Cr. Christos Kalohoridis/Netflix © 2022
NETFLIX

Το Umbrella Academy χειρίστηκε υπέροχα τη φυλομετάβαση του Elliot Page και έγινε καλύτερο

Ο Elliot Page μάς επανασυστήθηκε ως Viktor Hargreeves στο Umbrella Academy και το show είχε μόνο να κερδίσει από αυτό.

«Αγαπώ ότι είμαι τρανς και αγαπώ ότι είμαι queer […] Για όλα τα τρανς άτομα που αντιμετωπίζουν παρενόχληση, μίσος για τον εαυτό τους, κακοποίηση, και την απειλή της βίας καθημερινά, σας βλέπω, σας αγαπάω, και θα κάνω ό,τι μπορώ για να αλλάξω τον κόσμο αυτό προς το καλύτερο». Αυτά είχε ανακοινώσει ο Elliot Page λίγο πριν την εκπνοή του 2020, ξεσηκώνοντας ένα συγκινητικό κύμα υποστήριξης σε μία αλλόκοτη, φορτισμένη χρονιά παγκοσμίως που σίγουρα χρειαζόταν κάποια καλά νέα.

Κάθε φορά που κάποιο μέλος της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας βρίσκει το κουράγιο να ζήσει στην αλήθεια του έχουμε ένα μικρό, πολύτιμο θαύμα και ο Elliot Page είχε τραβήξει τη δική του, πολύ ενδιαφέρουσα και πάντα δυναμική διαδρομή μέχρι να το πετύχει. Είχαμε μάθει τότε γρήγορα, επίσης, ότι θα παρέμενε στο Umbrella Academy όπου επί δύο σεζόν έπαιζε την Vanya Hargreeves, αλλά δεν γνωρίζαμε με ποιο στάτους. Και παρότι ένιωθα χαρά για το γεγονός ότι η φυλομετάβασή του δεν θα εμπόδιζε τη συνέχειά του σε μία από τις μεγαλύτερες επιτυχίες στην καριέρα του, η σκέψη μου συνοδευόταν και από ανασφάλεια για τη διαχείριση.

Θα συνέχιζε να υποδύεται τη Vanya; Θα το έκανε για μεγάλο χρονικό διάστημα; Είναι ανάγκη να υποστεί ένα τρανς άτομο κάτι τέτοιο ενώ έχει παλέψει τόσο πολύ για να νιώσει καλύτερα στο δέρμα του; Ήταν η ανησυχία μου κάποια δική μου ανάγκη να νιώσω καλή υποστηρίκτρια ενώ μπορεί ο ίδιος ο Elliot Page να μην είχε πρόβλημα να υποδυθεί τη Vanya όσο χρειαζόταν για το σενάριο;

Μέχρι το τρίτο επεισόδιο, το Umbrella Academy καθησυχάζει πλήρως.

Ο Elliot Page στο Umbrella Academy Cr. Christos Kalohoridis/Netflix © 2022

Τότε ο Page επανασυστήνεται ως Victor σε εμάς και στην οικογένειά του. Θλιμμένος για την απώλεια της πρώην του, Sissy Cooper (Marin Ireland), στο διαφορετικό timeline της 2ης σεζόν, ο Victor λέει στην Allison (Emmy Raver-Lampman) πως η Sissy τον είχε δει όπως πραγματικά είναι.

Όταν η Allison τον αποκαλεί «καλή αδελφή», βλέπουμε τον Elliot να πέφτει σε περισυλλογή, φαινομενικά παλεύοντας με αυτή την ταμπέλα. Σε άλλη στιγμή του επεισοδίου, τον βλέπουμε να κοιτάζει με λαχτάρα μία αφίσα με ανδρικά κουρέματα σε μία βιτρίνα κουρείου. Λίγο αργότερα θα εμφανιστεί κοντοκουρεμένος στο αρχοντικό της Sparrow Academy και θα συναντήσει τα αδέρφια του.

«Τέλειο το κούρεμα», της λέει ο Klaus (Robert Sheehan) καθώς ο Five (Aidan Gallagher) συμφωνεί χαμογελώντας. Όταν όμως ο Diego (David Castañeda) τον αποκαλεί Vanya, εκείνος τον διορθώνει. “Viktor”.

«Ποιος είναι ο Viktor;».

«Εγώ. Αυτός ήμουν πάντοτε. Έχει κανείς πρόβλημα με αυτό;». Η διάθεσή του δεν έχει ίχνος συγκρουσιακότητας. Είναι μονάχα διερευνητική. Και κανείς δεν είχε πρόβλημα.

Ο Elliot Page στο Umbrella Academy Cr. Christos Kalohoridis/Netflix © 2022

Μιλώντας ύστερα μαζί του, η Allison εκφράζει απογοήτευση με τον εαυτό της επειδή δεν είχε καταλάβει τον αδερφό της νωρίτερα. «Δεν μπορούσες να το ξέρεις», την παρηγορεί, «γιατί δεν το ήξερα ούτε εγώ πλήρως. Η Sissy άνοιξε κάτι μέσα μου. Μου έδειξε ότι ποτέ δεν θα ήμουν ελεύθερος εάν κρυβόμουν από αυτό που είμαι πραγματικά. Και αφού την έχασα, συνειδητοποίησα ότι απλά δεν μπορώ να ζήσω πια σε αυτό το κουτί. Δεν θα το κάνω. Ξέρεις, πάντα μισούσα τους καθρέφτες. Νόμιζα ότι όλοι ένιωθαν το ίδιο περίεργα στο πετσί τους. Υποθέτω ότι αυτό δεν είναι αλήθεια». Και τώρα τι βλέπει στον καθρέφτη;

«Εμένα. Απλώς εμένα».

Ο Elliot Page έκανε το coming out του ως τρανς και non-binary λίγες, μόλις, εβδομάδες πριν ξεκινήσει η παραγωγή για την τρίτη σεζόν του Umbrella Academy, με τα σενάρια ήδη ολοκληρωμένα και τα rewrites για τον χαρακτήρα επιτακτικά. Ο showrunner Steve Blackman και ο Page κάλεσαν τον τρανς σεναριογράφο Thomas Page McBee για να διαχειριστεί το storyline του Viktor με ευαισθησία και φροντίδα.

«Επειδή ο Elliot θα επέστρεφε στην οθόνη με έναν καθιερωμένο ρόλο και με ένα πλήρως διαμορφωμένο τόξο χαρακτήρα σε κάθε πτυχή του Umbrella Academy, η ιστορία του δεν απαιτούσε να υπάρχει το τράνσνες του ως καθοριστικό χαρακτηριστικό αλλά ως υφή του», γράφει ο McBee στο Esquire.

Ο Elliot Page στο Umbrella Academy Cr. Christos Kalohoridis/Netflix © 2022

«Τα δημιουργικά εμπόδια δεν σταμάτησαν εκεί», συνεχίζει. «Τα γεγονότα της τρίτης σεζόν ακολουθούν αμέσως μετά τη δεύτερη σεζόν, οπότε ο Viktor δεν θα μπορούσε να ανακαλύψει τον εαυτό του μεταξύ των σεζόν. Αντίθετα, αυτό θα έπρεπε να συμβεί μέσα στα πρώτα επεισόδια, και χωρίς να κρατάμε το χεράκι του cisgender κοινού που συνήθως παρέχεται. Ήταν, όπως όλα τα τρανς άτομα, πάντα ήδη ο εαυτός του — είτε το γνώριζαν τα αδέρφια του στη σειρά και οι θεατές που παρακολουθούν, είτε όχι».

Ο McBee αναφέρει πως αυτός και ο Blackman χρησιμοποίησαν τις γνώσεις του ίδιου του Elliot Page ως σημείο αιχμής ώστε να σχηματίσουν και να επιστρώσουν προσεκτικά μία μετρημένη αφήγηση στις υπάρχουσες σκηνές. Μία αφήγηση που θα απηχούσε τη θέση του Elliot στη δική του διαδικασία μετάβασης κατά τη διάρκεια των γυρισμάτων.

Η απόδοση του Elliot Page στον ρόλο είναι διαφορετική. Μέσα στα σκοτάδια του χαρακτήρα που υποδύεται, εγγενή στο καταπιεσμένο επί δεκαετίες, στερνό παιδί της Umbrella Academy, η ενέργειά του είναι φωτεινότερη. Είναι παρών, πάντα.

Δόθηκε επίσης ευκαιρία για πολύ γλυκές στιγμές μεταξύ της οικογένειας, τόσο κερδισμένες με κόπο και τόσο αραιές στις προηγούμενες σεζόν του Umbrella Academy. Κάποιες αναφέρθηκαν ήδη, αλλά η προσωπική μου αγαπημένη ήταν η πρωτοβουλία του Luther να οργανώσει ένα πάρτι για τον Elliot Page. Ήθελε να τον κάνει να νιώσει αγαπητός.
«Νιώθεις να αγαπιέσαι;», τον ρωτάει ο Luther γεμάτος φοβισμένη προσμονή.

«Ναι».

Φυσικά και ναι. Όπως ακριβώς και ο Page πίσω από τις κάμερες του Umbrella Academy.

Ο Elliot Page στο Umbrella Academy Cr. Christos Kalohoridis/Netflix © 2022

«Ένιωσα τόση υποστήριξη από όλους», είπε σε roundtable του Hollywood Reporter για τη σειρά. «Κάναμε γυρίσματα αμέσως αφού αποκάλυψα ότι είμαι τρανς, σε πλήρη απομόνωση. Αυτή ήταν σίγουρα μία δύσκολη περίοδος, όμως αισθάνομαι τόσο τυχερός που πήγαινα στη δουλειά και ήμουν με τόσους πολλούς υποστηρικτικούς ανθρώπους. Είμαι τόσο τυχερός που συνεργάζομαι με αυτό το καστ».

«Σε κάθε στιγμή που εξέφραζα φόβο και άγχος, ένιωθα ότι με άκουγαν και με νοιάζονταν», συνέχισε. «Και προφανώς αυτό θα έπρεπε να συμβαίνει συνέχεια, αλλά ξέρουμε πώς έχουν τα πράγματα. Άρα είναι ξεχωριστό. Αυτό και το γεγονός ότι, Steve, έκανες αυτή την επιλογή και δεσμεύτηκες να την κάνεις με τον σωστό τρόπο.

Είσαι αυτός ο τύπος showrunner και έχεις υπάρξει τέτοιος σε όλο το διάστημα που φτιάχναμε [το Umbrella Academy], συμπεριλαμβανομένης της περασμένης σεζόν με τη Sissy. Οπότε όλο αυτό βασιζόταν ήδη στο γεγονός ότι είστε τόσο υπέροχοι, επειδή έχετε το ξεχωριστό μοναδικό σας όραμα και το συνδυάζετε με το να είστε τόσο συνεργατικοί, και είμαι πραγματικά ευγνώμων για αυτό, πάντα».