ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΣΙΝΕΜΑ

Κυκλοφορεί μετά από 54 χρόνια η χαμένη ταινία της Τζένης Καρέζη

To ‘Μια Σφαίρα στην Καρδιά’, με μουσική Μίκη Θεοδωράκη, γίνεται για πρώτη φορά μετά το 1966 διαθέσιμο σε οποιαδήποτε μορφή στην Ελλάδα.

Μεγαλώσαμε έχοντας την Τζένη Καρέζη ως μια από τις πιο στάνταρ παρουσίες στην τηλεοπτική μας οθόνη μέσα από διαρκή επανάληψη κλασικών ταινιών του παλιού Ελληνικού κινηματογράφου. Και μόνο οι ταινίες που γύρισε μέσα σε μια διετία στα μέσα των ‘60s, το σερί ‘Δεσποινίς Διευθυντής’, ‘Τζένη, Τζένη’, ‘Μια Τρελή, Τρελή Οικογένεια’, αρκούν για να καλύψουν αμέτρητες ώρες επαναλήψεων, όντας μερικές από τις πιο αναγνωρίσιμες και πολυπαιγμένες ταινία στην ιστορία του Ελληνικού σινεμά.

Κι όμως, αμέσως μετά από αυτό ακριβώς το σερί, το 1966, η Καρέζη συμπρωταγωνίστησε σε μια ταινία που έκτοτε, δεν έχει υπάρξει ποτέ διαθέσιμη σε καμία μορφή στην Ελλάδα.

Ο Ζαν-Ντανιέλ Πολέ, σκηνοθέτης δημοφιλών μελαγχολικών κωμωδιών με στοιχεία μπουρλέσκ, αλλά και αφηγηματικά φιλόδοξων ντοκιμαντέρ, ήρθε στην Ελλάδα το 1962 μαζί με τον Φόλκερ Σλέντορφ (του ‘Tin Drum’ και του ‘Handmaid’s Tale’) για να γυρίσει τη ‘Μεσόγειο’, ένα ντοκιμαντέρ που θεωρείται πως επηρέασε και τον Γκοντάρ για την αριστουργηματική του ‘Περιφρόνηση’. Ο Πολέ αγάπησε την Ελλάδα και επέστρεψε 2 χρόνια αργότερα για να γυρίσει το ντοκιμαντέρ ‘Βάσσες’ στο ναό του Επικούρειου Απόλλωνα.

Η ταινία ‘Μια Σφαίρα στην Καρδιά’ (‘Une balle au coeur’) κυκλοφορεί στις αίθουσες την Πέμπτη 10 Σεπτεμβρίου από την Carousel Films.

Δουλεύοντας με τον Κώστα Φέρρη σε αυτό το φιλμ, γνώρισε καλύτερα τόσο την Ελλάδα όσο και τον σύγχρονο τότε πολιτισμό της, συμπεριλαμβανομένης της μουσικής του Μίκη Θεοδωράκη. Σύντομα αποφάσισε να έρθει ξανά εδώ για να γυρίσει μια ταινία μυθοπλασίας, φέρνοντας μαζί του τον Σάμι Φρέι και την Φρανσουάζ Αρντί. Δίπλα τους, κεντρικό ρόλο κέρδισε η Καρέζη επειδή γνώριζε άριστα την Γαλλική γλώσσα, και έφτασε μάλιστα να ερμηνεύσει δύο τραγούδια του Θεοδωράκη ο οποίος είχε αναλάβει τη μουσική της ταινίας.

Στο φιλμ ‘Μια Σφαίρα στην Καρδιά’ (‘Une balle au coeur’), ένας ξεπεσμένος αριστοκράτης, απειλούμενος από έναν μαφιόζο που του έχει φάει την περιουσία, διαφεύγει στην Ελλάδα για να προστατευθεί. Εκεί ο αριστοκράτης γνωρίζει μια τραγουδίστρια σε ένα καμπαρέ της Τρούμπας, ερμηνευμένη από την Καρέζη. «Θέλησα κυρίως να ξεφύγω από τον παραδοσιακό τρόπο προβολής και εκμετάλλευσης των τόπων. Η ταινία μου δεν είναι ένα τουριστικό φυλλάδιο και αυτό αποτελεί ήδη ένα είδος αφαίρεσης», έλεγε ο Πολέ για τον τρόπο με τον οποίο προσέγγισε την Ελλάδα ως κάτι παραπάνω από ένα σκηνικό.

Τα γυρίσματα έγιναν στην Τρούμπα, το Πέραμα, την Αθήνα, τους Δελφούς, τον Αχλαδόκαμπο και τη Σκύρο, συμπτίπτοντας μάλιστα με την εποχή των διαδηλώσεων για τα Ιουλιανά, με τον Πολέ και τον Φέρρη να κατεβαίνουν στους δρόμους μετά από κάθε γύρισμα. Στο καστ συναντάμε επιπλέον μια πλειάδα γνώριμων προσώπων του ντόπιου κινηματογραφικού industry, όπως τον Σπύρο Φωκά, τον Σωτήρη Μουστάκα, τον Αρτέμη Μάτσα, τον Βασίλη Διαμαντόπουλο, την Άννα Ραυτοπούλου και τον Ζανίνο.

Η ταινία τελικά κυκλοφόρησε σε Ελλάδα και Γαλλία το 1966 όμως έκτοτε παρέμεινε εξαφανισμένη για πάνω από μισό αιώνα όταν και το Γαλλικό Κέντρο Κινηματογράφου χρηματοδότησε, το 2019, την πλήρη ψηφιακή της αποκατάσταση. Η ταινία κυκλοφόρησε για πρώτη φορά στην Γαλλία σε DVD τον περασμένο Μάρτιο και τώρα θα κυκλοφορήσει, στην ψηφιακά αποκατεστημένη της κόπια, για πρώτη φορά και στην Ελλάδα, μετά το 1966.

Γενιές μεγαλωμένες με ταινίες της Καρέζη σε αέναο repeat, θα μπορέσουμε να δούμε μια χαμένη ταινία που γύρισε ακριβώς πάνω σε εκείνο της το mainstream απόγειο. Το λες και κειμήλιο.

*Η ταινία ‘Μια Σφαίρα στην Καρδιά’ (‘Une balle au coeur’) κυκλοφορεί στις αίθουσες την Πέμπτη 10 Σεπτεμβρίου από την Carousel Films.