STAR WARS
SPONSORED

Πώς το Obi-Wan Kenobi άλλαξε τα Star Wars

Από τον ρόλο της Leia μέχρι μία ατάκα που απέκτησε νέο νόημα, αυτοί είναι πέντε τρόπο με τους οποίους του Obi-Wan Kenobi άλλαξε τα Star Wars.

Το Obi-Wan Kenobi του Disney+ μοιάζει με ενδιάμεση στάση. Γνωρίζαμε το παρελθόν του Kenobi, ξέραμε πού και πώς θα καταλήξει. Άρα που θα ήταν η κίνηση στη σειρά; Πώς θα μετατόπιζε τον γαλαξία πολύ, πολύ μακριά προς το προκαθορισμένο τέλος του;

Εν τέλει δεν υπήρξε κίνηση στη σειρά και αυτό θαρρώ έγινε εντελώς σκόπιμα. Όχι άψογα εκτελεσμένα, αλλά σκόπιμα. Ο σκοπός του Obi-Wan Kenobi δεν ήταν να παρουσιάσει επικές μάχες και συγκλονιστικούς διαψηφισμούς μεταξύ των δυνάμεων καλού και κακού. Ήταν να αναγνωρίσει τη σημασία μεμονωμένων προοπτικών και συναισθηματικών τόξων, μέσα σε ένα γιγάντιο franchise που πυροδοτεί διαστρικές κυνομαχίες κάθε είκοσι λεπτά.

Όλα τα επεισόδια της σειράς Obi-Wan Kenobi είναι διαθέσιμα στο Disney+

Υπήρξαν όμως στοιχεία του Obi-Wan Kenobi, μικρά ή μεγαλύτερα, που άλλαξαν την ιστορία των Star Wars. Ακολουθούν παρακάτω.

Η τελευταία συνάντηση του Obi-Wan με τον Darth Vader

Θυμήσου το Star Wars: Episode IV – A New Hope. Αφού το Millennium Falcon είχε μεταφερθεί στο Death Star, ο Darth Vader είχε δώσει οδηγίες σε έναν αξιωματικό να ελεγχθεί κάθε σπιθαμή του διαστημόπλοιου. Φαινομενικά θα ήταν απλώς κάποιο τυπικό πρωτόκολλο της Αυτοκρατορίας, όμως αμέσως μετά είχε προσθέσει: «Αισθάνομαι κάτι. Μία παρουσία που δεν έχω νιώσει από…».

Αυτή ήταν φυσικά μία αναφορά του στον Obi-Wan Kenobi, με τον οποίο θα ερχόταν σε μάχη με φωτόσπαθα λίγο αργότερα. «Όταν σε άφησα δεν ήμουν παρά ένας μαθητής. Τώρα είμαι ο μάστερ», του είχε πει. Ως εκείνη την ταινία η πληροφορία μας ήταν πως ο Obi-Wan ήταν άλλοτε ο εκπαιδευτής και μέντορας του. Στο Empire Strikes Back θα μαθαίναμε ότι ήταν επίσης ο πατέρας του Luke Skywalker. Στα prequels, τώρα, είχε προστεθεί σε όλα αυτά και η αναμέτρηση των δύο στον πλανήτη Mustafar, οπότε και ο Obi-Wan κέρδισε το πλεονέκτημα έναντι του μαθητή του με αποτέλεσμα ο δεύτερος να καεί σχεδόν ολόκληρος. Αυτή ήταν η τελευταία τους αλληλεπίδραση ως τώρα.

Όπως παρουσιάστηκε στο Obi-Wan όμως, οι δύο άνδρες είχαν συναντηθεί ξανά μεταξύ των prequels και του A New Hope, σε δύο φορτισμένες περιστάσεις που τους άφησαν σημάδια – κυριολεκτικά και μεταφορικά.

“From a certain point of view”

Η αρχική αποκάλυψη του Ben Kenobi στον νεαρό Luke Skywalker ότι ο πατέρας του, Anakin, στην πραγματικότητα προδόθηκε και σκοτώθηκε από τον Darth Vader, για να το εξηγήσει αυτό εν τέλει ως πραγματικότητα «από μια ορισμένη σκοπιά», ήταν μία από τα πιο προφανή rewrites που είχε ο George Lucas στο έπος του. Η ταυτότητα του πατέρα του Luke ήταν, άλλωστε, αποτέλεσμα των τελευταίων drafts του Empire Strikes Back.

Στο Obi-Wan Kenobi ωστόσο, η ανακολουθία αυτή λειτούργησε ως συναισθηματική κορύφωση.

Αφού ο Obi-Wan ζήτησε «συγνώμη για όλα» από τον Anakin, ο Vader ομολογεί σε μία από τις καλύτερες στιγμές του σε ολόκληρο το franchise πως ο παλιός του μέντορας δεν ήταν υπεύθυνος για τη στροφή του στη Σκοτεινή Πλευρά. Ήταν ο ίδιος υπεύθυνος.

Και κάπως έτσι, ο Kenobi αναγκάστηκε να αντιμετωπίσει το γεγονός πως ό,τι είχε απομείνει από τον πρώην μαθητή του είχε εξαϋλωθεί εδώ και πάρα πολλά χρόνια.

Ο αδερφός του Obi-Wan

Όταν το Return of the Jedi κυκλοφόρησε για πρώτη φορά το 1983, το αρχικό σενάριο είχε τον Owen Lars, τον θείο του Luke, να είναι στην πραγματικότητα ο βιολογικός αδερφός του Ben. Η αποκάλυψη βγήκε από το τελικό μοντάζ, όμως η βερσιόν υπάρχει ακόμα στη μυθιστοριοποίηση της ταινίας. Και αργότερα, σε ένα μυθιστόρημα του 1999 με τον τίτλο Jedi Apprentice: The Hidden Past, όλα αυτά θα επανέρχονταν όταν μια νεότερη εκδοχή του Ben άρχισε να ονειρεύεται τους γονείς του και έναν αδερφό που υποτίθεται ονομαζόταν Owen.

Αυτό όμως άλλαξε όταν το Attack of the Clones του 2002 εφραίωσε αναδρομικά τον Owen Lars ως θετό αδερφό του Anakin, μετά τον γάμο του Cliegg Lars με τη Shmi Skywalker. Δεκατρία χρόνια μετά, στο διήγημα του Abel G Peña, Lone Wolf: A Tale of Obi-Wan and Luke, τα Star Wars προσπάθησαν να δώσουν εξηγήσεις υποστηρίζοντας πως τα όνειρα που είχε ο Ben ως αγόρι ήταν στην πραγματικότητα ένα όραμα για το μέλλον και όχι για το παρελθόν, γιατί ξέρεις τώρα, η Δύναμη.

Ο Owen, λοιπόν, δεν είναι σίγουρα αδερφός του Ben. Ο Obi-Wan όμως είπε στη μικρή Leia ότι πιστεύει πως είχε έναν αδερφό πριν τον αναλάβουν οι Jedi, αν και δεν μπορεί να τον θυμηθεί. Αυτή είναι η πρώτη φορά που ακούσαμε επισήμως πως ο χαρακτήρας είχε αδερφό.

Γιατί η Leia θυμάται την Padme

Η θεωρία ότι η Leia θυμόταν τη μητέρα της στο Return of the Jedi επειδή είχε και εκείνη πρόσβαση στη Δύναμη και έτσι μπορούσε να έχει οράματα, κυκλοφορούσε ευρέως από το Revenge of the Sith και μετά. Η Padme είχε πεθάνει στη γέννα, άρα η μόνη εξήγηση θα ήταν αυτή. Έμενε μόνο να αναφερθεί πως η Leia είχε κάποτε – και είχε ακόμα δηλαδή όσο βρισκόταν εν ζωή – πρόσβαση και επαφή με τη Δύναμη.

Η τριλογία του J.J. Abrams επιβεβαίωσε ανοιχτά αυτή την ιδέα, όμως η αναφορά του Obi-Wan στον αδερφό του είναι και αυτή μία επιβεβαίωση αυτής της δυνατότητας.

Η πριγκίπισσα Leia στην καρδιά της ιστορίας

Όταν ο Bail Organa και η σύζυγός του, Breha, απευθύνονται στον Obi-Wan Kenobi για τη διάσωση της κόρης τους, ο γερουσιαστής από τον Alderaan λέει κάτι στον εξόριστο Jedi που οι φαν των Star Wars έχουν καταλάβει από καιρό. Η Πριγκίπισσα Leia είναι εξίσου σημαντική με τον Luke Skywalker.

Η Leia ήταν ικανή, αυθάδης, έξυπνη, γενναία, ευγενική, αφοσιωμένη σε αυτό που η ίδια είχε αναλάβει ως καθήκον. Ήταν αδιαμφισβήτητα ένας από τους πυλώνες ενός franchise που ανέκαθεν επικεντρωνόταν σε Εκλεκτούς, όμως σε αντίθεση με τον αδερφό της η ίδια δεν ήταν η Εκλεκτή, επομένως δεν ήταν ποτέ το κέντρο της αφήγησης με τον τρόπο που ήταν εκείνος.

Ο ρόλος της Leia στο Obi-Wan Kenobi διευρύνει τη σημασία της στο σύνολο της ιστορίας των Star Wars και βαθαίνει το αποτύπωμα της Leia στο saga. Είναι ένας συγκινητικός φόρος τιμής σε έναν χαρακτήρα του οποίου η πλήρης ιστορία δεν εξυπηρετήθηκε όπως είχε αρχικά προγραμματιστεί λόγω του θανάτου της Carrie Fisher το 2016.

Το να ακούμε κάποιον να λέει πως η Leia ήταν τόσο σημαντική όσο ο Luke σε επεισόδιο μίας σειράς Star Wars – και μετά να φαίνεται πόσο – θα ισχύει για πάντα.

Το Disney+ κατέφθασε στην Ελλάδα με πάνω από 800 ταινίες, περισσότερες από 450 σειρές και μία συλλογή από 120 αποκλειστικές, πρωτότυπες σειρές και ταινίες. Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφτείτε το www.disneyplus.com.