ΜΟΥΣΙΚΗ

Τα 20 καλύτερα σχόλια κάτω από το νέο βίντεοκλιπ του ΛΕΞ

Από τους υπονόμους στην κορυφή της Παιδαγωγικής Σχολής. Ο κορυφαίος ράπερ της Νύφης του Θερμαϊκού κυκλοφόρησε το κλιπ του Airmax, ψηλά πάνω απ’ τη γη – σαν να ίπταται, όπως και όλος του ο δίσκος Μετρό.

Άνθισε στους υπονόμους, σκαρφάλωσε από τον φωταγωγό και έφτασε ψηλά στην ατμόσφαιρα. Κάπως έτσι γράφτηκε η ιστορία του ΛΕΞ στο πεντάγραμμο της ραπ μουσικής, από τη χρονιά του 2014 που έβγαλε τον πρώτο του σόλο δίσκο, μέχρι τα διαστημικά «τρία χινάρια» και το τελευταίο του πάτημα στη δισκογραφία – ένα κανονικό άλμα στη διάθεση και το στυλ, με τα οποία είχε λάμψει σαν διαμάντι μες το γκρίζο τοπίο.

Ποιος μπορεί να ξεχάσει τη συναυλία στο Πέτρας του 2020; Δέκα χιλιάδες κόσμου να στέκονται ενωμένοι σαν θάλασσα, φωνάζοντας τους στίχους με καπνογόνα στα χέρια. Κανονική απαγγελία, χωρίς χτυπήματα και pit. Το ασύγκριτο χάρισμα που διέθεταν τα κομμάτια των δύο προηγούμενων άλμπουμ ήταν ότι έκαναν τους ακροατές να ξεσπάνε χωρίς να κουνιούνται. Ο στίχος έφτανε. Slang, αλητεία, ωμός ρεαλισμός. Γι’ αυτό και όλοι μιλούσαν για τον «ποιητή του περιθωρίου».

Η απάντηση ήρθε στον νέο δίσκο: ο ΛΕΞ ευχαριστεί για το εγκώμιο, όμως «ποτέ στη ζωή μου δεν ήμουν ποιητής, μα ξέρω από περιθώριο». Γι’ αυτό, πολλοί ήταν που παραξενεύτηκαν από τον γκρουβαριστό ήχο και το αέρινο flow που αποκάλυψε στο Μετρό. Με άλλα λόγια, τραπίζει και σίγουρα δεν έχει το ίδιο βάρος, ούτε παυσίπονα, αϋπνίες, αυτοκτονικές τάσεις και τόσες πίκρες, όπως τα προηγούμενα. Αλλά οι εποχές αλλάζουν, ο ίδιος αλλάζει άρα και η μουσική του. Και αυτό είναι όντως αληθινό και ειλικρινές.

Τώρα έγραψε εννιά κομμάτια για να κάνει τις γειτονιές να χορέψουν, να πετάξει «πάνω από τις γειτονιές, απ’ τους ακάλυπτους και απ’ τις σκεπές, απ’ τα μπαρμπέρικα, τα προποτζίδικα, τους σινεμάδες και τις εκκλησιές», όπως λέει.

Η επιβίβαση στην πτήση έγινε με το βίντεο κλιπ: μερικές μέρες μετά την κυκλοφορία του Μετρό, έσκασε και το πρόσωπο του ΛΕΞ στην οθόνη, με το κομμάτι που περίμεναν οι περισσότεροι – το «Airmax». Όπως και ο δίσκος, το βίντεο ταξιδεύει ψηλά πάνω από τη γη και δέκα ορόφους, στην ταράτσα του Πύργου της Παιδαγωγικής Σχολής του ΑΠΘ.

Τα ιπτάμενα drones αποτυπώνουν τη Νύφη του Θερμαϊκού στο σούρουπο. Το υλικό συμπληρώνεται από νυχτερινά πλάνα στους δρόμους, μηχανές και αυτοκίνητα, με μια διάθεση αλητείας. Τρέχει τους δρόμους σαν XMAX, μαύρα-κατάμαυρα Airmax.

Σχόλια από ψαγμένους φαν του ΛΕΞ

Μέσα σε λίγες ώρες, το κλιπ ξεπέρασε τις 300.000 προβολές, με εκατοντάδες ακροατές να έχουν αφήσει ένα σχόλιο από κάτω. Ανάμεσά τους και πολύ «κολλημένοι», ταπεινοί και πεινασμένοι, που δείχνουν ότι παίζουν την ιστορία του Σαλονικιού ράπερ στα δάχτυλα.