© Evyn Morgan/The Strong via AP
GAMES

Τα παιχνίδια που είναι υποψήφια για το Hall of Fame των videogames

12 εμβληματικά παιχνίδια που έγραψαν ιστορία σε διαφορετικές εποχές διαγωνίζονται για τρεις μόνο θέσεις στο Hall of Fame του gaming.

Όπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος, το The Strong National Museum ανακοίνωσε τις υποψηφιότητες για το Hall of Fame των video games και όπως αντιλαμβάνεσαι (και) ο φετινός κατάλογος περιλαμβάνει ορισμένα εμβληματικά παιχνίδια.

Οι υποψηφιότητες

Οι φετινοί φιναλίστ διαγωνίζονται για να εισέλθουν στην 10η τάξη του World Video Game Hall of Fame και ανάμεσά τους βρίσκουμε μερικά από τα δημοφιλέστερα παιχνίδια των τελευταίων ετών, με το Resident Evil να ξεχωρίζει. Ποιες είναι όμως όλες οι υποψηφιότητες που διαγωνίζονται για μόλις τρεις θέσεις;

Το Asteroids το οποίο πούλησε περισσότερες από 70.000 μονάδες arcade, αποτελώντας το παιχνίδι με τα περισσότερα κέρματα της Atari.

Το Elite, που αναπτύχθηκε στη Μεγάλη Βρετανία, ήταν πρωτοπόρο στα καινοτόμα τρισδιάστατα γραφικά και στην ιδέα των παιχνιδιών ανοιχτού κόσμου, επιτρέποντας στους παίκτες να ελέγχουν πλοία που περιπλανιόντουσαν στον γαλαξία.

Το Guitar Hero, με την αδειοδοτημένη μουσική και το social gameplay, έχει πουλήσει περισσότερα από 25 εκατομμύρια κομμάτια, αποφέροντας πάνω από 2 δισεκατομμύρια δολάρια. Ξεκίνησε από την Harmonix και εξαγοράστηκε από την Activision.

Το Metroid της Nintendo με πρωταγωνίστρια τη Samus. Το franchise έχει πουλήσει περισσότερες από 20 εκατομμύρια μονάδες παγκοσμίως.

Το Myst, που κυκλοφόρησε από την Broderbund, έγινε το παιχνίδι υπολογιστή με τις περισσότερες πωλήσεις στη δεκαετία του 1990, πουλώντας περισσότερα από 6 εκατομμύρια αντίτυπα. Η τεχνολογία CD-ROM προσέφερε υψηλή αποθηκευτική ικανότητα αλλά αργούς χρόνους φόρτωσης που ταίριαζαν με το αργό, στοχαστικό στυλ του παιχνιδιού.

Το δωρεάν παιχνίδι Neopets που βασίζεται στο πρόγραμμα περιήγησης επέτρεπε στους παίκτες να συνομιλούν μεταξύ τους και να σχηματίζουν ομάδες. Με 25 εκατομμύρια ενεργούς χρήστες στην κορύφωσή του το 2005, λειτούργησε ως πεδίο δοκιμών για τους μηχανισμούς ασφάλειας στον κυβερνοχώρο.

Το Resident Evil, γνωστό ως Biohazard στην Ιαπωνία, ήταν το πρώτο παιχνίδι που έκανε γνωστό το είδος του «τρόμου επιβίωσης». Δημιουργήθηκε από τον Shinji Mikami και κυκλοφόρησε από την Capcom. Το Resident Evil ενέπνευσε μια σειρά ταινιών που έχουν αποφέρει περισσότερα από 1,2 δισεκατομμύρια δολάρια. Θεωρούμε δεδομένο ότι θα λάβει μία από τις τρεις θέσεις για το Hall of Fame.

Το SimCity, που κυκλοφόρησε από τη Maxis, συνέβαλε στη διεύρυνση του κοινού προσφέροντας έναν προσομοιωτή αστικού σχεδιασμού που απευθυνόταν τόσο σε παιδιά όσο και σε ενήλικες.

Το Tokimeki Memorial της Konami απογείωσε το είδος των προσομοιωτών ραντεβού, προσφέροντας μια συνεκτική αφήγηση, πολύχρωμα γραφικά και ελκυστικό gameplay.

Το Tony Hawk’s Pro Skater, που κυκλοφόρησε από την Neversoft/Activision το 1999, οδήγησε σε συνέχειες που έχουν αποφέρει περίπου 1,4 δισεκατομμύρια δολάρια σε πωλήσεις. Ο πραγματικός skateboarder Hawk δήλωσε ότι το παιχνίδι «πυροδότησε ταυτόχρονα την καριέρα μου και την επισκίασε».

Το Ultima, που σχεδιάστηκε από τον Richard Garriott, θεωρείται ότι βοήθησε σημαντικά στην εξάπλωση των ηλεκτρονικών παιχνιδιών ρόλων.

Το You Don’t Know Jack επανασχεδίασε το τηλεοπτικό τηλεπαιχνίδι για την αγορά οικιακών βιντεοπαιχνιδιών. Οι εκδόσεις streaming του παιχνιδιού πολλαπλών παικτών έλαβαν ώθηση κατά τη διάρκεια του lockdown στην πανδημία.

Ψηφίζει (και) το κοινό

Το κοινό με την ψήφο του θα παίξει σημαντικό ρόλο στην έκβαση των αποτελεσμάτων, αλλά όχι τον μοναδικό, αφού το τελικό αποτέλεσμα θα το κρίνουν οι επιτροπές. O διευθυντής του Διεθνούς Κέντρου Ιστορίας Ηλεκτρονικών Παιχνιδιών του Strong’s, Jon-Paul C. Dyson δήλωσε σχετικά με τις υποψηφιότητες: «Ακόμη και 10 χρόνια μετά, δεν υπάρχει έλλειψη άξιων υποψηφίων που είχαν τεράστια επιρροή στην ποπ κουλτούρα ή στην ίδια τη βιομηχανία παιχνιδιών.

Αυτά τα παιχνίδια καλύπτουν δεκαετίες. Το Asteroids είναι ένα σύμβολο των arcade στα τέλη της δεκαετίας του ’70. Το Myst έδειξε τις δυνατότητες της τεχνολογίας CD-ROM στη δεκαετία του ’90. Το Neopets αποτέλεσε βασικό στοιχείο των δωρεάν παιχνιδιών που βασίζονται σε προγράμματα περιήγησης καθώς μπήκαμε στη δεκαετία του 2000. Και το Guitar Hero, το οποίο είναι σχεδόν 20 ετών, έχει ήδη αποδείξει τη διαχρονικότητά του».

Με την ανακοίνωση των υποψηφίων, η ψηφοφορία είναι πλέον ανοιχτή στο κοινό για να καθορίσει ποιοι θα είναι οι φετινοί εισερχόμενοι. Η ψηφοφορία θα διαρκέσει από τις 14 έως τις 21 Μαρτίου και οι νικητές θα ανακοινωθούν κατά τη διάρκεια μιας τελετής στις 9 Μαΐου.

Το World Video Game Hall of Fame βρίσκεται στο The Strong National Museum of Play στο Ρότσεστερ της Νέας Υόρκης. Μπορείς να ψηφίσεις το δικό σου αγαπημένο παιχνίδι, εδώ.