NETFLIX
NETFLIX

Τελικά, υπάρχει «σωστή σειρά» για να δεις το Kaleidoscope στο Netflix;

Η νέα σειρά Kaleidoscope ενθαρρύνει τους χρήστες να παρακολουθήσουν με τυχαία σειρά τα επεισόδια, υποσχόμενη μια διαφορετική εμπειρία τη φορά. Ωστόσο, το πείραμα φαίνεται μάλλον μάταιο.

Όποτε διαταράσσεται το lean back μοντέλο της παρακολούθησης και ξαφνικά ο θεατής αντί να βλέπει ανέμελος το ένα επεισόδιο πίσω απ’ το άλλο, βυθισμένος στον καναπέ του, καλείται να κάνει επιλογές στη ροή της ιστορίας, συμβαίνει ένας μικρός χαμός. Αυτό είχε συμβεί το 2018 με την ταινία του Black Mirror, το Bandersnatch, το ίδιο συμβαίνει τώρα στο Netflix με τη σειρά μίας σεζόν Kaleidoscope.

Το concept δε σκίζει από πρωτοτυπία: στη νέα αστυνομική σειρά που έκανε πρεμιέρα αρχές του έτους, μια ομάδα επίδοξων κλεφτών σχεδιάζει μια ληστεία επικών διαστάσεων σε ένα δρακόνια φυλασσόμενο θησαυροφυλάκιο με λεία 7 δισ. Εδώ υπάρχει έμμεση αναφορά στο περιστατικό που είχε συμβεί στο Μανχάταν το 2012, όταν κατά τη διάρκεια ενός τρομερού τυφώνα εξαφανίστηκαν μυστηριωδώς ομόλογα μεγάλης αξίας από μια υπόγεια κρυψώνα.

Τα ομόλογα είναι το θέμα και στη σειρά του Eric Garcia (του λατρεμένου Matchstick Men), μέχρι την κατάκτηση των οποίων θα μεσολαβήσουν προδοσίες, κρυφές συμφωνίες και άλλα τόσα τετριμμένα των heist ιστοριών.

Ποιο είναι το ενδιαφέρον; Ότι η σειρά Kaleidoscope ενθαρρύνει τους χρήστες να παρακολουθήσουν με τυχαία σειρά τα επεισόδια, πέρα από το φινάλε – για την ακρίβεια, σύμφωνα με την πλατφόρμα, «η σειρά που θα επιλέξεις να παρακολουθήσεις τα επεισόδια θα επηρεάσει την οπτική σου στην ιστορία, στους χαρακτήρες και στα ερωτήματα-απαντήσεις για τη ληστεία καθαυτή». Κάθε επεισόδιο έχει το όνομα από ένα χρώμα, παραπέμποντας στη βασική ιδιότητα του καλειδοσκοπίου, όπου ενώ κοιτάς το ίδιο αντικείμενο, αποκαλύπτεται διαφορετικό χρώμα τη φορά.

Κατ’ αναλογία, σε κάθε επεισόδιο παραδίδεται μια διαφορετική οπτική γωνία στον θεατή, όπως έχει εξηγήσει ο δημιουργός. Το αποτέλεσμα είναι ότι σε μια σειρά οκτώ επεισοδίων ανοίγονται μπροστά σου 5.040 πιθανοί συνδυασμοί – τελικά, έχει καθόλου νόημα όλο αυτό πέρα από το φλεξ της πρωτοτυπίας;

Αξίζει τον κόπο;

Courtesy of Netflix © 2022

Για να γίνει πράξη το παράτολμο εγχείρημα της ανακατεμένης παρακολούθησης, απαιτείται άριστη σεναριακή μελέτη κάθε επεισοδίου ξεχωριστά, ώστε οι ίδιες πληροφορίες να ερμηνεύονται με διαφορετικό τρόπο, ανάλογα με τη σειρά παρακολούθησης που θα επιλέξει ο θεατής: για παράδειγμα, η ίδια σκηνή είναι flashback και teaser ταυτόχρονα, αποκάλυψη και cliffhanger ενός επόμενου κεφαλαίου. Εκείνο που είχε εξ αρχής κατά νου ο Eric Garcia ήταν ότι «κάθε επεισόδιο έπρεπε να δίνει κάτι καινούργιο για κάθε χαρακτήρα».

Έτσι, κάθε επεισόδιο ξεκινάει με έναν διαφορετικό αφηγητή –έναν από την ομάδα που έχει βάλει στο στόχο το χρηματοκιβώτιο που φυλάει ο Roger Salas–, δίνοντας πάντα την αίσθηση του «επεισοδίου-πιλότος». Ωστόσο, η ιστορία παραμένει να είναι γραμμένη γραμμικά, καλύπτοντας περιστατικά από 25 χρόνια πριν τη ληστεία μέχρι και έξι μήνες έπειτα από αυτήν, οπότε πιθανότατα θα βρεις μπροστά σου ακατανόητες λεπτομέρειες, των οποίων η εξήγηση θα έρθει αργότερα.

Οπότε για πολλούς, μεταξύ των οποίων και ο κριτικός του αμερικάνικου Esquire, το πείραμα αποδείχθηκε μάταιο, αφού η εμπειρία της θέασης κατέληξε να μοιάζει περισσότερο με άσκηση μυαλού, ώστε να συμπληρωθούν όλα τα κενά.

Και ενώ το τυράκι στην περίπτωση του Kaleidoscope είναι το ελεύθερο της επιλογής, στην πραγματικότητα η πλατφόρμα δεν ανακατεύει τελείως αυθαίρετα τα επεισόδια, αλλά στις προτάσεις που προωθεί στους χρήστες κρατάει σε σταθερή θέση κάποια από αυτά, πχ. η προτεινόμενη τριπλέτα που κλείνει την αφήγηση είναι Κόκκινο, Ροζ και Άσπρο.

Έχει νόημα να ξεφύγεις από τη σειρά που θα σου προτείνει η πλατφόρμα; Μόνο αν ακολουθήσεις συγκεκριμένο μονοπάτι.

Ποια είναι η ιδανική σειρά στο Kaleidoscope

Μαζί με την κυκλοφορία της πρωτότυπης σειράς, το Netflix εξέδωσε και τον αντίστοιχο οδηγό με τέσσερα προτεινόμενα μονοπάτια, ενώ μέχρι σήμερα είναι δεκάδες οι «διαδρομές» στο Kaleidoscope που έχουν κυκλοφορήσει από κοινό και κριτικούς: η χρονολογική (που είναι και ο μοναδικός τρόπος να εξαλείψεις κάθε αθέμιτη απορία), η αντίστροφη χρονολογική, εκείνη που βάζει πρώτο το Πορτοκαλί επεισόδιο για να εισάγει τον θεατή απευθείας στην εξιχνίαση της ληστείας από πράκτορα του FBI κ.ά.

Σύμφωνα με τις περισσότερες λίστες που έχουν δημοσιευθεί (ανάμεσά τους και η έμπιστη γνώμη του Vulture), το ιδανικό επεισόδιο για εναρκτήριο είναι το Κίτρινο, στο οποίο ο (πρωταγωνιστής) Λέο επιστρατεύει την ομάδα του για τη μεγάλη ληστεία.

Έπειτα, τα επεισόδια Βιολετί και Πράσινο, τα οποία ανατρέχουν στο παρελθόν (24 χρόνια και 7 χρόνια πριν τη ληστεία, αντίστοιχα), στη συνέχεια το Πορτοκαλί και το Μπλε που μεταπηδούν στο μέλλον και για το τέλος φυσικά το επεισόδιο Άσπρο, με το οποίο συμπληρώνονται όλα τα κενά με ωραίο τρόπο.

Ειδάλλως, εμπιστεύσου την «τυχαία σειρά» που θα προτείνει η πλατφόρμα.