© outnow.ch
ΣΙΝΕΜΑ

The Batman: Η κρυφή λεπτομέρεια που δεν πρόσεξε κανείς

Σύμφωνα με το ελληνικό box office, μάλλον έχεις δει ήδη το νέο Batman. Πρόσεξες όμως αυτό το Easter Egg;

The Batman, ίσον γιορτή για τις ασθενικές αίθουσες της πανδημίας. Τόσο για τις Ηνωμένες Πολιτείες όπου η ταινία έγινε η δεύτερη μεγαλύτερη κυκλοφορία της πανδημίας μετά το Spider-Man: No Way Home, όσο και για τις ελληνικές όπου έσπρωξε τα εισιτήρια στα 125.496 το τριήμερο της Καθαράς Δευτέρας. Για το μέτρο σύγκρισης, πριν από το Spider-Man: No Way Home, εξαψήφιο νούμερο είχαν να δουν τα ελληνικά ταμεία από τον Φεβρουάριο του 2020. Τώρα το The Batman έφερε περίπου το 69% των εσόδων.

Ποιοι όμως από όλους πρόσεξαν το Easter Egg από την καριέρα του Robert Pattinson που χώρεσε ο Matt Reeves, ο σκηνοθέτης και συν-σεναριογράφος της ταινίας, στον δικό του Batman;

Ένα από τα λιγότερο προφανή νεύματα του The Batman έρχεται νωρίς, όταν βλέπουμε σε μία σκηνή της εισαγωγής να εκτυλίσσεται μία ληστεία. Κατά τη διάρκεια της σεκάνς ακούμε τον Robert Pattinson να μιλά για το πρόσφατο χόμπι του ως μασκοφόρος εκδικητής και για την ανάγκη του να συντονίζει καθημερινά την αντιμετώπιση των κακοποιών στοιχείων της Gotham ανάλογα με την προτεραιότητα που τα καθορίζει. Καθώς τα σκέφτεται όλα αυτά (και σίγουρα τα γράφει), βλέπουμε έναν άνδρα πίσω από μία γκροτέσκα πράσινη μάσκα να ληστεύει ένα παντοπωλείο που ονομάζεται Good Times Grocery.

Η αναφορά πρέπει να έχει να κάνει με το Good Time, το απρόβλεπτο rollestercoaster για θρίλερ που είχαν γυρίσει οι αδερφοί Safdie (Uncut Gems) με πρωταγωνιστή τον Robert Pattinson, με αφορμή μία ληστεία που είχε πάει πολύ, πολύ στραβά.

Η ταινία δεν ήταν μόνο ένα αδυσώπητο ride που είχε βασιστεί στις ζωντανές του ερμηνείες, τη φρενήρη του ενέργεια και το ηλεκτρονικό του σκορ που σφυροκοπούσε και εμάς και τον ήρωα του Pattinson, αλλά είχε μετακινήσει αποφασιστικά τον ηθοποιό μακριά από τις Twilight ρίζες του. Ο ηθοποιός είχε κερδίσει μία υποψηφιότητα στα Gotham Awards και μία στα Independent Spirit Awards για την ερμηνεία του, και έδωσε μάλιστα μία διαφορετική εικόνα για τον Pattinson στον Reeves που είχε αρχίσει να γράφει το σενάριο του The Batman με τον ηθοποιό στο μυαλό.

«Όταν είδα το Good Time», έχει δηλώσει ο Reeves στο Little White Lies, «υπήρχε κάτι εκρηκτικό σε εκείνη την ιστορία, αλλά και μια ενσυναίσθηση, και νομίζω ότι αυτό έψαχνα».

Nέος Batman, νέες περιπέτειες

Αυτή η πρόθεση του Reeves βέβαια δε σήμαινε ότι ο Pattinson δε χρειάστηκε να δώσει τον αγώνα του για τον ρόλο του Batman.

Ο ηθοποιός δεν έχει αποκαλύψει ποια ήταν η δική του ιδέα για έναν ανανεωμένο Batman, όμως προσπαθούσε να την πει στον Reeves επί μήνες. Πριν καν ο άνθρωπος τελειώσει το σενάριο.

«Σκεφτόμουν πολύ καιρό τον Batman», είχε δηλώσει στο Variety. «Είναι παράλογο και να το λες. Είχα μια κάποια ιδέα για να το κάνω και τσίγκλιζα τον Matt. Δεν δεχόταν κανένα τσίγκλισμα. Ζητούσα συνεχώς να τον συναντήσω».

Ο Reeves δεν τον είδε τελικά πριν τελειώσει το σενάριο, τον κάλεσε όμως να δοκιμάσει το Batsuit όταν θα ξεκινούσε τη διαδικασία του κάστινγκ.

«Το φόρεσα. Θυμάμαι να λέω στον Matt, “Σε αλλάζει όντως κάπως!”. Και μου είπε, “Θα το ήλπιζα! Είσαι κυριολεκτικά μέσα στο Batsuit” […] Νιώθεις αμέσως πολύ δυνατός. Και είναι εντυπωσιακό, είναι τρομερά δύσκολο να μπεις σ’ αυτό, οπότε η τελετουργία είναι εξευτελιστική. Έχεις πέντε ανθρώπους να προσπαθούν να σε χώσουν μέσα σε κάτι. Και μόλις το φοράς λες ναι, νιώθω δυνατός, νιώθω σκληρός, παρότι έπρεπε κάποιος να στριμώξει τα οπίσθιά μου στα πόδια [της στολής]. Προσπαθείς να σκεφτείς έναν τρόπο να βρεις ισορροπία, πώς να κάνεις κάτι φρέσκο χωρίς να θες να φοβίσεις κανέναν, και να δουλέψεις μέσα στους περιορισμούς της στολής».