Φωτογραφίες: David Lee/Prime Video
REVIEWS

Το νέο Mr. & Mrs. Smith είναι καλύτερο από το original

Το νέο Mr. & Mrs. Smith δεν μπορεί να αναδημιουργήσει τη σεξουαλική ένταση της ταινίας, όμως αυτό είναι για καλό.

Στην ταινία Mr. & Mrs. Smith του 2005 με τον Brad Pitt και την Angelina Jolie, δύο παντρεμένοι κατάσκοποι ανακαλύπτουν ότι τους έχει ανατεθεί να σκοτώσουν ο ένας τον άλλον. Η κατασκοπεία και όλοι οι μηχανισμοί που τη συνοδεύουν είναι απλώς το περιτύλιγμα. Στην πραγματικότητα η ταινία αφορούσε τον γάμο της ανώτερης μεσαίας τάξης. Οι Smiths ζούσαν συναισθηματικά αποξενωμένοι, υποκινούμενοι από την αποχαυνωτική κανονικότητα των εταιρικών θέσεων εργασίας, ένα αναμενόμενο σπίτι στα προάστια και την ανάγκη να διατηρούνται τα προσχήματα. Οι δυο τους ξαναβρίσκουν ο ένας τον άλλον μέσα από σκηνές μάχης που γίνονται σκηνές σεξ, ισοπεδώνοντας κυριολεκτικά το σπίτι που, συμβολικά, τους παγιδεύει στη συμμόρφωση.

Η νέα σειρά remake του Amazon Prime, το Mr. & Mrs. Smith, με πρωταγωνιστές τον Donald Glover και τη Maya Erskine (από το φανταστικό, παραγνωρισμένο Pen15), χρησιμοποιεί επίσης την κατασκοπεία ως μία μεγάλη, ενίοτε βίαιη παιδική χαρά στην οποία διερευνώνται ιδέες για τον σύγχρονο γάμο. Όμως το 2024, αυτό το τοπίο μοιάζει λίγο διαφορετικό.

Το βάρος της ευθύνης δεν έχει πλέον να κάνει με το πώς θα διατηρήσεις το πνεύμα σου ζωντανό καθώς αποχαυνώνεσαι από τις προαστιακές προσδοκίες του 2005. Αντίθετα, εδώ η ζωή των ονείρων σου είναι τόσο ανέφικτη οικονομικά, που δεν μπορείς να την έχεις χωρίς να πάρεις μια δουλειά με πραγματικά απαίσια ισορροπία μεταξύ εργασίας και προσωπικής ζωής.

Σε συνεργασία με τον Glover και τη Francesca Sloane, συνεργάτρια του Glover στο Atlanta που αντικατέστησε την Phoebe Waller-Bridge στη δημιουργική ομάδα, το νέο Mr. & Mrs. Smith αντιστρέφει την ταινία του 2005. Εδώ, ο John και η Jane είναι άγνωστοι μέχρι που ένα πρακτορείο τούς συνθέτει ως συνεργάτες που πρέπει να λειτουργήσουν σε κατασκοπευτικές αποστολές υπό το πρόσχημα του γάμου.

Το κύριο ερώτημα που έχει κανείς στο μυαλό του είναι το εξής: Είναι το νέο Mr. and Mrs. Smith τόσο σέξι όσο το πρωτότυπο; Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία: Η σειρά δεν μπορεί να αναδημιουργήσει τη σεξουαλική ένταση της ταινίας. Όμως αυτό είναι για καλό.

Mr. and Mrs. Smith

Η σειρά διατηρεί την κεντρική της ιστορία όσο το δυνατόν λιγότερο σέξι, ακόμη και όταν αυτή εκτυλίσσεται σε πολύ σέξι σενάρια. Για αρχή, κάθε μυστικός πράκτορας προσλαμβάνεται από έναν υπολογιστή. Ο John και η Jane περνούν από συνέντευξη μέσω οθόνης, απαντώντας σε ερωτήσεις όπως «πόσους ανθρώπους έχεις σκοτώσει;» και «πόσες φορές έχεις πει “σ’ αγαπώ”», με μοναδική ανταπόκριση το ψυχρό μπλε φως της οθόνης.

Αυτό που μπορεί να ακούγεται κομψό και κουλ είναι στην πραγματικότητα απομονωτικό, μία δημιουργική επιλογή που αποκτά μεγαλύτερο νόημα μόλις ο John και η Jane προσληφθούν και ανακαλύψουν ότι η εφαρμογή είναι ουσιαστικά το αφεντικό τους: μοιράζει τις αποστολές, αξιολογεί την απόδοσή τους και αποτελεί το μοναδικό σημείο επαφής τους. Στην εποχή της τηλεργασίας, της αλγοριθμικής εξάρτησης και της μειωμένης κοινωνικής δραστηριότητας, το να παίρνεις εντολές ζωής και θανάτου από το “HiHi” – έτσι αποκαλείται το αφεντικό τους, αφού ποτέ δεν δίνει άλλο όνομα και ούτε καν επιβεβαιώνει ότι υπάρχει αληθινός άνθρωπος πίσω από τις εντολές – μοιάζει με τρομακτική φουτουριστική πραγματικότητα που μπορεί να είναι ήδη εδώ.

Στις περισσότερες περιπτώσεις, οι αποστολές του John και της Jane είναι λίγο πιο προσγειωμένες από τις βομβαρδιστικές περιπέτειες με τους εκτοξευτές πυραύλων όπου είχε επιδοθεί το αντίστοιχο ζευγάρι της μεγάλης οθόνης. Οι αποστολές τους περιλαμβάνουν ως επί το πλείστον τη διακριτική παρακολούθηση στόχων από τοποθεσία σε τοποθεσία, ή την εξεύρεση κάποιου διακριτικού τρόπου να βάλουν κοριό σε κάποιου το smartphone. Το δικό τους είναι ένα πιο ήσυχο, μεθοδικό είδος κατασκοπείας, πράγμα βολικό γιατί τους δίνει περισσότερο χρόνο για να μιλήσουν.

Mr. and Mrs. Smith credit: David Lee/Prime Video

Η Sloane και ο Glover παραιτούνται της υπερβολικά ευρείας εκτέλεσης που είχε υπηρετήσει η ταινία και πλαισιώνουν τα αναπόφευκτα προβλήματα της σχέσης των Smith ως θανάσιμα σοβαρά, όπως ακριβώς πλαισιώνουν την αγάπη τους ο ένας για τον άλλον ως θανάσιμα γνήσια. Ένα επεισόδιο που αποτελείται σχεδόν εξ ολοκλήρου σε γραφείο συμβουλευτικής ζευγαριών – ένα νεύμα στο πρωτότυπ -) παραλείπει τα αστεία και τα φτηνά σχόλια για τους ρόλους των φύλων, για κάποιες κατά τόπους ανελέητα σκληρές εξομολογήσεις.

Αυτά όμως όλα δεν σημαίνουν πως το Mr. & Mrs. Smith δεν βασίζεται κι αυτό στη χημεία των πρωταγωνιστών του. Αν μη τι άλλο, γίνεται σέξι μέσα από την αυτοσυγκράτησή του. Την ώρα που οι Smiths πλοηγούνται σε απίθανες αποστολές, σε σιωπηλές δημοπρασίες και χιονοδρομικά κέντρα, εμείς αναρωτιόμαστε πότε επιτέλους θα κάνουν πράξη την ανομολόγητη έλξη τους, πότε θα μοιραστούν το πρώτο τους φιλί, πότε ο κοινός τους χώρος θα αρχίσει να μοιάζει πραγματικά με σπίτι. Μόλις ξεπεραστούν τα όρια αυτά, προκύπτουν ακόμα περισσότερες ανησυχίες. Είναι τα συναισθήματά τους αληθινά ή πυροδοτούνται απλώς από την αδρεναλίνη των αποστολών;

Αυτό που μας δίνουν τούτοι οι νέοι Smiths είναι μία μελέτη για τον γάμο, αν και κάτω από ασυνήθιστες συνθήκες. Ενώ οι Smiths του 2005 καύλωναν ο ένας με τον άλλο, αυτοί εδώ οι Smiths ψάχνουν ακόμα να βρουν την οικειότητα. Από το στήσιμο της ιστορίας και μόνο, ξέρουμε πως ο John και η Jane θα ερωτευτούν ο ένας τον άλλον σε στιλ ρομαντικής κομεντί, όμως αυτό που είναι τόσο απροσδόκητα απολαυστικό, είναι ο τρυφερός τρόπος με τον οποίο φτάνουν εκεί.

Παρακολουθούμε αυτόν τον John και την Jane να κάνουν τα μωρουδιακά βήματα κάθε ρομάντσου, τα οποία περιλαμβάνουν άκρως οικιακές, από συζητήσεις για το πλύσιμο των πιάτων, μέχρι τη δύσκολη μετάβαση απ’ το να κοιμούνται σε ξεχωριστά κρεβάτια στο να μοιράζονται το ίδιο. Η σπίθα τους είναι πιο πιστευτή όταν μαθαίνουν, όπως πολλά πρώιμα ζευγάρια, πώς να υπάρχουν στον ίδιο χώρο. Ρωτούν ο ένας τον άλλον σχετικά με τα χειρότερα στοιχεία του χαρακτήρα τους και για το παρελθόν τους, και το γεγονός ότι οι απαντήσεις τους καλύπτονται όλο και λιγότερο από μυστήριο με την πάροδο του χρόνου, είναι σημάδι της εμβάθυνσης της σχέσης τους.

Mr. and Mrs. Smith

Ο Hiro Murai του Atlanta σκηνοθετεί τα δύο πρώτα επεισόδια, βοηθώντας στη γείωση των πρωταγωνιστών μέσα στο φανταστικό τους περιβάλλον, ενώ οι εξαιρετικοί guest stars που φέρνει η υπεύθυνη κάστινγκ Carmen Cuba ενσωματώνονται άψογα στην ιστορία.

Ένας διεστραμμένος John Turturro εμφανίζεται ως στόχος σε ένα πρώιμο επεισόδιο, σε ρόλο δισεκατομμυριούχου μεγιστάνα ακινήτων, μία επιχείρηση που τους πηγαίνει τόσο φρικτά στραβά, που τα οδυνηρά της γεγονότα τούς οδηγεί στο κρεβάτι.

Τα πράγματα, ωστόσο, γίνονται πραγματικά ενδιαφέροντα και δυσοίωνα στο πρώτο double date τους: οι Smiths συναντούν τυχαία ένα άλλο ζευγάρι Smiths. Αυτός ο John (ο Wagner Moura του Narcos) και αυτή η Jane (η πάντοτε ευπρόσδεκτη Parker Posey) Smith είναι σαφώς πολύ πιο έμπειροι, ανέμελοι και πολύ λιγότερο αγχωμένοι να τα ισορροπήσουν όλα. Οι τέλειοι υπάλληλοι για τον HiHi. Όμως οι διεστραμμένες φιλοδοξίες τους, η πιο σκοτεινή τους πλευρά και η τόλμη τους να στρέψουν τους δικούς μας Smiths σε μία δυνητικά αιμοβόρικη αποστολή, οδηγούν σε ένα σημείο καμπής τη σχέση τους που μπορεί να μετατραπεί σε ανεπανόρθωτα ρήγματα.

Ηθοποιοί όπως η Michaela Coel, ο Paul Dano, η Sharon Horgan και ο Ron Perlman εμφανίζονται και αυτοί σε διασκεδαστικούς guest ρόλους κατά τη διάρκεια διαφόρων επιχειρήσεων.

Τελικά, το Mr. & Mrs. Smith είναι ένα ταξίδι, που περιγράφει με πανούργο τρόπο τον περίπλοκο κύκλο ζωής μίας σχέσης – τα καλά, τα κακά και τα άσχημα.

Η σειρά υποστηρίζει πως η αγάπη είναι δύσκολη και η διατήρηση των σχέσεων είναι δουλειά εξίσου σκληρή και συναισθηματικά απαιτητική, όσο και η αποστολή ενάντια κάποιας ανυποψίαστης ψυχής εκεί έξω.