MASTERCHEF 5

Το πραγματικό βραβείο του MasterChef ήταν τα λόγια του Jason Atherton στη Μαργαρίτα

«Τώρα ξεκινάει κάτι όμορφο για σένα. Πρέπει να είσαι περήφανη για τον εαυτό σου».

«Θέλω να γίνω η πρώτη γυναίκα MasterChef» έλεγε η Μαργαρίτα Νικολαΐδη στην αρχή του φετινού reality μαγειρικής. Σε έναν διαγωνισμό που μέχρι χθες είχαν κυριαρχήσει απόλυτα οι άντρες, ακουγόταν απλά σαν μία απατηλή προσδοκία για λίγο καλύτερη ποσόστωση ανάμεσα στα φύλα. Τελικά, δεν ήταν ευχή. Ήταν υπόσχεση.

Ο ιδανικότερος τρόπος για να κλείσει το φετινό MasterChef ήταν με τον Jason Atherton σε ρόλο κριτή και τη Μαργαρίτα στη θέση της νικήτριας. Ήταν δίκαιο και έγινε πράξη, παρότι η 27χρονη μαγείρισσα βρέθηκε μία φορά εκτός διαγωνισμού. Άλλωστε, αυτό που έχει σημασία είναι να σηκώνεσαι ξανά – όσες φορές και αν βρεθείς στο καναβάτσο.

Η χαμογελαστή κοπέλα από τη Λέσβο δεν είχε ανοιχτεί τηλεοπτικά όλους αυτούς τους μήνες. H ανάγκη να επιστρέφει μετά από προσωπικές συντριβές είχε μείνει στην άκρη και κρυφή από το κοινό.

Όταν ο διάσημος σεφ προσπάθησε να δώσει κουράγιο στους φιναλίστ, επιστρατεύοντας έναν κάπως πομπώδη βρετανικό τόνο, είπε χαρακτηριστικά: «μπείτε στην κουζίνα και παλέψτε για τη ζωή σας. Κάντε με περήφανο».

Ναι, ακούστηκε υπερβολικός στα όρια του showman αλλά είχε πετύχει διάνα. Η δικιά του προσωπική αλήθεια συναντήθηκε χωρίς να το γνωρίζει με αυτήν της Μαργαρίτας.

Όταν ο Jason Atherton συνάντησε τη Μαργαρίτα στο MasterChef

O Jason Atherton είναι 49 ετών και έχει τέσσερα αστέρια Michelin στην κατοχή του. Υπήρξε το δεξί χέρι του Gordon Ramsey ενώ σήμερα βρίσκεται πίσω από μία εστιατορική αυτοκρατορία η οποία κάνει τζίρο 60 εκ. δολάρια τον χρόνο. Όπως μάθαμε μάλιστα στα πλατό του MasterChef, σε λίγο καιρό ετοιμάζεται να κατακτήσει και τη Μύκονο.

Όχι, δεν ήρθαν όλα δεξιά στη ζωή του Βρετανού. Μεγάλωσε σε τροχόσπιτο, ξεκίνησε να δουλεύει από εφηβική ηλικία για να βοηθάει στο σπίτι, το έσκασε στα 16 του για να κυνηγήσει τη μοίρα του στο Λονδίνο. Τα κατάφερε.

«Δεν ήθελα να πουλήσω πόνο. Δε μου αρέσουν οι μελό ιστορίες», αυτά ήταν τα λόγια της Μαργαρίτας σχετικά με την -όπως όλα δείχνουν- δύσκολη οικογενειακή ζωή που βίωσε. Το μόνο που γνωρίζουμε είναι ότι είχε περισσότερα από τρία χρόνια να συναντήσει τη μητέρα της. Όλα αυτά, όμως, δεν έχουν σημασία. Σημασία σε έναν διαγωνισμό μαγειρικής έχει -τι άλλο;- η κουζίνα.

Οι εκλεκτικές συγγένειες, λοιπόν, του βραβευμένου Jason Atherton και της πρωτοεμφανιζόμενης Μαργαρίτας Νικολαϊδή βρήκαν κοινό τόπο και στα πιάτα του MasterChef. Η δοκιμασία αντιγραφής μόνο εύκολη δεν ήταν.

«Μου αρέσει που δεν τα παράτησε» είπε ο 49χρονος σεφ στις κάμερες, όταν αντίκρισε το γλυκό. Ναι, η μαρέγκα δεν είχε καμία σχέση με εκείνη που είχε δείξει. Αλλά η Μαργαρίτα δεν τα παράτησε. Έλειπε και η κρέμα, αλλά και πάλι δεν πειράζει. Το γενικότερο αποτέλεσμα ικανοποίησε τον απαιτητικό ουρανίσκο του σεφ Jason.

«Το πιο απογοητευτικό είναι η μπαλότινα». Όντως, η Μαργαρίτα δεν κατάφερε να την τυλίξει σωστά. Είχε ανοίξει και φαινόταν στεγνή. Το βλέμμα του Atherton τα έλεγε όλα – ήταν σαν κάποιος να είχε σπάσει ένα πιάτο μπροστά του, η απόλυτη καταστροφή. Τελικά, όμως, έκανε λάθος και -κυρίως- δεν δίστασε να το παραδεχθεί μπροστά στις κάμερες: «Κι όμως, το κρέας δεν έχει στεγνώσει».

«Ο πουρές είναι καλός, το λάδι είναι φανταστικό, το κολοκυθάκι είναι καλό, η μους κοτόπουλου είναι καλή, η γεύση και η υφή είναι τέλεια, τα φρούτα είναι καλά, το σορμπέ είναι μια χαρά». Από το καλό στο καλύτερο, δηλαδή, και με την τελική βαθμολογία να μιλά από μόνη της: 8 ή αλλιώς μία εξαιρετική προσπάθεια που όμως απέχει από το τέλειο.

«Δεν υπάρχει γρήγορος δρόμος ούτε εύκολη συνταγή, αλλά όταν μπορείς πια να αποκαλείς τον εαυτό σου “σεφ” η χαρά που δίνεις στην οικογένειά σου, στους φίλους σου, στους πελάτες σου, ετοιμάζοντας καταπληκτικό φαγητό, είναι κάτι πολύτιμο για την υπόλοιπη ζωή σου. Αυτή είναι η συμβουλή μου για εσάς». Άραγε ο Jason Atherton θεωρεί ότι η Μαργαρίτα Νικολαϊδη, φετινή νικήτρια του MasterChef, είναι έτοιμη να αποκαλέσει τον εαυτό της σεφ;

Ίσως, όχι, σίγουρα όμως νιώθει ότι βρίσκεται στον σωστό δρόμο. Γιατί μπορεί η 27χρονη κοπέλα να αποχωρεί με περισσότερα από 60 χιλιάδες ευρώ στην τσέπη, τα χρήματα όμως αυτά εύκολα μπορούν να χαθούν.

Το πιο σημαντικό βραβείο που πήρε είναι η γνώση, οι εμπειρίες, και οι παραστάσεις από ανθρώπους που έχουν γράψει τη δική τους ιστορία στη γαστρονομική σκηνή. Η πραγματική ανταμοιβή για τη Μαργαρίτα είναι τα λόγια του Jason Atherton: «Τώρα ξεκινάει κάτι όμορφο για σένα. Πρέπει να είσαι περήφανη για τον εαυτό σου».