Unsplash
ΦΑΓΗΤΟ

10 μύθοι για τα ζυμαρικά που δεν έχουν καμία απολύτως βάση

Σοβαρά, σταματήστε να πετάτε τα μακαρόνια στον τοίχο για να δείτε αν έβρασαν.

Έχετε ακούσει εσείς ποτέ κανέναν να σας λέει ότι δεν του αρέσουν τα μακαρόνια; Εγώ όχι. Ξέρω ανθρώπους δεν τρώνε τη φέτα και τις ντομάτες, τα μακαρόνια όμως τα τρώνε όλοι. Μικροί και μεγάλοι και σε όλες τους τις εκδοχές.

Ποιος δεν έχει λιμπιστεί μια ζουμερή γαριδομακαρονάδα σε κάποιο νησί του Αιγαίου ή δεν έχει χωθεί στα στενά της Ρώμης για να φάει μια αυθεντική καρμπονάρα;

Τα μακαρόνια είναι ομολογουμένως το φαγητό που όλους μας ενώνει, αφού είναι και από τα πιο εύκολα για να φτιάξει κανείς μόνος του. Μια κατσαρόλα με νερό, μια συσκευασία σπαγγέτι και λίγο τριμμένο τυρί. Αυτά χρειάζονται μόνο για να χορτάσεις την πείνα σου, είτε το μεσημέρι μετά τη δουλειά, είτε το βράδυ μετά από ξενύχτι.

Παρόλα αυτά, ακόμα και στο βράσιμο των μακαρονιών, που είναι ένα από τα πιο εύκολα πράγματα που μπορείς να κάνεις στην κουζίνα σου, έχουν θεσπιστεί κάποιοι κανόνες, που μοιάζουν να μην έχουν καμία απολύτως βάση, κι ας τους ακολουθούμε σχεδόν τυφλά.

Εμείς είμαστε εδώ όμως, για να καταρρίπτουμε τους μύθους και το ίδιο θα κάνουμε και με τα μακαρόνια.

1. Βάλτε αλάτι στο νερό, για να βράσουν πιο γρήγορα

Το αλάτι το χρησιμοποιούμε για να δώσουμε γεύση και όχι για να κάνουμε τις διαδικασίες πιο γρήγορες. Υπάρχει μάλιστα συγκεκριμένη στιγμή που το ρίχνεις κι αυτή είναι όταν βράσει το νερό. Έτσι, θα ενσωματωθεί καλύτερα στα ζυμαρικά και θα αποφύγεις να «καθίσει» στον πάτο της κατσαρόλας, πράγμα που συμβάλλει στη μακροχρόνια διάβρωση του σκεύους.

2. Αν προσθέσετε λάδι στο νερό, τα μακαρόνια δε θα κολλήσουν

Το πιο πιθανό είναι απλά να σπαταλήσετε το ελαιόλαδό σας και τίποτα άλλο. Το μόνο που μπορείτε να κάνετε για να μην κολλήσουν τα μακαρόνια σας, είναι να τα ανακατέψετε καλά και να φροντίσετε να έχουν το απαιτούμενο νερό και χώρο για να βράσουν σωστά.

ζυμαρικά Pexels

3. Τα μακαρόνια πρέπει να βράζουν χωρίς καπάκι

Το να βράζετε τα μακαρόνια με ή χωρίς το καπάκι της κατσαρόλας, δεν θα αλλάξει την υφή τους. Το μόνο κακό που μπορεί να γίνει με ένα κλειστό καπάκι, είναι να ξεχειλίσει το νερό.

4. Αν φτιάχνετε λαζάνια, τότε θα πρέπει το ζυμαρικό να είναι ήδη βρασμένο

Αν η σάλτσα που έχετε φτιάξει είναι ρευστή, τότε μπορείτε να βάλετε τα λαζάνια στο ταψί και χωρίς να τα έχετε βράσει. Το νερό της σάλτσας θα βοηθήσει να βράσουν στον φούρνο, χαρίζοντάς τους την τέλεια al dente υφή.

5. Τα μακαρόνια πρέπει να βράζουν μόνο σε αλατισμένο νερό

Κι όμως, αυτό δεν ισχύει, αν και είναι ο συνηθέστερος τρόπος. Υπάρχουν όμως και πιο ευφάνταστοι, όπως για παράδειγμα να βράσετε τα μακαρόνια σας σε κόκκινο κρασί.

μακαρόνια Michael Williamson/Getty Images/Ideal Image

6. Τα μακαρόνια βράζουν ταχύτερα, αν τα σπάσετε στη μέση

Το μόνο που θα καταφέρετε αν σπάσετε τα μακαρόνια σας στη μέση, είναι απλά να χωρέσουν καλύτερα στην κατσαρόλα. Ο χρόνος βρασίματος εξαρτάται από τη διάμετρο του μακαρονιού που χρησιμοποιείτε.

7. Στραγγίξτε εντελώς τα μακαρόνια για να μη νερώσει η σάλτσα

Λίγο από το νερό που έβραζαν τα μακαρόνια, όχι μόνο δε θα νερώσει τη σάλτσα σας, αντιθέτως θα την κάνει πιο νόστιμη.

8. Πετάξτε ένα μακαρόνι στον τοίχο κι αν κολλήσει είναι έτοιμα

Τόσο τα παραβρασμένα αλλά και το λίγο βρασμένα ζυμαρικά μπορεί να κολλήσουν στον τοίχο. Αυτό οφείλεται στο άμυλο που δημιουργεί μια κολλώδη ουσία γύρω από το μακαρόνι.

Laura Chase de Formigny/Getty Images/Ideal Image

9. Ξεπλύνετέ τα με κρύο νερό για να μην κολλήσουν μεταξύ τους

Στο μόνο που θα βοηθήσει το κρύο νερό, είναι να κρυώσουν τα μακαρόνια πιο γρήγορα. Όπως είπαμε και πιο πάνω, αν θέλετε να μην κολλήσουν, το μόνο που έχετε να κάνετε, είναι να τα ανακατέψετε καλά.

10. Πρέπει να μαγειρεύετε πάντα τα μακαρόνια σας σε νερό που βράζει

Για την ακρίβεια, το ιδανικό είναι να τα βράζουμε μόνο για δυο λεπτά και μετά να τα αφήσουμε να μαγειρευτούν εκτός φωτιάς.