ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ

Τα κινηματογραφικά αθλήματα που θέλουμε εδώ και τώρα στους Ολυμπιακούς

Γιατί το κοινό είναι άπληστο και πάντοτε θέλει περισσότερο άρτο, περισσότερο θέαμα και, κακά τα ψέματα, περισσότερο αίμα.

Η απόφαση της Ολυμπιακής Επιτροπής να προσθέσει πέντε καινούργια ‘νεανικά’ αθλήματα (baseball, καράτε, skateboard, αναρρίχηση και surfing) στους Ολυμπιακούς του Τόκιο το 2020 μας βρίσκει προφανώς σύμφωνους.

 

Αν και, αν οι Αθάνατοι πραγματικά θέλουν να έρθουν up to date με την νεανική κουλτούρα, ίσως να πρέπει να συμπεριλάβουν δοκιμαστικά και 1-2 από αυτά που βλέπουμε συχνά σε ταινίες. Ξεκινώντας με οτιδήποτε έχει τη λέξη μπύρα ως το πρώτο συνθετικό, όπως το Beer Pong.

 

Ή το Beer Bong. Αν και είμαι σίγουρος ότι στο πρώτο οι Κινέζοι, παρόλο που δεν έχουν έφεση, θα βρουν και πάλι κάποιο μαγικό τρόπο να είναι μόνιμοι πρωταθλητές. Εννοείται με σκληρή προπόνηση.

 

Και συνεχίζοντας με jet ski αλά Kenny Powers.

 

Ή, αν αυτό σου κάνει υπερβολικά old school, τότε Flyboard. Τόσο απλό, όσο και celebrity edition με DiCaprio, Bieber και τους υπόλοιπους που το έχουν δοκιμάσει.

 

Ενώ εννοείται πως πλησιάζει γοργά η ώρα που -εντός Ολυμπιακού προγράμματος- θα πρέπει να συμπεριληφθεί και το Mixed Martial Arts. Αν και το τόσο αίμα δεν είναι ακριβώς ‘συμβατό’ με τα Ολυμπιακά ιδεώδη. Ακόμη και να μιλάμε για αίμα ‘χελώνας’.

 

Από εκεί και πέρα, καλό και χρήσιμο θα ήταν οι Αθάνατοι να αντλήσουν έμπνευση από τις ταινίες και τα φοβερά και τρομερά αθλήματα στα οποία κατά καιρούς έχουμε δει να επιδίδονται οι πρωταγωνιστές τους.

Τα αθώα και άκακα

Για ορντέβρ το βέβηλο baseketball, από τους δημιουργούς του ‘South Park’. Εκεί όπου μπορείς να κάνεις και να πεις τα πάντα προκειμένου να αναγκάσεις τον αντίπαλό σου να χάσει την βολή του. Και όταν λέω τα πάντα, εννοώ τα πάντα.

 

Εξίσου άκακο, αλλά σαφώς πιο περίπλοκο, είναι το Whack-Bat, επίσης ‘ξαδελφάκι’ του baseball, από το ‘Fantastic Mr. Fox’. Όπως είναι άλλωστε και το Blernsball του ‘Futurama’.

 

To Dom-Jot από το ‘Star Trek’ που θυμίζει κάτι σαν πιο περίπλοκο μπιλιάρδο σε τραπέζι με άπειρες γωνίες.

Ενώ ως ιδανικό για τενίστριες επιπέδου Venus και Serena Williams κρίνεται το Jiggly Ball του ‘Scrubs’. Αυτό που βασικά πετάς μπάλες του τένις σε κάποιον που είναι μέσα σε ένα κύκλο με κιμωλία.

 

Τα έφιππα ή μηχανοκίνητα

Είμαι σίγουρος ότι, κάποια στιγμή στο μέλλον, το Podracing του ‘Star Wars’, αυτό που συνδέεις δυο τεράστιες μηχανές τζετ σε ένα μικρό cockpit, θα μπει στη ζωή μας. Και, γιατί όχι, στους Ολυμπιακούς.

 

Σκέψου ότι ήδη, σε πρώιμη εκδοχή, είναι πραγματικότητα το robot boxing που είδαμε πριν από μερικά χρόνια στο ‘Real Steel’.

 

Πιο δύσκολα είναι, προφανώς, τα πράγματα για τα Light Cycles του ‘Tron’ και τους καβαλάρηδες τους. Εκτός και αν οι παίκτες φοράνε απλώς virtual reality sets.

 

Τους Δρακο-καβαλάρηδες του ‘How to Train Your Dragon’. Εκτός και αν κάποιος επιστήμονας, τύπου ‘Jurassic Park’, καταφέρει και δημιουργήσει δράκους σε κάποιο εργαστήριο.

 

Και το πολυ-αγαπημένο Quidditch από το ‘Harry Potter’, που επίσης -μην ρωτάς πώς- έχει γίνει πραγματικότητα. Εκτός και αν συμβιβαστούμε, αφήσουμε κατά μέρος τη μαγεία, και κάνουμε τα σκουπόξυλα μηχανοκίνητα.

 

Τα πραγματικά αιμοβόρικα

Αν και, προφανώς, εκείνο το κινηματογραφικό μηχανοκίνητο sport που θα γινόταν bestseller είναι το ‘Death Race’. Προσοχή. Δεν μιλάμε για το original, αλλά για το remake με τον Jason Statham. Αυτό που οδηγοί είναι οι φυλακισμένοι και η πίστα είναι κλειστή και γεμάτη εκπλήξεις. Ιδανική πάσα για την επόμενη κατηγορία, εκείνη με τα αιματοβαμμένα (ναι, παραπάνω) αθλήματα που θα γίνουν Ολυμπιακά μόνο αν προηγηθεί η ‘Mad Max’ Αποκάλυψη.

 

Επίσης η 2η καλύτερη χρήση κρατουμένων μετά το ‘Running Man’. Κάτι σαν πρώιμο ‘Hunger Games’ με την κυβέρνηση να σου δίνει μερικά μετρητά και να σε αμολάει ελεύθερο, με ένα μάτσο δολοφόνους να σε κυνηγάνε και στόχο να επιβιώσεις 30 μέρες προκειμένου να κερδίσεις την ελευθερία σου. Όλα αυτά στο βιβλίο του King, στη ταινία η φάση θυμίζει παρανοημένο ‘American Gladiators’.

 

Και μιας που αναφέραμε το ‘Hunger Games’, δηλαδή την Αμερικάνικη εκδοχή του ‘Battle Royale’, επισημαίνουμε ότι δεν είναι σωστό να το συμπεριλάβουμε αφού εδώ έχουμε να κάνουμε -και στις δυο περιπτώσεις- με θανατική καταδίκη μπροστά σε κάμερες. Δεν είναι δηλαδή ότι οι διαγωνιζόμενοι κερδίζουν κάτι φοβερό πέρα από τη ζωή τους.

 

Αντιθέτως στο -με διαφορά αγαπημένο μου- κινηματογραφικό άθλημα, το ‘Rollerball’ του James Caan, εκείνο με τις ομάδες των 10 ατόμων πάνω σε rollerblade (οι 3 έχουν μηχανές) που επιχειρούν να περάσουν μια μαγνητική μπάλα σε ένα καλάθι, οι καλοί παίκτες είναι σούπερσταρ. Τουλάχιστον μέχρι να αλλάξουν οι κανόνες και να μετατραπεί όλο αυτό σε αρένα θανάτου.

 

Φαντάζομαι ότι είναι αυτονόητο ότι μιλάμε για το original ‘Rollerball’ και όχι για το θλιβερό remake με τον Chris Klein. Ούτε για τα roller derby, αυτά που ήταν ιδιαιτέρως δημοφιλή στα ’70s.

 

Τέλος, όποτε και εφόσον μπούμε σε φουλ ‘Mad Max’ mode, έχουμε να περιμένουμε με αγωνία τους Ολυμπιακούς του Jugger, του αθλήματος στο οποίο είναι πρωταθλητής ο Rutger Hauer, με τις ομάδες των 5 και στόχο να καρφώσεις ένα κρανίο σκύλου στο τέρμα της αντίπαλης ομάδας.

 

Την λίστα συμπληρώνει το πιο soft (δεν πεθαίνει κανείς) Pyramid από το ‘Battlestar Galactica’, αυτό με τη μπάλα και το γήπεδο πυραμίδα.

 

Καθώς επίσης τα animated Pro-bending από το ‘The Legend of Korra’ και οι μάχες με Pokemon, το επόμενο δηλαδή βήμα από το ‘Pokemon Go’, όταν το virtual reality μπει για τα καλά στη ζωή μας.