FOOD & DRINK

5 μυστικά για καλοκαιρινά cocktail

Πήγαμε στα TGI Friday's και αναζητήσαμε εκείνα τα tip που θα σε βοηθήσουν να φτιάξεις τα καλύτερα καλοκαιρινά cocktail.

Πριν 2 εβδομάδες ξεκινήσαμε ένα αφιέρωμα σε καλοκαιρινά cocktails. Το πρώτο ποτό που μπήκε σαν βάση στα cocktail μας ήταν η βότκα. Αυτή την εβδομάδα κάνουμε ένα μικρό pause για να σας δώσουμε μερικές χρήσιμες συμβουλές, πριν περάσουμε και στα επόμενα ποτά που θα φτιάξουν το καλοκαίρι σου. Γιατί είναι βέβαιο μετά την βότκα θα συνεχίσουμε με ρούμι, τεκίλα, τζιν, cachaca και ό,τι άλλο αξίζει να βρεθεί σε ένα καλοκαιρινό shaker.

Τις συνταγές τις βρίσκεις, τα υλικά τα βρίσκεις και αυτά αλλά ο δρόμος μέχρι να φτιάξεις το ιδανικό cocktail είναι αρκετά μακρύς. Το μόνο σίγουρο είναι ότι θα κάνεις πολλά λάθη και πολλά αποτυχημένα cocktail μέχρι να γίνεις expert. Και θα χρειαστείς μερικές πολύτιμες συμβουλές, όπως αυτές που μας έδωσε παρακάτω ο Μιχάλης από τα TGI Friday’s.

 

Η συγκυρία εξάλλου ήταν ιδανική. Θα πήγαινα στις 7 από τα TGI Friday’s στο Κολωνάκι για την παρουσίαση των Exotic Island Cocktails, των νέων καλοκαιρινών cocktail του καταλόγου. Ε, πήγα μία ώρα νωρίτερα και έβαλα τον Μιχάλη να με βοηθήσει. Για να βρούμε εκείνα τα 5 tips που θα λύσουν τα δικά σου χέρια όταν ξεκινήσεις να πειραματιστείς με cocktails που πρέπει να σερβιριστούν παγωμένα και να παίζουν με τις γεύσεις, τα αρώματα και την οξύτητα.

Με τα λόγια του Μιχάλη λοιπόν…

Tip 1: Χρησιμοποίησε φρέσκα φρούτα

Χρησιμοποιούμε κυρίως καλοκαιρινά φρούτα. Είναι η καλύτερη εναλλακτική από το να χρησιμοποιούμε χυμούς. Το ίδιο το φρούτο προσφέρει πολύ καλύτερη γεύση όταν το λιώνεις με το muddler και το χτυπάς μαζί με το αλκοόλ και ενδεχομένως τα σιρόπια που θα χρησιμοποιήσεις. Είναι ο καλύτερος συνδυασμός. Οτιδήποτε φρούτο δώσεις σε έναν barman, αν έχει φαντασία μπορεί να το χρησιμοποιήσει σε κοκτέιλ.

 

Μπορείς να πάρεις ένα φρέσκο φρούτο και να παίξεις με την οξύτητα από ένα lime και την γλυκύτητα από κάποιο λικέρ ή γλυκαντική ουσία για να βγει το τέλειο αποτέλεσμα. Για τα νέα cocktail ας πούμε χρησιμοποιούμε πεπόνι για να δημιουργήσουμε το Spicy Melon Cooler.

Spicy Melon Cooler

Jose Cuervo Silver, Jose Cuervo Reposado, Tomato Cherries, Fresh Cucumber, Cucumber Syrup, Basil Leaves, Fresh Lime Juice, Agave Syrup, Tabasco, Nutmeg Rim, Melon Slice, Red Hot Chilli Pepper.

Tip 2: Μην φοβηθείς να κάνεις το κάτι παραπάνω στα υλικά

Είτε μιλάμε για λαχανικά όπως το αγγούρι, είτε για ένα πιο ιδιαίτερο φρούτο όπως η ντομάτα είτε για βότανα και μπαχαρικά, δεν πρέπει να φοβάσαι να δοκιμάζεις. Αρκεί να πετύχεις μια γεύση και μια ισορροπία οξύτητας και γλυκάδας που θα ικανοποιήσει εκείνον που θα πιει το cocktail. Στο Tequila August Sun χρησιμοποιούμε ας πούμε αγγούρι, ντοματίνια και φύλλα βασιλικού.

Η φαντασία είναι το παν. Δεν υπάρχουν όρια. Μια πιπεριά Jalapenos την οποία σπάμε στο Spicy Melon Cooler, δίνει μια πιπεράτη γεύση που ανεβάζει level το cocktail σου. Το ίδιο cocktail το γαρνίρουμε με μοσχοκάρυδο. Ακόμα και στα βότανα, ενώ πολλοί παίζουν συχνά με μέντα και δυόσμο, μπορείς πολύ εύκολα να χρησιμοποιήσεις βασιλικό ή ταραγκόν ή δενδρολίβανο ή οτιδήποτε. Θέλει προσοχή στις αναλογίες.

Tequila August Sun

Jose Cuervo Silver, Jose Cuervo Reposado, Tomato Cherries, Fresh Cucumber, Cucumber Syrup, Basil Leaves, Fresh Lime Juice, Agave Syrup, Tabasco, Salt Rim, Half Tomato Cherry, Basil Spring.

Tip 3: Προσπάθησε να πετύχεις ένα Frozen Cocktail

Απόλυτα καλοκαιρινό, ένα frozen cocktail αποτελεί ιδανική επιλογή. Αρκεί να μπορέσεις να πετύχεις την υφή, τη γεύση και την πυκνότητα που χρειάζεται ένα Frozen cocktail. Το TGI Friday’s έχει πολύ μεγάλη εμπειρία στα Frozen Cocktails. Για να πετύχεις την υφή είναι πολύ σημαντικό ο πάγος που θα βάλεις στο blender που θα χτυπήσεις το ποτό να είναι θρυμματισμένος.

Τα κομμάτια πάγου όταν μπαίνουν στο blender δίνουν ένα πολύ παγωμένο. Η smoothie μορφή επιτυγχάνεται με το crushed ice. Με τις ποσότητες και τις δοσολογίες πρέπει να πειραματιστείς για να ξέρεις πώς θα βγει το επιθυμητό αποτέλεσμα.

Frozen Gold Margarita

Jose Cuervo, triple sec και Friday’s Margarita mix.

Tip 4: Δούλεψε με τα σωστά εργαλεία

Είναι πολύ σημαντικό για έναν barman να έχει τα απαραίτητα εργαλεία στο bar του ώστε το cocktail που θα προσφέρει να είναι ιδανικό.

Ένα muddler για να λιώνεις τα φρούτα και τα λαχανικά

 

Ένα καλό mixing glass με shaker.

Για άλλα cocktail ένα blender

 

Ένα σουρωτήρι για να είσαι σίγουρος ότι δεν θα περάσουν σπόρια και ανεπιθύμητες φλούδες από το mixing glass και το shaker στο ποτό

 

Μεζούρες ώστε να μην χάνεις τις αναλογίες

Και φυσικά τα σωστά ποτήρια για να σερβίρεις το cocktail

Oriental Noche

Jose Cuervo Silver, Lychee Pureed, Homemade Jasmine Syrup, Fresh Lemon Juice, Slice w/half Lychee flag, Mint Spring.

Tip 5: Δημιούργησε με “καλοκαιρινά” ποτά

Το καλοκαίρι ενδείκνυται για συγκεκριμένα ποτά. Υπάρχουν ποτά και λικέρ τα οποία ταιριάζουν φυσικά περισσότερο τον χειμώνα. Για τα καλοκαιρινά σου cocktail πειραματίσου με την βότκα, την τεκίλα, το τζιν, την cachaca και φυσικά το ρούμι. Από Caipirinha και Daiquiri σε Mojito και Margaritas, οι επιλογές είναι πάρα πολλές. Με τα φρούτα σαν πρώτη ύλη και σε συνδυασμό με αυτά τα ποτά, μπορείς να φτιάξεις ιδανικά cocktail. Το Strawberry Daiquiri είναι μια πολύ καλή καλοκαιρινή επιλογή με ρούμι.

Αν και ως ONEMAN θα σου λέγαμε να μην φοβηθείς και να δοκιμάσεις κάτι διαφορετικό. Σαν τα Exotic Island Cocktails που δοκιμάσαμε στα TGI Friday’s και ήταν πολύ καλά. Προσωπικά αγαπημένο το Spicy Melon Cooler. Δώσε μου Jalapenos και πάρε μου την ψυχή.