Photo by Evan Agostini/Invision/AP
ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ

Προέβλεψαν οι Simpsons τον κορονοϊό;

Είναι κάτι σαν ιντερνετικός θεσμός, όταν εξελίσσεται κάποιο σοβαρό, παγκόσμιας κλίμακας κοινωνικό ζήτημα, να προκύπτουν άρθρα τύπου 'Οι Simpsons το προέβλεψαν και αυτό'. Στην περίπτωση του κορονοϊόυ, τα πράγματα είναι λίγο διαφορετικά.

Συχνά η ιντερνετική αρθρογραφία χρησιμοποιεί βαρύγδουπες λέξεις για να περιγράψει ένα φαινόμενο. Μια πληροφορία όπως ‘μια κοπέλα στον τρίτο όροφο έβηξε’ μπορεί να μεταμορφωθεί σε άρθρο με τίτλο ‘θέριζει ο κορονοϊός τον αστικό ιστό της πόλης’, με την αλήθεια να βρίσκεται κάπου στην μέση.

Το ίδιο ακριβώς ισχύει και με την ‘ικανότητα’ των Simpsons να προβλέπουν γεγονότα. Μια ‘ικανότητα’ που μοιάζει λιγότερο με προηφητεία και περισσότερο με καλή μυθοπλασία ή και με στρατηγική τοποθέτηση εικόνων πάνω σε τίτλους, από bloggers που θέλουν να τραβήξουν λίγη προσοχή επάνω τους.

Όπως διαβάζουμε στο snopes.com, μια από τις καλύτερες fact-checking πηγές εκεί έξω, κανένα επεισόδιο στην 30ετή πορεία της σειράς ‘Simpsons’ δεν προέβλεψε τον κορονοϊό. Κυριολεκτικά κανένα. Κι ας υπήρξε σχετικό tweet (δες κάτω) ως πηγή για ένα σωρό άρθρα κι ας υπάρχουν στο YouTube δεκάδες videos με τίτλους “Oι Simpsons ΤΑ ΕΙΧΑΝΕ ΠΕΙ για τον κορονοϊό αλλά ΚΑΝΕΙΣ ΔΕΝ ΤΟΥΣ ΠΡΟΣΕΞΕ”  κι ας επέμεινε η Daiy Mail πως ΝΑΙ, οι Simpsons είχαν προβλέψει κάτι σχετικό με τον κορονοϊό, κάτι με Tom Hanks και κορονοϊό έστω!

Oι τρεις από τις τέσσερις εικόνες της παραπάνω σύνθεσης (κάτω αριστερά, κάτω δεξιά, πάνω δεξιά) αποτελούν στιγμιότυπα του επεισοδίου ‘Marge in Chains’ (season 4) από το 1993, με θέμα το ξέσπασμα της ‘γρίππης της Οζάκα’ , που ξεκινά όταν ένας εργάτης εργοστασίου βήχει μέσα σε ένα κουτί.

Η πάνω αριστερά εικόνα αποτελεί προιόν επεξεργασίας, με τις λέξεις ‘Corona Virus’ να έχουν προστεθεί ψηφιακά. Μαζί και οι τέσσερις εικόνες συνθέτουν μια κάποια ‘άπόδειξη’ πως όντως οι Simpsons προφήτεψαν τον ιό COVID-19. Αυτή η απόδειξη μοιάζει το ίδιο πειστική με τα ‘facts’ που χρησιμοποιεί γνωστός Έλληνας YouTuber για να επιβεβαιώσει τους ακραίους ισχυρισμούς του.

Τι άλλο δεν προέβλεψαν ποτέ οι Simpsons;

  • Tην ανάληψη της προεδρίας των ΗΠΑ από τον Donald Trump (επεισόδιο ‘Bart to The Future’ – 2000)
  • Το θάνατο (!) του Donald Trump (επεισόδιο ‘Bart to The Future’ – 2000): Εικόνες του συγκεκριμένου επεισοδίου έχουν κυκλοφορήσει κατά καιρούς online, συνήθως με αλλοιωμένη περιγραφή και ψηφιακές προσθήκες για να μοιάζουν με ‘πρόβλεψη’. Αν οι σεναριογράφοι των ‘Simpsons’ επιχείρησαν μια πρόβλεψη για την ανάληψη της προεδρίας των ΗΠΑ από celebrity, αυτή είχε να κάνει με τον Arnold Schwartzenegger σε επεισόδιο του 2007 και δυστυχώς (ή ευτυχώς;) δεν βγήκε ποτέ αληθινή.
  • Την πυρκαγιά της Notre Dame (επεισόδιο ‘Husbands and Knives’ – 2008) – επρόκειτο για παρωδία της ΄Παναγίας των Παρισίων‘ με τελείως διαφορετικό context.
  • Τη χρήση του autocorrect (επεισόδιο ‘Lisa On Ice’ – 1994)  – οι New York Times το είχαν αναφέρει ως ‘νέα λειτουργία υπολογιστών‘, ένα χρόνο πριν.
  • Τα smartwatches (επεισόδιο ‘Lisa`s Wedding’ – 1994) – Το πρώτο smartwatch με την ονομασία Timex Datalink είχε ήδη βγει στην αμερικάνικη αγορά εκείνη τη χρονιά. Αναφορές σε ‘ρολόγια προηγμένης τεχνολογίας’ είχαν υπάρξει και σε αμερικάνικες ταινίες της δεκαετίας του 80.

Όλα είναι θέμα παρουσίασης

Υπάρχουν μη μετρήσιμοι όγκοι πληροφορίας στο Ίντερνετ και ο καθένας μπορεί να επικαλείται αυτές που του αρέσουν περισσότερο και εξυπηρετούν την ροή της ιστορίας που θέλει να διηγηθεί. Το παραπάνω video συνθέτει πολύ επιδέξια φωτογραφίες, πληροφορίες διάσπαρτες, μοντάζ ήχου και εικόνων για να υπηρετήσει πιστά το αφήγημα ‘οι Simpsons προβλέπουν το μέλλον’. Όμως η ‘πρόβλεψη’ από την ευφυή μυθοπλασία, απέχει αρκετά.

***

Δέκα χρόνια μετά το τέλος του ‘Lost’, η ομάδα του POP για τις Δύσκολες Ώρες επιστρέφει στο Νησί. Με καλεσμένο τον υπερφανατικό Lostάκια και υπάλληλο της Dharma Initiative, Θέμη Καίσαρη, αναλύουμε τα κυριότερα σημεία της 5ης σεζόν και εξετάζουμε τη σοβαρή πιθανότητα να είναι κρυφά η καλύτερη σεζόν της σειράς-φαινόμενο.