2024/Jordan Strauss/Invision/AP
OSCARS 2024

Τι συμβολίζουν οι καρφίτσες που φόρεσαν οι σταρ στα φετινά Oscars

Από τις κόκκινες καρφίτσες που καλούσαν σε κατάπαυση του πυρός στη Γάζα και παλαιστινιακές σημαίες μέχρι ροζ pins για μισθολογική ισότητα, οι σταρ έκαναν τις πολιτικές τους δηλώσεις μέσω της μόδας.

Δεν θα ήταν τα Oscars αν οι σταρ περπατούσαν στο κόκκινο χαλί χωρίς να κάνουν πολιτικές δηλώσεις μέσω της μόδας. Φέτος, οι παρευρισκόμενοι στη μεγαλύτερη βραδιά του Χόλιγουντ φόρεσαν διάφορες καρφίτσες για να κάνουν δηλώσεις – από την έκκληση για κατάπαυση του πυρός στη Γάζα μέχρι την προστασία των τρανς παιδιών και τον αγώνα για μισθολογική ισότητα στη βιομηχανία του θεάματος.

Κατάπαυσης του πυρός

Ζητώντας κατάπαυση του πυρός στον πόλεμο του Ισραήλ με τη Γάζα, πολλοί ήταν εκείνοι που φόρεσαν κόκκινες καρφίτσες με το μότο Artists4Ceasefire. Ανάμεσα στα μέλη της οργάνωσης βρέθηκαν και αρκετά στελέχη της βιομηχανίας του θεάματος που υπέγραψαν ανοιχτή επιστολή προς τον πρόεδρο Biden καλώντας τον να ζητήσει άμεση αποκλιμάκωση και κατάπαυση του πυρός στη Γάζα και το Ισραήλ.

Ο Ramy Youssef / Photo by Richard Shotwell/Invision/AP
Ο Ramy Youssef

Ο ηθοποιός του Poor Things, Ramy Youssef, ένας από τους παρουσιαστές των Oscars το βράδυ της Κυριακής, έφτασε στο κόκκινο χαλί φορώντας ένα ολόμαυρο σύνολο με μια κόκκινη καρφίτσα καρφιτσωμένη στο πέτο του.

«Ζητάμε άμεση και μόνιμη κατάπαυση του πυρός στη Γάζα. Ζητάμε ειρήνη και διαρκή δικαιοσύνη για τον λαό της Παλαιστίνης. Είναι ένα παγκόσμιο μήνυμα, “Ας σταματήσουμε να σκοτώνουμε παιδιά”. Ας μην πάρουμε μέρος σε άλλο πόλεμο», δήλωσε στο κόκκινο χαλί. «Ας είμαστε ειλικρινείς με τον εαυτό μας, αν η ηγεσία υποτίθεται ότι πιστεύει ότι αυτό είναι που πρέπει να γίνει, τότε γιατί δεν το έχει κάνει; Τους ενθαρρύνουμε όλους να μιλήσουν δυνατά».

Η Billie Eilish και ο Finneas O’Connell, οι οποίοι έφυγαν και με το Oscar Καλύτερου Τραγουδιού “What Was I Made For?” για το Barbie έκαναν επίσης την είσοδό τους στο κόκκινο χαλί φορώντας τις κόκκινες καρφίτσες.

Oscars 2024 καρφίτσες Billie Eilish και Finneas O'Connell / Photo by Jordan Strauss/Invision/AP
Billie Eilish και Finneas O’Connell

Η Kaouther Ben Hania, η οποία είναι η πρώτη γυναίκα αραβικής καταγωγής που έχει δύο υποψηφιότητες για Oscar (με το ντοκιμαντέρ Four Daughters), έφτασε στο κόκκινο χαλί με μια κόκκινη καρφίτσα Arists4Ceasefire που στόλιζε το φόρεμά της. Το κόκκινο pin φόρεσαν με τη σειρά τους ο παραγωγός του Four Daughters, Nadim Cheikhrouh και ο Misan Harriman. Τη δική του δήλωση για κατάπαυση του πυρός στη Γάζα έκανε και ο πρωταγωνιστής του Poor Things, Mark Ruffalo, φορώντας εκτός από την κόκκινη καρφίτσα, κι έναν κρίνο.

Προστασία των τρανς παιδιών

Ο υποψήφιος για Όσκαρ σκηνοθέτης του Nimona, Troy Quane, έκανε την εμφάνισή του στο κόκκινο χαλί με μαύρο σμόκιν και pin που καλούσε για την προστασία των τρανς παιδιών.

Karen Ryan (από αριστερά), Nick Bruno, Julie Zackary και Troy Quane με το pin του για την προστασία των τρανς παιδιών / AP Photo/Chris Pizzello
Karen Ryan (από αριστερά), Nick Bruno, Julie Zackary και Troy Quane με το pin του για την προστασία των τρανς παιδιών

Μισθολογική ισότητα

Ο υποψήφιος για Όσκαρ ενδυματολόγος του Napoleon, David Crossman, φόρεσε μια ροζ καρφίτσα με το μότο “Pay Equity Now”. Νωρίτερα φέτος, οι ενδυματολόγοι ενέτειναν τον επί δεκαετίες αγώνα τους για μισθολογική ισότητα και ισότητα των φύλων, ξεκινώντας το κίνημα “Pay Equity Now”, που οργανώθηκε για να επιστήσει την προσοχή στις μισθολογικές ανισότητες στον κλάδο.

Κίτρινες κορδέλες

Ο Ισραηλινοαμερικανός παραγωγός ταινιών Avi Arad φόρεσε μια καρφίτσα – κίτρινη κορδέλα, δείχνοντας την αλληλεγγύη του στους ομήρους που εξακολουθούν να κρατούνται αιχμάλωτοι από τη Χαμάς μετά την επίθεση της 7ης Οκτωβρίου 2023 στο Ισραήλ. Κατά την περίοδο των βραβείων, η ισραηλινή οργάνωση Bring Them Home προμήθευε τους αστέρες με κίτρινες κορδέλες, ενώ την προσπάθεια συντόνισε η Ashlee Margolis, ιδρύτρια του branding agency The A List με έδρα το Μπέβερλι Χιλς. Ο J Smith-Cameron από το Succession και ο John Ortiz από American Fiction, φόρεσαν τις κίτρινες κορδέλες κατά την παρουσία τους στις Χρυσές Σφαίρες νωρίτερα φέτος.

Σημαία της Παλαιστίνης

Οι πρωταγωνιστές του Anatomy of a Fall, Milo Machado-Graner και Swann Arlaud ανέβηκαν στο κόκκινο χαλί φορώντας καρφίτσες με την παλαιστινιακή σημαία. Εν τω μεταξύ, έξω από το Dolby Theatre, εκατοντάδες διαδηλωτές έκαναν τη δική τους διαμαρτυρία ζητώντας άμεση και μόνιμη κατάπαυση του πυρός.