COLUMBIA PICTURES/MARVEL/Collection Christophel/AFP
MARVEL

Spider-Man: Η ερωτική σκηνή που (ευτυχώς;) δεν είδαμε ποτέ

Στο μπλοκμπάστερ του James Cameron που δε συνέβη ποτέ, ο Spider-Man και η Mary Jane θα ζούσαν το 50 Shades of Grey πάνω στη Γέφυρα του Μπρούκλιν.

Δεν είμαι διόλου εναντίον των ερωτικών σκηνών. Αντιθέτως, το mainstream, αποστειρωμένο πλέον Χόλιγουντ χρειάζεται περισσότερες, πιο πολύπλευρες και οπωσδήποτε ασφαλέστερες για όλους σκηνές σεξ γιατί, ΟΚ, δε θα έπρεπε να γίνεται τέτοιος ντόρος για την ερωτική σκηνή του Eternals λες και δεν είναι μέρος της ζωής. Απλώς ίσως η αντίστοιχη σκηνή που ετοίμαζε ο James Cameron για τη δική του ταινία Spider-Man να ήθελε ένα κάποιο καλιμπράρισμα.

Στα 1990s, ο Cameron εξέταζε το ενδεχόμενο να ασχοληθεί με την παραγωγή μίας ταινίας X-Men. Η τότε σύζυγός του και οσκαρική σκηνοθέτιδα Kathryn Bigelow θα έκανε τη σκηνοθεσία, και στους δύο βασικούς ρόλους της Storm και του Wolverine θα βλέπαμε την Angela Bassett και τον Bob Hoskins. Ο θρυλικός όμως σεναριογράφος των X-Men, Chris Claremont, θυμάται ακόμα τη στιγμή που είχε σκοτώσει εκείνη την ταινία.

«Μιλούσαμε και σε κάποια φάση κοιτάει ο Stan Lee τον Cameron και του λέει, “Άκουσα ότι σου αρέσει ο Spider-Man”», έχει περιγράψει. «Τα μάτια του Cameron έλαμψαν. Και αρχίζουν να μιλάνε, και να μιλάνε, και να μιλάνε. Περίπου 20 λεπτά μετά, οι άνθρωποι της Lightstorm [εταιρεία παραγωγής του Cameron] κι εγώ κοιταχτήκαμε και ξέραμε ότι η συμφωνία για τους X-Men είχε μόλις εξαϋλωθεί».

Ο Cameron, φρέσκος από την επιτυχία του Terminator 2: Judgment Day, είχε πληρωθεί 3 εκατ. δολάρια για να φτιάξει ένα αρχικό πλάνο σεναρίου που δεν έφτασε ποτέ στην οθόνη. Η ταινία θα κάλυπτε βασικά beats της κλασικής ιστορίας, όπως είναι η ανακάλυψη των δυνάμεων του Peter Parker και ο έρωτάς του με τη Mary Jane, με τον Leonardo DiCaprio στον κεντρικό ρόλο και τον Arnold Schwarzenegger να υποδύεται τον Doctor Octopus. Η ταινία θα ναυαγούσε τελικά εξαιτίας των θολών συνθηκών σε σχέση με τα δικαιώματα, και ο Cameron δεν το κυνήγησε περαιτέρω γιατί είχε ήδη καταπιαστεί με τον Τιτανικό.

Μεταξύ άλλων – κάμποσων βωμολοχιών ας πούμε – το δικό του Spider-Man περιελάμβανε μία ερωτική σκηνή με τον Peter και τη Mary Jane να κάνουν σεξ πάνω στη Γέφυρα του Brooklyn. Όπως μπορείς να δεις στο σενάριο που έχει κυκλοφορήσει, πήγαινε κάπως έτσι.

Η ερωτική σκηνή στο Spider-Man του James Cameron

Spider-Man: Η ερωτοτροπία ανάμεσα στις αράχνες είναι τελετουργική. Διαφέρει από είδος σε είδος. Η αρσενική αράχνη μπορεί να κυκλώνει το θηλυκό ή να κουνάει τα μπροστινά του πόδια… για να δείξει ότι δεν είναι θήραμα. Το θηλυκό συνήθως σηματοδοτεί την προθυμία του με μια αχαρακτήριστη παθητικότητα.

Η MJ παίρνει μία βαθιά ανάσα. Το χείλος της τρέμει. Τα γόνατά της είναι αδύναμα. Τα μάτια της, όμως, είναι σταθερά, κοιτάζοντας τη σιλουέτα μπροστά της. Δεν κινείται, ούτε μιλάει. Πλησιάζει πιο κοντά.

Spider-Man: Σε ορισμένες αράχνες όπως την Xysticus, το αρσενικό θα προσκολλήσει νήματα από μετάξι στο θηλυκό… δένοντας τα άκρα του…

Ο Spider-Man κινεί το χέρι του με χάρη πάνω της, και εκείνη βλέπει τον πιο διάφανο μεταξωτό ιστό να αστράφτει στο φως του φεγγαριού. Πρώτα στον ένα καρπό. Μετά στον άλλο. Υπνωτική κίνηση στο φως του φεγγαριού. Τα χέρια της είναι δεμένα στον τοίχο. Η αναπνοή της γίνεται πιο γρήγορη.

Spider-Man: Εφόσον το θηλυκό μπορεί να απελευθερωθεί ανά πάσα στιγμή, οι δεσμοί έχουν μόνο συμβολική σημασία.

Mary Jane: Το αρσενικό πρέπει να είναι πολύ τολμηρό… για να πάρει τέτοιες ελευθερίες με το αρπακτικό θηλυκό.

Spider-Man: Ναι. Είναι πολύ τολμηρός. Αλλά πρέπει επίσης να την εμπιστευτεί… Κλείσε τα μάτια σου.

Βγάζει τη μάσκα του και τη φιλάει. Τα στόματά τους καταβροχθίζουν το ένα το άλλο πολύ αργά και πολύ αισθησιακά.

Ο Peter και η MJ είναι ενωμένοι. Είναι μαγευτικός, ευγενικός, δυνατός. Της σηκώνει τη φούστα. Κάνουν έρωτα, ψηλά πάνω από τον κόσμο.

Κοιτάξτε. Tα περίπου δέκα τελευταία χρόνια αποζητώ και εγώ την αναρχία στις υπερηρωικές ταινίες. Μου λείπουν επίσης οι μέρες που βλέπαμε σπίθες μεταξύ των κεντρικών τους ζευγαριών, που υπήρχε χημεία δηλαδή και ανείπωτη φόρτιση ανάμεσα σε όσα έλεγαν. Καψούρα ρε παιδί μου.

Δεν ξέρω όμως εάν θα ήθελα η πρώτη μου κινηματογραφική σύσταση με τον Spider-Man να είχε γίνει με μία επιτηδευμένη ψωνάρα που σαγηνεύει την επίδοξη κοπέλα του παίζοντας το 50 Shades of Grey. Ότι μέχρι εκείνη τη στιγμή τον είχε συναντήσει μονάχα μία φορά και δεν ήξερε καν την πραγματική του ταυτότητα το είπαμε; Δεν το είπαμε.

Από την άλλη, ενώ δε θα ήθελα να έχω δει την εκδοχή του Spider-Man από τον Cameron περισσότερο από την εκδοχή του Sam Raimi συγκεκριμένα, εφόσον βρήκαμε χώρο για τέσσερις Spider-Men σε 15 χρόνια, θα μπορούσαμε σίγουρα να είχαμε δει και τούτη. Όπως άλλωστε αναφέρει στο πρόσφατο βιβλίο Tech Noir: The Art of James Cameron, ο Cameron υποστηρίζει ακόμα το κόνσεπτ του. Τη θεωρεί ακόμα πάντως «τη σπουδαιότερη ταινία που δεν έκανε ποτέ».

Μάθε περισσότερα για ταινίες της Marvel που δε φτάσαμε να δούμε ποτέ παρακάτω: