνα που ταξιδεύει με τον υιοθετημένο γιο του αναζητώντας τα χρήματα και την εξουσία στην έρημο της Καλιφόρνια, ένας άνθρωπος που τρέφεται από τον ανταγωνισμό και που συνθλίβει οποιονδήποτε και οτιδήποτε απειλεί τη θέση του στην κορυφή.

Αυτό αναπαριστάται θεαματικά κατά την έκρηξη του γερανού που κωφεύει τον γιο του, όταν ο Plainview κοιτάζει τη φλόγα και βλέπει την υπόσχεση για πετρέλαιο και μεγάλο πλούτο. Εκεί που οι άλλοι βλέπουν την καταστροφή και τη βία, ο Plainview βλέπει την ελπίδα – μία υπενθύμιση που υπάρχει σε πολλές από τις ταινίες του Anderson, ότι η αντίληψη για τα πράγματα είναι τελείως υποκειμενική.

Το There Will Be Blood που ανέβηκε πρόσφατα στο ελληνικό Netflix και βρέθηκε για μία εβδομάδα στο Top 10 των ταινιών του (το No Country for Old Men είναι επίσης στο Netflix για το double feature αν το θες), είναι πρώτα και κύρια μία ανατριχιαστική ιστορία για τις Ηνωμένες Πολιτείες, των ίδιων των θεμελίων πάνω στα οποία χτίστηκε η χώρα, της υποκρισίας των αυτοαποκαλούμενων ευγενών της προθέσεων και την αλήθεια πίσω από την «εξερεύνηση της ερήμου» που τόσο συχνά επαναλαμβάνεται ως αξίωμα στην ιστορία της.

Ο Daniel Plainview είναι τόσο Αμερικανός ως ιδέα, όσο μπορούν να γίνουν ποτέ οι χαρακτήρες ταινιών: ένας αυτοδημιούργητος άνθρωπος που ξεκίνησε φτωχός και, με σκληρή δουλειά, ζήλο και αφοσίωση, κατάφερε να γίνει ένας από τους πλουσιότερους άνδρες της χώρας. Η αναγέννησή του ως αδίστακτος μεγιστάνας ακολουθεί μία ιστορία τόσο παλιά όσο ο ίδιος ο χρόνος – αυτή της απληστίας και του εγώ ως ρίζα κάθε κακού.

Όμως το There Will Be Blood παρουσιάζεται ως μία αληθινή αμερικανική τραγωδία, ένα διαχρονικό έπος που ανήκει στην ίδια συζήτηση με το Citizen Kane και το Chinatown ως αιχμηρό πορτραίτο του καπιταλισμού, αλλά και, στην πραγματικότητα, η γέννηση ενός έθνους όπως το φαντάζεται ο PTA, όταν ο καπιταλισμός και η απληστία θα καταβρόχθιζαν τον Παλιό Κόσμο.

Και όσο το χρήμα εξακολουθεί τη δύναμη να δηλητηριάζει τις ψυχές των αντρών, το ασυμβίβαστο There Will Be Blood θα συνεχίσει να αντηχεί ως προειδοποίηση.