© Chris Hondros / Staff / Getty Images
ΒΙΒΛΙΟ

Τα 5 βιβλία που προτείνει ο Bill Gates για το φετινό καλοκαίρι

Sci-fi μυθιστορήματα, εκλαϊκευμένη επιστήμη και δοκίμια είναι τα δικά του beach reads.

Η ισότητα των φύλων, η τοξικότητα της παγκόσμιας πολιτικής σκηνής και η περιβαλλοντική κρίση. Αυτές είναι οι τρεις βασικές θεματικές που απασχολούν τον πιο διάσημο βιβλιοφάγου του κόσμου αυτόν τον καιρό, και μαζί με τον Mr. Microsoft ολόκληρο τον πλανήτη. Για άλλη μία χρονιά, ο Bill Gates παρουσίασε στο προσωπικό του blog τις αναγνωστικές του επιλογές για το φετινό καλοκαίρι με τον χαρακτηριστικό τίτλο 5 great books for the summer

Βέβαια, φέτος παρατηρήθηκε μία διαφορά από παλιότερα: για να μπορέσει κανείς να τις διαβάσει, έπρεπε πρώτα να κάνει login μέσω facebook στο GatesNotes, παραδίδοντας παράλληλα τα δικά του data στο πρώην «κακό παιδί» της αμερικανικής Big Tech βιομηχανίας, νυν φιλάνθρωπο και μεγάλο υποστηρικτή του περιβάλλοντος. Κάτι κερδίζεις, κάτι χάνεις σε αυτή τη ζωή.

Αφήνοντας όμως στην άκρη τις ιντερνετικές τακτικές και στρατηγικές, η λίστα με τα βιβλία που προτείνει ο Gates για άλλη μία χρονιά έχει πολύ ενδιαφέρουσες προτάσεις. Άλλωστε, έχει αποδείξει μέσα από τα χρόνια ότι και σταθερός αναγνώστης είναι και ότι ενδιαφέρεται πραγματικά για τα βιβλία.

Τι συναντάμε σε αυτήν; Τρία μυθιστορήματα και δύο non fiction εκδόσεις, τα οποία λειτουργούν ως ιδανικά beach reads για τον Bill Gates.

The Power, Naomi Alderman

βιβλία Bill Gates

 

«Είμαι πολύ χαρούμενος που άκουσα την πρότασή της μεγάλης μου κόρης και διάβασα αυτό το βιβλίο» έγραψε χαρακτηριστικά στο blog του για το sci-fi μυθιστόρημα της 48χρονης Αγγλίδας συγγραφέως. Γιατί το είπε αυτό;

Επειδή το μεταφρασμένο στα Ελληνικά ως Η δύναμη (εκδ. Οξύ) περιγράφει έναν κόσμο όπου οι γυναίκες μπορούν να προκαλέσουν αφόρητο πόνο στους άντρες κουνώντας απλά το δαχτυλάκι τους. Ιδιοφυές και πικρό κείμενο που σε βάζει σε σκέψεις.

Why We’re Polarized, Ezra Klein

Η τοξικότητα στην πολιτική ήταν πάντοτε παρούσα, τα τελευταία όμως χρόνια τη βλέπουμε να καλπάζει, μέσα από πρόσωπα τύπου Donald Trump. Εδώ, ο Αμερικανός δημοσιογράφος και columnist των New York Times προσπαθεί να εξηγήσει το γιατί η αμερικανική κοινωνία βρίσκεται στα «κάγκελα», καταλήγοντας ότι κυρίως είναι θέμα ταυτότητας. 

«Το ανθρώπινο ένστικτο μας οδηγεί να αφήνουμε τις ταυτότητες των κοινωνικών ομάδων στις οποίες ανήκουμε να επηρεάζουν τη λήψη των αποφάσεων μας» σημειώνει πιο συγκεκριμένα ο Gates στο άρθρο του.

The Lincoln Highway, Amor Towles

Γνωρίσαμε τον Αμερικανό συγγραφέα μέσα από το Ένας τζέντλεμαν στη Μόσχα (εκδ. Διόπτρα), ένα απολαυστικό μυθιστόρημα που ταξίδεψε τους αναγνώστες στην προπολεμική Σοβιετική Ένωση, ρίχνοντας φως σε έναν άγνωστο -σε μεγάλο βαθμό- κόσμο σε εμάς.

Τότε, ο Gates είχε βάλει τον Towles στην καλοκαιρινή του λίστα. Τώρα, το κάνει για άλλο ένα βιβλίο του συγγραφέα (που δεν έχει μεταφραστεί ακόμα στα ελληνικά) αναφέροντας ότι «Ο Towles παίρνει έμπνευση από τα ταξίδια διάσημων ηρώων καθώς υποστηρίζει ότι τα προσωπικά μας ταξίδια δεν είναι ποτέ τόσο γραμμικά ή τόσο προβλέψιμα – όσο τουλάχιστον ελπίζουμε».

The Ministry for the Future, Kim Stanley Robinson

«Πέρσι, όταν βρισκόμουν στο στάδιο του promotion για το σχετικό με την κλιματική αλλαγή βιβλίο μου, ήταν πολλοί εκείνοι που μου έλεγαν να διαβάσω το συγκεκριμένο μυθιστόρημα» γράφει ο Mr. Microsoft αναφερόμενος σε έναν κορυφαίο εκπρόσωπο της σύγχρονης επιστημονική φαντασίας.

Με τι καταπιάνεται; Σε πολύ απλά λόγια: τι θα συνέβαινε αν ο πλανήτης αποφάσιζε ότι οι μελλοντικές γενιές έχουν ακριβώς τα ίδια δικαιώματα με τις τωρινές και σε τι βαθμό θα επηρεάσει η περιβαλλοντική κρίση το μέλλον μας;

How the World Really Works, Vaclav Smil

Το τελευταίο βιβλίο της λίστας είναι από εκείνα τα βιβλία που λατρεύει να προτείνει ο Bill Gates το καλοκαίρι. Μία προσπάθεια, δηλαδή, εκλαϊκευμένης επιστήμης να (μας) εξηγήσει τον τρόπο που λειτουργεί ο παράξενος κόσμος που ζούμε. Για έναν από τους πλουσιότερους ανθρώπους στον πλανήτη, ο Τσεχοκαναδός Vaclav Smil αποτελεί σίγουρη διασκέδαση – είναι, άλλωστε, όπως δηλώνει ένας από τους αγαπημένους τους συγγραφείς. Οι υπόλοιποι ας προσεγγίσουμε με προσοχή, καθώς δεν είναι αυτό που λες κλασικό beach read.