Apple TV
ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ

Shrinking: Στο τηλεοπτικό ντιβάνι του Harrison Ford

Το νέο sitcom του Apple TV+ βαδίζει στα feelgood χνάρια του πολυβραβευμένου Ted Lasso και λειτουργεί αποκαλυπτικά για το κωμικό ταλέντο του 80χρονου ηθοποιού. 

Ο Jimmy είναι ένας ψυχολόγος, που έχασε τη γυναίκα του σε τροχαίο δυστύχημα πριν από έναν χρόνο. Βουτηγμένος στο πένθος, χαμένος στον κόσμο του, σε βαθμό που αδυνατεί να σταθεί στο πλευρό της έφηβης μοναχοκόρης του, τη φροντίδα της οποίας έχει αναλάβει η γειτόνισσα, βλέπει τη ζωή του, την ίδια του την ύπαρξη, τη δουλειά, τις οικογενειακές και τις φιλικές του σχέσεις να καταρρέουν.

Εκτός από την κόρη του -φυσικά και τον εαυτό του-, αδυνατεί να φροντίσει και τους θεραπευόμενούς του. Ο Jimmy τα έχει εντελώς χαμένα, μέχρι που αποφασίζει το εξής οξύμωρο: να εφαρμόσει μία ριζοσπαστική προσέγγιση, να τους μιλάει και να τους συμβουλεύει αφιλτράριστα, ωμά και με απόλυτη ειλικρίνεια. Να λέει αυτό που σκέφτεται φωναχτά, έτσι ακριβώς όπως το σκέφτεται, παρεμβαίνοντας ουσιαστικά στις ζωές τους.

«Αν δεν παρατήσεις τον άντρα σου, που σε κακοποιεί συναισθηματικά και δεν πρόκειται να αλλάξει, σταματάω να είμαι ο ψυχοθεραπευτής σου». Αυτό το δίλημμα, που θέτει στην Grace και παραβιάζει όλους τους κανόνες μεταξύ ψυχοθεραπευτή και θεραπευόμενου, αγνοώντας την εκπαίδευσή του και το όποιο ζήτημα ηθικής, εξελίσσεται ταχύτατα στον τρόπο με τον οποίο από εδώ και πέρα ο Jimmy θα δουλεύει με τους πελάτες του.

Μία πειραματική, αντιεπαγγελματική μέθοδος που δε θα αργήσει να του γυρίσει μπούμερανγκ, ταυτόχρονα όμως θα είναι αυτή που θα τον τραβήξει σιγά-σιγά από το σκοτάδι στο φως, θα τον βοηθήσει να διαχειριστεί την απώλεια και να βρει και πάλι τα πατήματά του σαν πατέρας, φίλος, συνάδελφος, ακόμα και σαν άντρας.

Για να μην προχωρήσουμε σε spoilers, αυτά είναι πολύ χοντρικά όσα πρέπει να γνωρίζεις για την υπόθεση του Shrinking (Η θεραπεία ξέφυγε, όπως είναι ο ελληνικός τίτλος), που είναι το νέο μεγάλο χαρτί του Apple TV+ στις σειρές. 

Πρόκειται για ένα sitcom, μία δραμεντί που ξεδιπλώνεται σε συνολικά 10 επεισόδια των 30-35 λεπτών περίπου το καθένα (όλα είναι διαθέσιμα στην πλατφόρμα) και έχει ήδη ανανεωθεί για δεύτερη σεζόν. Αποτελεί δημιουργία του Jason Segel (How I Met Your Mother), που κρατά τον ρόλο του Jimmy και δύο εκ των δημιουργών της έτερης σειράς του Apple TV+, του πολυβραβευμένου Ted Lasso Bill Lawrence και Brett Goldstein (ο Roy Kent της σειράς).

Το Shrinking κινείται κι αυτό στη γενικότερη feelgood αισθητική του Ted Lasso, χωρίς να καταφέρνει ωστόσο συνολικά να αγγίξει το μεγαλείο του, αλλά και μεμονωμένα ο Segel αυτό του Jason Sudeikis. Είναι μία τρυφερή, καλόκαρδη και γενναιόδωρη συναισθηματικά σειρά για πληγωμένους ανθρώπους, που αντιμετωπίζει τον πόνο του θανάτου με θετικά vibes, χαμόγελο, χιούμορ και σαρκασμό, όχι πάντα επιτυχημένα. Μην περιμένεις δηλαδή να δεις κάτι σαν το After Life του Netflix με τον Ricky Gervais, ούτε καν.

Η μοναδική παραφωνία επιτυχημένου σαρκασμού έρχεται από εκεί που πιθανότατα δεν το περιμένεις. Από τον 80χρονο Harrison Ford, που από τα 60s μέχρι πολύ πρόσφατα, συμμετείχε ως γκεστ σε μεμονωμένα επεισόδια σειρών και τώρα, αναλαμβάνει για δεύτερη φορά μέσα σε ένα χρόνο έναν κεντρικό ρόλο σε τηλεοπτική σειρά – από το 2022 μέχρι σήμερα πρωταγωνιστεί στο πρίκουελ του Yellowstone, 1923. 

Στο Shrinking παίζει τον Dr. Paul Rhoades. Έναν μεγαλοψυχολόγο στον τομέα της γνωστικής και συμπεριφορικής θεραπείας, που πάσχει από Πάρκινσον. Είναι το πρώτο βιολί της κλινικής στην οποία εργάζεται ο Jimmy και για εκείνον είναι ο μέντοράς του, αλλά και μία πατρική φιγούρα (ενώ για την κόρη του, ο παππούς που δεν έχει).

Είναι πικρόχολος, μοναχικός, σχεδόν αντικοινωνικός και μοιάζει αποκομμένος ή μάλλον ανίκανος να διαχειριστεί οποιοδήποτε συναίσθημα χαράς, ενθουσιασμού, αγάπης και ευτυχίας. Παρ’ όλα αυτά, είναι αξιαγάπητος από όλους. Τον περιβάλλουν από μία έκρηξη θετικής ενέργειας και σκέψης, που κατά κάποιο τρόπο τον σπρώχνει να βγει επιτέλους από τη ζώνη ασφαλείας του, από το «Φρούριο της Μοναξιάς του», όπως αποκαλεί το σπίτι του. 

Ο Ford είναι σκέτη απόλαυση στον ρόλο του Dr. Rhoades. Το πάντα ανέκφραστο πρόσωπό του, τα συνεχώς κατσουφιασμένα του χείλη, το στυγνό χιούμορ και η χαρακτηριστική, βαθιά φωνή του κλέβουν την παράσταση σε κάθε σκηνή που είναι μέσα.

Πόσο διαφορετικό άραγε θα ήταν το Shrinking αν ήταν εκείνος ο πρωταγωνιστής; Πόσο διαφορετική θα ήταν η πορεία του ίδιου αν αντί να τον επιλέγουν διαρκώς για action movies του έδιναν περισσότερους τέτοιους ρόλους, που ακροβατούν μεταξύ κωμωδίας και δράματος;