© Shutterstock
ΜΟΥΣΙΚΗ

Το «μωρό» του Nevermind μηνύει τους Nirvana για παιδική πορνογραφία

Ο 30χρονος Spencer Elden υπέβαλε μήνυση κατά του συγκροτήματος για τη γυμνή, βρεφική φωτογραφία του που έντυσε το εξώφυλλο του θρυλικού άλμπουμ.  

Ο Spencer Elden γεννήθηκε τον Φεβρουάριο του 1991. Όταν ήταν τεσσάρων μηνών φωτογραφήθηκε γυμνός σε πισίνα της Καλιφόρνια για το εξώφυλλο του Nevermind, του θρυλικότερου άλμπουμ των Nirvana και ενός από τα πιο δημοφιλή στην ιστορία της παγκόσμιας μουσικής σκηνής. 

Σήμερα, ένα μήνα πριν τη συμπλήρωση 30 ετών από την κυκλοφορία του δίσκου -έκανε πρεμιέρα στα ράφια των δισκοπωλείων στις 24 Σεπτεμβρίου του 1991-, ο Elden μηνύει τους Nirvana για παιδική πορνογραφία.

Όπως διαβάζουμε στο Pitchfork, o 30χρονος υπέβαλε μήνυση κατά των επιζώντων μελών του συγκροτήματος και του Kurt Cobain Estate, μεταξύ άλλων, ισχυριζόμενος ότι παραβίασαν τα ομοσπονδιακά καταστατικά παιδικής πορνογραφίας και ότι τον εκμεταλλεύτηκαν σεξουαλικά στην τρυφερή αυτή ηλικία, κατά την οποία ήταν ανίκανος να συναινέσει για τη δημόσια χρήση της γυμνής, βρεφικής του φωτογραφίας. 

Σύμφωνα με το νόμο, ωστόσο, οι μη σεξουαλικής φύσεως γυμνές φωτογραφίες βρεφών δεν θεωρούνται παιδική πορνογραφία. Και η αλήθεια είναι ότι ως τέτοια έχει εκληφθεί μέσα στα χρόνια η συγκεκριμένη λήψη: ως μία δήλωση για τον καπιταλισμό, με το μωρό να προσπαθεί να πιάσει ένα δολάριο. 

Ο Elden φαίνεται να έχει όμως άλλη άποψη, που ήρθε βέβαια πολύ, μα πολύ, καθυστερημένα, προκαλώντας αντιδράσεις.

Η «ισόβια ζημιά»

Στη μήνυσή του, ο Spencer Elden δηλώνει ότι «τόσο το συγκρότημα, όσο ο φωτογράφος Kirk Weddle και οι δισκογραφικές εταιρείες εκμεταλλεύτηκαν σκόπιμα για εμπορικούς λόγους τη γυμνή, παιδική του φωτογραφία για να προωθήσουν τον εαυτό τους και τη μουσική τους σε βάρος του» και ισχυρίζεται ότι αυτό περιγράφεται ως “sex trafficking”, καθώς «αναγκάστηκε να εμπλακεί σε εμπορικές σεξουαλικές πράξεις κάτω των 18 ετών». 

Υποστηρίζει επίσης ότι η εικόνα περνάει τα όρια της παιδικής πορνογραφίας με την προσθήκη του δολαρίου στο πλάνο να κάνει το μωρό να φαίνεται ότι «εργάζεται στη βιομηχανία του σεξ», ενώ αναφέρει ότι οι Nirvana αθέτησαν την υπόσχεση που είχαν δώσει στους γονείς του ότι δεν θα φαίνονταν τα γεννητικά του όργανα στο εξώφυλλο. 

«Η μόνιμη βλάβη που έχει υποστεί περιλαμβάνει αλλά δεν περιορίζεται σε ακραία και μόνιμη συναισθηματική δυσφορία με σωματικές εκδηλώσεις, παρεμβολές στη φυσιολογική ανάπτυξη και εκπαίδευση, ισόβια απώλεια εισοδηματικής ικανότητας, απώλεια προηγούμενων και μελλοντικών μισθών, παλαιότερα και μελλοντικά έξοδα για ιατρική και ψυχολογική θεραπεία, απώλεια της απόλαυσης της ζωής και άλλα που θα αποδειχθούν στη δίκη», αναφέρεται χαρακτηριστικά στη μηνυτήρια αναφορά κατά των Nirvana που υπέβαλε ο δικηγόρος του, Robert Lewis. 

Η μήνυση κατά των Nirvana που άργησε 3 δεκαετίες

Για την «ισόβια ψυχολογική, συναισθηματική και επαγγελματική ζημιά» που υπέστη όπως τη χαρακτηρίζει στη μήνυση, ο 30χρονος ζητάει τουλάχιστον 150.000 δολάρια από καθέναν από τους εναγόμενους, αλλά και να επωφεληθεί και ο ίδιος από τις πωλήσεις του επιτυχημένου άλμπουμ. 

Σε συνέντευξη του το 2008, ο πατέρας του, Rick Elden είχε εξομολογηθεί στο NRP ότι είχε λάβει 200 δολάρια για τη γυμνή φωτογραφία του γιου του και ότι με τον φωτογράφο Kirk Weddle ήταν καλοί φίλοι. Γι’ αυτό και επιλέχθηκε το δικό του μωρό από όλα όσα είχε φωτογραφήσει εκείνος το καλοκαίρι του 1991.

Δεδομένου ότι έχουν περάσει 30 ολόκληρα χρόνια, μέσα στα οποία ο ίδιος ο Spencer αναδημιούργησε -οικειοθελώς- ουκ ολίγες φορές το εμβληματικό εξώφυλλο, οι αντιδράσεις των fans και μη των Nirvana για τη συγκεκριμένη είδηση κατακεραυνώνουν το «διάσημο μωρό».

Στο τελευταίο tweet, ίσως να κρύβεται μία μεγάλη αλήθεια, που δύσκολα χωνεύεται.

Προς το παρόν, δεν υπάρχει κανένα σχόλιο από την πλευρά του συγκροτήματος. Το Pitchfork επικοινώνησε με έναν από τους εναγόμενους, χωρίς να λάβει κάποια απάντηση.

Αν πάντως ισχύουν τα περί αθέτησης υπόσχεσης -καθώς δεν υπήρξε ποτέ κάποιο γραπτό συμφωνητικό- που είχαν δώσει οι Nirvana στην οικογένεια να καμουφλάρουν τα γεννητικά όργανα του μωρού, τότε ναι, μιλάμε για μεγάλο φάουλ. Ένα ακόμα είναι ίσως ο αφελής τρόπος με τον οποίο οι γονείς του διαχειρίστηκαν την όλη υπόθεση πίσω στα 90s. 

Εν αναμονή των εξελίξεων.