AP Photo/Seth Wenig
ΒΙΒΛΙΟ

Βιβλιοφαγικό mashup v117: Ποιοι θέλουν να πετάξουν στην πυρά την Marie Kondo του Netflix

Όλα τα λινκς, οι ειδήσεις, τα εξώφυλλα που χρειάζεται να ξέρεις αυτή τη βδομάδα από τον χώρο του βιβλίου.

Καινούρια Δευτέρα, καινούριο Βιβλιοφαγικό mashup. Σήμερα έχουμε παραμυθένιες βιβλιοθήκες, προτάσεις nonfiction βιβλίων, τοίχους που μετατρέπονται σε αναγνώσματα και τη Marie Kondo να απειλεί τα βιβλία μας. Προσδεθείτε, φύγαμε!

ΑΜΑΝ! Η MARIE KONDO ΘΑ ΣΑΣ ΠΑΡΕΙ ΤΑ ΒΙΒΛΙΑ!

Πανικό έφερε στους βιβλιόφιλους όλου του κόσμου μια ρηξικέλευθη πρόταση από τη Marie Kondo, να δώσουν αλλού τα βιβλία που δε χρειάζονται πια.

Ποια είναι η Marie Kondo, θα μου πείτε τώρα. Και με τα δίκια σας, αφού αρκετός κόσμος δε γνωρίζει ακόμη τη Βασίλισσα του Συμμαζέματος. Η Marie Kondo λοιπόν είναι μια Γιαπωνέζα γκουρού της οργάνωσης και της τακτοποίησης. Ισχυρίζεται πως όλοι μας θα ζούσαμε καλύτερα αν κρατούσαμε στην κατοχή μας μόνο εκείνα τα αντικείμενα που μας κάνουν να νιώθουμε χαρά.

Τίποτα που δεν έχετε ακούσει ξανά σε βιβλία αυτοβοήθειας ας πούμε. Άλλωστε κι εμείς τα είπαμε αυτά (περίπου δηλαδή) την προηγούμενη εβδομάδα, με το στόχο της αναγνωστικής μας πρόκλησης για το 2019 να είναι το decluttering των βιβλίων μας.

Η Kondo όμως έχει κάνει ιδιαίτερα δημοφιλή τα τελευταία χρόνια την παραπάνω μέθοδο, η οποία ονομάζεται KonMari. Έχει γράψει 4 βιβλία, με το ‘The Life-Changing Magic of Tidying Up: The Japanese Art of Decluttering and Organizing’ να έχει πουλήσει εκατομμύρια αντίτυπα και να έχει εκδοθεί σε περισσότερες από 30 χώρες (ανάμεσά τους και η Ελλάδα, το βιβλίο κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Κλειδάριθμος με τον τίτλο ‘Σπίτι σε τάξη, ζωή σε τάξη: Η μαγεία του να τακτοποιείς’). Πριν λίγες ημέρες ξεκίνησε να στριμάρει στο Netflix η νέα της σειρά, ‘Tidying Up with Marie Kondo’.

Μέσα στα 8 επεισόδια της σειράς η Kondo επισκέπτεται οικογένειες, βοηθώντας τους να οργανώσουν και να συμμαζέψουν το σπίτι τους. Σε μια σκηνή η Marie Kondo ρωτά “θα είναι αυτά τα βιβλία ωφέλιμα στη ζωή σας από εδώ και πέρα;”, πριν βοηθήσει 2 συγγραφείς να ξεφορτωθούν μια μεγάλη στοίβα βιβλίων λογοτεχνίας.

Αυτή η σκηνή και τα λόγια της Kondo έφεραν αναταραχή στα βιβλιοφιλικά social media και από την Πρωτοχρονιά που ξεκίνησε να στριμάρει η σειρά έχουν γραφεί εκατοντάδες κείμενα με απόψεις υπέρ ή κατά της εφαρμογής της μεθόδου KonMari στα βιβλία. Μέχρι και ο Guardian έχει ασχοληθεί εκτεταμμένα με το θέμα. Ακόμη πιο σημαντικό όμως, τουλάχιστον για εμάς εδώ στο Βιβλιοφαγικό mashup, είναι το πόσο ακραία αστείες είναι οι θέσεις αρκετών αναγνωστών στην πρόταση της Βασίλισσας του Συμμαζέματος.

Το κείμενο της Washington Post για το θέμα έχει τίτλο “Keep your tidy, spark-joy hands off my book piles, Marie Kondo”, υπάρχουν χιλιάδες tweets που βασικά λένε “η Kondo λέει να πετάξουμε τα βιβλία μας, κάψτε τη ζωντανή” ή κάτι τέτοιο και γενικά οι αντιδράσεις των αναγνωστών είναι υπέροχα υπερβολικές, από αυτά δηλαδή τα φανταστικά πράγματα που εμάς μας αρέσει πολύ να διαβάζουμε στα ίντερνετς και να μοιραζόμαστε μαζί σας. Ορίστε μερικά tweets, χιουμοριστικά ή απολύτως σοβαρά, που πέτυχα και με διασκέδασαν.

Πάντως, για να το ξεκαθαρίσουμε, η Marie Kondo δε μισεί τα βιβλία σας. Εντάξει;

ΕΚΤΟΣ ΕΛΛΑΔΑΣ

Μπορεί να μην έχουμε σήμερα να μιλήσουμε για φρέσκα ελληνικά βιβλία, αλλά έχουμε αρκετές νέες κυκλοφορίες από την Αμερική, τις πρώτες του 2019. Για πάμε να δούμε, υπάρχουν νόστιμα βιβλία αυτή τη Δευτέρα.

An Anonymous Girl’ των Greer Hendricks και Sarah Pekkanen, ένα θρίλερ στο οποίο μια νεαρή γυναίκα, η Jessica Farris, γράφεται σε μια ψυχολογική έρευνα με σκοπό να κερδίσει μερικά επιπλέον χρήματα, όπου της ζητείται να απαντήσει σε μια σειρά ερωτήσεων ηθικής, αλλά όσο οι ερωτήσεις μπαίνουν όλο και πιο βαθιά, τόσο η Jessica αρχίσει να πιστεύει πως κάποιος γνωρίζει τα μεγαλύτερα μυστικά της.

A Orchestra of Minorities’ του Chigozie Obioma, όπου ο συγγραφέας επιστρέφει μετά το εντυπωσιακό ντεμπούτο του ‘Οι ψαράδες’ με την ιστορία ενός Νιγηριανού πτηνοτρόφου που θυσιάζει τα πάντα για να κερδίσει τη γυναίκα που αγαπά, σε αυτή τη μοντέρνα εκδοχή της ‘Οδύσσειας’ ανακατεμένη με τις παραδόσεις των Igbo.

The Light Over London’ της Julia Kelly, ένα ιστορικό μυθιστόρημα για το ταξίδι μιας γυναίκας, της 19χρονης Louise Keene, κατά το Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο στο Λονδίνο, μια ιστορία που ανακαλύπτει στο παρόν η Cara Hargraves βρίσκοντας κομμάτια της ζωής της Louise καθώς ξεκαθαρίζει τα έπιπλα ενός ακινήτου.

Freefall’ της Jessica Barry, όπου η Allison Carpenter είναι η μοναδική επιζώντας όταν το ιδιωτικό αεροπλάνο του αρραβωνιαστικού της πέφτει στην ερημιά, αλλά ο αγώνας της να μείνει ζωντανή δεν έχει τελειώσει ακόμα, αφού θα πρέπει να ξεφύγει από τους άντρες που προσπαθούν να σιγουρευτούν πως δε θα μοιραστεί ποτέ το μυστικό της.

Looker’ της Laura Sims, ένα σύντομο μυθιστόρημα που καταγράφει την ζωή μιας ανώνυμης γυναίκας, κεντρική απασχόληση της οποίας είναι μια γνωστή ηθοποιός που είναι γείτονάς της, με την πρωταγωνίστρια του βιβλίου να συλλέγει τα στοιχεία της ζωής της ηθοποιού και της οικογένειάς της και να φαντασιώνεται πως γίνεται φίλη και έμπιστή της, αλλά μαζί με την εμμονή της κυριεύεται και από άλλες αρνητικές σκέψεις για την ίδια και τα όσα της είναι σημαντικά.

Ghost Wall’ της Sarah Moss, όπου η Silvie πηγαίνει μαζί με τον εμμονικό πατέρα της και τους μαθητές ανθρωπολογίας του στην αναπαράσταση της Εποχής του Σιδήρου, όπου χρησιμοποιούν διάφορες ικανότητες επιβίωσης, δουλεύουν με πρωτόγονα εργαλεία και μαθαίνουν για τελετουργικά του παρελθόντος, ανάμεσα στα οποία και την κατασκευή ενός “τείχους πνευμάτων”, αποτελούμενο από κλαδιά και προγονικά κρανία.

The Water Cure’ της Sophie Mackintosh, μια ιστορία που αφορά τρεις αδερφές μεγαλωμένες στην αφάνεια, που έχουν μάθει πως τα σώματά τους είναι επικίνδυνα, αλλά όχι τόσο επικίνδυνα όσο ο κόσμος πέρα από το μικρό τους νησί και σίγουρα όχι τόσο επικίνδυνα όσο τα σώματα των ανδρών, αλλά όταν οι άντρες του έξω κόσμου εισβάλλουν στον δικό τους, οι αδερφές θα ξεκινήσουν να ανακαλύπτουν μόνες τους ην αλήθεια για την επιθυμία, το παρελθόν τους και τους γονείς τους.

ΜΙΑ ΠΑΡΑΜΥΘΕΝΙΑ ΜΙΚΡΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ

Αυτό το χαριτωμένο σπιτάκι με το φως και τη μικροσκοπική πόρτα που βλέπετε παραπάνω είναι μια μικρή βιβλιοθήκη. Και πείτε μου σοβαρά: Δεν είναι ένα από τα πιο cute πράγματα που έχετε δει μέχρι στιγμής στο 2019;

Ας τα πάρουμε τα πράγματα από την αρχή. Η καλλιτέχνης Sharalee Armitage Howard ζει με την οικογένειά της στο Coeur d’Alene, μια μικρή πόλη του Idaho. Πρόσφατα αποφάσισε να ασχοληθεί με τον κήπο της και στην προσπάθειά της να καθαρίσει το χώρο της ανακάλυψε πως η λεύκα που βρίσκεται έξω από το σπίτι της οικογένειας τα τελευταία 110 χρόνια έχει πεθάνει.

Αντί να κόψει ολόκληρο το δέντρο και να αφαιρέσει τις ρίζες του, η Sharalee κράτησε αρκετό από τον κορμό της λεύκας και με αγάπη και επιμονή τον μετέτρεψε σε μια υπέροχη Little Free Library. Η ιστορία και οι φωτογραφίες της νέας μίνι βιβλιοθήκης έχουν κάνει τον τελευταίο καιρό το γύρο του ίντερνετ και το Βιβλιοφαγικό mashup θεώρησε πως μια τέτοια είδηση, παρότι μικρή και μακριά από εμάς, είναι το κατάλληλο feel good κομμάτι για τις πρώτες ημέρες της νέας χρονιάς.

Επίσης, που ξέρετε, μπορεί κάποιος από εσάς να εμπνευστεί από τη βιβλιοθήκη της Sharalee και να στήσει τη δική του Little Free Library εκεί έξω. Δε θα ήταν αυτό κάτι φανταστικό;

15

AND NOW, THIS

Αυτό εδώ το σχεδόν άδειο ράφι που βλέπετε είναι ένα από τα ράφια της Oodi, της νέας Κεντρικής Βιβλιοθήκης του Ελσίνκι, η οποία είναι αυτή τη στιγμή τόσο δημοφιλής που τα βιβλία της τελειώνουν, μιας και ο κόσμος δανείζεται σχεδόν 5,000 τη μέρα.

Πέντε χιλιάδες βιβλία την ημέρα. Ω ναι.

H ΕΒΔΟΜΑΔΑ ΣΤΟ #INSTAVIVLIO

Μπορεί το (πολύ) χιόνι να έφυγε, αλλά εμείς είμαστε και πάλι εδώ με χιονισμένες φωτογραφίες βιβλίων, βιβλία στα ταξίδια και βιβλία στα ράφια. Φύγαμε να δουμε τα καλύτερα της εβδομάδας στο #instavivlio κι εσείς μην ξεχνάτε να το βάζετε στα βιβλιοφιλικά σας ποστ.

ΜΕ ΒΑΣΗ ΤΑ ΒΙΒΛΙΑ

Ο Ιπποκράτης ρωτά, “Ποια είναι τα 10 καλύτερα nonfiction βιβλία του 21ου αιώνα;

Φίλε Ιπποκράτη, να μια εξαιρετική ερώτηση, ευκαιρία να μιλήσουμε και λίγο για nonfiction βιβλία που δεν το κάνουμε συχνά εδώ στη στήλη.

Βέβαια ποια είναι τα 10 καλύτερα τέτοια βιβλία δεν ξέρω. Ούτε θα ήθελα να μιλήσω για τα 10 σημαντικότερα nonfiction βιβλία του 21ου αιώνα, γιατί τότε θα έπρεπε να αναφέρω πράγματα όπως το ‘Freakonomics’ και το ‘An Inconvenient Truth’ και ειλικρινά καθόλου δε θέλω να το κάνω αυτό.

Οπότε προτείνω μια συμβιβαστική λύση: Να σας πω τα 10 nonfiction βιβλία του 21ου αιώνα που προτείνω να διαβάσετε. Για πάμε λοιπόν να δούμε τη λίστα, μαζί με 2-3 προτάσεις για την καθεμία από τις επιλογές μου. Τα βιβλία έχουν μπει με τυχαία σειρά.

  • ‘The Sixth Extinction’ της Elizabeth Kolbert

Οι Homo Sapiens, το ανθρώπινο είδος δηλαδή, έχει καταστρέψει χιλιάδες όντα που κατοικούσαν στον πλανήτη. Μιας και αυτό δε φαίνεται να σταματά, ο βιολογικός κίνδυνος για τη Γη είναι υπαρκτός και μεγάλος.

  • ‘The Immortal Life of Henrietta Lacks’ της Rebecca Skloot

Η ιστορία της Henrietta Lacks, η οποία πέθανε στα 31 της χρόνια και τα καρκινικά της κύτταρα, που πάρθηκαν χωρίς τη δική της συναίνεση, έγιναν ένα από τα πιο σημαντικά εργαλεία στην ιστορία της σύγχρονης ιατρικής και άνοιξαν τα θέματα της ιδιωτικότητας και των δικαιωμάτων των ασθενών. Κυκλοφορεί και στα ελληνικά από τις Zoobus Publications με τον τίτλο ‘Η αιώνια ζωή της Henrietta Lacks’.

  • ‘The Devil In The White City’ του Erik Larson

Η συναρπαστική αφήγηση του στησίματος της περίφημης Διεθνούς Έκθεση του Σικάγο το 1893, ένα εντυπωσιακό επίτευγμα που άλλαξε τον κόσμο, μαζί με την αφήγηση της δράσης ενός serial killer που έδρασε στο Σικάγο την εποχή της Διεθνούς Έκθεσης. Για το βιβλίο μιλήσαμε εκτεταμμένα πριν λίγο καιρό εδώ στο PopCode. Θα κυκλοφορήσει μέσα στο 2019 από τις Εκδόσεις Διόπτρα με τον τίτλο ‘Ο διάβολος στη λευκή πόλη’.

  • ‘When Breath Becomes Air’ του Paul Kalanithi

Τα απομνημονεύματα του νεαρού Αμερικανού νευροχειρούργου Paul Kalanithi εκδόθηκαν μετά το θάνατό του από καρκίνο του πνεύμονα και αφηγούνται τη δύσκολη μετάβασή του από γιατρό σε ασθενή. Για τι αξίζει να ζει κανείς και πώς είναι να αντιμετωπίζεις το θάνατο. Κυκλοφορεί και στα ελληνικά από τις Εκδόσεις Πατάκη με τον τίτλο ‘Όταν η ανάσα γίνεται αέρας’.

  • ‘A Short History of Nearly Everything’ του Bill Bryson

Ένα από τα πιο γνωστά και βασικά popular science βιβλία, το έργο του Bryson εξηγεί κομμάτια επιστήμης όπως η παλαιοντολογία, η χημεία και αστρονομία με απλή, κατανοητή γλώσσα.

  • ‘Between the World and Me’ του Ta-Nehisi Coates

Με τη μορφή ενός γράμματος προς τον έφηβο γιο του, ο Coates θυμάται τα παιδικά του χρόνια στη Βαλτιμόρη και μιλά με ωμό τρόπο για τη συστημική βία της Αμερικανικής κοινωνίας προς τους μαύρους της χώρας. Ένα από τα σημαντικότερα κείμενα που έχουν γραφτεί για το θέμα τουλάχιστον στον αιώνα που διανύουμε.

  • ‘The Year of Magical Thinking’ της Joan Didion

Ένα βιβλίο που συγκλόνισε, η διεισδυτική εξιστόρηση για το θρήνο και τη θλίψη της Joan Didion, που αφηγείται την επόμενη μέρα της μετά τον ξαφνικό θάνατο του συζύγου της. Ένα προσωπικό πορτρέτο για την απώλεια. Κυκλοφορεί και στα ελληνικά από τις Εκδόσεις Κέδρος με τον τίτλο ‘Η χρονιά της μαγικής σκέψης’.

  • ‘Educated’ της Tara Westover

H Westover περιγράφει το πώς μεγάλωσε σε μια οικογένεια που πίστευε πως ο κόσμος τελειώνει, ζούσε στα βουνά, ο πατέρας της απαγόρευε τους γιατρούς και τα νοσοκομεία και η ίδια ποτέ μέχρι τα 17 της δεν είχε πατήσει το πόδι της στην τάξη ενός σχολείου, μαζί με την προσπάθειά της να σπουδάσει. Θα κυκλοφορήσει μέσα στο 2019 από τις Εκδόσεις Ίκαρος.

  • ‘Killers of the Flower Moon’ του David Grann

Το βιβλίο του Grann ασχολείται με την υπόθεση της δεκαετίας του 1920 που οδήγησε στη γέννηση του FBI, τη σειρά δολοφονιών μελών της φυλής Osage, που περιελάμβανε μερικούς από τους πιο πλούσιους ανθρώπους του κόσμου, και οδήγησε στην αποκάλυψη μιας από τις μεγαλύτερες συνωμοσίες στην ιστορία της Αμερικής. Θα κυκλοφορήσει μέσα στο 2019 από τις Εκδόσεις Eurobooks.

  • ‘The Emperor of All Maladies’ του Siddhartha Mukherjee

Η βιογραφία του καρκίνου, από την αρχαιότητα μέχρι τις επικές μάχες του 20ου αιώνα για την εύρεση θεραπείας, σε μια προσπάθεια να κατανοηθεί, να ελεγχθεί και να νικηθεί η μεγάλη αρρώστια.

Έχετε οποιαδήποτε ερώτηση για τα βιβλία; Ψάχνετε προτάσεις για ένα συγκεκριμένο είδος ή μια συγκεκριμένη διάθεση; Θέλετε να μάθετε κάτι για συγγραφείς ή για εκδοτικούς; Για τη λογοτεχνία γενικότερα; Θέλετε στοιχεία, αριθμούς, ονόματα, λίστες; Το βιβλιοφαγικό mashup έχει τις απαντήσεις, αρκεί να κάνετε τις ερωτήσεις.

Συμπληρώστε τη φόρμα παρακάτω και ίσως η δική σας ερώτηση να απαντηθεί σε μια από τις επόμενες Δευτέρες της στήλης μας. Περιμένουμε τις ερωτήσεις σας!

ΓΕΜΙΖΟΝΤΑΣ ΤΟΥΣ ΔΙΑΔΡΟΜΟΥΣ ΤΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ ΜΕ ΒΙΒΛΙΑ

Οι μαθητές του Mundelein High School στο Σικάγο επέστρεψαν από τις διακοπές των Χριστουγέννων για να βρουν τους τοίχους του σχολείου τους να έχουμε μετατραπεί σε βιβλία!

Οι υπεύθυνοι του Mundelein σκέφτηκαν αυτόν τον τρόπο για να ομορφύνουν το περιβάλλον των παιδιών και να ξυπνήσουν το ενδιαφέρον τους για την ανάγνωση. Έντυσαν τις εισόδους τριών τάξεων Αγγλικών του σχολείου με prints από βινύλιο που κάνουν τους τοίχους να μοιάζουν με βιβλία, όπως θα δείτε και στις φωτογραφίες. Τα 6 βιβλία που επιλέχθηκαν είναι τα ‘All American Boys’ των Jason Reynolds και Kiely Brendan, ‘Wuthering Heights’ της Emily Bronte, ‘Beartown’ του Fredrik Backman, ‘Never Let Me Go’ του Kazuo Ishiguro, ‘October Mourning: A Song for Matthew Shepard’ της Leslea Newman και ‘Born to Run’ του Christopher McDougall.

Το πρότζεκτ του σχολείου όχι μόνο έκανε τους μαθητές να συζητήσουν τα βιβλία που διαβάζουν και τις αναγνωστικές τους συνήθειες, αλλά προέτρεψε και άλλα σχολεία να αναζητήσουν παρόμοιους τρόπους προώθησης της ανάγνωσης. Μάλιστα, το Mundelein High σκοπεύει να προσθέσει σύντομα κι άλλους τίτλους στους διαδρόμους του. Πάντως εμείς εδώ στη στήλη στηρίζουμε.

RANDOM LINKS

Ο casual σεξισμός της λογοτεχνίας, πώς πήγε το πείραμα ενός εκδοτικού στη Βρετανία να εκδώσει μόνο βιβλία γυναικών συγγραφέων μέσα στο 2018, για το πρωτοφανές μέγεθος του book tour της Michelle Obama, για την οργάνωση που ίδρυσαν 2 νεαρές μουσουλμάνες και προβάλλει ιστορίες με κορίτσια όπως αυτές, οι Εκδόσεις Παπαδόπουλος δημιούργησαν έναν νέο εκδοτικό παιδικών βιβλίων στη Βρετανία που ονομάζεται FarosBooks, μερικά λόγια για το ιστορικό περιοδικό επιστημονικής φαντασίας ‘Astounding’, πώς το ‘Normal People’ της Sally Rooney έγινε ένα από τα λογοτεχνικά φαινόμενα της δεκαετίας στη Βρετανία, η Kristen Roupenian μιλά για το πώς βίωσε το χαμό γύρω από το viral διήγημά της ‘Cat Person’, για τη σειρά βιβλίων μυστηρίου Murder Ink/Scene of the Crime, πληρώνει άραγε το να είσαι συγγραφέας, αυτοί ήταν οι υποψήφιοι για το Νόμπελ Λογοτεχνίας του 1968, συγγραφέας στόλκαρε αναγνώστρια και τώρα γράφει βιβλίο για την εμπειρία της, για τα αλλόκοτα φαγητά των φανταστικών κόσμων, για το βιβλιοκίνητο της μαύρης φεμινιστικής κλασικής λογοτεχνίας, πώς να σχεδιάσεις ένα εξώφυλλο ανάποδα, ο Lin-Manuel Miranda αγόρασε ένα ιστορικό θεατρικό βιβλιοπωλείο της Νέας Υόρκης, πώς εξελίχθηκε η ερωτική γραφή του James Baldwin, για το μυαλό του Stanislaw Lem, 20 εξώφυλλα για το ‘Red Harvest’ του Dashiell Hammett, ο τελευταίος μεγάλος λογοτεχνικός ζωγράφος Eugène Delacroix, τι συμβαίνει αν διαβάσεις όλα τα βιβλία αυτοβοήθειας, η σημερινή δυστοπία είναι η πραγματικότητα στην οποία ζούμε, οι συγγραφείς επιστημονικής φαντασίας παλεύουν με την πραγματικότητα μετά τον Trump, η αστυνομική λογοτεχνία της Taipei, είναι σχεδόν αδύνατο να επιμεληθεί κανείς τα έργα του Marcel Proust.