NETFLIX
NETFLIX

Το τέλος του After Life δεν ήταν χαρούμενο, αλλά ήταν αληθινό

To After Life του Ricky Gervais επέστρεψε για τρίτη και τελευταία σεζόν στο Netflix και αυτό που μας είπε είναι ότι το να μην είσαι καλά είναι αποδεκτό.

Σε πρόσφατη συνέντευξή του, ο Ricky Gervais δήλωσε ότι δεν είχε σκοπό να κάνει μία σειρά για το πένθος. Ήθελε απλά να είναι το εφαλτήριο για τη σειρά. Αισθάνθηκε όμως όλο και περισσότερο ότι έπρεπε να δείξει σεβασμό στο πένθος. Ότι είχε υποχρέωση να μην αφήσει τον χαρακτήρα του, τον Tony, να το ξεπεράσει έτσι απλά και να νιώθει καλά. Γιατί, όπως λέει, το να μην είσαι καλά είναι φυσιολογικό.

Στην πρώτη σεζόν του After Life βλέπουμε έναν πολύ θυμωμένο με το σύμπαν άνθρωπο που βρίζει τους πάντες, έχει αυτοκτονικές τάσεις και φτάνει να δοκιμάζει ηρωίνη, επειδή τίποτα δεν έχει νόημα για αυτόν. Ο Ricky Gervais είχε πάντα τον κανόνα των δύο σεζόν για τις σειρές που δημιουργούσε. Το Office, το Extras και το Derek είχαν όλα από δύο σεζόν. Με το After Life έκανε μία εξαίρεση ίσως περισσότερο για οικονομικούς από ό,τι για δημιουργικούς λόγους.

Το Netflix άλλωστε είναι ξακουστό για το τράβηγμα των σειρών του που έχουν επιτυχία. Η δεύτερη σεζόν λοιπόν ήταν πιο φλατ και επαναλαμβανόμενη. Αν θέλουμε αναγκαστικά να το δούμε από ένα δημιουργικό πρίσμα, ήταν ίσως και αντικατοπτρισμός της κατάθλιψης που βίωνε ο ήρωας. Η τρίτη και τελευταία σεζόν κρατά την ισορροπία ανάμεσα στην πρώτη και τη δεύτερη. 

Μετά την πρώτη σεζόν του After Life ο χαρακτήρας του Ricky Gervais κατάλαβε ότι όλοι περνάνε κάποιου είδους πένθους. Και αυτό τον έκανε να είναι πιο ανεκτικός με τους ανθρώπους. Τον έκανε να σκέφτεται ότι ποτέ δεν ξέρεις τι μπορεί να περνάει ο άλλος για να συμπεριφέρεται με τον τρόπο που συμπεριφέρεται. 

Αν το κοιτάξουμε υπό αυτό το πρίσμα, μπορούμε να δικαιολογήσουμε τη συμπεριφορά του Tony που συνεχίζει να φέρεται άσχημα στους περισσότερους στον περίγυρό του. Από την άλλη πλευρά, για πόσο μπορεί να έχει κάποιος άφεση αμαρτιών απλά και μόνο επειδή περνάει δύσκολα; Αυτό το καταλαβαίνει ξανά ο Tony στα τελευταία επεισόδια της τρίτης σεζόν. Και λέμε «ξανά» επειδή ένα αντίστοιχο change of heart είχε και στο τελευταίο επεισόδιο της πρώτης.

Ο Tony αποχαιρετά την Emma επειδή δεν μπορεί να αποχαιρετήσει τη Lisa

Στο τέλος της πρώτης σεζόν, ο Tony βλέπει μία ελπίδα για το μέλλον του στο πρόσωπο της Emma. Στη δεύτερη σεζόν καταλαβαίνει όμως ότι είναι πολύ δύσκολο να ξεκινήσει μία καινούρια σχέση. Στην τρίτη σεζόν γίνεται πλέον αντιληπτό και από την Emma και από τον Tony και από τους θεατές, ότι η σχέση τους δεν κάνει πρώτα από όλα καλό στην ίδια την Emma. Έτσι, όταν ένας άλλος άνδρας της ζητάει να βγούνε ραντεβού, ο Tony την αποδεσμεύει από την πιθανότητα να είναι μαζί.

Με αυτόν τον τρόπο ο Ricky Gervais, χάλασε το χαρούμενο τέλος που είχαν φανταστεί πολλοί θεατές. Έδωσε όμως ένα πιο αληθινό. Η παρατήρηση της πραγματικότητας είναι άλλωστε αυτό που έκανε τον Gervais διάσημο εξ αρχής. Μιλώντας για την υποκριτική και τη διαφορά των κωμικών με των σοβαρούς ρόλους, ο Ricky Gervais έχει δηλώσει «Το μόνο που μπορείς να κάνεις είναι να παρατηρήσεις την πραγματική ζωή και να σκεφτείς. Αυτό θα γινόταν στην πραγματικότητα; Είναι αληθινό ή όχι;». Και αυτό είναι σίγουρα κάτι που λαμβάνει υπόψη σε όλα τα στάδια της δημιουργίας του.

Ο Tony γνωρίζει τη μικρή Lisa

Για τον Ricky Gervais η πιο συγκινητική σκηνή του After Life είναι το ποίημα που διαβάζει η Lisa στην κάμερα απευθυνόμενη στον Tony. Για μένα η πιο συγκινητική σκηνή ήταν όταν ο Tony πήγε για ένα θέμα σε μία ογκολογική κλινική παίδων και γνώρισε τη μικρή Lisa. Αργότερα, ένα άλλο παιδάκι τον ρώτησε αν υπάρχει ο παράδεισος και εκείνος απάντησε απερίφραστα πως υπάρχει, κάτι που ήταν κόντρα στα πραγματικά του πιστεύω. Μία ακόμα σκηνή που συγκίνησε και συζητήθηκε ήτανε η τελευταία σκηνή της σεζόν.

H τελευταία σκηνή του After Life

Ένας λόγος που ο Ricky Gervais δεν σκέφτεται την 4η σεζόν είναι επειδή πιστεύει ότι δεν θα μπορέσει να φτιάξει μια σκηνή που να ξεπεράσει την τελευταία της 3ης σεζόν. Ο Tony φεύγει από το πανηγύρι του Tambury μαζί με το σκυλί του και καθώς απομακρύνεται τον βλέπουμε να περπατάει χέρι-χέρι με την Lisa. Λίγο μετά η Lisa εξαϋλώνεται και την ακολουθεί και η σκυλίτσα τους, η Brandy. Τέλος, εξαϋλώνεται και ο Tony και στο πλάνο μένει μόνο το πράσινο τοπίο της εξοχής.

Ο Ricky Gervais είχε υποσχεθεί πολλές φορές στους φαν του ότι το σκυλί δεν θα πεθάνει. Για αυτό και αρκετοί αναρωτήθηκαν αν το τέλος σημαίνει ότι σύντομα θα πεθάνει το σκυλί και ότι ο Tony θα αυτοκτονήσει. Ο Ricky Gervais απάντησε ο ίδιος σε αυτές τις ερωτήσεις στο Twitter. «[Η σκηνή] παίζει με τον χρόνο. Όλοι θα πεθάνουμε κάποια στιγμή, αλλά όχι σήμερα».

Ο Tony έχει αποδεχτεί ότι το ωραιότερο κομμάτι της ζωής του έχει περάσει και είναι εντάξει με αυτό. Δεν είναι θυμωμένος, έχει αποδεχτεί ότι θα ζει με το πένθος του και θα προσπαθεί να κάνει το καλό για όσο του απομένει να ζει και ο ίδιος.

To συμπέρασμα που βγάζει ο Tony, το After Life και ο ίδιος ο Ricky Gervais στην πραγματικότητα, είναι αυτή η στιχομυθία που έχετε δει σίγουρα να κυκλοφορεί στο ίντερνετ, ανάμεσα στον Snoopy και τον Charlie Brown.

Θα υπάρξει ζωή μετά για το After Life;

Aυτή τη στιγμή το After Life είναι η πιο επιτυχημένη βρετανική σειρά στο Netflix. Και όπως είπαμε το Netflix δεν το αφήνει αυτό να περάσει έτσι απλά. Αν λοιπόν ο Ricky Gervais αποδεχτεί μία πρόταση για μία ακόμα σεζόν, φαίνεται ότι θα το κάνει -όπως έχει ο ίδιος δηλώσει- αναπτύσσοντας μόνο τους υπόλοιπους χαρακτήρες του σύμπαντος της σειράς. Η ιστορία του Tony έχει τελειώσει.