©Starz
ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ

Το Heels ρίχνει μια εξονυχιστική ματιά στον κόσμο του wrestling

Η σειρά του δίκτυου Starz, σχετικά με δυο αδέλφια-παλαιστές σε μια μικρή επαρχιακή πόλη, μοιάζει έτοιμη να σηκώσει τη ζώνη του τηλεοπτικού πρωταθλητή.

Αν περιμένεις να δεις κάτι σαν σίκουελ του The Wrestler, την μοναδική δηλαδή καλή ταινία για το wrestling που έχει φτιαχτεί ποτέ, τότε δεν υπάρχει λόγος να διαβάσεις παρακάτω. Γιατί προφανώς και το Heels δεν φιλοδοξεί να αναμετρηθεί στο ρινγκ με τo ταλέντο του Darren Aronofsky και την υπέροχα «κατεδαφισμένη» φάτσα του Mickey Rourke.

Αν, από την άλλη, περίμενες «ευλαβικά» εδώ και καιρό τον διάδοχο του Friday Night Lights, μια σειρά που θυμίζω ότι είχε στο επίκεντρο της μια μικρή πόλη στην οποία το ποδόσφαιρο ήταν θρησκεία, τότε το Heels είναι κατάλληλο για εσένα.

 

Γιατί και εδώ, στη συγκεκριμένη πόλη στην Tζόρτζια όπου και διαδραματίζεται, έχει ένα -διαφορετικό αυτή τη φορά- άθλημα για θρησκεία.

To Wrestling ως θρησκεία

Προφανώς, η συγκεκριμένη σύγκριση είναι και πρόωρη και βιαστική και, ενδεχομένως, βέβηλη. Ωστόσο, ήδη από τα πρώτα -αμήχανα, όπως είναι λογικό- επεισόδια, τα κοινά vibes είναι υπαρκτά. Αρκεί να κάνεις τον κόπο να τα προσέξεις πίσω από τα ιδρωμένα κορμιά που κάνουν «γδουπ» όταν πέφτουν στο ρινγκ. Όπως η μονομανία του κοινού για τους τοπικούς stars, η οικογενειακή διαμάχη/ σύνδεση και όλα τα υπόλοιπα που έκαναν το Friday Night Lights διαχρονικό και ξεχωριστό.

Συγκεκριμένα στο Heels, δια χειρός του δημιουργού του Rick and Morty και Loki και με showrunner ένα fan-ηθοποιό από το Snowpiercer, πρωταγωνιστές είναι δυο άσπονδα αδέλφια. Ο μεγαλύτερος και καλός γιος Jack Spade, που εντός ρινγκ υποδύεται τον villain (ο οποίος στην wrestling ορολογία ονομάζεται heel) αλλά εκτός είναι ο σωστός οικογενειάρχης που γράφει τα σενάρια για τα ματς και προσπαθεί να κρατήσει ζωντανή τη μικρή αρένα και τη μεγάλη κληρονομιά του πατέρα του.

Και ο μικρότερος, άσωτος και κακός γιος Ace Spade, που εντός ρινγκ υποδύεται τον καλό και εκτός σκορπάει χολή. Άσε που είναι έτοιμος, με το που δοθεί ευκαιρία, να παρατήσει την οικογενειακή παράδοση και να κυνηγήσει τα φράγκα που του εξασφαλίζει η συμμετοχή του σε μια μεγαλύτερη λίγκα.

Η διαμάχη μεταξύ των δυο, τους οποίους υποδύονται αντίστοιχα ο Stephen Amell του Arrow (που έχει υπάρξει και ο ίδιος επαγγελματίας παλαιστής) και ο Alexander Ludwig του Vikings (που μοιάζει σαν να έχει υπάρξει και ο ίδιος επαγγελματίας παλαιστής), βρίσκεται προφανώς στον πυρήνα της σειράς. Και, αν και υπερτονισμένη στην αρχή, η ένταση μεταξύ των δυο είναι μια χαρά πειστική.

Αν και εκεί που το Heels διαπρέπει είναι αλλού. Όταν δηλαδή μας ενημερώνει για το backstage του αθλήματος, που εμφανώς αγαπούν οι δημιουργοί του, μέσω ενός τσατραπάτρα rookie χαρακτήρα που έχει φτιαχτεί για αυτόν τον λόγο.

Και, πάνω από όλα, όταν βρίσκει την ηρεμία να αφήσει την πλοκή στην άκρη και να ασχοληθεί με τους δευτερεύοντες χαρακτήρες. Συγκεκριμένα εκείνους τους παλαίμαχους wrestlers που έχουν τσακίσει το κορμί τους προσπαθώντας να βγάλουν το μεροκάματο διασκεδάζοντας τους -συνήθως- ρατσιστές συγχωριανούς τους. Kάτι που, ομολογουμένως, το Heels δεν επιτρέπει στον εαυτό του να κάνει αρκετά συχνά σε αυτή την πρώτη του σεζόν.

Τα κρυφά ατού του Heels

Όπως εύστοχα επισημαίνει το Variety, το Heels μοιάζει φτιαγμένο για αγώνες αντοχής, όχι ταχύτητας. Υπό την έννοια ότι δεν θα αποτελέσει έκπληξη αν, σε μια-δυο σεζόν από τώρα, βρεθεί να φιγουράρει σταθερά σε κάθε συζήτηση περί «καλύτερης δραματικής σειράς».

Και αυτό γιατί ο κόσμος που με μεράκι και πειθαρχία χτίζει το Heels μοιάζει καταδικασμένος για επέκταση τύπου «Κατάν θαλασσοπόροι». Κάτι που αρχίζει και συμβαίνει στο δεύτερο μισό της σεζόν όταν (SPOILER!) ένας χαρισματικός αντίπαλος αρχηγός wrestling λίγκας μπαίνει δυναμικά στο προσκήνιο και κλέβει την παράσταση.

Ατού της σειράς αποτελεί το γεγονός ότι χρονικά -χωρίς να το δηλώνει ξεκάθαρα- είναι τοποθετημένη ελαφρώς στο παρελθόν. Κάτι που γνωρίζουν οι φαν του wrestling αφού τέτοιες μικρές επαρχιακές λίγκες έχουν πάψει να υπάρχουν εδώ και πολλά χρόνια. Καθώς επίσης το δυνατό supporting cast που περιλαμβάνει από την Mary McCormack ως δυναμική manager μέχρι την ανερχόμενη Kelli Berglund που διαθέτει και κορμί για ρινγκ και μυαλό για μπίζνα.