Unsplash Emmanuel Ekstrom
ΦΑΓΗΤΟ

5 απλές και νόστιμες συνταγές από βιβλία γνωστών σεφ

Αρνί στο φούρνο και μακαρόνια μπολονέζ, αλλά με το άγγιγμα γνωστών σεφ: Πόσο εύκολο είναι να φτιάξεις απλά πιάτα με τον πιο gourmet τρόπο;

Πόσο εύκολο είναι το να κάνεις την καθημερινή μαγειρική στο σπίτι να μοιάζει με περιπέτεια, ενδεχομένως και με ταξίδι; Όχι, δεν είναι καθόλου εύκολο, καθώς η ρουτίνα του συνεχιζόμενου lockdown συχνά λειτουργεί σαν σκούπα που ρουφάει τη χαρά από τις σπιτικές στιγμές. Παρ’ όλα αυτά, επιχειρήσαμε να συγκεντρώσουμε 5 συνταγές από τα βιβλία μαγειρικής γνωστών ξένων σεφ, ώστε το επόμενό σου ταξίδι να είναι καθαρά μαγειρικό και το τελικό αποτέλεσμα να σηκώνει τουλάχιστον βραβείο Michelin.

Ψητό αρνί με αντζούγιες, δενδρολίβανο και λευκό κρασί

Τι είναι: Kλασική βρετανική συνταγή που εντοπίσαμε στο βιβλίο συνταγών Mr Simon Hopkinson, Roast Chicken And Other Stories (1996) και κατά καιρούς έχουν εφαρμόσει διάσημοι μάγειρες όπως ο Jamie Oliver και ο Gordon Ramsay. Δενδρολίβανο, σκόρδο, λευκό κρασί και αντζούγιες μετριάζουν τη βαριά «κρεατένια» γεύση του ψητού αρνιού με δροσιά και οξύτητες σε ένα γευστικό αποτέλεσμα που περιγράφεται και ως το πιο ζουμερό κρέας που έχεις δοκιμάσει ποτέ.

Χοιρινά παϊδάκια με σάλτσα μουστάρδας

Τι είναι: Ψητά παϊδάκια μαγειρεμένα στο φούρνο με κομμάτια μήλου, καρότα, βούτυρο, γαρνιρισμένα με μια υπέρ-απλή σος μουστάρδας. Ένα απλό πιάτο στη σύλληψη του, όπως το εντοπίσαμε στο βιβλίο Mr Nigel Slater, The Kitchen Diaries (2005), που απαιτεί μια δόση μαεστρίας στο να βγουν τα αρώματα από τα φρούτα και τα λαχανικά, σε συνδυασμό με τη σάλτσα μουστάρδας.

Χούμους

Τι είναι: Ένα απλό αλλά νόστιμο πιάτο από τον υπέροχο σεφ Yiotam Ottolenghi, που κατά καιρούς έχει μαγειρέψει και σε εστιατόρια της Κρήτης, μας έχει χαρίσει τον ορισμό του παραδοσιακού τσελεμεντέ – αλλά με ένα μεταμοντέρνο άγγιγμα – Plenty (2010). Ο Ottolenghi δοξάζεται κατά καιρούς από έντυπα όπως ο Guardian και είναι ένας σεφ που μπορεί και ξέρει να σε πείσει να δοκιμάσεις πιάτα όπως μελιτζάνες με σάλτσα από βουτυρόγαλα. Για το γνωστό σε όλους μας χούμους, χρησιμοποιεί φρέσκα ρεβίθια και τα πιο απλά κουζινικά σκεύη που έχει κάθε κουζίνα.

Ψωμί από προζύμι

Τι είναι: Το ωραιότερο πράγμα που μπορεί να «γεννήσει» μια βραδιά μαγειρικής στην καραντίνα. Με αλεύρι, λάδι, αλάτι για αρχή, μπορείς να φτιάξεις το πιο νόστιμο και θρεπτικό ψωμί. Το βιβλίο Tartine Bread των Chad Robertson – Elisabeth Prueitt, είναι η καλύτερη πηγή για να μάθεις πως γίνεται, όπως και τα παραπάνω videos που τα εξηγούν ωραία και απλά.

Σπαγγέτι μπολονέζ

Τι είναι: Μια old-school «μαμαδίστικη» εκδοχή της μακαρονάδας με κιμά, με τον σεφ Matty Matheson να σοτάρει τον κιμά σε χαμηλή φωτιά και να τον συνοδεύει με τριμμένη παρμεζάνα. Το βρήκαμε στο βιβλίο Mr Matty Matheson, Home Style Cookery.