Κατερίνα Τσατσάνη/TANWEER
REVIEWS

Το Σμύρνη Μου Αγαπημένη δεν παίρνει τον εύκολο ιστορικό δρόμο: 3 ταινίες + 2 σειρές για το ΣΚ

Το Σμύρνη Μου Αγαπημένη, η μεγαλύτερη παραγωγή του ελληνικού σινεμά, είναι ένας κινηματογραφικός άθλος που δεν παίρνει για όλα προβλέψιμες αποφάσεις.

Το Σμύρνη Μου Αγαπημένη, η μεγαλύτερη παραγωγή του ελληνικού σινεμά, είναι ένας κινηματογραφικός άθλος που δεν παίρνει για όλα προβλέψιμες αποφάσεις. Αν δε συνυπήρχε με το Matrix Resurrections και περισσότερο με το Spider-Man: No Way Home που σαρώνει σε όλο τον πλανήτη θα σάρωνε τα ταμεία.

Εκτός από το Σμύρνη Μου Αγαπημένη και τα  υπόλοιπα μπλοκμπάστερ κυκλοφορεί επίσης το ευαίσθητο, αθόρυβο (κυριολεκτικά!) Gunda, ενώ ο Sherlock στριμάρει ξανά με το Christmas special του.

ΤΑΙΝΙΕΣ:

Σμύρνη Μου Αγαπημένη

Το Σμύρνη Μου Αγαπημένη είναι μία Οδύσσεια – για τους ήρωές της πρωτίστως και σίγουρα για την παραγωγή του Διονύση Σαμιώτη και την ομάδα της Tanweer που δεν έφτιαξαν απλώς το πιο ακριβό ιστορικό έπος που έχει γυριστεί ποτέ στη χώρα, αλλά την πιο ακριβή ταινία από καταβολής ελληνικού σινεμά και μάλιστα εν μέσω πανδημίας. Είναι αληθινά εντυπωσιακό ως εγχείρημα για τα ελληνικά δεδομένα γιατί τα κινούμενα μέρη της ταινίας είναι πραγματικά πολλά, από το πολύ δυνατό και μεγάλο καστ, μέχρι τις πολλαπλές τοποθεσίες γυρισμάτων και τη διαχείριση των extras στις πολύ απαιτητικές σεκάνς που αποτυπώνουν τα φρικώδη γεγονότα της καταστροφής της Σμύρνης.

Η ιστορία διασκευάζεται από την ομώνυμη υπερεπιτυχημένη παράσταση της Μιμής Ντενίση, με την υπογραφή της ίδιας και του Μάρτιν Σέρμαν που αναλαμβάνουν τους ήρωες από το 1916 και τους αφήνουν – όσους επιβιώνουν έστω – στη Λέσβο, λίγους μήνες μετά την καταστροφή. Η Φιλιώ Μπαλτατζή της Ντενίση είναι η άγκυρα της ιστορίας, κοσμοπολίτισσα και αγαπητή στο προσωπικό της και στους Τούρκους, τους Αρμένιους και τους Λεβαντίνους που επιλέγει να είναι γύρω της, και ψύχραιμη στην ανάλυσή της για τις πολιτικές εξελίξεις εκείνης της περιόδου παρότι ο βενιζελικός σύζυγός της (Λεωνίδας Κακούρης) αψηφά διαρκώς τη γνώμη της.

Αυτή η ψυχραιμία διατρέχει όλο το σενάριο στην αντιμετώπισή του της Ιστορίας, αποτυπώνοντας τα γεγονότα χωρίς να φοβάται τις άβολες αλήθειες για τις αποφάσεις της ελληνικής πλευράς ή τη στοχοποίηση των Συμμάχων ως συνένοχους στην τραγωδία. Αντιθέτως οι Τσέτες παρουσιάζονται ως μία απρόσωπη θηριώδης μάζα που εξουδετερώνει αλόγιστα τον μη μουσουλμανικό πληθυσμό της Σμύρνης, ενώ αυτοί που αποκτούν πρόσωπο και άρα τον ρόλο ενός πιο χειροπιαστού Κακού είναι οι αμέτοχοι Σύμμαχοι.

Σε ένα στιγμιότυπο της τρίτης πράξης που θα εντυπωνόταν καλύτερα εάν η κάμερα έδειχνε μεγαλύτερη υπομονή, ένας Γάλλος στρατιώτης του ναυτικού γλιστράει στους δρόμους της Σμύρνης και κοιτάζει σοκαρισμένος τα χέρια του, λερωμένα πια από το αίμα που έτρεχε στο σοκάκι. Περισσότερες τέτοιες μικροστιγμές θα “έκλεβαν” από τη σχηματική παρουσίαση των ηρώων και των εξελίξεων, που δεν προλαβαίνουν να αναπτυχθούν επαρκώς γιατί δε μπορούν να ανασάνουν στο αποσπασματικό πλαίσιο “κεφαλαίων” της ταινίας.

Ο παραλληλισμός των Συμμάχων ωστόσο με τη σημερινή αντιμετώπιση των προσφύγων από τη Δύση είναι ευθύς, με την εισαγωγική σκηνή του Σμύρνη Μου Αγαπημένη να λαμβάνει χώρα στο σήμερα, στη Λέσβο, τη στιγμή που η ηλικιωμένη πια εγγονή της Φιλιώς (Jane Lapotaire) γίνεται μάρτυρας του καθημερινού γολγοθά που περνούν πρόσφυγες και εθελοντές στις ακτές των ελληνικών νησιών υποδοχής.

Είναι ένας κύκλος που η ταινία κάπως απίστευτα δεν κλείνει, προτιμώντας να μας αφήσει με τη Φιλιώ σε μία Σκάρλετ Ο’ Χάρα στιγμή κουράγιου και πείσματος για το μέλλον. Αυτό από μόνο του δε θα ήταν καθόλου πρόβλημα εάν δεν είχε μόλις προηγηθεί, δευτερόλεπτα πριν, η εκτενέστατη σε διάρκεια, σοκαριστική τρίτη πράξη της καταστροφής. Η αποσυμπίεση είναι απότομη και χαρακτηριστική των άνισων τόνων στην ταινία.

Το Σμύρνη Μου Αγαπημένη πάντως, με όλες του τις αδυναμίες, δεν προδίδει ποτέ τις προθέσεις της δημιουργικής του ομάδας και τους βασικούς στόχους που είχε θέσει: Να εκτελέσει έναν άθλο (υπό κάθε μέτρηση και σημείο αναφοράς) και να φτιάξει ένα αξιοπρεπέστατο mainstream έργο για το ευρύ κοινό. Σε άλλους κινηματογραφικούς καιρούς θα μιλούσαμε πιθανώς για ελληνικό box office Τιτανικού και Πολίτικης Κουζίνας.

Η ταινία κυκλοφορεί στις αίθουσες από την Tanweer.

The Matrix Resurrections

Εάν η αρχική τριλογία των Matrix είχε κάποια κεντρική φιλοσοφία αυτή ήταν «για την αγάπη ρε γαμώτο» και τώρα, ειδικά μετά το Sense8, την πιο ανοιχτόκαρδη δημιουργία των Wachowskis ως τώρα, η Lana Wachowski μοιάζει να την πιστεύει περισσότερο από ποτέ.

Το Resurrections γίνεται ένας ύμνος στην αγάπη και στην κοινότητα που χρειάζεται για να της επιτρέψει να γίνει αντίσταση. Γιατί τα συναισθήματα, όπως σημειώνουν οι μηχανές που καταπιέζουν την ανθρωπότητα στο Matrix, είναι πολύ πιο εύκολο να ελεγχθούν από τα γεγονότα, γιατί είναι αυτά που μας επηρεάζουν. Αν όμως ο Neo τα χρησιμοποιήσει στην αντεπίθεση, πώς θα μοιάζει μετά ο κόσμος;

Για τη Wachowski που ολοκλήρωσε τη φυλομετάβασή της το 2008 και είχε ήδη κατασκευάσει με την αδερφή της Lilly έναν κόσμο όπου τα σώματα ήταν, στην καλύτερη περίπτωση, μία πρόταση, η επιλογή της αγάπης εξακολουθεί να είναι ριζοσπαστική απόφαση. Πόσο πιο χριστουγεννιάτικο αν το καλοσκεφτείς;

Η ταινία κυκλοφορεί στις αίθουσες από την Tanweer.

Gunda

Αφαιρώντας από το ασπρόμαυρο κάδρο κάθε ανθρώπινη παρουσία και έχοντας ως μοναδικούς πρωταγωνιστές μία γουρουνίτσα, τη Gunda, με τα μικρά της, δύο αγελάδες και έναν κουτσό κόκορα, ο Victor Kossakovsky καταγράφει με ευαισθησία αλλά και μία διεισδυτική ματιά τη ζωή τους, δίνοντάς μας τη δυνατότητα να έρθουμε τόσο κοντά όσο μάλλον θα μπορέσουμε ποτέ να γνωρίσουμε τον κόσμο όπως τα ζώα, ειδικά εκείνα που γίνονται τροφή μας.

Ακόμη και εκείνοι που αντιστέκονται στο χορτοφαγικό μήνυμα του Gunda θα ήταν δύσκολο να περιγράψουν αυτά τα πλάσματα, έχοντας πια δει αυτές τις πανέμορφες, στοχαστικές στιγμές του φιλμ, ως μάρτυρες της αναμφισβήτητης θέλησής τους να ζήσουν.

Η ταινία κυκλοφορεί από την AMA Films.

ΣΕΙΡΕΣ:

The Outlaws

The Outlaws

Εφτά άγνωστοι μεταξύ τους άνθρωποι συλλαμβάνονται για μικροαδικήματα, και καλούνται να συνεργαστούν για την ανακαίνιση ενός κτιρίου, στα πλαίσια της κοινωνικής εργασίας που τους επιβάλλεται από το δικαστήριο. Ξαφνικά, βλέπουν την τύχη τους να αλλάζει όταν ανακαλύπτουν θαμμένη στο έδαφος μια τσάντα γεμάτη χρήματα, χωρίς να γνωρίζουν ότι κάποιοι επικίνδυνοι άνθρωποι την αναζητούν απεγνωσμένα.

Θρίλερ κωμωδία με βραβευμένο με Όσκαρ Christopher Walken (The Deer Hunter), βραβευμένο με Emmy Stephen Merchant (The Office) και Elgin James του Mayans M.C. πίσω από την κάμερα σε ρόλο showrunner. Η σειρά έχει επίσης την υπογραφή του Merchant και έχει ήδη ανανεωθεί για επόμενη σεζόν.

Αμέσως μετά την προβολή του πρώτου επεισοδίου (Τετάρτη 22/12, 21.00, COSMOTE SERIES HD), όλος ο κύκλος της σειράς θα είναι διαθέσιμος στο COSMOTE TV PLUS.

Sherlock

Ο Sherlock του Benedict Cumberbatch επιστρέφει για μαραθώνιο.

Μετά από πολλές μεταφορές στη μικρή και τη μεγάλη οθόνη, ο Sherlock Holmes επιστρέφει στην 221B Baker Street του σημερινού Λονδίνου και επιστρατεύει όλα τα σύγχρονα τεχνολογικά μέσα χωρίς να αλλάξει τα κύρια συστατικά από τις αυθεντικές ιστορίες του Arthur Conan Doyle. O Sherlock Holmes του 21ου αιώνα, φοράει μεν τραγιάσκα, αλλά παίζει τα social media στα δάχτυλα, μένει ακόμη στην Baker Street, αλλά μπορεί να κάνει τα πάντα από το laptop του. Την ίδια ώρα, ο John Watson (Martin Freeman) βλέπει συστηματικά ψυχολόγο, ενώ έχει το δικό του blog, όπου γράφει για τις εμπειρίες του ως βοηθός του Sherlock.

Οι 4 σεζόν της σειράς, καθώς και ένα Sherlock special επεισόδιο θα προβληθούν back-2-back, ξεκινώντας από το Σάββατο 25/12 στις 15.00 (COSMOTE SERIES MARATHON HD).