ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ

Succession: Oι ομοιότητες των Roys με την οικογένεια του Rupert Murdoch

Αμύθητος πλούτος, παιχνίδια εξουσίας, καταστροφικές οικογενειακές σχέσεις. Οι τηλεοπτικοί Roys είναι πιο πραγματικοί απ' όσο φαντάζεσαι.

Για το Succession έχουν γραφτεί πολλά, μέχρι και ότι μπορεί να είναι η καλύτερη τηλεοπτική σειρά στην ιστορία της τηλεόρασης. Κάθε νέο επεισόδιο γίνεται αφορμή για δεκάδες συζητήσεις, διαδικτυακές και μη, ενώ με την έναρξη κάθε νέας σεζόν, οι φανατικοί τηλεθεατές βρίσκονται μετέωροι μέχρι να απαντηθούν όλα τα ερωτήματά τους και να δουν πώς θα αλλάξουν για άλλη μια φορά οι ισορροπίες στην οικογένεια Roy.

Και μπορεί να φτάσαμε αισίως στον τελευταίο κύκλο της σειράς-φαινόμενο, αλλά ακόμα κάνουμε υποθέσεις για το ποια μπορεί να είναι η πραγματική οικογένεια που αποτέλεσε έμπνευση για τη δυναστεία των Roy. Ο δημιουργός της σειράς, Jesse Armstrong, δήλωσε σε συνέντευξή του το 2018 πως πρόκειται για μυθοπλασία, αλλά πως άντλησαν πολλές πληροφορίες από τη βασιλική οικογένεια της Αγγλίας, την οικογένεια του William Randolph Hearst, αλλά και την οικογένεια του Rupert Murdoch.

Με μια απλή αναζήτηση στο ίντερνετ πάντως, φαίνεται πως τα κοινά των Roys και των Murdochs είναι πολλά περισσότερα απ’ όσα θέλει να παραδεχτεί ο Armstrong. Η ίντριγκα και τα σκάνδαλα ακολουθούν εδώ και πολλές δεκαετίες τους Murdochs, οι οποίοι δίνουν πάντα τροφή σε ταμπλόιντ και σκανδαλοθηρικά περιοδικά, ακόμα κι αν πολλά από αυτά ανήκουν στους ίδιους.

Το πρώτο επεισόδιο του Succession δείχνει την οικογένεια Roy να ετοιμάζεται για τους εορτασμούς των 80ών γενεθλίων του πατριάρχη της, Logan Roy, μεγιστάνα των ΜΜΕ. Λίγο πριν σβήσει τα κεριά της τούρτας του, ο Logan εκπλήσσει τα παιδιά του και ανακοινώνει πως δε σκοπεύει να παραδώσει τα σκήπτρα του και θα παραμένει στη θέση του απόλυτου άρχοντα της Waystar RoyCo. Κάτι τέτοιο συμβαίνει και με τον γεννημένο το 1931 Αμερικανοαυστραλό Rupert Murdoch, που είναι ακόμα ο δυνατός άνδρας της Fox Corporation και όλα δείχνουν πως δε θα αποσυρθεί σύντομα.

Αυτό όμως δεν είναι το μόνο κοινό των δύο ανδρών.

Δραστηριοποιούνται και οι δύο στον χώρο των μίντια. Ο μεγιστάνας Murdoch έχει μεταξύ άλλων στην κατοχή του εφημερίδες όπως η New York Post στις ΗΠΑ και οι Times στο Ηνωμένο Βασίλειο, αλλά και ιστοσελίδες όπως είναι το έγκριτο κινηματογραφικό site, Rotten Tomatoes, το AskMen, αλλά και το IGN Entertainment. Μάλιστα, το περιοδικό Time τον έχει συμπεριλάβει τρεις φορές στην ετήσια λίστα του με τους 100 πιο επιδραστικούς ανθρώπους παγκοσμίως, ενώ το Forbes τον είχε κατατάξει το 2010 στην 10η θέση της αντίστοιχης δικής του λίστας.

Τόσο η ζωή του Logan Roy, όσο και του Rupert Murdoch, έχει γίνει πολλές φορές πρωτοσέλιδο των κίτρινων περιοδικών για διάφορα σκάνδαλα. Στην περίπτωση του δεύτερου βέβαια, πολλά από τα περιοδικά αυτά ήταν δικής του ιδιοκτησίας.

Πολλά κοινά όμως φαίνεται να έχουν και τα παιδιά τους. Ο Logan έχει τέσσερα, ενώ ο Rupert, ο οποίος πριν μερικά χρόνια παντρεύτηκε το σούπερ μοντέλο των 70s και των 80s, Jerry Hall, έχει έξι παιδιά από διαφορετικές γυναίκες.

Τα περισσότερα κοινά φαίνεται πως τα μοιράζονται οι δύο μεγάλοι γιοι, Lachlan Murdoch και Kendall Roy, οι οποίοι αναμένεται να διαδεχθούν τους μπαμπάδες τους στην ηγεσία των οικογενειακών επιχειρήσεων και προσπαθούν να τους πείσουν να φύγουν από τον παραδοσιακό τύπο και να στραφούν στο διαδίκτυο. Όσο αφορά στις κόρες η Shiv Roy μπαινοβγαίνει στις επιχειρήσεις του μπαμπά, κάτι που κάνει και η Elisabeth Murdoch, η οποία έφτιαξε δική της εταιρεία παραγωγής το 2011, που βέβαια αργότερα εξαγοράστηκε από την News Corp.

Στην πρώτη σεζόν του Succession βλέπουμε τους Roys να καλούν οικογενειακό ψυχολόγο για να λύσουν όλοι μαζί το θέμα της διαδοχής. Κάτι τέτοιο λέγεται πως είχε κάνει και ο Rupert Murdoch το 2011, ο οποίος είχε μαζέψει πρώην και νυν συζύγους, αλλά και τα παιδιά του σε στην Αγγλία για να κάνουν οικογενειακές συνεδρίες.

Τέλος, τόσο οι Roys όσο και οι Murdochs χρησιμοποιούν τη δύναμη και τα μέσα τους για να πλησιάσουν ένα πιο συντηρητικό κοινό. Για την ακρίβεια οι δεύτεροι είναι ιδιοκτήτες του σχεδόν ακροδεξιού Fox News που στήριξε ένθερμα τον Donald Trump στις προεκλογικές του εκστρατείες.