ΛΙΣΤΕΣ

3 ταινίες + 4 σειρές για το ΣΚ: Το σκάνδαλο του Harvey Weinstein στη μεγάλη οθόνη

Από το She Said ως την επιστροφή του Slow Horses με τον Gary Oldman, αυτές είναι οι ταινίες και οι σειρές που επιλέξαμε για σένα αυτή την εβδομάδα.

Το She Said δεν ανακίνησε κανένα ενδιαφέρον στα ταμεία των Ηνωμένων Πολιτειών, μάλλον επειδή μιλάμε για υπόθεση που τα παγκόσμια Μ.Μ.Ε. έχουν καλύψει ενδελεχώς και άρα δεν κρύβει εκπλήξεις. Εμείς όμως το προτείνουμε παρακάτω, μαζί με κάποιες ακόμα κινηματογραφικές και τηλεοπτικές επιλογές.

Άρα έχουμε το She Said με την Carey Mulligan για το σκάνδαλο του Harvey Weinstein που πυροδότησε το #MeToo, ένα σκληρό procedural από τη Γαλλία και τέσσερις σειρές που θέλουμε να τσεκάρουμε.

ΤΑΙΝΙΕΣ:

She Said

Το σκάνδαλο του Harvey Weinstein φτάνει στη μεγάλη οθόνη, ένα πεδίο που ο ίδιος είχε εκμεταλλευτεί για να θυματοποιεί γυναίκες από όλα τα μονοπάτια της ζωής. Η ταινία της Maria Schrader (Unorthodox) ακολουθεί τις δύο δημοσιογράφους των New York Times που έγραψαν το άρθρο που πυροδότησε την πτώση του μεγαλοπαραγωγού, τη Megan Twohey (Carey Mulligan) και τη Jodi Kantor (Zoe Kazan), αποφεύγοντας κιτρινισμούς και χολιγουντιανές φανφάρες.

Είναι μία μεθοδική, στοχαστική και επιμελής δουλειά, με μία προσέγγιση ευαίσθητη και αφανή από τη Schrader στις σκηνοθετικές της επιλογές. Είναι έξυπνη απόφαση αυτή για μία ταινία που σέβεται και εξυπηρετεί τις ιστορίες των γυναικών που έβαλαν πλάτη, και η Schader μένει μαζί τους ως το τέλος, πράγμα διόλου μικρό όταν αντίστοιχες αφηγήσεις εργαλειοποιούν τις επιζώσες για να κάνουν θέαμα.

Θα γίνουν αυτονόητες συγκρίσεις με το All the President’s Men και το Spotlight – το She Said δεν φτάνει ούτε το πρώτο αριστούργημα, ούτε το υποτιμημένο Όσκαρ του 2016, αλλά έχει τις δικές του αρετές, μία εκ των οποίων είναι η μουσική του Nicholas Britell που ντύνει τα πάντα με την αίσθηση του κατεπείγοντος.

Η ταινία κυκλοφορεί στις αίθουσες από την Tulip.

The Night of the 12th

Ο Dominik Moll του Only the Animals φτιάχνει ένα δικό του Zodiac/Memories of Murder, γύρω από την αληθινή, άλυτη υπόθεση της δολοφονίας μίας έφηβης και τους δύο Γάλλους ντετέκτιβ που προσπάθησαν να την επιλύσουν σε σημείο εμμονής.

Καθώς η έρευνα απλώνεται επί αρκετά χρόνια το Night of the 12th αρχίζει να υστερεί, αν και η ένταση επανέρχεται για να μας στοιχειώσει εκ νέου όταν ένας δικαστής (Anouk Grinberg) δίνει το πράσινο φως στους ντετέκτιβ για μία τελευταία προσπάθεια εξιχνίασης του εγκλήματος. Η ταινία είναι τελικά μικρότερη και πιο συγκρατημένη από τα έργα του Fincher ή του Bong Joon-ho, όμως με παρόμοιο τρόπο, διερευνά την κοινωνική και ηθική κατάρρευση που αντιπροσωπεύει μια τέτοια αποτρόπαια ανεξιχνίαστη δολοφονία.

Η ταινία κυκλοφορεί στις αίθουσες από το Cinobo.

Lady Chatterley’s Lover

Βασισμένη στο κλασικό μυθιστόρημα του D.H. Lawrence, μία ιστορία πολύ μπροστά από την εποχή της, παρακολουθούμε εδώ τη ζωή της Lady Chatterley (Emma Corrin), μίας γυναίκας που γεννήθηκε σε ζωή πλούτου και προνομίων και σύντομα βρίσκει τον εαυτό της παντρεμένο με έναν άντρα με τον οποίο δεν είναι ερωτευμένη. Τότε η Lady Chatterley συνάπτει ερωτική σχέση με έναν θηροφύλακα (Jack O’Connell) στο κτήμα της, και ανακαλύπτει μέσα της ένα βάθος επιθυμίας που δεν θεωρούσε δυνατό. Όταν συνειδητοποιεί πως είναι ψυχή και σώμα δοσμένη σε αυτόν, θα σπάσει όλες τις κοινωνικές επιταγές της εποχής της για να εξερευνήσει την ευτυχία με τον εραστή της.

Παρόλο που η ταινία διατηρεί τα βασικά στοιχεία μίας ιστορίας που λέγεται συχνά, η Laure De Clermont-Tonnere του Mustang ανασύρει τον φεμινισμό και την ταξική οργή του Lawrence με ευπρόσδεκτη ειλικρίνεια.

Η ταινία στριμάρει στο Netflix.

ΣΕΙΡΕΣ:

Willow

Το Willow βασίζεται στην αδικημένη, ομώνυμη ταινία του Ron Howard, ένα από τα μεγάλα καλτ χιτ των ‘80s.

Σε εκείνη την παραγωγή της Lucasfilm, η κακιά βασίλισσα Bavmorda (Jean Marsh) στέλνει όλους τους πολεμιστές της για να βρουν ένα νεογέννητο μωρό που προορίζεται να είναι η αιτία της μελλοντικής της πτώσης. Το βρέφος που ονομάζεται Elora Danan, βρίσκεται στη φροντίδα του Willow Ufgood (Warwick Davis), ενός Nelwyn. Ο Willow ξεκινά μια άγρια, μαγική περιπέτεια όπου διασταυρώνεται με έναν απατεώνα μισθοφόρο που ονομάζεται Madmartigan (Val Kilmer), ο οποίος με τη σειρά του είχε ερωτευτεί την κόρη του Bavmorda, Sorsha. Το Willow ήταν παραμύθι οπότε η κακιά της υπόθεσης χάνει τη μάχη, ο Madmartigan και η Sorsha υιοθετούν την Elora, και ο Willow αποκτά ένα βιβλίο μαγείας.

Η νέα σειρά επαναφέρει τον Davis και εστιάζει στην κόρη του Madmartigan και της Sorsha.

Η σειρά στριμάρει στο Disney+.

Riches

Βρετανικό δράμα έξι επεισοδίων από την Abby Ajayi (How To Get Away With Murder) που ακολουθεί τα μέλη μιας πλούσιας οικογένειας καθώς ανταγωνίζονται για τον έλεγχο της οικογενειακής επιχείρησης μετά τον ξαφνικό θάνατο του πατριάρχη της οικογένειας. Σπανίως βλέπουμε τη μαύρη κοινότητα σε πλαίσιο πλούτου, νομίζω έχει ειδικό ενδιαφέρον τούτο.

Η σειρά στριμάρει στο Amazon Prime Video.

Slow Horses: Season 2

Βρετανικό κατασκοπευτικό δράμα είναι μεταφορά της αναγνωρισμένης ομώνυμης σειράς μυθιστορημάτων από τον Mike Herron. Όπως συμβαίνει και στη σειρά των βιβλίων, η σειρά της Apple TV+ περιστρέφεται γύρω από το Slough House, ένα τμήμα χαμηλού επιπέδου της MI5 που φιλοξενεί πράκτορες που έχουν απορριφθεί μετά από δαπανηρά λάθη, φτάνοντας σε αδιέξοδο στην καριέρα τους.

Ο πράκτορας Lamb του Gary Oldman, ο πρώτος του πρωταγωνιστικός ρόλος στην τηλεόραση και πιθανώς ο τελευταίος του ρόλος γενικώς πριν αποσυρθεί, ξεχωρίζει από την πρώτη ματιά. Είναι ένας κουρελιασμένος τύπος που κάνει σε καθημερινή βάση γνωστή την περιφρόνησή του για την ομάδα του, θυμίζοντας διαρκώς σε όλους τους πως είναι η φύρα των πραγματικών κατασκόπων και πως τους μισεί.

Αν σου ακούγεται αστείο έχεις υποθέσει σωστά. Το Slow Horses μοιάζει με κωμωδία καταστάσεων που μασκαρεύτηκε σε στιβαρό κατασκοπευτικό θρίλερ.

Η σειρά στριμάρει στο Apple TV+.

Three Pines

Ο Alfred Molina πρωταγωνιστεί ως Επικεφαλής Επιθεωρητής Armand Gamache σε ένα δράμα εγκλημάτων στο Quebec, διασκευασμένο από τη βραβευμένη σειρά μυθιστορημάτων μυστηρίου της Louise Penny.

Η σειρά στριμάρει στο Amazon Prime Video.