ΒΙΒΛΙΟ

Βιβλιοφαγικό mashup v42: Τι περιέχει η μεγαλύτερη βιβλιοθήκη του κόσμου

Όλα τα λινκς, οι ειδήσεις, τα εξώφυλλα που χρειάζεται να ξέρεις αυτή τη βδομάδα από το χώρο του βιβλίου.

Σας λείψαμε; Το Βιβλιοφαγικό mashup ήρθε μετά από το μίνι ρεπό της περασμένης Δευτέρας και έχει πολλά να πει για φρέσκα βιβλία, για τη Διεθνή Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης, για τον τρόπο που καθαρίζουν οι δημόσιες βιβλιοθήκες τα βιβλία τους ή ψηφιοποιούν τα τεράστια αναγνώσματα τους ή τι ακόμη περιέχουν εκτός από βιβλία, για την κινηματογραφική μεταφορά του ‘Murder on the Orient Express’, για ένα διήμερο αφιερωμένο στον Τόλκιν, για μια εναλλακτική Αμερική του σήμερα και φυσικά με #instavivlio και τα περισσότερα links που έχουν συμβεί ποτέ στη στήλη.

ΤΙ ΠΕΡΙΕΧΕΙ Η ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ

Η Βιβλιοθήκη του Κογκρέσου περιέχει περισσότερα από 160,000,000 αντικείμενα και η συλλογή της περιλαμβάνει πολλά πράγματα πέρα από βιβλία. Στο βίντεο, του πολύ καλού youtubeικού Great Big Story, η Librarian of Congress και οι υπεύθυνοι των διαφορετικών τμημάτων της βιβλιοθήκης μιλούν και, το σημαντικότερο, μας δείχνουν μερικά αντικείμενα από τις συλλογές της. Χαμός.

ΝΕΕΣ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΕΣ

7 νέες κυκλοφορίες θα μας απασχολήσουν σήμερα αφού οι περασμένες ημέρες, παρότι δεν είχαν κάποιο πολυαναμενόμενο βιβλίο, ήταν γεμάτες με ενδιαφέροντες τίτλους από διαφορετικές γωνιές του κόσμου.

Ξεκινάμε από τις Εκδόσεις Ψυχογιός, που μας δώσανε τα ‘Αϊλίν’ (2015) της Ottessa Moshfegh και ‘Σκοτεινός Αρκτικός’ (2016) του Ian McGuire. Το πρώτο ήταν ένα από τα υποψήφια βιβλία για το περσινό Man Booker Prize, ένα μυθιστόρημα που όσοι το διαβάζουν λένε πως “δεν είναι ένα βιβλίο για όλους”. Αφορά την ιστορία που αφηγείται η Αϊλίν Ντάνλοπ, μια κοπέλα που ζει στη δεκαετία του ‘60 και εργάζεται σαν γραμματέας στο Μούρχεντ, ένα σωφρονιστήριο για έφηβα αγόρια. Η Αϊλίν, ανάμεσα στη δουλειά της και στη ζωή της με τον αλκοολικό πατέρα της, έχει διάφορες σκοτεινές φαντασιώσεις και σκέφτεται συχνά να ξεφύγει από την πόλη και τη μίζερη καθημερινότητα που ζει. Σύντομα θα γνωρίσει τη Ρεμπέκα, που έρχεται να δουλέψει στο Μούρχεντ και η φιλία που θα αναπτύξουν θα σπρώξει την Αϊλίν σε πράξεις που ξεπερνούν και τη φαντασία της.

Το δεύτερο, το μυθιστόρημα του McGuire, είναι ένα θρίλερ που διαδραματίζεται στα παγωμένα νερά του Αρκτικού Κύκλου. Ένα φαλαινοθηρικό του 19ου αιώνα σηκώνει πανιά από το Γιόρκσερ και μαζί του ταξιδεύουν ο Πάτρικ Σάμνερ, σαν γιατρός του πλοίου και ο Χένρι Ντραξ, ένας βίαιος, μέθυσος άντρας που χειρίζεται το καμάκι του “Volunteer”. Όταν κάτι σατανικό θα βρεθεί στο αμπάρι του πλοίου, τότε θα επιβιώσει από το ψύχος του αρκτικού χειμώνα μόνο ο πιο σκληροτράχηλος.

Πολύ ωραίες κυκλοφορίες και από τις Εκδόσεις Καστανιώτη, με βιβλία από Ισλανδία και Κένυα. Το ‘Πέταλα από αίμα’ (1977) είναι το πρώτο έργο του Ngũgĩ wa Thiong’o που μεταφράζεται στα ελληνικά. Ο Κενυάτης συγγραφέας είναι ένα από τα ονόματα που παίζουν δυνατά τα τελευταία χρόνια στα προγνωστικά για το Νόμπελ Λογοτεχνίας, με το μυθιστόρημα του να ασχολείται φαινομενικά με την έρευνα της τριπλής δολοφονίας γνωστών προσωπικοτήτων του τόπου. Το βιβλίο όμως ξεδιπλώνει τις ιστορίες των 4 υπόπτων για το έγκλημα και ο συγγραφέας αποτυπώνει στο χαρτί την εικόνα ενός μοντέρνου έθνους του τρίτου κόσμου, του οποίου οι πολίτες νιώθουν πως οι ηγέτες τους συνεχώς τους απογοητεύουν.

Το ‘Παράδεισος και κόλαση’ (2007) του Jón Kalman Stefánsson μας ταξιδεύει στην Ισλανδία των αρχών του 20ου αιώνα, εκεί που ένας νεαρός θα σωθεί από μια τραγωδία στη θάλασσα και, χαμένος και συγκλονισμένος από την απώλεια, θα ξεκινήσει ένα ταξίδι με μοναδικό σκοπό να επιστρέψει ένα βιβλίο, τον ‘Χαμένο Παράδεισο’ του John Milton, σε έναν τυφλό, γέρο ναυτικό που ζει πέρα από τα βουνά. Όταν όμως θα φτάσει στο Χωριό, θα ανακαλύψει πως δεν είναι μόνος του στη μοναξιά του.

Αξίζει να αναφέρουμε και το ‘Τελευταία έξοδος’ (2016) του Federico Axat από τις Εκδόσεις Μεταίχμιο, ένα ψυχολογικό θρίλερ από την Αργεντινή, με πρωταγωνιστή τον εύπορο, οικογενειάρχη Τεντ Μακέι, που είναι έτοιμος να αυτοπυροβοληθεί, όταν το κουδούνι του χτυπά κι ένας άντρας του προτείνει πριν αυτοκτονήσει να σκοτώσει 2 άντρες. Θρίλερ και από τη Γαλλία έχουμε όμως, με τις Εκδόσεις Utopia να μας φέρνουν το ‘Μια αληθινή ιστορία’ (2015) της Delphine de Vigan, ένα βιβλίο που θα δούμε σύντομα στον κινηματογράφο, σε σκηνοθεσία του Roman Polanski και με πρωταγωνίστρια την Eva Green. Τέλος, το ‘Fight Club’ (1996) του Chuck Palahniuk έχει νέα έκδοση, νέο εξώφυλλο και νέο εκδοτικό, με τις Εκδόσεις Αίολος να αναλαμβάνουν την επανέκδοση του.

ΕΚΤΟΣ ΕΛΛΑΔΑΣ

Μπόλικα φρέσκα βιβλία από την Αμερική στις 2 εβδομάδες που λείψαμε και διαλέξαμε 10 από αυτά για να πούμε 2-3 πράγματα και να συνεχίζουμε να γεμίζουμε τις wishlists μας.

‘Borne’ του Jeff VanderMeer, το νέο μυθιστόρημα του συγγραφέα του ‘Annihilation’, που ακολουθεί τη Rachel, μια νεαρή γυναίκα της οποίας η μοίρα θα αλλάξει για πάντα όταν θα βρει ένα παράξενο, μικρό, πράσινο πλάσμα, στην προσπάθεια της να επιζήσει στην μετά-Αποκαλυπτική, κατεστραμμένη πόλη της. ‘Priestdaddy’ της Patricia Lockwood, το memoir της ιδιοφυούς ποιήτριας, εκεί όπου ο κόσμος της Lockwood θα έρθει σε σύγκρουση με εκείνον του πατέρας της, ένας ιδιαίτερος Καθολικός ιερέας, και της μητέρας της, όταν η ίδια και ο άντρας της θα χρειαστεί να μετακομίσουν πίσω στο σπίτι όπου μεγάλωσε, παράλληλα με την αφήγηση εμβληματικών στιγμών από την παιδική και εφηβική της ηλικία.

‘Into the Water’ της Paula Hawkins, το επόμενο βιβλίο της συγγραφέα μετά το ‘The Girl on the Train’, μια ανύπαντρη μητέρα βρίσκεται νεκρή στο βυθό ενός ποταμού και η 15χρονη κόρη της αφήνεται στη φροντίδα της θείας της, η οποία φοβάται την πόλη, μιας και πιστεύει πως εκεί κρύβονται μεγαλύτεροι κίνδυνοι, ενώ σκοτεινά μυστικά θα βγουν στην επιφάνεια όταν αποκαλυφθεί πως η μητέρα δεν ήταν το πρώτο άτομο που βρίσκεται πνιγμένο. ‘The Last Neanderthal’ της Claire Cameron, μια ιστορία που ενώνει 2 γυναίκες που βρίσκονται 40,000 χρόνια μακριά, τη Girl, τη μεγαλύτερη κόρη της τελευταίας οικογένειας Νεάντερταλ και την αρχαιολόγο Rosamund Gale, που συμμετέχει σε μια ανασκαφή ερειπίων των Νεάντερταλ καθώς είναι έγκυος.

‘Miss Burma’ της Charmaine Craig, που αφηγείται την ιστορία της σύγχρονης Burma μέσα από τα μάτια του Benny, της Khin και της κόρης τους Louisa, σε μια διήγηση που απλώνεται σε 2 γενιές και κινείται πριν, κατά τη διάρκεια και μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. ‘The Leavers’ της Lisa Ko, ένα ντεμπούτο που αφηγείται την ιστορία του Deming Gao, γιου μιας Κινεζοαμερικάνας μετανάστριας που μια μέρα δε γυρίζει στο σπίτι από τη δουλειά, με τον Deming να υιοθετείται από ένα ζευγάρι λευκών καθηγητών στα 11 του χρόνια και να ονομάζεται πια Daniel Wilkinson, σε μια προσπάθεια των νέων του γονιών να τον Αμερικανοποιήσουν όσο γίνεται περισσότερο, όσο εκείνος προσπαθεί να συμφιλιώσει τη νέα του ζωή με την εξαφάνιση της μητέρας του.

‘Anything Is Possible’ της Elizabeth Strout, ένα βιβλίο 9 ιστοριών που συνδέονται μεταξύ τους, που επικεντρώνεται στους ανθρώπους που έχουν μεγαλώσει μαζί με τη Lucy, πρωταγωνίστρια και του προηγούμενου βιβλίου της Strout, καθώς αυτή γυρνά μετά από 17 χρόνια να επισκεφτεί τα αδέρφια της στο Amgash του Illinois. ‘Startup’ της Doree Shafrir, μια σάτιρα της τεχνολογίας και των startups του σήμερα, που μπλέκει τις φιλοδοξίες του Mack McAllister, δημιουργού ενός app που ονομάζεται TakeOff, με τις ζωές της Katya Pasternack, μιας νεαρής δημοσιογράφου και της Sabrina Choe Blum, μιας αποτυχημένης creative writer και μητέρας 2 παιδιών.

‘Season of Crimson Blossoms’ του Abubakar Adam Ibrahim, το βραβευμένο μυθιστόρημα του Νιγηριανού συγγραφέα μιλά για την ασυνήθιστη ρομαντική σχέση που δημιουργείται ανάμεσα στη Binta, μια 55χρονη Μουσουλμάνα χήρα και τον Reda, έναν 25χρονο έμπορο μαριχουάνας, μέσα στην πολιτική και θρησκευτική καθημερινότητα της συντηρητικής Βόρειας Νιγηρίας. ‘Inheritance from Mother’ της Minae Mizumura, όπου η Mitsuki Katsura, μια ακαδημαϊκός στα 50+ χρόνια της, φροντίζει την 80χρονη μητέρα της που ανατρέπει το στερεότυπο της ανιδιοτελούς Γιαπωνέζας μητέρας, με τη Mitsuki να ανησυχεί πως θυσιάζει την ευκαιρία της για μια καλή ζωή και να ονειρεύεται τη μέρα που η μητέρα της θα πεθάνει.

ΠΑΜΕ ΕΚΘΕΣΗ ΒΙΒΛΙΟΥ

Η σημαντικότερη βιβλιοφιλική εκδήλωση της χρονιάς είναι η 14η Διεθνής Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης. Από την Πέμπτη 11 μέχρι και την Κυριακή 14 Μαΐου, τα περίπτερα 13 και 15 της Helexpo στη Θεσσαλονίκης θα συγκεντρώσουν τον κόσμο του βιβλίου της χώρας μας: 270 εκθέτες από την Ελλάδα και το εξωτερικό, περισσότεροι από 500 ομιλητές, 30 ξένοι συγγραφείς από τους οποίους ξεχωρίζουν οι Jaume Cabré, Santiago Roncagliolo, Pascal Bruckner, Mathias Enard και Erri De Luca και 500+ εκδηλώσεις για ενήλικες και παιδιά που περιλαμβάνουν από παρουσιάσεις βιβλίων και προβολές ταινιών μέχρι εργαστήρια και λογοτεχνικές συναντήσεις.

Θα βρείτε όλες τις πληροφορίες για το πρόγραμμα στο site της διοργάνωσης, αλλά ακόμη κι αν τα αφιερώματα, τα φεστιβάλ-μέσα-στην-έκθεση και οι συγγραφείς που θα βρεθούν εκεί δε σας κάνουν κάποια αίσθηση, κάντε μια βόλτα για να ξεφυλλίσετε και να ψωνίσετε βιβλία σε μια από τις πιο καλές ευκαιρίες να δείτε ολόκληρη την εγχώρια βιβλιοπαραγωγή μαζεμένη σε ένα χώρο.

ΕΓΚΛΗΜΑ ΣΤΟ ΕΞΠΡΕΣ ΟΡΙΑΝ ΓΕΜΑΤΟ ΑΣΤΕΡΙΑ

Να και η πρώτη μας ματιά στο καστ του ‘Murder on the Orient Express’, της ταινίας του Kenneth Branagh που θα δούμε τον Νοέμβριο στα σινεμά, εμπνευσμένης από το διάσημο μυθιστόρημα της θείας Agatha.

Δεν ξέρω πόσο πιστή μεταφορά του βιβλίου θα είναι η ταινία, αλλά τι καστ ε; Ακούστε: Kenneth Branagh, Tom Bateman, Lucy Boynton, Olivia Colman, Penélope Cruz, Willem Dafoe, Judi Dench, Johnny Depp, Josh Gad, Manuel Garcia-Rulfo, Derek Jacobi, Marwan Kenzari, Leslie Odom Jr., Michelle Pfeiffer, Sergei Polunin και Daisy Ridley. Πανικός.

Αυτή είναι η 2η φορά που το έργο της Agatha Christie φτάνει στον κινηματογράφο, οπότε μπορείτε να κάνετε προθέρμανση για τον Νοέμβριο ξαναδιαβάζοντας το βιβλίο και διοργανώνοντας μια προβολή της ταινίας του 1974 του Sidney Lumet, με ένα από τα επικότερα all-star cast στην ιστορία του Χόλιγουντ (Lauren Bacall, Ingrid Bergman, Sean Connery, John Gielgud, Vanessa Redgrave, Michael York, Jacqueline Bisset, Anthony Perkins, Wendy Hiller).

AND NOW, THIS

Και τώρα ας δούμε τον George Saunders να παραγγέλνει μια ποντικοπαγίδα. Δεν έχει γιατί. Ο George Saunders είναι, ό,τι θέλει κάνει.

Η ΕΒΔΟΜΑΔΑ ΣΤΟ #INSTAVIVLIO

3 στιγμιότυπα από τον βιβλιοφιλικό κόσμο του Instagram και σήμερα, χωρίς λόγια, έτσι για να ομορφύνει λίγο περισσότερο η στήλη.

ΠΛΥΝΤΗΡΙΟ ΒΙΒΛΙΩΝ

Αν είστε από τους ανθρώπους που έχουν απορίες όπως “καθαρίζουν ποτέ τα βιβλία οι δημόσιες βιβλιοθήκες” και φαντάζεστε το προσωπικό με fluffy ξεσκονιστήρια να ανεβαίνει σε σκάλες για να φτάσει τα πάνω ράφια, τότε το παραπάνω βίντεο θα σας φανεί πολύ ενδιαφέρον. Στη Δημόσια Βιβλιοθήκη της Βοστώνης έχουν αυτό το μηχάνημα, που το περιγράφουν “κάτι σαν μίνι πλυντήριο αυτοκινήτων, χωρίς το νερό”. Εγώ θα ζητήσω να το δανειστώ, άλλωστε δεν έχω και τόσα πολλά βιβλία, θα τελειώσω στο πιτς φιτίλι.

ΠΩΣ ΝΑ ΨΗΦΙΟΠΟΙΗΣΕΤΕ ΕΝΑΝ ΑΤΛΑΝΤΑ ΤΟΥ 1660

Και από το πλυντήριο βιβλίων στη Βοστώνη, στην ψηφιοποίηση ενός από τα μεγαλύτερα βιβλία του κόσμου στο Λονδίνο.

Η Βρετανική Βιβλιοθήκη έχει στην κατοχή της τον Άτλαντα Klencke, ένα βιβλίο του 1660 με διαστάσεις 1,8 μέτρα ύψος και 2,2 μέτρα πλάτος όταν είναι ανοιχτό. Κατά την ψηφιοποίηση του λοιπόν χρειάστηκαν πάνω από ένας άνθρωποι για να το χειριστούν. Το βιβλίο εκτέθηκε το 2010 για πρώτη φορά μετά από 350 χρόνια και πλέον μπορείτε να ρίξετε μια ματιά στις ψηφιοποιημένες του σελίδες στο site της British Library.

ΣΤΗΝ ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗ ΑΜΕΡΙΚΗ ΤΗΣ ΧΙΛΑΡΙ ΚΛΙΝΤΟΝ

Το λογοτεχνικό είδος της alternative history είναι από τα υποείδη της speculative fiction με τα οποία δεν έχουμε εξοικειωθεί ιδιαίτερα στην Ελλάδα. Σε αυτό, ο συγγραφέας καλείται να απαντήσει στο τι θα μπορούσε να έχει συμβεί στην παγκόσμια ιστορία, αν ένα κομμάτι της είχε εξελιχθεί διαφορετικά. Στα 2 μάλλον δημοφιλέστερα βιβλία του είδους, ο Philip K. Dick γράφει στο ‘The Man in the High Castle’ για έναν κόσμο όπου οι δυνάμεις του Άξονα έχουν κερδίσει τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο και ο Philip Roth στο ‘The Plot Against America’ μιλά για την Αμερική στην οποία ο Franklin Roosevelt έχει χάσει την προεδρία της χώρας το 1940 από τον Charles Lindbergh, οδηγώντας την πιο κοντά στον φασισμό και τον αντισημιτισμό.

Τώρα ο William Gibson, συγγραφέα του ‘Neuromancer’, που έχει ξαναπεράσει από το συγκεκριμένο είδος λογοτεχνίας στο παρελθόν, γράφει το ‘Agency’, ένα βιβλίο που η ιστορία του θα εξερευνά ένα εναλλακτικό 2017, εκεί που η Hillary Clinton έχει κερδίσει τις εκλογές και οι πολιτικές φιλοδοξίες του Trump έχουν τσαλαπατηθεί, αλλά ταξιδεύει και στο μελλοντικό Λονδίνο του 22ου αιώνα, εκεί που δεκαετίας κατακλυσμικών γεγονότων έχουν σκοτώσει το 80% της ανθρωπότητας.

Να πω too soon;

ΕΝΑ ΔΙΗΜΕΡΟ ΑΦΙΕΡΩΜΕΝΟ ΣΤΟΝ ΤΟΛΚΙΝ

Ένα πολύ ενδιαφέρον Σαββατοκύριακο θα περάσουν όσοι κάνουν μια βόλτα στο Athens Tolkien Symposium, μια εκδήλωση που διοργανώνει στο βιβλιοπωλείο Ιανός της Σταδίου ο Ελληνικός Σύλλογος Φίλων Τόλκιν: The Prancing Pony, για να γιορτάσει τα 15 του χρόνια.

Εκεί, Έλληνες και ξένοι ακαδημαϊκοί, συγγραφείς, μελετητές και καλλιτέχνες θα μιλήσουν και θα συζητήσουν για το έργο του μεγάλου συγγραφέα, αναλύοντας μεταξύ άλλων τα λαογραφικά και γλωσσολογικά στοιχεία του κόσμου του, με το πρόγραμμα να είναι γεμάτο με ομιλίες, αφηγήσεις και συναυλίες που οι φίλοι του Tolkien δε θα πρέπει να χάσουν.

RANDOM LINKS

The Handmaid’s Tale: Το σημαντικότερο βιβλίο του 2017 εκδόθηκε το 1985, Chuck Tingle: συγγραφέας ερωτικών ebooks ή σπουδαίο performance art, μια τεράστια λίστα με όλες οι τηλεοπτικές και κινηματογραφικές μεταφορές βιβλίων επιστημονικής φαντασίας και φανταστικού που ετοιμάζονται ή φημολογούνται, αναγνώσεις ποιημάτων από το βιβλίο ‘Austerity Measures: The New Greek Poetry’, έρχεται το επίσημο Harry Potter Book Clubόλα τα τραγούδια που αναφέρονται στο ‘American Gods’, ένα 13χρονο κορίτσι από το Πακιστάν έβαλε στόχο να διαβάσει 1 βιβλίο από κάθε χώρα του κόσμου, τι έμαθα διαβάζοντας ‘ροζ’ λογοτεχνία για δέκα μέρες, 12 εξαιρετικές, νεαρές γυναίκες συγγραφείς μιλούν για το ‘The Handmaid’s Tale’ και ένα έργο τέχνης στη Νέα Υόρκη θα μοιράσει 4,000 δωρεάν αντίτυπα του, ένα αγγλικό κείμενο για την ιστορία της ελληνικής αστυνομικής λογοτεχνίας ανά τις δεκαετίες, ποιο άλογο θα κέρδιζε το λογοτεχνικό Kentucky Derby, για την απόλαυση του να ξαναδιαβάζεις ένα βιβλίο, κάπου στη Google υπάρχουν 25 εκατομμύρια βιβλία και κανείς δεν επιτρέπεται να τα διαβάσει, ο Cory Doctorow και ο Jeff VanderMeer συνομιλούν για το μέλλον της επιστημονικής φαντασίας και του κόσμου, 10 μεγάλα σύγχρονα μυθιστορήματα που αφορούν εφήβους, παρουσίαση της σειράς ανθολογιών διηγημάτων φαντασίας και μυστηρίου ‘Αντίθετο Ημισφαίριο’, η Amanda Palmer διαβάζει ένα φεμινιστικό ποίημα του Neil Gaiman και ένα άλλο ποίημα του συγγραφέα γίνεται short animation, γιατί ο J.R.R. Tolkien δε συμπαθούσε τον Walt Disney, τα καλύτερα Σκανδιναβικά βιβλία που δεν ανήκουν στην αστυνομική λογοτεχνία, ποιοι συγγραφείς γράφουν για την τηλεόραση μέσα στο 2017, 17 πολύ φρέσκα και αξιόλογα βιβλία δυστοπίας που αξίζει να προσέξετε, το Paris Review για το λογοτεχνικό φαινόμενο της Rosamond Lehmann, ο Cormac McCarthy για την προέλευση της γλώσσας, ο George R.R. Martin διαβάζει ένα γράμμα που έγραψε και έστειλε το 1963 στη Marvel, υπάρχει ένα περίεργο βιβλίο στο οποίο οι αναγνώστες καλούνται να προσθέσουν μια λέξη και να αφαιρέσουν δυο από κάθε σελίδα του, συμπληρώθηκαν 50 χρόνια από την έκδοση του πρώτου Young Adult βιβλίου ‘The Outsiders’, ο γύρος του κόσμου σε 10 παιδικά βιβλία, συγγραφείς μιλούν για τα βιβλία που τους έκαναν να ξεκινήσουν το γράψιμο, οι 10 πιο φανταστικές sci-fi ηρωίδες, προς υπεράσπιση των μεγάλων λιστών με βιβλία που θα ήθελες να διαβάσεις, οι φανς της αστυνομικής λογοτεχνίας στρέφονται από τη Σκανδιναβική στη Βρετανική, για τα 100 χρόνια του εκδοτικού των Virginia και Leonard Woolf, δείτε πως η Βρετανική Βιβλιοθήκη ψηφιοποίησε ένα από τα μεγαλύτερα βιβλία του κόσμου, πως να γνωρίσετε βιβλιοφάγους στην πραγματική ζωή, γιατί η αρχαία μυθοπλασία δε μιλούσε για συναισθήματα, πως είναι να μην αγαπά ο σύντροφος σου τα βιβλία όσο εσύ, οι πολλοί τρόποι με τους οποίους κάνουμε λάθος για την Jane Austen, τα 10 καλύτερα βιβλία για να γνωρίσετε τον Μαγικό Ρεαλισμό, η Amanda Palmer διαβάζει το φεμινιστικό ποίημα για την επιστήμη του Neil Gaiman, οι νικητές των φετινώνBram Stoker Awards, το ‘Firestarter’ του Stephen King θα ξαναγίνει ταινία από τον Akiva Goldsman, 6 βιβλία εμπνευσμένα από την ‘Jane Eyre’, τα καλύτερα cameos διάσημων συγγραφέων, η άνοδος του παγκόσμιου συγγραφέα, για τααντικρουόμενα οράματα των Haruki Murakami και Roberto Bolaño για το παγκόσμιο μυθιστόρημα, τα 10 πιο απαίσια σπίτια της λογοτεχνίας, 5 σύγχρονοι Αφρικανοί συγγραφείς διαλέγουν τα 10 πιο απαραίτητα Αφρικανικά μυθιστορήματα, μερικά βιβλία που κάποτε θεωρούνταν “κλασικά” αλλά πλέον έχουν σχεδόν ξεχαστεί.