NETFLIX

Το guest του David Duchovny στο The Chair του Netflix είναι έργο τέχνης

Το The Chair του Netflix μάς χάρισε μία από τις πιο αδίστακτες και αστείες guest εμφανίσεις στην τηλεόραση.

Το The Chair με την υπέροχη Sandra Oh είναι η πρώτη παραγωγή των David Benioff και D.B. Weiss, των δημιουργών του τηλεοπτικού Game of Thrones, στο πλαίσιο της συμφωνίας τους με το Netflix. Εάν τυχόν αυτό σε αποτρέπει, συμπαραγωγός, σεναριογράφος και showrunner της μίνι σειράς 6 επεισοδίων είναι η Amanda Peet (θα την αναγνωρίσεις πιθανώς από το καστ του Togetherness) που εδώ εκτελεί για πρώτη φορά χρέη επιμέλειας τηλεοπτικού show, και αντιμετωπίζει με απροσδόκητο πάθος αυτή τη σάτιρα γύρω από τα πανεπιστημιακά ιδρύματα στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Για όσους από εμάς περιμέναμε με ανυπομονησία -και τελικά απόγνωση- να δούμε ξανά τις ικανότητες της Oh στην κωμωδία στο ολοένα και βλοσυρότερο Killing Eve, το The Chair κατέφθασε στο Netflix για να της επιτρέψει να τις εξασκήσει μαζί με αυτές στο δράμα (πες ό,τι θες για το Grey’s Anatomy, αλλά εκείνη η σειρά τής άφηνε χώρο και για τα δύο). Εδώ η Oh υποδύεται την Ji-Yoon, την πρώτη μη λευκή γυναίκα πρόεδρο ενός στο-περίπου-Ivy-League πανεπιστημίου της Βορείου Αμερικής, με τη φαινομενικά καταδικασμένη αποστολή να ανταποκριθεί στις προκλήσεις του προβληματικού τμήματος Αγγλικής Φιλολογίας. Το αρχαιότερο προσωπικό του τμήματος αποστρέφεται την αλλαγή, το νέο αίμα την επιδιώκει, και η Ji-Yoon διχάζεται μεταξύ συναδέλφων που είτε βρίσκουν τη στρατηγική της πολύ επιθετική, είτε πολύ ήπια για να φέρει ουσιαστική αλλαγή.

 

 

 

«Νιώθω πως κάποιος μου έχει δώσει μία βόμβα σε αντίστροφη μέτρηση γιατί ήθελαν να βεβαιωθούν πως όταν θα σκάσει θα την κρατάει γυναίκα», λέει σε ένα από τα έξι ημίωρα του The Chair και, παρότι δε φαίνεται να έχει εξόφθαλμους εχθρούς στο Pembroke University όπου συνεργάτες και φίλοι υποστηρίζουν ότι στοχεύουν προς την ίδια κατεύθυνση, κανείς δε μοιάζει να μπορεί να συμφωνήσει σε κάποια κοινή πορεία (και έτσι όλοι καταλήγουν εκεί που ξεκίνησαν). Η ιστορία του Chair αφορά αυτούς που πιστεύουν και μοχθούν να φέρουν την αλλαγή -και που σίγουρα χρειάζονται την πρόοδο- αλλά βρίσκονται τελικά με την καυτή πατάτα στο χέρι.

Η Sandra Oh στο The Chair

Βασικό σημείο τριγμών είναι η μείωση των φοιτητών που εγγράφονται στα μαθήματα των μεγαλύτερων και πιο δυσπροσάρμοστων καθηγητών. Μία από τις λύσεις που δίνει σε πρώτη φάση η Ji-Yoon είναι η συγχώνευση του μαθήματος ενός εξ αυτών με το μάθημα της δημοφιλέστατης, νεότερης καθηγήτριας Yasmin “Yaz” McKay που παίζει η Αμερικανίδα-Γκανέζα δημιουργός και ηθοποιό, Nana Mensah. Για να εξασφαλίσει την αφοσίωσή της στο ίδρυμα τη στιγμή που τη διεκδικούν άλλα, ακόμη πιο υψηλού προφίλ κολέγια, αλλά και γιατί πιστεύει πάρα πολύ στο έργο της, η Ji-Yoon προτείνει στη Yaz να δώσει την επικείμενη Διακεκριμένη Διάλεξη του πανεπιστημίου και η δεύτερη αποδέχεται συγκινημένη. Το πρόβλημα προκύπει όταν ένα εκ των μελών του διοικητικού συμβουλίου αποφασίζει να παρακάμψει την επιθυμία της Ji-Yoon και να προτείνει την ομιλία σε έναν διάσημο άνδρα που έτυχε να συναντήσει σε μία υπαίθρια αγορά.

Ο άνδρας αυτός δεν ήταν άλλος από τον ηθοποιό, συγγραφέα και μουσικό David Duchovny. Ναι, καλά κατάλαβες, η τιμή της Διακεκριμένης Διάλεξης δόθηκε στον πρωταγωνιστή των X-Files που προσγειώνεται στο The Chair για να υποδυθεί τον εαυτό του. Και σα να μην έφτανε αυτό, το Pembroke αποφασίζει να τον χρησιμοποιήσει ως αντικαταστάτη ενός καθηγητή που βρίσκεται προς το παρόν σε διαθεσιμότητα, χωρίς να έχει κάποια φαινομενική σχέση με το αντικείμενο του μαθήματος. Η Ji-Yoon, προφανώς σκεπτική και χολωμένη από το γεγονός ότι πρέπει να παραδώσει ένα τέτοιο προνόμιο σε έναν σταρ του Hollywood αντί στο πουλέν της, δέχεται να τον συναντήσει στο σπίτι του για να συζητήσουν.

 

Ο David Duchovny στο The Chair

Η ιδιοφυία της συμμετοχής του Duchovny κρύβεται στη διπλή της λειτουργία. Εάν γνωρίζεις απλώς φατσικά τον ηθοποιό ή έχεις δει μία-δύο δουλειές του, τότε το cameo του εκτυλίσσεται ως μία ελαφριά διακωμώδηση ενός φαντασμένου ηθοποιού με φιλοδοξίες που απλώνονται πέρα απ’ όσο φτάνει το πάπλωμά του. Εάν όμως γνωρίζεις καλά (εντάξει, πολύ καλά) από Duchovny, θα ξέρεις πως όλα όσα αναφέρονται στη σειρά -το διδακτορικό, η συγγραφή βιβλίων, η μπάντα του ηθοποιού- είναι όλα πέρα για πέρα αλήθεια και ακόμα πιο αστεία.

Πριν συμμετάσχει στη σειρά Red Shoe Diaries και το Twin Peaks ή τις ταινίες Don’t Tell Mom the Babysitter’s Dead και Beethoven, πρώιμους ρόλους πριν τα X-Files δηλαδή, ο Duchovny έκανε διδακτορικό πάνω στην Αγγλική Φιλολογία στο Princeton. Δεν το ολοκλήρωσε ποτέ. Μετά τα X-Files πάλι, ο καλλιτέχνης προχώρησε στη συγγραφή τριών βιβλίων που αχνοφαίνονται στο 5ο επεισόδιο του The Chair: τα Holy Cow, Bucky F*cking Dent και Miss Subways (το τέταρτο βιβλίο του που εκδόθηκε φέτος, Truly Like Lightning, δε φάνηκε στην οθόνη). Σε μία άλλη στιγμή επίσης, ο Duchovny αναφέρει ότι υπήρξε πολύ απασχολημένος επειδή περιόδευε με τη μπάντα του, και κάτω από το τζάκετ του φοράει όντως T-shirt της πραγματικής του μπάντας.

Οι φανατικοί των X-Files δε, θα αναγνωρίσουν το κλείσιμο του ματιού που κάνει το The Chair όταν ο Duchovny βγαίνει από την πισίνα του για να υποδεχθεί την Ji-Yoon φορώντας ένα κόκκινο speedo. Στο επεισόδιο της 2ης σεζόν των X-Files, Duane Barry, ο Mulder είχε εμφανιστεί με το γνωστό κόκκινο speedo που συνέβαλε στο να γίνει το συγκεκριμένο επεισόδιο όχι μόνο fan favourite, αλλά και αστείο στους Simpsons.

Ο David Duchovny στο X-Files X-Files, FOX
Ο David Duchovny στο The Chair The Chair, Netflix

Στη διάρκεια της κουβέντας του με την Ji-Yoon, γίνεται σαφές ότι κάτω από την επιδειξιμανία και την άγνοιά του για τη σύγχρονη ακαδημαϊκή κουλτούρα, κρύβεται ένας γήινος, ανθρώπινος διακαής πόθος (του ίδιου του Duchovny πιθανώς). Να πάρει επιτέλους το διδακτορικό του. Αυτό αντιλαμβάνεται η Ji-Yoon και το χρησιμοποιεί ως αντάλλαγμα για να τον δελεάσει να παραιτηθεί από τη διάλεξη: Εκείνος θα εγκαταλείψει την ιδέα για κάποια που το αξίζει περισσότερο, και εκείνη του τάζει την τιμητική προσφώνηση του Δόκτορα.

Κάπου εκεί τελειώνει η εμφάνιση του Duchovny στο The Chair. Θα μείνει στην ιστορία ως ένα από τα πιο αδίστακτα και αστεία αυτο-πορτραίτα καλλιτέχνη που έχουν γυριστεί ποτέ.

Το The Chair είναι ολόκληρο διαθέσιμο στο Netflix.