ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

To Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης έβαλε 22 πολυβραβευμένους σκηνοθέτες να γυρίσουν σπιτικά φιλμάκια εγκλεισμού

Έλληνες και ξένοι σκηνοθέτες απάντησαν: Challenge accepted! Μέσω zoom, πιθανότατα.

Μία εικόνα της καραντίνας που ισοπεδώνει τα σύνορα. Αυτή είναι η φράση που συμπυκνώνει το νόημα των ολότελα διαφορετικών προσεγγίσω κάτω από μία κοινή ιδέα, των περισσότερων από 20 σύντομων φιλμ που γύρισαν Έλληνες και ξένοι σκηνοθέτες κατόπιν ανάθεσης του Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης.

Η κοινή ιδέα; Οι χώροι. Και μάλιστα, οι χώροι σε μια περίοδο όπου παγκοσμίως, αποκτούν επιπλέον έννοιες από τις ήδη υπάρχουσες. Οι προσωπικοί χώροι ως καταφύγιο, ως περιορισμός, ως σωτήρια γη, ως καθημερινότητα, ως υπαρξιακή κινούμενη άμμος.

Με αρχικό σημείο εκκίνησης το βιβλίο «Χορείες χώρων» του Ζωρζ Περέκ, το Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης επικοινώνησε με Έλληνες και ξένους σκηνοθέτες, και τους ζήτησε μέσα από τον προσωπικό τους αποκλεισμό, να γεννήσουν εικόνες και ιδέες σε μορφή ενός σπιτικού, αυτοσχέδιου μικρού μήκους φιλμ.

Το συναρπαστικό τελικό αποτέλεσμα παρουσιάστηκε σε τρία μέρη. Στο πρώτο, 8 διεθνώς αναγνωρισμένοι Έλληνες σκηνοθέτες κάνουν την αρχή, και τη σκυτάλη στα “Χώροι #2” και “Χώροι #3” παίρνουν έπειτα πολυβραβευμένοι autuers του εξωτερικού, από τον Κινέζο Ζία Ζάνγκε και τον φίλο του σάιτ Αλμπερτ Σέρα, ως την φημισμένη Ίλντικο Ενιέντι (“Η Ψυχή και το Σώμα”) και τον υπέροχο Τζον Κάρολ Λιντς.

Δείτε εδώ όλες τις ταινίες:

Όσο για το Φεστιβάλ, η επόμενη βδομάδα αναμένεται συναρπαστική: Την Τρίτη 19 Μαϊου ξεκινά διαδικυακά η διοργάνωση του Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ.