ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ

Βιβλία “Game of Thrones”: To read or not to read?

Ένας φανατικός της σειράς και του ONEMAN γράφει για το μεγάλο δίλημμα των βιβλίων. Να τα διαβάσεις ή να μην τα διαβάσεις;

Εννέα μήνες. Τόσοι μας χωρίζουν από την πρεμιέρα της 5ης σεζόν του Game of Thrones. Πολλά μπορείς να κάνεις μέσα σε τόσο χρονικό διάστημα. Μπορείς να πας για ένα μπάνιο σε μια κοντινή πλαζ, μπορείς να παρακολουθήσεις ένα από τα καλύτερα Μουντιάλ των τελευταίων ετών, ή αν σε πιάσει μια λιγούρα να πεταχτείς για μπριζολάκια στου Τέλη.

 

Εδώ να πω ότι ανήκω στους Show Watchers. Σε αυτούς δηλαδή που για 10 εβδομάδες εδώ και 4 χρόνια, περιμένουν από το ΗΒΟ για να μάθουν την τύχη της Arya, του Tyrion, της Khaleesi και όλων των υπόλοιπων αγαπημένων μας ηρώων και αντιηρώων. Δεν έχω διαβάσει τα βιβλία, δεν έχω ιδέα τι συμβαίνει στην Arya όταν θα φτάσει στο Braavos, ούτε τι περιπέτειες περιμένουν τον Tyrion όταν πιάσει λιμάνι το δικό του καράβι.

 

Και εδώ είναι το πρόβλημα, γιατί ποιος θέλει να περιμένει τόσο καιρό μέχρι να πάρει απαντήσεις σε καυτά ερωτήματα όπως: Αυτός ο Gendry που κωπηλατεί εδώ και 2 χρόνια που θα έχει φτάσει τώρα; Θα ξαναδούν ο ένας τον άλλον τα Starkάκια; Γιατί η Melisandre κοιτούσε τον Jon Snow σαν ξερολούκουμο; Γιατί κανείς ποτέ δεν θέλει το γάλα της παπαρούνας; Πως είναι ακόμα τόσο χοντρός ο Sam; Γιατί είδαμε τόσο λίγο τον Sir Pounce και τον Hot Pie; H Khaleesi δεν έχει ακούσει τον όρο “εργασία” ως μέση οδό μεταξύ σκλαβιάς και ελευθερίας; Θα συνέχιζα, αλλά δεν νομίζω πως θα τελείωνα ποτέ.

 

Υπάρχουν πολλοί λόγοι για να διαβάσει κανείς τα βιβλία. Πρώτος και καλύτερος είναι η πληθώρα πληροφοριών και το πλούσιο backstory που λαμβάνεις για όλους τους αγαπημένους σου χαρακτήρες και τις οικογένειές τους. Ακόμα και τέρατα όπως η Cersei και ο Joffrey, όταν μπεις μέσα στο μυαλό τους και αντιληφθείς τον τρόπο σκέψης τους και μάθεις όλα αυτά που πέρασαν, δεν σου λέω ότι θα τους δικαιολογήσεις, αλλά σίγουρα θα καταλάβεις για ποιό λόγο είναι έτσι όπως είναι.

 

Ένα άλλο πολύ σημαντικό πλεονέκτημα, εκτός του ότι δεν θα χρειαστεί να ανησυχείς για spoilers, είναι το γεγονός ότι κάθε κεφάλαιο στα βιβλία είναι μέσα από τα μάτια του κάθε χαρακτήρα. Σίγουρα, οι ηθοποιοί της σειράς κάνουν εξαιρετική δουλειά, αλλά είναι αδύνατον να χωρέσει τόση λεπτομέρεια μέσα σε 10 τηλεοπτικές ώρες κάθε χρόνο. Ακόμα και μία σκηνή που έχεις δει 100 φορές στην σειρά, θα είναι πολύ διαφορετική όταν θα την ζήσεις μέσα από τα μάτια του χαρακτήρα, αντί για μέσα από μια κάμερα που έτυχε να κόβει βόλτες εκεί μέσα.

 

Ωραία όλα αυτά, ωστόσο υπάρχουν και αρκετά μειονεκτήματα που έρχονται με την ανάγνωση. Αρχικά το αυτονόητο. Χάνεις το στοιχείο της έκπληξης. Όταν ξέρεις τι θα συμβεί, το σαγόνι σου δεν πρόκειται να ξαναπέσει στο πάτωμα, όπως έγινε στον αποκεφαλισμό του Eddard Stark. Όλοι οι άλλοι γύρω σου θα τρώνε τα νύχια τους από την αγωνία και εσύ θα είσαι στον καναπέ και θα σκέφτεσαι “Τώρα αυτός θα πεθάνει. Το ξέρω”. Με λίγα λόγια, χάνεις την καλύτερη σειρά αυτή τη στιγμή στην τηλεόραση.

 

Κάτι πολύ σημαντικό για όσους σκέφτονται να διαβάσουν τα βιβλία, είναι ότι πρέπει να ξεκινήσουν από το πρώτο. Η σειρά δεν είναι πιστή μεταφορά των βιβλίων. Η 2η, η 3η και η 4η σεζόν περιέχουν γεγονότα που δεν συνέβησαν σε κανένα βιβλίο, ενώ η 3η σεζόν περιέχει γεγονότα που λαμβάνουν χώρα στο 5ο βιβλίο της σειράς A Dance With Dragons. Επιπλέον, υπάρχουν δεκάδες χαρακτήρες στα βιβλία που κόπηκαν από την σειρά, άλλοι τόσοι που έχουν διαφορετικά ονόματα στην σειρά ενώ ακόμα και κάποια γεγονότα στα βιβλία συμβαίνουν με άλλη σειρά. Αν κάποιος αποφασίσει να “πηδήξει” τα πρώτα βιβλία και να αρχίσει να διαβάζει από εκεί που τελείωσε φέτος η 4η σεζόν επειδή “έλα μωρέ, ξέρω τι γίνεται” θα χαθεί εντελώς. Με λίγα λόγια, ή διαβάστε από την αρχή, ή μην μπείτε καν στον κόπο. Και για όσους δεν το ξέρουν, τα βιβλία είναι 5, είναι όλα τους τεράστια και δεν είναι για όλους. Το να κάτσεις να διαβάσεις τόσες χιλιάδες σελίδες είναι σοβαρή επένδυση χρόνου, οπότε  βεβαιώσου ότι θες πραγματικά να το κάνεις.

 

Και ερχόμαστε στον πιο σημαντικό παράγοντα της σειράς. Στον ίδιο της τον δημιουργό. Ο Martin δεν είναι ούτε κατά διάνοια Stephen King, που όσο χρόνο θέλω εγώ για να γράψω μια λίστα για το σούπερ μάρκετ, θέλει εκείνος για να γράψει ένα μυθιστόρημα 1200 σελίδων. O Martin είναι πολύ αργός συγγραφέας (το πρώτο βιβλίο της σειράς εκδόθηκε το 1996) και θα μεσολαβήσει αρκετό διάστημα μέχρι την έκδοση των επόμενων βιβλίων της σειράς. Για να μην αναφερθώ στις φήμες που μιλάνε για την πολύ κακή κατάσταση της υγείας του.

 

Για να είμαι ειλικρινής, μέχρι την στιγμή που γράφονται αυτές οι γραμμές δεν έχω επιλέξει εάν θα συνεχίσω να είμαι ένας απλός θεατής της σειράς ή αν θα πέσω με τα μούτρα στο διάβασμα. Πάντως, για καλό και για κακό τα βιβλία τα έχω ήδη στο iPad μου.

Εσείς τι θα επιλέξετε;

Ο Alex είναι από τους πολύ τίμιους αναγνώστες του ONEMAN. Τον βρίσκεις και στο Twitter account του.